Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Photoshop за каруца :)

Featured Replies

Здравейте, имам Уиндоус 7, и малко слабички параметри. Айде, не чак много. Момчето, което ми погледна какви са, ми каза, че за моя комп Уиндоус 7 е подходящия. Каква версия на Photoshop да си дръпна, че да не ми иска майка си и баща си като ресурси? Мерси предварително

• Автор

В кой раздел да попитам?

И само да добавя - процесорът ми е Intel(R) Core(TM) Quad CPU Q 8300 @ 2.50 GHz, RAM-та ми е 4

преди 26 минути, vladossavov написа:

Каква версия на Photoshop да си дръпна

Photoshop  - платена програма. Авторски права.

дръпна - нелегално действие, противоречи с правилата на форума.

Иначе, всеки софтуер, дори и GIMP има изисквания към хардуера - четеш и сравняваш.

Аз работя на GIMP (еднаква версия) и ти работиш на него и ние имаме еднакви машини - много зависи дали аз правя банерче 25х25, а ти правиш постера за онази фасада дето ще я дават цял месец по TV-то.

Като за начало си кажи параметрите на компютъра. Ако не ги знаеш може да си инсталираш програмата AIDA или Speccy. Те показват с какъв хардуер си. Сър Петров ти е дал алтернатива на фотошопа, така наречената програма GIMP. Аз също я използвам. Има я даже и портативна версия. Иначе фотошопът е платен, но дори и да го свалиш хакнат пак ще трябва да си избереш по-стара версия, която да ти съответства на хардуера.

преди 2 часа, vladossavov написа:

Здравейте, имам Уиндоус 7, и малко слабички параметри. Айде, не чак много. Момчето, което ми погледна какви са, ми каза, че за моя комп Уиндоус 7 е подходящия. Каква версия на Photoshop да си дръпна, че да не ми иска майка си и баща си като ресурси? Мерси предварително

На Уин 7 ползвам Photoshop CS4 11. 
Друг по-нов не съм свалял, щото ми стига и този с плагините които имам за него.
Но, ако не си се прекарал вече като мене да си свикнал с Фотошопа, много по-добре ще направиш да ползваш напълно безплатния ГИМП. Детето ми него го ползва.

• Автор

Добре, а ако имам амбицията за напред във времето (говоря от порядъка на месеци и години) искам да стана графичен дизайнер, ГИМП ще ми върши ли работа? 

преди 12 минути, vladossavov написа:

Добре, а ако имам амбицията за напред във времето (говоря от порядъка на месеци и години) искам да стана графичен дизайнер, ГИМП ще ми върши ли работа? 

Ще ти даде основа. За графичен дизайнер много "попара ще трябва да изядеш"

• Автор
преди 43 минути, JKirilov написа:

Да, но да зарежеш баскетбола?

Ееее, да, знам, трагедия, ама вече ЕГН-то взе да ме омързеливява :D А версия на ГИМП? Нещо като за двуядрен Intel на 2.50 GHz с 4 GB RAM? Видеокартата ще ви излъжа каква е, ама щом наскоро си подкарах Modern Warfare 3 имам някаква надежда :)

току-що, vladossavov написа:

Ееее, да, знам, трагедия, ама вече ЕГН-то взе да ме омързеливява :D А версия на ГИМП? Нещо като за двуядрен Intel на 2.50 GHz с 4 GB RAM? Видеокартата ще ви излъжа каква е, ама щом наскоро си подкарах Modern Warfare 3 имам някаква надежда :)

ЕГН няма нищо общо. Нищо не ти пречи да си тренираш баскетбол и да се занимаваш с графичен дизайн.

• Автор
току-що, Емил Костов написа:

ЕГН няма нищо общо. Нищо не ти пречи да си тренираш баскетбол и да се занимаваш с графичен дизайн.

Шегувам се. Продължавам си с баскетбола. А за дизайна съм надъхан ентусиаст. Каква версия да търся на ГИМП? Виж какво писах по-горе за параметрите ми

преди 34 минути, vladossavov написа:

Шегувам се. Продължавам си с баскетбола. А за дизайна съм надъхан ентусиаст. Каква версия да търся на ГИМП? Виж какво писах по-горе за параметрите ми

GIMP си е GIMP. Инсталираш го и действаш. Не виждам къде са ти параметрите на машината. И не е задължително да ставаш професионалист. Избираш си една област и действаш. С течение на времето, с учене, обучение, проекти и практика ще станеш профи.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 1 час, vladossavov написа:

А за дизайна съм надъхан ентусиаст. Каква версия да търся на ГИМП? 

Eто това е за теб
https://ubuntustudio.org/

всичко без пари.
Може да го направиш да изглежда като Уиндоус 7 на външен вид, това е стара снимка за друго но ти я пускам само за да видиш , че може и да не е както ще се инсталира.

Wine4.thumb.jpg.56df2058ddc4aab14c61704804bfe2ae.jpg

Ако смяташ активно да се занимаваш с фотообработка е силно препорчително RAM да е минимум 8GB. И както е казал Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече".

• Автор
преди 22 часа, plamen_petrov_80 написа:

Последно?

Второто :)

• Автор

Инсталирах си GIMP. Разгледах я. На практика има същите работи като Photoshop. Как е възможно програма, която е 80 MB да прави същите работи като програма, която е над 1 GB? Просто това ми е чудно :) За пореден път съм fascinated от Open source приложенията :)

преди 3 часа, vladossavov написа:

На практика има същите работи като Photoshop. 

Е има, ама като ни подвеждаха "вещо" да ползваме кракнат Шоп ...

преди 4 часа, vladossavov написа:

Как е възможно програма, която е 80 MB да прави същите работи като програма, която е над 1 GB? 

Просто - не е възможно :) .

Опитай да отвориш и обработиш RAW файл в GIMP, и ще разбереш откъде идва разликата.

преди 1 час, RudeBoy написа:

Просто - не е възможно :) .

Опитай да отвориш и обработиш RAW файл в GIMP, и ще разбереш откъде идва разликата.

Аз пък RAW файлове във Фотошопа не обработвам и нищо ми няма. Има си никонски софтуер да тази цел и е безплатен. Ето го на английски, има и на други езици:

https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/products/162/Capture_NX-D.html

Няма точно абсолютно никаква нужда от Фотошопа.

Като предложение за Windows  - Gimp и Darktable.
За Linux, Darktable  се интегрира в Gimp 2.10. по подразбиране.Всичко това след инсталация и на двата софта.Тоест,ако се отваря RAW файл в Gimp,той се обработва "вътре в него" с Darktable.Аз ползвам двете програми отделно и все още Gimp 2.8
http://www.darktable.org/
Darktable - пример на български
https://www.youtube.com/watch?v=RuR6A1VHykY

За Gimp препоръчвам gmic,набор от плъгини.
Бегла онлайн представа тук
https://gmicol.greyc.fr

download
https://gmic.eu/download.shtml

Също BIMP за пакетна обработка в Gimp.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.