Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мормони /за любопитни/

Featured Replies

"Църковен десятък"?.. Публикувано изображение Върху какво?.. заплатата?.. Т.е. даваш отчет за заплатата си?.. Публикувано изображение "ОтчеТ наш, ти който си на щатна заплата, да се свети заплата ти и бона и фиша, който имаш!"... :mark:

Другото, което е: Бог не е посочил никакви цифри. Това са абрахамски и в частност ЕВРЕЙСКИ измислици на хитрите равини, наследени от поповете... :wow:

Аз не си спомням Исус Христос да е посочвал за десятъци, нещо повече-разгонил е търговците в храма. ;)

Десятъкът е "от всичко, което Бог ни дава" (Битие 28:22). Той не е отменен от Спасителя, както и десетте божи заповеди.

Много неща не са написани изчерпателно в Библията, но не съм аз този, който твърди, че тя е самодостатъчна и казва всичко.

Коствено за десятъка научаваме от обръщението на Исус към фарисейте в Лука 11:42

Но горко на вас, фарисеи! Защото давате десятъкот джоджена, от седефчето и от всякакъв зеленчук, а пренебрегвате правосъдието и Божията любов. Но тези неща трябваше да правите, а онези да не пренебрегвате.

Десятъкът да не се пренебрегва!

Интересно ми е да кажеш - знаеш ли друг начин за финансиране на дейността на Църквата?

• Отговори 230
  • Прегледи 37,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Десятъкът е "от всичко, което Бог ни дава" (Битие 28:22). Той не е отменен от Спасителя, както и десетте божи заповеди.

Много неща не са написани изчерпателно в Библията, но не съм аз този, който твърди, че тя е самодостатъчна и казва всичко.

Коствено за десятъка научаваме от обръщението на Исус към фарисейте в Лука 11:42

Но горко на вас, фарисеи! Защото давате десятъкот джоджена, от седефчето и от всякакъв зеленчук, а пренебрегвате правосъдието и Божията любов. Но тези неща трябваше да правите, а онези да не пренебрегвате.

Интересно ми е да кажеш - знаеш ли друг начин за финансиране на дейността на Църквата?

Дарение-да, но НЕ -ДЕСЯТЪК. :baby: 10 е числото на Козирог, който е под Сатурн. А абрахамизма(буквално- 'не духовни учител').СЗ и Курнаът са САТУРНИАНСКИ култове, по-низски версии на ведическия Шиваизъм, само, че за извънкастови,които не възприемат философия,йога и немесоядство.

"Църковен десятък"?.. Публикувано изображение Върху какво?.. заплатата?.. Т.е. даваш отчет за заплатата си?.. Публикувано изображение "ОтчеТ наш, ти който си на щатна заплата, да се свети заплата ти и бона и фиша, който имаш!"... :baby:

Другото, което е: Бог не е посочил никакви цифри. Това са абрахамски и в частност ЕВРЕЙСКИ измислици на хитрите равини, наследени от поповете... ;)

Аз не си спомням Исус Христос да е посочвал за десятъци, нещо повече-разгонил е търговците в храма. ;)

Но горко на вас, фарисеи! Защото давате десятък от джоджена, от седефчето и от всякакъв зеленчук, а пренебрегвате правосъдието и Божията любов. Но тези неща трябваше да правите, а онези да не пренебрегвате.

Но горко на вас, фарисеи! Защото давате десятък от джоджена, от седефчето и от всякакъв зеленчук, а пренебрегвате правосъдието и Божията любов. Но тези неща трябваше да правите, а онези да не пренебрегвате.

що по 2 пъти пишеш 1 постинг?

Извънредно опасна секта...

Мдааа, наистина нека да изброим някои от опасностите:

-Проповядват Евангелието на Исус Христос по целия свят на свой разноски (Библията и Книгата на Мормон)

-Придържат се към морален кодекс, който е по-висок от средния за обществото

-Семейството и децата са сред най-важните неща в ценностната им система

-Водят здравословен начин на живот

-Стремят се да бъдат добри съседи и граждани там където живеят

-Толерантни са към вярванията на другите

-Насърчават образованието (Най-големията частен университет в САЩ е BYU)

- Имат много развита благотворителност и система за взаимопомощ

Това са все много опасни неща...За кого обаче?

Дарение-да, но НЕ -ДЕСЯТЪК. :ph34r: 10 е числото на Козирог, който е под Сатурн. А абрахамизма(буквално- 'не духовни учител').СЗ и Курнаът са САТУРНИАНСКИ култове, по-низски версии на ведическия Шиваизъм, само, че за извънкастови,които не възприемат философия,йога и немесоядство.

Второзаконие 14:22. Непременно да даваш десета част от всичките си произведения, които си посял, които нивата ти произвежда всяка година.

Десятъкът е ДАРЕНИЕ също, с тази разлика че е определено количествено от самия Господ.

Аз незнам някъде в Светите писания това количествено определение да е отпаднало и няма основание да се смята че е заменено с неясното "кой колкото даде и когато даде".

Апропо: Ако имаш проблеми с отношението си към Авраам и юдейте, то определено ще имаш и проблеми с християнството. Тези неща са свързани. Най-малкото щдейте и християните вярват в един и същ Бог.

Дарение-да, но НЕ -ДЕСЯТЪК. :huh: 10 е числото на Козирог, който е под Сатурн. А абрахамизма(буквално- 'не духовни учител').СЗ и Курнаът са САТУРНИАНСКИ култове, по-низски версии на ведическия Шиваизъм, само, че за извънкастови,които не възприемат философия,йога и немесоядство.

Второзаконие 14:22. Непременно да даваш десета част от всичките си произведения, които си посял, които нивата ти произвежда всяка година.

Десятъкът е ДАРЕНИЕ също, с тази разлика че е определено количествено от самия Господ.

Аз незнам някъде в Светите писания това количествено определение да е отпаднало и няма основание да се смята че е заменено с неясното "кой колкото даде и когато даде".

Апропо: Ако имаш проблеми с отношението си към Авраам и юдейте, то определено ще имаш и проблеми с християнството. Тези неща са свързани. Най-малкото юдейте и християните вярват в един и същ Бог.

-Проповядват Евангелието на Исус Христос по целия свят на свой разноски (Библията и Книгата на Мормон)

Кое е 'евангелието на Исус', драги ми 'Розовейко'(тъй като предствя в рози краски мормонството)?... Това, което в товоята мормонска фантазия или това, което е променено от Римското Ристенство?..

Кой е 'моралния кодекс', драги ми Розовейко?.. Първият морален кодекс е писан от Ману...има и други, промерно -Моралния кодекс на Хамураби(от където Моше-ника краде за цифрата си "10 божи заповеди"- както ти казах цифрата 10 е на архетипа Козирог, не случайно е избрана от юдаизма...и на-края другарите социалисти също претендираха, че са имали 'Морални кодекси"....?.. Публикувано изображение както виждаш понятието 'морал' е било разтеглено по оста 'хикс' във времето още от оригиналът му "Ману смрити"?...

Образование, взаимопомощ, братство, децата, съседството....-ВСЕ МАСОНСКИ СЛОГАНИ, познати ти на територията на България от режима на еврейския комунизъм... :ph34r:

Апропо: Ако имаш проблеми с отношението си към Авраам и юдейте, то определено ще имаш и проблеми с християнството. Тези неща са свързани. Най-малкото щдейте и християните вярват в един и същ Бог.

Апропо: Ако имаш проблеми с отношението си към Авраам и юдейте, то определено ще имаш и проблеми с християнството. Тези неща са свързани. Най-малкото юдейте и християните вярват в един и същ Бог.

Защо постоянно ми цитираш САТАНСКИЯ СТАР ЗАВЕТ на падналия дух яху(в последствие- аллаху в КУРаната)?..

Прочети го целият СЗ, целитя 'Танах'(петокнижие)и накрая ЦЯЛОТО 'ВТОРОЗАКОНИЕ' за да разбереш ДЕМОНИЗМА на яхве:

......аз само ще ти извадя репрезентативна извадка:

Второзаконие 20:10-19

10. Когато се приближиш към някой град, за да воюваш против него, предложи му мир.

11. Ако ти отговори миролюбиво и ти отвори портите, тогава цялото население, което се намира в него, да ти станат поданици и да ти работят.

12. Но ако не сключи мир с теб, а воюва против тебе, тогава да го обсадиш;

.

13. и когато Господ, твоят Бог, го предаде в ръцете ти, тогава да поразиш всичките му мъжки с острието на меча;

.

14. а жените, децата, добитъка и всичко, което се намира в града, всичката плячка от него да вземеш за себе си; и да ядеш от плячката на неприятелите си,

15. Така да постъпваш с всички градове, които са много далеч от тебе, които не са от градовете на тукашните племена.

16. А от градовете на тези народи, които Господ, твоят Бог, ти дава за наследство, да не оставиш нищо живо,

17. а да ги обречеш на унищожение: хетите, аморейците, ханаанците, ферезейците, евейците и йевусейците, според както Господ, твоят Бог, ти заповяда;

18. за да не ви научат да постъпвате според всичките мерзости, които те са извършвали за боговете си, и така да съгрешите против Господа, вашия Бог.

19. Когато обсаждаш някой град за дълго време и воюваш против него, за да го превземеш, да не унищожаваш дърветата му, нито да вдигаш над тях секира; да не ги насичаш, защото от тях можеш да ядеш плода им. Човек ли е полското дърво, за да бъде обсаждано от тебе?

==========================

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

"Книгата на Мормон" е точно "евангелието на Иисус Христос" ;) Ама толкова точно-че няма накъде повече Публикувано изображение

Това, че има свой собствен морален кодекс не е някакво чак толкова голямо предимство. Талибаните също се придържат към своя морален кодекс, аборигените в Автралия -също.

Това предимство ли е ?

За ценностните системи е ясно.

Талибаните държат на същите неща.

Вторият Президент - Бригам Янг,казва: "Всеки дух, който изповядва, че Джоузеф Смит е пророк, че той е живял и умрял като пророк, и че книгата на Мормон е истинна - е от Бога, а всеки дух, който не изповядва това - е антихриста."

Толкоз с толерантността.

Това пример за какво е ?

Че правят промиване на мозъци в големи мащаби ?

"Армията на спасението" е с повече ресурси от мормоните.

Да не говорим за католическата църква, която има още повече възможности и развива по-голяма дейност от мормоните.

За всички, които се връзват на горните твърдения, че са някакви предимства.

Малко отговори:

1. Книгата на Мормон не противоречи догматически на книгите в Библията. Чели ли сте я?. Иначе става като обсъждане на книга на Солженицин едно време на партийно събрание.

2.Кое точно в моралния кодекс на мормоните не ви харесва? На мен ми изглежда съвсем християнски. А и манипулацията с талибаните не е много честна. Впрочем проблема с талибаните определено не е религиозен, а политически.

3. Вие против семейството, добре възпитаните деца, здравословния живот и добросъседството ли сте? И стига с тия талибани вече.

4. Толерантността към другите религии е дефинирана в т.11 на Символа на Вярата: "Ние държим да ни бъде признато правото да се покланяме на Всемогъщия Бог според внушенията на собствената ни съвест и признаваме същото право на всички хора да се покланят както, където и на каквото пожелаят". Ако Бригъм Йънг е казал подобно нещо, което не мога да проверя сега, то е извадено от контекста, т.е. манипулация.

5. BYU е светски университет, не е медресе.

6.Кой повече благотворителност прави ми прилича на мерене на....

6. Туй не го разбрах. Аргументи? Или обикновена параноя.

Редактирано от torshavn (преглед на промените)

Малко отговори:

1. Книгата на Мормон не противоречи догматически на книгите в Библията. Чели ли сте я?. Иначе става като обсъждане на книга на Солженицин едно време на партийно събрание.

2.Кое точно в моралния кодекс на мормоните не ви харесва? На мен ми изглежда съвсем християнски. А и манипулацията с талибаните не е много честна. Впрочем проблема с талибаните определено не е религиозен, а политически.

3. Вие против семейството, добре възпитаните деца, здравословния живот и добросъседството ли сте? И стига с тия талибани вече.

4. Толерантността към другите религии е дефинирана в т.11 на Символа на Вярата: "Ние държим да ни бъде признато правото да се покланяме на Всемогъщия Бог според внушенията на собствената ни съвест и признаваме същото право на всички хора да се покланят както, където и на каквото пожелаят". Ако Бригъм Йънг е казал подобно нещо, което не мога да проверя сега, то е извадено от контекста, т.е. манипулация.

Смесването на СЗ с НЗ е белег на невежеството и в крайна сметка- на демоничността на СЗ. Публикувано изображение

Относно 'Толерантността към религиите' прочети ТАЗИ актуална статия.

http://kaka-cuuka.com/1193

Нетът е пълен с блогове на хора от 'Свободния свят' и статии по религиозни теми, засягащи абрахамизма(особено агресивния ислам, който е идентичен с духа от СЗ)и винаги присъства мисълта на Томас Ман: "Tolerance becomes crime when applied TO EVIL". Публикувано изображение

Малко отговори:

1.)Книгата на Мормон противоречи догматически на книгите в Библията, и това е казано в няколко поста досега.за повече информация - прочети още първия.

2.)не става дума за харесване или не.Всеки има право на собствен анчин на живот, стига да не го размахва пред очите на другите и да каза "моят е по-добър от твоя".

Това важи и за точки 3 и 4.

5.)Самия факт, че го изтъквате като принос - говори друго. С тези аргументи в момента се оправдават в Родопите (село Рибново)

6 и 7 не заслужават внимание.Ако искаш - параноя ще да е.

Дизайнът пристига с влакът "КасПИЧан- ФилипПОПулис"...

Аууу, и такъв влак ли има? Ша зема да проверя БДЖ разписанието... Кешки и на мен да се падне някой ПОП дизайн...

За клонката на Дейвид Куреш ли говориш,Цар Кару? Ако е така,съгласен съм.

Да, Дейвид Кореш. FBRто изтрепа всичко наред - с танкове срещу малки деца и пеленачета... Те това беше илюминатската реакция срещу секта, която не беше под техен контрол. Не симпатизирам на Кореш. Но и това, което направи FBR беше античовешко.

Държа да си кажа мнението по случая. Толерантен съм към всички религии и секти до тогава докато не дойдат да ми мрънкат в къщи за себе си - колко били истинни и праведни - намсикво. За мен всички религии (и секти) се явяват един коректив за това, което чувстваш за божествено в гърдите си (ама не това, което си научил вторично посредством семейно и обществено възпитание), и това което те проповядват за истинно. То може-би и в това е тяхната функция - коректив. Освен трупането на мангизи и блага (които не са произвеждали) естествено. Но за да почувстваш "това божественото" в гърдите си първо трябва да се отърсиш от първосигналносистемното© мислене, за пробудиш мозъка си, да си зададеш 1-2К въпросчета, които да чакат отговор, да потърсиш тези отговори при "Коректива", и след като ги намериш за "лъжливи" да пообиколиш дузина библиотеки в търсенето на отговорите, където естествено няма да ги намериш, но само някои от техните следи (оффф, изречението стана много дълго - ще го свърша)... И така в търсене може да мине целият ти живот. Но да цитирам Книгата (библио означава точно книга - единствена, в ед.ч.): Който търси - намира"... Пък и има Закон за равновесието. Не може да търсиш и да не намериш това, което търсиш (естествено абстрахирайки се от тези мижави 60-70 години от човешкото съществуване). Мнозина от вас са още при "Коректива" - приятно търсене, време бол. То няма нито начало, нито край (говоря за линейното време).

Мормоните правят ли секс изобщо?

Трансцедентален секс практикуват. Оппссс - това май бяха кришнатите - грешка. Ама пак същото щото трансцедентален = виртуален - - няма ногу разлика... Демек това дето го няма...

Това са все много опасни неща...

Да бе, да не им паднеш под "мушка" в щата Юта - ще ти разкажат играта - няма закон, няма макон...

Първият морален кодекс е писан от Ману... Моралния кодекс на Хамураби(от където Моше-ника краде за цифрата си "10 божи заповеди"

Краде този, който няма свое. Мошето (моше е галено от мойсей - извлечения от вода дегенерат) го е "краднал" по чифутоидски този кодекс.

Крадецът краде, защото няма свое. Бедняци - живи да ги оплачеш и съжалиш. Може и червените бабишкели дори и сълзица да проронят за тях - по сапунено-сериалов метод.

Едно обаче е със сигурност - всички тези крадци (не ги наричайте търгОфци - щото не са) са тъпандури © 2007. Дали са с рязани чорчета не знам. Мнозина са - чифуто-хазарските последователи на к***ата мадам йЕхова - дето се опитва да направи планетата на публичен дом. И дето "извлеченият от вода" дегенерат-ренегат мойсей и бил жиголото. Та и до днес рязаните чорчета имат навика да гледат порно филмите от публичния дом отзад напред - наобратно - не да дават пари за платен секс - а да ги получават за голямото мъчение - да навреш меки пластелини в омекнали дупки. Страшен филм е реалността в Холивуд. Дето не знам какво му е святото (Holy - свят англ.), но гората е доста редичка. Оредяла е като окосмението на Сере Гей Стани Шеф по кратунката му. Ей, големи крадци са рязаните чорчета. Даже и закона на мойсей са си откраднали. Не ми ли вярвате? Ами прочетете Law Code of Hammurabi за да се уверите. Всичките си закони и закончета (левитски) са откраднати от Вавилон Български - до последната буква. Още преди 70 годишния плен, който никога не се е състоял де - щото е нямало плен. И "свещените" им книги са написани след "плена". Още ли не вярвате? Ами прочетете библията - там го пише ясно - кога е написан т.нар. стар завет - след плена (;) дето не се е състоял никога). Това, че рязаните чорчета чифутски са българи ренегати се знае не от вчера. Палавите полицейски кученца може и да не го знаят - щото ги е хванала яка деменция, но на тях им е простено до някъде.:P Имам подозрения, че след обрязването на пластелина дето го имат за чорче нещо им става в пустите кратунки - и стават крадци и лъжци - нямащи нищо свое, а разчитащи на тези, които творят и имат. И започват да "приватизират" чуждото. По християнски.

Няма проблем - имащите винаги ще имат. Без значение колко са им откраднали.

За крадците - ами да си приватизират Сатурн. Щото той ги очаква с нетърпение.

А условията на Сатурн са лоши. Много лоши. И вечни...

http://karutzar.blogspot.com/2007/12/blog-post.html

Редактирано от Цар Кару І (преглед на промените)

@ U.Ra Тук говорим за мормоните, а не за исляма. То и в онази статия става дума за политическите причини за радикалния ислям, а не за исляма изобщо. Толерантността е двустранен процес. Либерализма също си има граници, които ако се преминат, настава слободия и беззаконие. Сега шестващата религия на бизнеса в "западните страни", също е невинаги толерантна и ни натрапва своте храмове-бизнес центрове, своите гурута-самозвани икономически корифеи, своите свещени книги-либералните икономически теории, своите свещенници-добре облечените бизнесмени. Не виждам някой да недоволства от това. Младите религии са по-активни, нормално е. Нека класическите християнски деноминации се поучат от тях и да не стоят застинали в тромавите си корпоративни структури. Този който прави нещо винаги може да очаква повече резултати от този които само гледа и недоволства.

Публикувано изображение Браткиш, Пристанище на Бог Тор (нали така се превежда torshavn от скандинавско?), по принцип говорим за "Коректив", който е много полезен - съдейки по диаметрално противоположните мнения на повечето участници във форума.

"Книгата на Мормон" е точно "евангелието на Иисус Христос" ;) Ама толкова точно-че няма накъде повече Публикувано изображение

Това, че има свой собствен морален кодекс не е някакво чак толкова голямо предимство. Талибаните също се придържат към своя морален кодекс, аборигените в Автралия -също.

Това предимство ли е ?

За ценностните системи е ясно.

Талибаните държат на същите неща.

Вторият Президент - Бригам Янг,казва: "Всеки дух, който изповядва, че Джоузеф Смит е пророк, че той е живял и умрял като пророк, и че книгата на Мормон е истинна - е от Бога, а всеки дух, който не изповядва това - е антихриста."

Толкоз с толерантността.

Това пример за какво е ?

Че правят промиване на мозъци в големи мащаби ?

"Армията на спасението" е с повече ресурси от мормоните.

Да не говорим за католическата църква, която има още повече възможности и развива по-голяма дейност от мормоните.

За всички, които се връзват на горните твърдения, че са някакви предимства.

Нормално е да не си съгласен с повечето неща, но аз говорех за опасности. Кое намерихте тук за опасно?

Толерантността не се изчерпва с едно изречение на Бригам Янг цитирано от незнам къде и кога (моля да се посочи за да мога да проверя). Толерантността се измерва с дела и на практика и всеки, който е живял в Юта може да потвърди това. Там се радват на религиозна свобода същите тези църкви, които навремето прогониха мормонските общности от източното крайбрежие на САЩ. Скоро дори щата Мисури поднесе официални извинения за отношението си преди години към мормоните. Толерантността е ОТДЕЛНА точка от символа на вярата! Коя друга църква може да каже това?

А, че университета BYU промивал мозъци - това няма да го коментирам изобщо. Просто не си заслужава усилията. Запознай се и тогава говори...

Източник : "Comparing LDS Beliefs With First Century Christianity", The Ensign, 03.1988

Символът на вярата, който аз изповядвам е следният :

1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

11. Чакам възкресение на мъртвите.

12. И живот в бъдещия век! Амин

И в него не става дума за това, че Джоузеф Смит е пророк .

Относно университета -вече казах - със същите аргументи всеки може да си твърди каквото си иска.

Има си католически училища, мюсюлмански, православни и какви ли още не. Нито една от тези религии не изтъква това, като предимство.

Не виждам защо мормоните трябва да правят изключение.

Статията е от duh-i-istina.net

За мен пък, бе по-интересен сайта, от който е взета статията!
Трансцедентален секс практикуват. Оппссс - това май бяха кришнатите - грешка. Ама пак същото щото трансцедентален = виртуален - - няма ногу разлика... Демек това дето го няма...

Интересно! От една страна се признава, че мормоните /поне тези в щатите/ правят 4-8 деца /като правило, имащо своите изключения и в двете посоки/, а от друга се поставя под съмнение тази тяхна способност. То и майка ми се опитва да ме убеди, че съм заченат непорочно /въпреки поразителната прилика с баща ми/, но това е друга тема.

библио означава точно книга - единствена, в ед.ч.

Означава "сборник книги". От тук "библиотека" - място за съхранение на книги. Първоначално книгите в Библията са били отделни свитъци. Едва по-късно /дълго след смъртта на който и да е от авторите/ тези книги /вероятно за удобство/ са събрани в общ сборник. От друга страна апостол Павел в своето послание към колосяните /4:16/ споменава за някакво свое послание към лаодикийците, с което, обаче, днес не разполагаме. Това е само един пример за липса на книги в Библията. Та мисълта ми е, че след като в НЗ липсват книги /унищожени, загубени и т.н./, то какво да говорим за Библията като цяло. И двата завета гъмжат от цитати, взети от книги с които днес по една или друга причина не разполагаме. /Книгата на Енох я изучавахме в 8 клас (под името "Апокриф на праведния Енох") като паметник на старобългарската апокрифна литература, но тя не е намерила място сред книгите в Библията, въпреки своята значимост и боговдъхновеност/.

Ако /както всички тук са съгласни/ Бог е дал откровение на Мойсей, после на Исай, после на Павел /както и на други преди, по време, и след тях/, какво му пречи, бидейки вечен и неизменен, да продължи да дава откровения?

1.)Книгата на Мормон противоречи догматически на книгите в Библията, и това е казано в няколко поста досега.за повече информация - прочети още първия.

2.)не става дума за харесване или не.Всеки има право на собствен анчин на живот, стига да не го размахва пред очите на другите и да каза "моят е по-добър от твоя".

5.)Самия факт, че го изтъквате като принос - говори друго. С тези аргументи в момента се оправдават в Родопите (село Рибново)

1) Нищо в Книгата на Мормон не противоречи догматично на Библията /решенията на разни "вселенски събори" не влизат в сметката/. Историческите събития е възможно да противоречат на научните открития, но и в Библията има подобни несъответствия.

2) Ами и ние това казваме! Просто споделяме това, в което вярваме, а всеки друг е свободен да го приеме или отхвърли съгласно внушенията на собствената си съвест.

5) Нищо не изтъкваме като принос. Това е свободен университет, в който се изучават много специалности и религията е само една от тях /религията като явление и конкретните религии в частност т.е. не е ограничено само до мормонизма/. Не е необходимо да си член на Църквата, за да се запишеш /и в българските университети повечето студенти са българи, но това не ги прави затворени за чужденци/.

Очаквах в този форум да се говори, за това в какво вярват мормоните, а не спорове на тема "правилно или погрешно е това, в което вярват". Очаквах, че въпросите ще бъдат от типа "Вярно ли е Х и, ако да, доколко!".

Сега един любопитен факт:

ден-----------------------------------------буквален превод от скандинавските езици

Понеделник-------------------------------Ден на Луната

Вторник------------------------------------Ден на Тир

Сряда--------------------------------------Ден на Один

Четвъртък---------------------------------Ден на Тор

Петък--------------------------------------Ден на Фрей [и/или неговата сестра Фрея]

Събота------------------------------------Ден на Сатурн

Неделя------------------------------------Ден на Слънцето

http://en.wikipedia.org/wiki/Week-day_names

http://www.mythology.tribak2007.com/scandinavia-gods.htm

В английския има лека разлика в произношението, но това не променя нещата по същество.

От този факт, обаче, никой не е направил извода, че нордиците (скандинавците) не са християни. И в България има запазени много езически ритуали, но никой не прави от това извода, че Българите са езичници!

Цитирането на Никео-Цариградския символ на вярата е интересно /католическият символ се различава от православния/, но него го няма в Библията. Следва ли от това, че този символ на вярата не е боговдъхновен? По откровение ли е бил получен? Ако Trichocephalus се е молил с искрено намерение и Светият Дух му е засвидетелствал това, то ще се радвам ако сподели това свидетелство с всички ни.

Статията в duh-i-istna.net съм я чел и коментирал още преди 5-6 години /ако не ме лъже паметта/ под името Cybergod. По едно време админите изтриха моите постове /въпреки, че с нищо не съм предизвикал това действие/ и, странно, един от моите опоненти там се вдигна в моя защита /в смисъл, че той настояваше моите постове да останат, защото не било в духа на християнството да се налага такава цензура, без да съм нарушил правилата на форума/.

Когато някой се опитва да атакува мормоните, трябва да го прави на база Библията, Книгата на Мормон, Учение и завети и Скъпоценен бисер /хубаво би било да посочи и разминаванията между Библията, от една страна и останалите три книги, от друга/. Всякакви други цитати от други книги изразяват личната позиция на автора, а не официалната позиция на Църквата.

Ваш:

House M.D.

Редактирано от pravidobro (преглед на промените)

Това какво са представлявали Стария и Новия завет, кои книги и кои евангелия са влезли в Библията, и кои не - как и защо сме обсъждали неведнъж и не в една тема. За никого тук не е тайна кои са били редакторите на Стария и Новия завет. Отговори ми на следните въпроси тогава, щом искаш да разглеждаме догматично въпроса : 1.)Кой е Бог ? 2.)Какво е Бог(От Дух, от плът, познаваем, непознаваем, всемогъщ или не) 3.)Кой е Иисус Христос (син на човек, син на бог, дуалистичен или не,единосъщен с Бог или не, всемогъщ ли не) 4.)Кой е Светият Дух ( лице на Бога или самостоятелен) 5.)Човек може ли да стане Бог или не ? 6.)Каква е позицията за първородният грях ? (има ли го или не, какво е значението му) 7.)Какво става с душите на хората, след смъртта ? 8.)Има ли Ад и Рай или няма ? 9.)Мохамед пророк ли е или не ? 10.)Има "Небесна майка" или няма ? Това - като за начало. Очаквам гледната точка на един последовател на Мормон.

@ U.Ra

Тук говорим за мормоните, а не за исляма. То и в онази статия става дума за политическите причини за радикалния ислям, а не за исляма изобщо. Толерантността е двустранен процес. Либерализма също си има граници, които ако се преминат, настава слободия и беззаконие. Сега шестващата религия на бизнеса в "западните страни", също е невинаги толерантна и ни натрапва своте храмове-бизнес центрове, своите гурута-самозвани икономически корифеи, своите свещени книги-либералните икономически теории, своите свещенници-добре облечените бизнесмени. Не виждам някой да недоволства от това.

Младите религии са по-активни, нормално е. Нека класическите християнски деноминации се поучат от тях и да не стоят застинали в тромавите си корпоративни структури. Този който прави нещо винаги може да очаква повече резултати от този които само гледа и недоволства.

А полигамията не е ли ОБЩОТО между тях?... Публикувано изображение

Ако обърнеш внимание на характеристиките на ЛУННИЯ култ от Гондвана от тази моя публикация, ще видиш, че ислямът и мормонизмът се числи към ЛУННОСТТА на култа, който не се управлява от Луната, а от САТУРН, като 'Слънце'(циклично слънце). http://u-ra.blogspot.com/2009/02/holy-land...ly-in-moon.html

Да, толерантността е най-голямото изкуство. някой се оплакват, че не си толерантен просто като си казваш мнението, а от друга страна благославят комунизмът, като 'толерантна религия', където има 1 истина и тя 'някъде в светлото матерно бъдеще, което все и не идва'- като рецептата на българските юпита за'съживяване на бг-икономиката'... Публикувано изображение

Знаеш ли, че при 'толерантния комунизъм'-- Всеки има ПРАВО на труд, което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?... Публикувано изображение ... не знаеш тези неща, нали?.. Знаеш ли, че абрахамските духове 'яху' и 'ал яху' са 'миролюбиви,' но ако им оспориш това ще те заколят?... а? Публикувано изображение

1.)Кой е Бог ?

2.)Какво е Бог(От Дух, от плът, познаваем, непознаваем, всемогъщ или не)

3.)Кой е Иисус Христос (син на човек, син на бог, дуалистичен или не,единосъщен с Бог или не, всемогъщ ли не)

4.)Кой е Светият Дух ( лице на Бога или самостоятелен)

5.)Човек може ли да стане Бог или не ?

6.)Каква е позицията за първородният грях ? (има ли го или не, какво е значението му)

7.)Какво става с душите на хората, след смъртта ?

8.)Има ли Ад и Рай или няма ?

9.)Мохамед пророк ли е или не ?

10.)Има "Небесна майка" или няма ?

Първо - държа да подчертая, че отговорите, които ще дам по-долу, представляват моя лична позиция, а не позиция на Църквата!

Второ - всеки един от тези въпроси представлява отделна тема и кратките отговори, най-вероятно, ще бъдат изтълкувани погрешно. Пиша това, защото и друг път ми се е случвало да ми задават въпроси /макар и на друга тема/, на които се изкуших да отговоря кратко и после подскочих от изумление, като чух как ми тълкуват отговорите.

И така:

1) и 2) Бог е нашият Небесен Отец. 10) Има небесна майка.

Така, както ние създаваме поколенията, така и Те са създали нашите духове.

Имат съвършени тела /термин, който се нуждае от допълнително пояснение, но за това - в някой друг пост/.

Целта на идването ни на Земята е да бъдем изпитани. Поради което получаваме несъвършени тела.

3) Този въпрос е цяла тема и няма как да отговоря в няколко изречения. Краткият отговор е: Син на Небесния Отец, заплатил с живота си за нашите грехове. Но този кратък отговор, ако и да е верен, далеч не изчерпва темата за Исус Христос. По-долу /или в някой друг пост/ ще се спра по-подробно на Него.

4) И на него ще се спра после!

5) Краткият отговор е "да", но и тук, без допълнителни пояснения, са възможни погрешни тълкувания.

6) Има го, разбира се, но и тук, без допълнителни пояснения, са възможни погрешни тълкувания.

7) Още един въпрос, на който не мога да дам кратък отговор.

8) Има. Адът е един, а Раят е отделна тема.

9) Съдейки от Корана - не. Но това е моя позиция. Доколкото знам - Църквата няма такава.

Идеята тук е, че Нашият Небесен Отец желае ние един ден да се върнем при него. И да станем, като него! "Битие" посочва, че да познаваш доброто и злото те прави като Бог. Но за да станеш Бог, е необходимо да получиш и вечен живот /което е различно от вечното съществуване/. Вечният живот трябва да се заслужи. Разбира се, всички събития се случват, защото Небесният Отец има план за нас /т.нар. План за вечно щастие/. Възможни са били два варианта. Първият - да живеем на Земята без грях и всички да се върнем обратно при Отца /идеята на Луцифер, но в този случай Луцифер е искал цялата слава на Отца за себе си/, а вторият - да имаме избор /идеята на Исус Христос/.

Небесният Отец избира варианта на Исус Христос. Това води до, поне, две следствия. Първо - Луцифер се вдига на бунт заедно със своите последователи и е изгонен от Небесното царство /за подробности виж Книга на Енох/. Второ - човеците започват да грешат. Ето защо е било необходимо да имаме Спасител /в лицето на Исус Христос/, който да заплати с цената на собствения Си живот за нашите грехове. В скоби ще отбележа, че първоначално хората не са били подготвени за Висшия закон на любовта и за това в СЗ им е даден по-нисш закон. За опрощение на греховете е трябвало да пожертват животни на олтара. За това Исус казва, че не е дошъл да развали /отмени/ закона, а да го изпълни. Все заради същия план за вечно щастие Светият дух се отказва от възможността да получи смъртно тяло.

От всичко това следва, че първородният грях е бил необходим на плана за вечно щастие!

Раят се състои от три нива /наречени Царства на Слава/. Ако въпросът те интересува, мога да се спра по-подробно на всяко едно от тях в някой следващ пост.

Имаш ли въпроси до тук? Ако да, ще се радвам да отговоря! Ако не, какви допълнителни разяснения би искал да ти дам?

Не забравяй, че това, което казвам, го казвам според собствените си познания и не е изключено да съм сбъркал някъде от недоглеждане или липса на по-подробна информация. И в никакъв случай не приемай написаното от мен за официална позиция на Църквата!

И не съм последовател на Мормон! Но за това по-нататък!

Ваш:

House M.D.

Редактирано от pravidobro (преглед на промените)

Това, което се набива най-мнгоо от мормонското светоусещане е , че 'човек може да стане Бог'. :P

Това нещо проповядва и масонството. И движението 'New Age'. И т.нар. 'шайви'-зъм....дори и Ваклуш Толев в България... Публикувано изображение

Този, който иска да става Бог(след като Бог е 1)не беше ли именно Луцифер?... Публикувано изображение

Страшно противоречие имате. Набива се на очи дори за слабоинформирани, като мене.... Публикувано изображение

Първо - държа да подчертая, че отговорите, които ще дам по-долу, представляват моя лична позиция, а не позиция на Църквата!

Второ - всеки един от тези въпроси представлява отделна тема и кратките отговори, най-вероятно, ще бъдат изтълкувани погрешно. Пиша това, защото и друг път ми се е случвало да ми задават въпроси /макар и на друга тема/, на които се изкуших да отговоря кратко и после подскочих от изумление, като чух как ми тълкуват отговорите.

И така:

1) и 2) Бог е нашият Небесен Отец. 10) Има небесна майка.

Така, както ние създаваме поколенията, така и Те са създали нашите духове.

Имат съвършени тела /термин, който се нуждае от допълнително пояснение, но за това - в някой друг пост/.

Целта на идването ни на Земята е да бъдем изпитани. Поради което получаваме несъвършени тела.

3) Този въпрос е цяла тема и няма как да отговоря в няколко изречения. Краткият отговор е: Син на Небесния Отец, заплатил с живота си за нашите грехове. Но този кратък отговор, ако и да е верен, далеч не изчерпва темата за Исус Христос. По-долу /или в някой друг пост/ ще се спра по-подробно на Него.

4) И на него ще се спра после!

5) Краткият отговор е "да", но и тук, без допълнителни пояснения, са възможни погрешни тълкувания.

6) Има го, разбира се, но и тук, без допълнителни пояснения, са възможни погрешни тълкувания.

7) Още един въпрос, на който не мога да дам кратък отговор.

8) Има. Адът е един, а Раят е отделна тема.

9) Съдейки от Корана - не. Но това е моя позиция. Доколкото знам - Църквата няма такава.

Идеята тук е, че Нашият Небесен Отец желае ние един ден да се върнем при него. И да станем, като него! "Битие" посочва, че да познаваш доброто и злото те прави като Бог. Но за да станеш Бог, е необходимо да получиш и вечен живот /което е различно от вечното съществуване/. Вечният живот трябва да се заслужи. Разбира се, всички събития се случват, защото Небесният Отец има план за нас /т.нар. План за вечно щастие/. Възможни са били два варианта. Първият - да живеем на Земята без грях и всички да се върнем обратно при Отца /идеята на Луцифер, но в този случай Луцифер е искал цялата слава на Отца за себе си/, а вторият - да имаме избор /идеята на Исус Христос/.

Небесният Отец избира варианта на Исус Христос. Това води до, поне, две следствия. Първо - Луцифер се вдига на бунт заедно със своите последователи и е изгонен от Небесното царство /за подробности виж Книга на Енох/. Второ - човеците започват да грешат. Ето защо е било необходимо да имаме Спасител /в лицето на Исус Христос/, който да заплати с цената на собствения Си живот за нашите грехове. В скоби ще отбележа, че първоначално хората не са били подготвени за Висшия закон на любовта и за това в СЗ им е даден по-нисш закон. За опрощение на греховете е трябвало да пожертват животни на олтара. За това Исус казва, че не е дошъл да развали /отмени/ закона, а да го изпълни. Все заради същия план за вечно щастие Светият дух се отказва от възможността да получи смъртно тяло.

От всичко това следва, че първородният грях е бил необходим на плана за вечно щастие!

Раят се състои от три нива /наречени Царства на Слава/. Ако въпросът те интересува, мога да се спра по-подробно на всяко едно от тях в някой следващ пост.

Имаш ли въпроси до тук? Ако да, ще се радвам да отговоря! Ако не, какви допълнителни разяснения би искал да ти дам?

Не забравяй, че това, което казвам, го казвам според собствените си познания и не е изключено да съм сбъркал някъде от недоглеждане или липса на по-подробна информация. И в никакъв случай не приемай написаното от мен за официална позиция на Църквата!

И не съм последовател на Мормон! Но за това по-нататък!

Ваш:

House M.D.

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

pravidobro е изяснил доста неща, но кратките отговори наистина само предизвикват повече въпроси. Искам да отговоря на някои от тях, още незададени.

Наличието на "небесна майка" не означава по презумпция, че тя е богиня.

Полигамията като практика е съществувала сред много общества и религии в историята. Не бих нарекъл цар Соломон нито мюсюлманин, нито мормон например.

Светият Дух е тази същност на Бога, която винаги присъства с нас. и ни напътства. Не по мегафона, разбира се.

Мохамед, както ние българите наричаме Мухаммад, не присъства в ученията на нито една християнска деноминация, струва ми се. Обратното не е вярно за Корана, но това е друга тема. Това изчерпва въпроса дали е пророк.

Това дали човек може да стане Бог не бива да се приема буквално. Той се стреми да достигне съвършенството на Бога, това е неговата програма-максимум така да се каже. Нали сме по създадени по Божий образ и подобие, към това и трябва да се стремим.

Да, има Ад и Рай, какво представляват точно е дълго изложение, тук сигурно ще има разлики с популярната представа.

След смъртта душите на хората отиват в света на духовете, където изчакват до Милениума, по-натам вече знаете, предполагам.

Публикувано изображение Цъпквата не е основана от Мормон, той е само един от пророците със специфично място в книгата. Последователи сме на Исус Христос.

"Първородният грях" не е система за внушаване на чувство за вина пред бога, а план за усъвършенстване. Впрочем в църквата никога не се говори за първороден грях. а дали имаме нужда от усъвършенстване е очевидно, само да се огледаме наоколо.

Странно е, че дотук нито за момент не се спомена най-голямата разлика на Светиите от последните дни от другите деноминации, а това е продължаващото откровение. Досега само при бахаите съм срещал подобна доктрина. Тази теза е изключително ценна и без нея няма разбиране за мормонското общество.

Това, което се набива най-мнгоо от мормонското светоусещане е , че 'човек може да стане Бог'. :P

Това нещо проповядва и масонството. И движението 'New Age'. И т.нар. 'шайви'-зъм....дори и Ваклуш Толев в България... Публикувано изображение

А според тебе каква е разликата между човек и Бог? За мене тя е единствено в степента на проявление на иначе съвършената същност.

Ясно. Добре.Спирам участието си в темата.Ще я наблюдавам да не изпадате в спам и обиди. Благодаря за отговорите.

А според тебе каква е разликата между човек и Бог? За мене тя е единствено в степента на проявление на иначе съвършената същност.

Разликата между Човек е Бог е разликата между 'Творец и Творение'. Ако Творението някога стане колкото Творецът си това ще рече, че Един ден роботът може да твори хора или поне други-роботи. :P

Толкква просто и логично е.

Мога да ти го обясня и с автентични ведически тестове, но предпочитам за сега така.

Но ще ти кажа вредата от този извод : "Човек може да стане Бог'.. за тази вреда имаме конкретни факти... и то доста, доста печални... Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.