Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Букви с ударение - упътване как да ги пишем

Валсо

Препоръчан отговор

Най-после открих лесен начин за изписване на буквите с ударение, което най-често се ползват в българския език. При това - без да се налага всеки път да отваряме Камината, за да копираме буквите.  :lol:  

1. Отваряте си настройките на клавиатурата и избирате клавиш за третото ниво на подредбите. Аз съм си го направил да е "всеки алт" за по-удобно, но вие можете да си изберете друго, ако ви устройва.

xvk0n9N.png

1а) Добавете си българска традиционна фонетика.

Показаните редове в точка 3 се отнасят за "BG TRADITIONAL PHONETIC"!!! За другите видове фонетика ще трябва да си ги потърсите сами във файла /bg, но уникод кодовете са същите.

Ако не сте правили такова нещо досега, по-добре си направете бекъп на споменатия в точка 2 файл!

2. С любимия си текстов редактор отваряте текстовия файл за символите на българската клавиатура, ето така:

sudo gedit /usr/share/X11/xkb/symbols/bg

3. Намирате реда

key <AD03>

който е за кириличното "Е" и накрая му пишете

U0450

Редът трябва да изглежда ТОЧНО така, за да ви сработят настройките после:

key <AD03> {[ Cyrillic_ie,       Cyrillic_IE,       U0450          ]};

След това намирате реда

key <AD09>

който е за кириличното "О" и го правите да изглежда така:

key <AD09> {[ Cyrillic_o,        Cyrillic_O,     U00F2                                                ]};

След това намирате реда

key <AC01>

който е за кириличното "А" и го правите да изглежда така:

key <AC01> {[ Cyrillic_a,        Cyrillic_A,          U00E0                                                ]};

4. Запазвате файла.
5. Рестартирате X сървъра или компютъра - което ви влече повече.
6. Отваряте си празен текстов файл, за да тествате настройките си. Превключете на българска подредба. Ако сте направили всичко правилно, като натиснете Alt+a, Alt+e и Alt+o, ще ви се появят съответно буквите "à", "ѐ" и "ò".

П.С. Ако има нещо неясно, питайте.
П.С.2. Интервалите в показаните код тагове са за четимост и няма значение дали между (примерно) "Cyrillic_IE," и "U0450" ще има 1 интервал или 20.

Ако искате да си добавите каквито и да било други уникод символи, можете да се консултирате с тази страница: https://unicode-table.com/en/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, jojopara написа:

Чуудесно! А може ли и за БДС?

Във файла "BG" има 4 секции - за всяка подредба:

yYo9UCg.png

Корекцията се прави в желаната секция.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, iAppleBeats написа:

А за Windows как е?

Уиндоус не ти разрешава да правиш такива промени, сакън да не би да откраднеш клавиатурната им подредба. :D Може евентуално с допълнителни програми да задаваш клавиши, но доколкото знам не можеш да променяш директно както в Линукс.

преди 36 минути, jojopara написа:

Чуудесно! А може ли и за БДС?

Не ползвам БДС и не знам какво ще излезе, така че си направи бекъп на файла преди да го бараш. После го отвори с текстов редактор и търсиш къде пише

name[Group1]= "Bulgarian";

Останалите неща би трябвало да са същите - имената на клавишите, имам предвид. Иначе уникод кодовете са същите. Но БДС-то е малко по-особено от нормалната фонетика, понеже буквите са разбъркани и като си намериш БДС-то, ще трябва да разгледаш внимателно дали клавишите съвпадат с тези, които трябва. Примерно "Е"-то си е "Е", обаче в БДС "О"-то е на буквата "F", а на "А"-то не мога да видя каква буква е, защото моята клавиатура е геймърска и WASD са скрити от гумено покритие.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ползвам БДС и не знам какво ще излезе …

Ти пък …
Примерно "Е"-то си е "Е", обаче в БДС "О"-то е на буквата "F", а на "А"-то не мога да видя каква буква е, защото моята клавиатура е геймърска и WASD са скрити от гумено покритие.

При БДС - българското „А” е на латинското „D”. На латинското „А” - ба кирилица е „Ь” (ер-малък), а при натиснат Shift - се получава „ѝ - ударено и”. При включен Capslock и Shift - главна буква „Ѝ”.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, jhoro написа:

Ти пък …

При БДС - българското „А” е на латинското „D”. На латинското „А” - ба кирилица е „Ь” (ер-малък), а при натиснат Shift - се получава „ѝ - ударено и”. При включен Capslock и Shift - главна буква „Ѝ”.

Еми зат'ва ти казвам, че трябва да си ги потърсиш сам. В днешно време никой не ползва БДС. Освен може би някой пенсионер, чиято младост е била по времето на пишещите машини. :D При мен "ѝ"-то се получава като натисна Shift+X. Само "X" прави "ь".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@Валсо :

Би ли ми казал, кой код се ползва за "и" с ударение в традиционната фонетична.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, cybercop написа:

кой код се ползва за "и" с ударение в традиционната фонетична.

https://store.fmi.uni-sofia.bg/fmi/logic/skordev/bds5237.pdf

Цитат

74    C07      j, J      й, Й     обръща      U+0439, U+0419

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, cybercop написа:

@Валсо :

Би ли ми казал, кой код се ползва за "и" с ударение в традиционната фонетична.

За "и" с ударение не ти трябва код, защото вече си го има - Shift+X (шифт + хикс) прави "ѝ". ;)

преди 2 часа, p4p написа:

cybercop не питаше за "и-кратко" ("Й"), а за "и с ударение" ("Ѝ").

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В GNOME настроих трето ниво да се избира с десен Alt и мога да дописвам ударението с клавиша отляво на десния Shift. Дори си настроих и някои специални знаци за валута, трейд марк, копирайт, дори глаголица. Единственият недостатък е, че за буквата "а" ударението не излиза същото като на останалите, а по скоро като горна запетая - ползвам нова фонетична и ме мързи да оправям настройките.

Изпратено от моят Mi A2 с помощта на Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, Валсо написа:

Еми зат'ва ти казвам, че трябва да си ги потърсиш сам. В днешно време никой не ползва БДС. Освен може би някой пенсионер, чиято младост е била по времето на пишещите машини. :D При мен "ѝ"-то се получава като натисна Shift+X. Само "X" прави "ь".

Аз съм такъв пенсионер, който спазва стандартите.

преди 2 часа, Валсо написа:

За "и" с ударение не ти трябва код, защото вече си го има - Shift+X (шифт + хикс) прави "ѝ". ;)

Shift+X дава само главната буква.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Валсо написа:

Благодаря ! На това не бях обърнал внимание. На друга не ми трябва да поставям ударение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 41 минути, jojopara написа:

Аз съм такъв пенсионер, който спазва стандартите.

Shift+X дава само главната буква.

Дава ти главната, защото си си оставил включен капс лока. :D Изключи капс лока и ще ти дава малката.

Преди малко открих, че не е добра идея третото ниво да е с всеки алт, защото става конфликт с алт+таб и последният не работи. Настройте си го третото ниво на "само десния алт" и конфликтите изчезват.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 42 минути, Валсо написа:

Дава ти главната, защото си си оставил включен капс лока. :D Изключи капс лока и ще ти дава малката.

Преди малко открих, че не е добра идея третото ниво да е с всеки алт, защото става конфликт с алт+таб и последният не работи. Настройте си го третото ниво на "само десния алт" и конфликтите изчезват.

Не е от Caps-Lock - опитах!

Може ли да качиш последно редактиратият ти файл  Bg тук, да са го ползваме такива като мен, които получават грешка при рестартирането. Благодаря предварително!

Добре си се сетил за Alt + Tab!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, jojopara написа:

Не е от Caps-Lock - опитах!

Може ли да качиш последно редактиратият ти файл  Bg тук, да са го ползваме такива като мен, които получават грешка при рестартирането. Благодаря предварително!

Добре си се сетил за Alt + Tab!

Каква грешка ти дава при рестартирането?

А файлът /bg би трябвало да излезе прикачен към този пост. Да знаеш обаче, че това не е единствената промяна, която съм му правил. Ако натиснеш Shift+8, ще ти излезе булет пойнт символ: •

bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не записах точно каква грешка беше, но измрънка нещо за XBG.

Нещо не става със задействането на клавишити. В xed и LibreOffice Writer опитах. Преминавам на кирилица , натискам десен Алт и съответната гласна и нищо не става. Както и когато изпида първо гласната и после Алт + буквата. Къде бъркам?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Повтарям - /bg файлът е настроен за традиционна фонетична, а не за БДС. Няма да сработят гласните с ударение, както и булет пойнт, ако не си добавиш българска трад. фонетична и не превключиш на нея.

Тези дни ще си поиграя с БДС-то да му добавя и на него буквите, но днес или утре няма как да стане. Ако някой има желание и не му се чака, да действа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Забравих, че ползваш фонетична подредба. Ще чакам, за да не оплескам нещо.

Между другото, с почти еднакви ОС сме. Аз съм с "Манджаро" и "Синамон".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 години по-късно...

Има и Традиционна фонетична подредба (разширена)  

и Стандартна подредба по БДС 5237:1978 (разширена)

А̀а̀О̀о̀ЀѐЍѝУ̀у̀Ъ̀ъ̀

—  –  -  „ “  ’ ’  « »   ̀   ́  €  $  ©  ®  ™  † …

Ѣ ѣ Ѫ ѫ Ѭ ѭ Ё ё Э э ы 

Всички знаци са въведени от клавиатурата.

Адреса на разширените клавиатурни подредби:
    https://bglocalize.wordpress.com

Бонус — български шрифт:

https://www.4shared.com/s/fmO_ywMFJku

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...