Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Резултати от Overclock и тестове на процесори (CPU) и памети (RAM)

Featured Replies

Реших да направя нова тема, която да обобщава останалите и да е концентрирана върху процесори и RAM памет. Предлагам да я ограничим до това, ако някой иска, да си направи отделно за видеокарти (GPU).

Ето и моите резултати от последното заиграване и обновяване на BIOS до P4.10 на Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4, Ryzen 5 1600 AF:

@4.0 GHz, voltage: 1.35625, SOC voltage: 1.025, DDR4@3400@18-17-17-36 CR1. За момента е стабилен - към 10 минути prime95, температурите бяха почти 75 градуса без малко, ще тествам и при други условия, както и ежедневна работа.

Aida64 memory read:

2X17Gkn.jpg

Aida64 CPU Queen:

IZiy7Ou.jpg

Aida64 CPU Photoworxx:

J1UVGyV.jpg

Ммм, тая таблица ми е странна. Има само един резултат на процесор от последно поколение 3950Х, всичко друго е на "стари бангии", на над 2 годишна възраст? Няма 9000 серията на Интел, няма други АМД процесори от 3000 мейнстрийм серията, няма ентусиастки нишкоразбивачи от 3ХХХ серията. Има някаква вероятност да е съкратена с цел да покаже максимално много поколения във видимата област на таблицата, но и предвид това че са включени всякакви класове процесори, в това число и такива които не са за любителски машини...Няма ли начин да се направи магия и да се показват резултати само за настолни процесори за...да го наречем така, любители и ентусиасти/полупрофесионалисти, т.е. да се изхвърлят"чисто" сървърните и специализираните(Ксеон, Оптерон, оня спезназ 16 ядрен Атом)?

Razen 3 3200g и памет Kingston HyperX Fury 8GB(2x4GB) DDR4 3000Mhz .Този рейзън излезе голяма работа,няма нищо общо с предишният ми intel core i3!И процесор и вграденото видео са без конкуренция цена/пройзводителност:))

Екранна снимка (43).png

Екранна снимка (48).png

Екранна снимка (46).png

• Автор

Защо да я мъча, като така си работи перфектно, а и Ryzen калкулатора дава такива стойности?

... нали имаш затруднения с честотата и таймингите... няма да мъчиш нищо на 1.45в, напрежение абсолютно в нормата за тези чипове

• Автор

За момента на 4 ГХз е стабилно, паметта също е ок на 3.4 ГХз. Ако вдигам напреженията, се вдигат температурите и става нестабилен.

Много потребители споделят мнение , че над 50градуса паметта почва да става нестабилна . 1.45v и според мен е ОК , но само при положение , че имаш добър въздухо-поток в кутията и прилично охлаждане /по-масивни радиатори/ върху чиповете.  Имаш ли температурен сензор на твоите памети ? /при мен ги наблюдавам с Hwinfo/.

• Автор

Не, нямат такива екстри :) Може би ако им отпусна таймингите ще запалят и на по-висока честота, но дали има смисъл? По-скоро процесора, дори и с повече волтаж, над 4 GHz е нестабилен, въпреки че преди обновяването на BIOS над 3.9 GHz пак трудно се стабилизираше - това след като добавих още 2 плочки памет. Преди това максимума за стабилен беше  Може и влияние да оказва SOC волтажа, който увеличих, въпреки че и на по-ниска честота на паметите пак беше същото. Най-вероятно това обновление на BIOS е стабилизирало малко нещата.

• 2 седмици по-късно...
на 25.04.2020 г. в 11:43, Raze написа:

Ето и моите резултати от последното заиграване и обновяване на BIOS до P4.10 на Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4, Ryzen 5 1600 AF:

Raze, аз досега не обновявах биоса защото пише това в жълто както и при твоята платка:

11Fbmcj.png

Няма ли проблеми?

Моето дъно е B450M Pro4-F и също пише това за версията над моята с която съм (1.50 е при мен).

----------------------------------

Ако искаш пробвай за РАМ-а дали при теб ще стане. Аз все не можех да улуча настройките за да я вдигна на 3400MHz (моята е на 3200) затова давах в биоса XMP за 3000MHz и после след рестарт без да сменям други параметри вдигах само честотата на 3400. И така си работи (поне при мен). РАМ-а ми е RAM 16GB DDR4 3200MHz KINGSTON Hyper Fury BLACK. 

• Автор

При мен това ставаше като бях само с 2 плочки. Сега с 4 трудно я закрепям дори на 3.2 GHz. Иначе моя BIOS го дават, че е 128 мегабайта, твоя не знам колко е. Нямам проблеми след ъпдейта, даже както казах, стабилността при клок е малко по-добре.

преди 7 минути, Raze написа:

Иначе моя BIOS го дават, че е 128 мегабайта

Сега видях, че и моя толкова го дават.

Ще взема да го обновя и моя. Има още 2 нови версии над моята сега. Да видим какво ще стане :)

А за РАМ-а е интересно, че когато бях с 2х8 вдигнах стабилно до 3666MHz, а сега с 1х16 повече от 3400 не дава.

• Автор

Зависи с каква памет си бил, при всяка е различно. И защо осакатяваш машината с 1 плочка, която работи в едноканален режим?

преди 8 минути, Raze написа:

И защо осакатяваш машината с 1 плочка, която работи в едноканален режим?

Защото сега събирам пари за втората плочка :) А и предната 8GB беше пак Кингстон но с по-лоши тайминги(18-21-21-32). Върнах я и доплатих за сегашната 16GB (с много по-добри тайминги 16-18-18-32) с идеята след време да взема още една. 

• 2 месеца по-късно...
преди 2 минути, Josef Dietrich написа:

Браво! Отличен резултат. Рязаните ряпа да ядат.

Те не са спирали откакто са ги пуснали. 😃

Браво , хубав резултат. 👍  Все още ме мързи да извадя единия кит и да тествам възможностите и на моята памет при вариант с 2х8ГБ. На какъв волтаж я докара на 4400?   

Най-накрая да попадна на една хубава бройка Ryzen 5 3600 .  На Cinebench R15  и perf Test 9 го докарах на 4.5Ghz при 1.4V  , а Cinebench R20  - 4.45Ghz , 1.4V.  Ползвах за случая Noctua NH-D14 .  

Тестовата памет ми беше един калпав  G.Skill Aegis 3000Mhz CL16 . /само на R20 теста я пуснах 3200Мхц/

Cinebench R15:

1798 cb

Zd35lw2.jpg

Cinebench R20:

4029 pts

5ykwqny.jpg

Performance test 9:

22259

Ib0xoxe.jpg

Cpu-Z - нямаше проблем и на 4.6Ghz . Направих и тест на 4.65 , но забравих да го запиша .

nrUHAWQ.jpg

Ryzen 7 3700X@4350Mhz + NH-D14 ;

B550 MSI Tomahawk ; 16GB G.Skill Aegis 3200Mhz CL16.

Процесорчето е от първите ревизии и не е добър клокър , но пак се представя що годе прилично :   

Cinebench R20:

pblkvTD.jpg

Cinebench R15:

KS19BiO.jpg

Performance test 9 :

1gQbKN7.jpg

Aida64 и Cpu-z на 4.4Гхц клок:

Gmkkb9s.jpg

п.п. Най-много ме впечатли дъното.  Имал съм и  Тайчи X370 АМ4 , но това е с още по-сериозни и масивни охладители на врм-ите.  Направо си тежи като го вдигам :))

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.