Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Иван Вазов антисемит ли е бил?

Featured Replies

на 14.04.2020 г. в 6:19, ined написа:

Така че Вазав не е антисемит.а не виждам защо някой трябва да обича евреина предал Царевец на турците.

:lol6:Цирк. Както било записано в едно друго популярно четиво.... и започнали говедарчетата да четат - А, Б , то сляпото окато прави, то дава разум  Наред с говедарчетата, и самите говеда би следвало  да се отдадат на четене и образование...за да стане княжеството най-ученото княжество в света  .

Някой от тия дето се опитвате да давате акъли и да пишете история случайно да се светна ,че става въпрос за стихотворение написано въз основа на легенда. !!!!!

Колко резили щяхте да си спестите , че и линкове дето в случая не вършат никаква работа. Легенда, драги ми смехурковци от двата пола, легенда !! Това ще рече :

1 . Поетичен разказ за историческо събитие, което е идеализирано и включва фантастични моменти.

2. . Прен. Разказ за невероятна случка, измислица.

Иначе, ако трябва да почне човек да ви" бие" през главата с история и география, най-напред трябва да ви попита -колко народ тука сте виждали Френкхисарската  порта, за която иконата Вазов твърди,че  жид  е предал ключа от нея  на османците?!? Май никой не я  знае не само по име , но и като местоположение. Защото това е вътрешна порта и единственото и значение е да свързва кварталите на града в случая този на франките с останалите. Излиза ,че турците са превзели един от най- най-труднодостъпните  градове  в Средновековието, но им се опънала една вътрешна порта.Тоест ..да превземеш стръмната  височина, а пък да те спре врата  между кварталите, направена да спира евентуални размирици вътре в града.  Смяях. Имам и снимчици на тая "непревземаема" врата.Освен това дали някой от драскачите тук е наясно, че ключ на крепостна врата  е вид бутафория, която е имала за цел да си правят циркове с предаването на крепостите при победни войни. Толкова свят обиколих ,една врата на крепост  не видях с ключ, все с резета огромни  и решетки от вътрешна страна. Ето една моя снимка на външна врата на Търново. 

]34922127266_2368e91011_c.jpg[

Хайде бонус на пишман ключарите в темата и една врата  от замъка-крепост в  Меерсбург -Германия. Механизма, който е повдигал решетката на вратата.

]27904445904_4144d6f8f6_c.jpg[

Вратите на Ватикана и те без ключове..и като няма ключ няма и стихотворенийце. Затова папата/ който е в понтификат/   чука  и чака на вратата за да му отворят. Това се случва  веднъж на 50 години.

]48996775692_07e6e4f0f8_c.jpg[

Ето един ключ от Средновековието...загадка, коя врата отваря  и колко души трябва да го превъртят в ключалката или да го предадат на враговете за да си отворят портата.:lol6:

]27904442144_d4b2e040e6_c.jpg

Вазов не ми е интересен , своите му  най-добре са го описали.

Иначе, да набеждаваш   някой в  нещо,  и да вменяваш това за човек от даден етнос , което почива на измислици и фантазии  имайки предвид определението дадено в тълковния речник, то да ..иконата Вазов е точно и правилно коронясан в заглавието на темата. При това става въпрос не само за едно стихотворение.;)

В друг един бетселър  пък пише "По делата им ще ги познаете"

на ‎14‎.‎4‎.‎2020‎ г. в 8:29, Anne написа:

Имал ли е Вазов антисемитски настроения и как е възможно това?:ohmy:

Анне, виждам, че нямаш свян.

За разлика от всичко извън България, и ние си имаме национални герои.

Разбери ме правилно, не може Мохамед или Мойсей да са значими за нашето българско самосъзнание.

Посягаш към българска светиня и това, ако вече не е наглост ... прощавай ... по друг начин не мога да го разтълкувам ...

Не ме интересува на кой се кланяш или какво проповядваш, но не така ...

Явно психичното ти състояние се е влошило ....

Лелееееееееееееееее, @valkiria1 , много ти благодаря за разясненията! Лелеееееееееееееееее, не знаех за много неща!

Прочетох статията от линка.................. остави ме без думи. Не знаех, че Дора Габе е минала през такива неща...............в училище сме я учили, нямаше дете от моето поколение, което да не познаваше нейното творчество. Винаги съм искала да прочета всичките и творби за деца, много хубаво пише.

Не знаех, че толкова много български автори са се организирали в защита на евреите, все автори, които сме учили. Винаги сме ги възприемали като българи. И не само авторите. Не знаехме, че личности като Младен Исаев и Панчо Владигеров са евреи.

А за Вазов бях чела вестникарски статии отпреди години, където го наричат "плагиат", явно наистина е бил такъв. Гогол не съм чела, честно казано руската класическа литература ми се вижда тежка и скучна, не я учих с удоволствие, а пък и Гогол така и не сме го учили. Учихме съвсем малко за руската класическа литература, главно Достоевски и Толстой.

Не ме разбирайте погрешно, харесвам Иван Вазов и неговото творчество, но съм отвратена от тези две антисемитски стихотворения.

Нас никога не са ни учили да мразим евреите, дори в детската градина. Нито пък са ни говорили за Ленин и Сталин. На много деца от моето поколение "Високи сини планини" беше най - любимата ни българска песен и я пеехме, преди като ученици да научим националния химн.

В моя град евреи няма отдавна, заминали са за Палестина след края на войната (главно от страх, че новата власт няма да успее да ги опази от отмъщенията на нацистите), но техните домове и магазини стоят и до днес, а квартала, в който живея, е бившият еврейски квартал. Да ви кажа - съвсем обикновен е, нищо луксозно няма в него.

Обаче синагогата я няма, няма и данни къде е била, как е изглеждала..........няма снимки, няма рисунки, нищо. На никой не му пука, че се знае къде е била джамията, но много хора съжаляват, че се е загубила паметта за синагогата.

И какво излиза сега? Най - българските песни и стихотворения са написани от евреи! Които са преди всичко българи!

преди 16 часа, valkiria1 написа:

....В друг един бетселър  пък пише "По делата им ще ги познаете"

На десет да се разчекнеш , кръвта вода не става ....! Е , в кръвта българска , има и чужди примеси да сеят омраза и злоба по българското.... :nono:

Твоите дела са ясни - юдейска душица , при това  русофобска ...... се упражнява , като всички такива Юди за 30 сребърника. Друго какво да стори ?....:getout:

За мен си.....еврейка , с всичкото ви присъщо ! :lol6:

ОНЯ да те съди....... ! Алилуя ! :nono:

преди 8 часа, Anne написа:

руската класическа литература ми се вижда тежка и скучна

Нищо чудно - тя е за мислещи ! :nono:

преди 14 часа, Anne написа:

Лелееееееееееееееее, @valkiria1 , много ти благодаря за разясненията! Лелеееееееееееееееее, не знаех за много неща!

А за Вазов бях чела вестникарски статии отпреди години, където го наричат "плагиат", явно наистина е бил такъв.

Изложил се е този човек икона-не само че фантазирал върху легенда, ами не отишъл поне да види за какво пише.Така , както историците тук не знаят и не са виждали крепостта и укрепленията, но пък са усърдни да вярват в измишльотини със съмнителен патриотарски привкус.  Славейков пък имал съвсем друго виждане по въпроса и правилно се запитал : какъв е  тоя османлия  Адил Баба , дето изведнъж станал евреин и гроба му взел да се нарича вместо "Гроба на Адил Баба" - " Жидов гроб"  И продължава да размисля този Славейков  как Житов гроб станал Жидов гроб  и как евреин станал жид, като ония великани жидове дето построили Търново според легендата. Защото така както го е списал Вазов, ще излезе, че жидовете са построили града.

Славейков:

http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/folklor/tur_nas/slav-padane-ternovo.htm

----------------------------------

Още много може да се пише по въпроса, но истината е една - разцеплението    през първото,   второто,  третото царство  и на сегашното народонаселение  българско е записано във всички исторически календари като национална зодия на българите, които до ден днешен са съединени, но не обединени. Дали някой, някога е отварял някаква порта да се превземе Царевец/защото османлиите вече били влезли в Търново/ е без значение. Значение би имало , ако единия брат беше вдигнал българите от своето царство да помогнат на българите от царството на брат му. Обаче, не би. Рядко се наблюдава в човешката история такова гнусно и долно предателство в която българи стоят и гледат как загиват сънародници и не помагат само защото двама братя не мелят брашно да си поделят короната .Поради тая причина османците проседяли върху българския народ пет века и пиели кафе върху обезглавеното царство. И затова са си виновни българите и никой друг.

----------------------------------------------

Един съвет от мен,  Анне

Не преживявай толкова емоционално писаниците за евреите. Като цяло на нас не ни пука дали някой ни мрази . В общи линии репертоара на антисемитите е един и същ по цял свят и обикновенно се възбужда, когато   света не може да се оправи с проблемите , които сам си е създал . Затова е виновен винаги евреина. Като цяло с такава  "любов" се свиква и скоро преставаш да и обръщаш внимание.

Приказката за кучето и кервана я знаеш , нали ?

-----------------------

пп Допълвам, понеже се интересуваш за синагогата в твоя град-Споменавала  си откъде си- като постройка синагогата вече не съществува. Някои от най-ценните и в религиозно отношение неща днес се съхрянават в Софийската синагога. На втория етаж има музей и там  те  могат да се видят.

Бъди здрава!

преди 5 часа, valkiria1 написа:

Още много може да се пише по въпроса, но истината е една - разцеплението    през първото,   второто,  третото царство  и на сегашното народонаселение  българско е записано във всички исторически календари като национална зодия на българите, които до ден днешен са съединени, но не обединени. Дали някой, някога е отварял някаква порта да се превземе Царевец/защото османлиите вече били влезли в Търново/ е без значение. Значение би имало , ако единия брат беше вдигнал българите от своето царство да помогнат на българите от царството на брат му. Обаче, не би. Рядко се наблюдава в човешката история такова гнусно и долно предателство в която българи стоят и гледат как загиват сънародници и не помагат само защото двама братя не мелят брашно да си поделят короната .Поради тая причина османците проседяли върху българския народ пет века и пиели кафе върху обезглавеното царство. И затова са си виновни българите и никой друг.

Не хули!Нищо подобно не се е случило.

https://bulgarianhistory.org/ivan-shishman-prez-pogleda-na-osmancite/

https://www.youtube.com/watch?v=168pAULH4lQ

преди 20 часа, valkiria1 написа:

Изложил се е този човек икона-не само че фантазирал върху легенда, ами не отишъл поне да види за какво пише.Така , както историците тук не знаят и не са виждали крепостта и укрепленията, но пък са усърдни да вярват в измишльотини със съмнителен патриотарски привкус.  Славейков пък имал съвсем друго виждане по въпроса и правилно се запитал : какъв е  тоя османлия  Адил Баба , дето изведнъж станал евреин и гроба му взел да се нарича вместо "Гроба на Адил Баба" - " Жидов гроб"  И продължава да размисля този Славейков  как Житов гроб станал Жидов гроб  и как евреин станал жид, като ония великани жидове дето построили Търново според легендата. Защото така както го е списал Вазов, ще излезе, че жидовете са построили града.

Славейков:

http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/folklor/tur_nas/slav-padane-ternovo.htm

----------------------------------

----------------------------------------------

Един съвет от мен,  Анне

Не преживявай толкова емоционално писаниците за евреите. Като цяло на нас не ни пука дали някой ни мрази . В общи линии репертоара на антисемитите е един и същ по цял свят и обикновенно се възбужда, когато   света не може да се оправи с проблемите , които сам си е създал . Затова е виновен винаги евреина. Като цяло с такава  "любов" се свиква и скоро преставаш да и обръщаш внимание.

Приказката за кучето и кервана я знаеш , нали ?

-----------------------

пп Допълвам, понеже се интересуваш за синагогата в твоя град-Споменавала  си откъде си- като постройка синагогата вече не съществува. Някои от най-ценните и в религиозно отношение неща днес се съхрянават в Софийската синагога. На втория етаж има музей и там  те  могат да се видят.

Бъди здрава!

Знам, че не трябва да го преживявам тежко, но българският народ въобще не е като германският, хората тук не са антисемити! Банята ме зове, после ще пиша по - подробно.

Та, да си кажа мнението по темата.

Чувствителна съм, защото българският народ не е като германският. Антисемитизмът не е част от историята и културата на българите.Също така те нямат самочувствие без покритие, напротив, българите имат много с какво да се гордеят и хвалят, и то съвсем заслужено. Българите не гледат каква ти е вярата или расата, а дали си добър или лош човек. Също така българите са скромни хора, нямат териториални амбиции и не търсят отмъщение за несправедливия Ньойски договор. Да, има определени елементи от обществото като Болен Сидеров и ревящите скинари за "България на три морета", но нормалните хора масово не им обръщат внимание. Също така цялата история на България е изпъстрена със страшно много примери за уважение, толерантност, разбиране, за ум и разум, за нормални човешки взаимоотношения между хората. Има личности, които силно изпъкват със своите морал и доброта - Васил Левски, Христо Ботев,  и още много. Също така българите не мечтаят да са богати, не са войнолюбиви, не крадат чужди богатства, не гледат в чуждата паничка и не се срамуват, че са бедни.

Докато германците...............колкото повече научавам какви са ги вършили през войната и какво точно е представлявал "великият им райх", толкова повече се отвращавам. Бях шокирана, когато от едно предаване научих,че и Мартин Лутер, човекът, дал на този народ библията на немски език, е бил антисемит. Двойно по - шокирана обаче бях, когато гледах двусерийната поредица "Нацистката наука". Буквално си изгубих речника  и имах чувството, че гледам и слушам за някаква "наука", сътворена от невероятно откачени и изгубили разума си хора. Руническото писмо било по - старо от египетските йероглифи. Моля? И как са го доказали, чрез радиовъглеродно датиране ли? Оставете писмото, ами, представете си, моля, цивилизацията не била развита от юг на север, а обратно, тоест германците са дали цивилизацията на света. Древните египтяни били копирали  германските колесници.............Само като видях откъсът от филма "Германци срещу фараони"................  За радовите глупости да не говорим..............толкова абсурдни неща научих, че умът ми не може и до днес да ги проумее. Химлер търсел чукът на Тор, древните арийци били познавали електричеството,  скандинавските богове са били реални личности, евреите и славяните били подчовеци, жестоки, зли и необразовани............ Запитах се колко германци днес си дават сметка, че са ги учили на глупости, или може би още вярват в тях? Те са толкова необразовани и прости всъщност, че не съм учуден как се превърнаха на халифат...........

Чувствителна съм, защото германците и до днес се инатят и отказват да си изплатят репарациите за ВСВ, не признават всичко за онова време, не са истински денацифицирани. Фактът, че такива като Ариберт Хайм са си живяли необезпокоявано след войната и са водили нормален живот................ Чувствителна съм, защото те са си живяли добре за чужда сметка цели 12 години.  А техните жертви и източноевропейците никога не са могли да живеят добре, Източна Европа е била заета да се възстановява от войната.А сега, когато ние би трябвало д живеем добре, ни се струпа това зло - демонокрацията.  Тъжно ми става, като гледам в тубата архивни кадри на ева Браун и на много други германци - безгрижен, нормален живот. Чисто небе, истински храни, спокойно ежедневие................все неща, които ние в Източна Европа вече нямаме. Кемтрейлсите съсипаха небето, заради тях вече ги няма истинските облаци, храната ни е ГМО, много хора се разболяват и умират рано, зависими сме от банки и гнилия Запад................ И заради този вирус тази година не се знае какво ще стане с парад, а той е нещото, единственото нещо, което държи влага на побърканите САЩ и Германия.

Чувствителна съм, защото в социалистическа България не беше зле, защото имахме полиция и закони и всичко нацистко беше забранено - Вагнер, Нищце, "Моята борба"............ В България можеш съвсем спокойно да прочетеш автори, забранявани от германците - Ерих Кестнер, Феликс Залтен, Виктор Юго, Емил Зола, Карл Маркс...........Тук допреди десетилетие налудничавите идеи на Нишще за "свръхчовека" бяха непознати, непознат и забранен беше и Вагнер. Тук можеш да видиш изложби със всякакво изкуство, тук не са забранени художници като Ван Гог и Моне, тук не слушаш за раса на всяка крачка, тук културата и спортът са достъпни за всички. и ме е страх това да не се промени, след като паднаха забраните за нацистките неща.:(

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.