Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Иван Вазов антисемит ли е бил?

Featured Replies

Наскоро ми попадна в "Уикипедия" стихотворението на Иван Вазов "Жидов гроб". Прочетох го и бях шокирана. Никога не съм очаквала, че любимият ми български писател и поет е е могъл да напише такова стихотворение, изпълнено с такава омраза и звучи по - скоро като типично стихотворение на нацист. Защо това стихотворение е обществено достъпно? Според мен не би трябвало да е.

Имал ли е Вазов антисемитски настроения и как е възможно това?:ohmy:

Иван Вазов е икона в българската литература, а според твоите проблясъци си завършен инфантил. Стихотворението се пръква 1906г. 14 години по-късно се основава Национал-социалистическа немска работническа партия. У бре, Иван Вазов нацист - сънувал ги е там около кръглата маса на Аненербе и на сутринта написал "гроба".

В примитивния език на любимците ти няма дума "пари". Вместо не я се използва думата кесеф. Превежда се сребро. Чаткаш ли!?
Хайде образовай се защо евреите не ползват чадъри. Защото са толкова хитрожопи, че излизат сухи от дъжда. От малки ги учат, да се движат между капките.

Ане Франк, Клаус Барби - едни и същи сказки за дебили сучиш и въртиш.

Както каза македонския президент "Антисемит е човек който мрази евреите повече от необходимото." 

Така че Вазав не е антисемит.а не виждам защо някой трябва да обича евреина предал Царевец на турците.

Ти май не ме разбра! Казах, че стихотворението звучи като написано от типичен нацист, а не като от нормален и здравомислещ човек, за какъвто винаги съм смятала Вазов. Самото стихотворение е просто ужас - евреин предал Търново на турците, главата му била отсечена, тялото му оживяло, главата също................ просто мие трудно да си представя Вазов да пише такива неща, така далеч от хумаността и човещината. За мен само много болен мозък би могъл да напише такова стихотворение.

Вие не проумяхте ли го докъде докара човечеството омразата срещу евреите? Докога ще ги описвате и изкарвате чудовища и престъпници?

преди 6 минути, ined написа:

Както каза македонския президент "Антисемит е човек който мрази евреите повече от необходимото." 

Така че Вазав не е антисемит.а не виждам защо някой трябва да обича евреина предал Царевец на турците.

Извинявай, но това са само предположения, не е исторически доказано. Няма независими писмени извори - наши, османски, европейски, които да доказват тази история.

Много по - вероятно е единия от синовете на Иван Шишман - Александър Шишман, да е извършил предателството, отколкото евреите.

Все евреите виновни. А не ви ли хрумва, че историческата истина е по - различна? Не ви ли прави впечатление защо след освобождението никой не търси и не иска наследниците на Шишман за трона? Аз съм склонна да вярвам, че Александър Шишман е отговорен за предателството, а и се знае, исторически е доказано, че минава на страната на врага, приема исляма и мюсюлманско име и се обръща срещу сънародниците си.

Защо не коментирате това, а се държите за неверни предположения и слухове като удавници за сламка? Не бих се учудила самият Александър да е съчинил историята за евреите.Типично за богат и разглезен сноб.

Ето една стара новина която хвърля светлина върху казуса "Жидов гроб"

https://trafficnews.bg/komentari/pozivi-po-spirkite-plovdiv-izpraviha-vazov-sreshtu-171670/

Между другото го има и в Словото.бг

И стига плака за тези жидов че вече вече все да ставаш доста смешна

преди 6 минути, petie1 написа:

Ето една стара новина която хвърля светлина върху казуса "Жидов гроб"

https://trafficnews.bg/komentari/pozivi-po-spirkite-plovdiv-izpraviha-vazov-sreshtu-171670/

Между другото го има и в Словото.бг

Не знаех, шашната съм. Новини не гледам, заради тъпия генерал и постоянните забрани.

Легенда, не легенда, не е редно да се пишат такива стихотворения, то това, че нищо е легенда,, не означава непременно, че е историческа истина.

Разочарована съм, че Вазов е написал такова стихотворение, и то по такъв начин. не може да е бил глупав и да не е бил наясно как ще се интерпретира стихотворението му.

Едно е да напишеш стихотворение по легенда като "Грамада", която няма да навреди на никого и с нищо, и съвсем друго е да засегнеш темата за евреите.

Започвам да си задавам въпроса какъв човек е бил всъщност Иван Вазов? Толкова образован, толкова начетен, владеещ езици (включително немски)..................Чудя се дали не са му повлияли срещите с определени хора, например богатите и образованите (често сред тях има най - много антисемити)...................

Дали, ако беше поживял още, чудя се...............щял ли е да подкрепи присъединяването на България към Тристранния пакт и закона за защита на нацията? Идеите на нацизма? Бил е русофил, но не и комунист.............

Може да се каже, че е извадил късмет да умре рано, ако беше поживял още, едва ли днес той щеше да е патриархът на българската литература..........

Кити Анне по принцип много работи не знаеш заради може би опита на БСП да създаде един ореол на българската история или може би малко си чела, мисля че стиховорението беше в „Епопея на забравените"

Цитат

Епопея тъмна, непозната нам,. епопея, пълна с геройство и срам!

преди 3 минути, petie1 написа:

Кити Анне по принцип много работи не знаеш заради може би опита на БСП да създаде един ореол на българската история или може би малко си чела, мисля че стиховорението беше в „Епопея на забравените"

Какъв ореол бе? Какво за "Епопея на забравените"? Учили сме това произведение в 7 и в 11 или 12 клас, аз бях ученичка през 1992 - 2004 . Какво съм пропуснала според теб?

преди 1 час, Anne написа:

....стихотворението звучи като написано от типичен нацист, а не като от нормален и здравомислещ човек....

Пита се сега Бог нацист ли е , като хвърлил атомни бомби върху Содом и Гомор ....имало е за какво...? 

И ако продължа мисълта си , Хари Труман бил ли е Бог , като хвърли атомни бомби върху Хирошима и Нагазаки ...ей , така - без нищо ...?

Да сравним сега Содом и Гомор с Хирошима и Нагазаки........ ! На някои мисленето е най-трудната част от Живота ! :nono:

.............................

Идиотизмът не ходи в гората ! По хората ходи - да ги мъчи ! Някои , поради това , стават идиоти ! :nono:

преди 29 минути, Anne написа:

Какъв ореол бе? Какво за "Епопея на забравените"? Учили сме това произведение в 7 и в 11 или 12 клас, аз бях ученичка през 1992 - 2004 . Какво съм пропуснала според теб?

Само че "Епопея на забравевените" е цикъл....

Ето още един пример за антисемитзъм от Вазов

Хайде да уточним що е то антисемитизъм и какво е отношението ни към него !

https://bg.wikipedia.org/wiki/Антисемитизъм

Пък после да съдим човека....Вазов срещу английския министър-председател .......Който се е случил Дизраели , евреин по произход - което е подробност от пейзажа (случайност) , за отношението на "братската днес" Англия към България (закономерност).

Има какво , но не защото е евреин .........!

Смесват се различни неща за пропага(н)дни цели .......! :nono:.....И рибата (разбирай - тъпаците) се хваща в мрежата ! :lol6:

Та ! Антисемит ли е Вазов ? Ако беше към Чърчил примерно - какво ? Пак ли антисемит ? :)

..........аааман от недорасляци ! :(

Не посягайте в безсъзнание на Вазов !!! Освен човек (грешен като всеки) , за България и българите той е Икона ! :nono:

Я, това за Дизраели не го знаех. :ohmy: Целият цикъл не сме го учили, само "Опълченците на Шипка" и "Батак". Току - що погледнах в "Уикипедия" за Дизраели - ами то си пише, че не е евреин, а християнин, кръстен е в Англиканската църква. Вазов явно не е знаел този факт. Не, че съм фен на Дизраели, даже нищо не знам за западните политици от туй време, признавам си........... Баща му може и да е евреин, но самият Дизраели не е.

То и тук някои ме набеждават за еврейка, но не съм.

Макар че плюенето е малко смешно, защото, ние православните, имаме малко повече общо с евреите, отколкото католиците и протестантите. Ние признаваме и Стария завет, освен Новия. А и първите християни преди това са били евреи.

Нещо да коментирате по този казус?:popcorn2:

А Вазов, като типичен страхливец е написал стихотворението, предполагам и другото, под псевдоним.

преди 20 минути, Anne написа:

....не е евреин, а християнин, кръстен е в Англиканската църква.

Евреин и християнин са различни неща ! Първото е Народност , а второто е Вяра ....Много евреи са и християни .:nono:

И когато пиша недорасляци , то не е случайно.....срещат се и на авторитетни места да пишат ....тъпотии.....! :nono:

преди 44 минути, ivan_pop написа:

Всичко зависи от камбанарията от която се гледа!

А Васил Левски бил ли е престъпник или не?

Нищо не зависи от камбанарията ......ако си над нея , ако разбираш нещата ! :nono:

От камбанарията зависят тези на които им дрънчат празните камбани... ! :lol6:

Моля? Я пак? Евреин е народност?

Каква е тая глупост?

Това са пълни простотии!

И двете са вери, народност е друго!

Има заблуден в тази тема, но това си ти!

Кой те е излъгал в тези неща? "Моята борба" на умопобъркания Хитлер? Диарията на Розенберг?:ohmy::ohmy::ohmy:

преди 5 минути, Anne написа:

Моля? Я пак? Евреин е народност?

Каква е тая глупост?

Това са пълни простотии!

И двете са вери, народност е друго!

Има заблуден в тази тема, но това си ти!

Кой те е излъгал в тези неща? "Моята борба" на умопобъркания Хитлер? Диарията на Розенберг?:ohmy::ohmy::ohmy:

:lol6:Е , нееааам думи ! :lol6:

...Хитлер , ако искаш и Ницше да добавиш , и Розенберг са друга ракия......ама ти си заклет трезвеник.....:lol6:

преди 1 час, Anne написа:

Баща му може и да е евреин, но самият Дизраели не е.

При евреите е важна майката, не бащата. И не- евреин не е вяра. Религията на евреите се нарича юдаизъм. И не - Вазов не е бил антисемит.

преди 1 час, by_chechi написа:

Нищо не зависи от камбанарията ......ако си над нея , ако разбираш нещата ! :nono:

От камбанарията зависят тези на които им дрънчат празните камбани... ! :lol6:

Зависи и то много от камбанарията!

Ако се гледа спрямо законите които са важали тогава на нашата територия, Левски си е бил престъпник!

преди 3 часа, ivan_pop написа:

Зависи и то много от камбанарията!

Ако се гледа спрямо законите които са важали тогава на нашата територия, Левски си е бил престъпник!

По тази формална "логика" следва да обявиш и Исус Христос за престъпник ......А от 2000 години насам цял свят го слави за Син Божи ! :angry:

....обявили са го за престъпник , някакви си човешки отпадъци , а един друг малко по-умен от тях , си измил ръцете .

Същите като онези тогава , днес опитват същото с Левски .......

Историята се повтаря - поука никаква !......:nono:

При отсъствие на ценностна система 5 пари не струваш като човек , колкото и да се правиш на умньо.....:getout:

преди 1 час, by_chechi написа:

По тази формална "логика" следва да обявиш и Исус Христос за престъпник ......А от 2000 години насам цял свят го слави за Син Божи ! :angry:

Такива неща/субекти няма и никога не е имало!

А за пет пари няма да можеш да ме купиш!

преди 11 часа, Anne написа:

То и тук някои ме набеждават за еврейка, но не съм.

Ама си еврейка в темата за Ковид-19 не чух и една дума да кажеш за българите болни от вируса или да дадеш някакво решение за решение  на проблема ама за това че патриарха на българската литература Вазов бил писал нещо си за жидовете и веднага отвори тема да го нареждаш

на 14.04.2020 г. в 6:07, Profruit написа:

Иван Вазов е икона в българската литература, а според твоите проблясъци си завършен инфантил.

Дельо пак е излязъл. Обаче не видях дали Валя Ямболска  е думнала тъпана да събере тълпата на  кръстовището на Петолъчката.Защото сега уважаемия  Дельо е  в нова роля-да си пробва бабаитлъка върху болно момиче. Красота.

Преди време ми беше интересно да прочета какво са писали българи за българина икона Вазов.

1 Захарий Стоянов в първата си статия във вестник "Съветник" издаван в град Сливен ,нарича Вазов плагиат.

2 Ноеми Стоичкова в " Плагиатството-историческо и скандално"-издание на "Св. Климент Охридски" от 2002 година нарича иконата Вазов -плагият и е доста конкретна:
"Вазовата новела "Митрофан и Дормидолски" е плагиатство на "Ревизор" на Гогол. Вазов е бил доста изобретателен да присажда чуждото на българска почва. Би било  по-добре  Вазов да беше превел творбата на Гогол, вместо да я краде"-край на цитата.

3 Буров за Вазов , ако тръгна до го цитирам трябва да сложа няколко червени точки. Затова , най-добре всеки да си прочете записаното от Михаил Топалов -Памукчиев в книгата му "Срещи с Буров" Имах преди време интерес към тая книга и доста трудно срещу добри пари ми я намериха едни букинисти от София. Заслужаваше си.

4 Иконата Вазов не е присъствал и не е бил пряк свидетел на нито едно от събитията отразени в творчеството му. По време на борбата на българския народ срещу Османската империя, той е бил удобно настанен в Русия. Чорбаджийски син , който си развява алафрангата из Европата, докато народа мъкне ярема.

5 Не ми става ясно, коя част от образованието на Вазов го "настанява" да длъжността съдия ?!?!

6 В две от стихотворенията си Вазов се проявява като голям "фен" на евреите. Поради ,което му е и заслужена славата и титлата от заглавието на темата.!!!! Точка по въпроса!!!

пп Ще се бръкна за парична награда, ако можеш да ми покажеш някой автор от Исраел, който да е върнал "любов" от такъв характер към българите.

"Но, о, афpонт! На тyй пpотест
от хиляди места се дава
и после таз гpъмовна вест
лъжлив пpед цял свят лоpдът става.
О, Английо, защо ли днес
бездyшен жид те yпpавлява?

Иван Вазов 1876, авгyст-" Дизраели"

На утрешний ден пред пашата
евреин се мръсен яви
целуна му робски полата
и с вид горделив заяви:

Преславний войводо, сполучих
услуга да сторя на вас.
Аз портата таз нощ отключих
и Царевец в твоя е власт

" Жидов гроб"-" случка" само във фантазиите на Вазов.

на 14.04.2020 г. в 6:07, Profruit написа:

В примитивния език на любимците ти няма дума "пари". Вместо не я се използва думата кесеф. Превежда се сребро. Чаткаш ли!?

Чатка.

Обаче ти вземи да кажеш как ти плащат евреите за толкова години през които им работиш-в шекели или в кесеф ? .

Защото аз знам , че шекела бил библейска разплащателна валута. Пише го и в Библията, когато  Авраам купува цяла пещера от хетееца Ефрон ,за да погребе  в нея жена си -Битие 23:2-11 и плаща 400 шекела / или сикли, тогава думата обозначава единица тегло/, сиреч плаща 4,6 кг. сребро измерени на везни. На монетите викали маот, на парите като дължимо за кръвно обезщетение-даМим и пр.....

Освен това примитивния език на който си комуникираш с евреите има едни интересни особености- и това е обичта към играта на букви. Пример дадената от теб дума кесеф-като промениш реда на буквите или я смениш с друга се получават други думи, различно сродни със смисъла на парите- пример: кашеф/ магьосничество/, хесеф/ открива, разкривам/,сахаф/ опустошавам/, секеф / отслабвам, обезкуражавам, тормозя/ . Може пък кесеф да я разчлениш на кес-/отрязвам, премахвам/ и соф /край/.

Викам няма да ограмотявам  повече феновете ти. То с какъвто аршин мерим теб, с такъв отмерваме и тях.

Видяхме им и цървулите и потурите.

на 14.04.2020 г. в 9:19, ined написа:

Евреите не могат да бъдат мразени повече от необходимото! Значи антисемити не съществуват. Тогава, ако някой смята някого за антисемит, е нужно да се запита "защо".

Мисля, че всеки разумен и необременен човек, дори юноша, би разбрал, че патосът в стихотворението на Вазов е срещу ПРедателството!!! А не срещу целия етнос.

Писано е за поводът както и на каква история от миналото ни отговаря.

Но за по-любознателните, нека прочетат статията по-долу, че не ми се преразказва, нито пък "плагиатства", предвид, че нямам самочувствието да съм чак такъв изследовател, за да пиша пространно откровен небивалици!

https://kultura.bg/web/писателите-и-антисемитизмът/

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.