Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разход на бензин под 7 литра средно?

Featured Replies

bildera_, тези сметки, на база бордови компютър ли ги правиш или си смяташ като долееш гориво?

• Отговори 63
  • Прегледи 36,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• и аз ще се включа във интересната тема. карам рено клио 1.4-моноинжинеринг;92-ра,г. много съм доволен от икономията на гориво-по специално на газата. возя 50-ет литров бойлер във багажното отделени

• Автор
bildera_, тези сметки, на база бордови компютър ли ги правиш или си смяташ като долееш гориво?

Разбира се долях гориво. Бордовия се бърка доста.

Братото сега си взе една астра комби, напълнихме резервоара до капачката и след около 560км като доляхме се оказа 9.2 на сто ohmy.gif Направо ми стана лошо, но все пак ние карахме (и все още я караме) колата на max. Колата беше натъпкана до горе с багажи, целия багажник и задните седалки. Карахме почти само по магистралата средно с около 120-130 в някои моменти с 160.

• 10 месеца по-късно...

Здравейте започвам със това ,че в Ауто Билда имаше едно сравнение дизел или бензин .Това сравнение е за нови автомобили и много интересни варианти имаше защото при едни модели по изгодно е да си на дизел околкото на бензин а при други обратното.Ясно е за всички че не горят вода и всеки си има стил на каране, и при едни ще има един разход а придруг катострофален.Това го знаят найдобре тези които шофират големи камиони и си докарват допълнително доходи от нафтата .Дори и друг да вземе камиона той си харчи нормално .Това не е като да си изключва от скорост или двигателя при нанадолнище има икономия според мен ,но риска е е големичък при спиране на двигателя ако се налиожи да спреш.

Случайно разглеждах сайта на Тоyota и гледам характеристиките/разхода на въшката Aygo:

toyotalb3.jpg

Какво ще кажете за извънградското на дизела а?

Иначе и аз като колегата ropotamski карам 205-ица 1.1 но имам и 5-та предавка. Обаче разликата в разхода между градско и извънградско е доста голяма. От Видин до София го засякох около 5(не вдигам на 100км/ч), но в града ми харчи почти 8. Може би нещо не е в ред, че и масълце взе да погорва и ще трябва да я карам в сервиза за една профилактика.

Дизелите могат да постигнат този разход, който си посочил Lyudmil. Такива фантастични стойности, че и по-малки, бяха публикувани в Ауто Билд от български журналисти, участващи в състезание за икономичност на Рено. Само , че... Климатика изключен, прозорците затворени, никакви излишни консуматори, колата не вдига повече от 80 км/ч, педала на газта е постоянно натиснат в едно положение... Не знам, кой ще изтрае това с крака си. Аз миналата седмица се старах да поддържам не повече от 90 км/ч в продължение на 1000 км за два дена. Естествено, само по равното ми се отдаваше, защото и 330 км планинско навъртях - Шипка и Родопите. Сега не искам да говоря, какво ми е на краката! Две нощи ми се схващаше десния прасец, все едно умирам! Благодаря, без темпомат тая работа не става. Сега сухожилията ми не са наред пак от тия дълги преходи. Представям си да не бях пускал и климатика или отварял прозореца, тогава... равносметката е 5.5 на сто при 4.7 на сто по каталог! Така, че реално тия 4.1 на сто на Айго, биха отговяряли на 5 на сто според мен в тия жеги и дълги преходи в България. И още един "фантастичен" разход, постигнат от мен. До Варна по магистралата и обратно с пълно натоварване от 4-ма възрастни и багаж, с климатик и настъпване на места до дупка, даже и в големите баири - 6.9 на сто!!!! Е, по книжка трябва да е 4.7 на дълъг път, ама моят дълъг път преди всичко трябва да бъде кеф и сигурност :speak: . И още нещо интересно излезе в пресата, което е публикувано и в тая тема, но в друг вариант. В последният брой на Ауто Билд има статия за това, как да икономисваме гориво и кой консуматор колко повишава разхода. Само най-интересното. 100 Ватов консуматор повишава разходът на гориво с 0,2 на сто!!! А само късите светлини са 150 вата! Значи правете си сметка от септември до май. 300 грама гориво преразход на 100 км са ви в кърпа вързани, заради новия закон за каране със светнати фарове! И още нещо. 100 килограма товар отгоре, повишават разхода с 0,5 литра на 100 км!!!! Сега вече имате черно на бяло основание, да вземете пари от колегата, който всеки ден возите до работа и обратно ;) Имате пълното основание да вземете пари от всеки, който иска " да използва това, че пътувате празен" ;) Така, че в реалността, средният разход наистина скача с над литър от обявената стойност. Лично моята въшка за година и нещо ми изгари около 7 на сто, при среден разход по книжка 6.1 на сто! За Бензин тая стойност от 6.1 на сто е отличен показател за класа си, но реално при малко извънградско и градско, разходът е малко над 7, колкото са постигнали и "колегите" от Ауто Билд с моята машина! ( 7.2 на сто) Така, че четете списания и вярвайте на журналистите, защото аз повече от година се убеждавам, че измерения среден разход при теста от тях е и моя среден разход :clap: Ако получите нещо по-малко или по-голямо, значи се замислете и търсете грешката в начинът ви на шофиране или в техническото състояние на колата :rolleyes:)

Поздрави и успех на всички с икономиите!

Редактирано от ImpossibleMan (преглед на промените)

• 4 месеца по-късно...

Има 1 сайт с точна информация за средния разход в дългосрочен план. Има всички автомобили май. www.spritmonitor.de Има и английска версия, погледнете я.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
Има 1 сайт с точна информация за средния разход в дългосрочен план. Има всички автомобили май. www.spritmonitor.de Има и английска версия, погледнете я.

Може би имаш предвид това 192573_5.png :yanim: Както се вижда, в момента на поста ми, разходът е... :huh:

ПП: Ами 7 на сто е! Случайно или не, зимата ще мина 7.5, а лятото ще смъкна на 6.5, така, че 75 коня бензин дават толкова. Дори при тестовете на Ауто Билд отпреди две години на моя модел, но с 1.3 литров 80 PS мотор, разходът бе мисля 7.2-7.3. Но като се има предвид, как к арат германците, тестващи даден автомобил, спокойно може да приемем моя разход за верен, още повече, че наистина е така :huh: Черно на бяло всичко за 5600 км.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Не 30-40%, но до 50%.. Повярвайте ми, от опит знам, че пада разхода.. Почти не познавам хора в България, които карат без много газ(имам в предвид не бавно, а примерно плавно тръгване, добри изпреварвания, спокойно(но не бавно!) каране). Аз практикувам такова, и резултати има.. не случайно сме на 1-во(може да греша, но във всички случаи на едно от първите места) място по катастрофи и загинали в ЕС, а сме 7милиона държава 300 на 400км...

Не разбирам много познати(и изобщо наблюдавайки улиците)-сякаш си изкарват всичките нередности, мизерия и безпаричие върху газта.. Дори да не бързаш.. Пестиш 10мин примерно(при средни разстояния), рискувайки не само твоя, но и чуждия живот. Ето за това ме е страх(индиректно), когато минавам дори на зелено.. Ето за това винаги търся на 1во място сигурна кола, а след това всичко останало.

За това и не случайно производителите пишат с по 1л. под средното.. относно тестове на големи списания-знаете ли точно как се карат тези коли? В действителност колко газ се дава.. колкото вие давате ли е? Сигурни ли сте? А горивото, използвано при тях? Маслото? Пътя, по който е направен теста? И т.н. и т.н.. По-логично разминаване не може да има..

За горивата в България да не говорим, всички са от едно място(а дори да са от второ/трето-то е още по лошо), и те са фактор, както и поддръжката на колите и мн. други.. Това в повечето развити страни го няма-когато искаш скорост си купуваш баварец в Германия и караш с 300 на магистралата, не мислейки за горивото. Когато искаш фамилна кола, купуваш си дизелче 110 кончета и си разцъкваш 6 на сто средно(всички цифри са относителни/примерни)

За това първо се мисли какво правиш на улицата, какво можеш да причниш на другите с евентуалната си глупост, която не усъзнаваш, и чак тогава се натиска газта на живота..

Някой спомена за прозореца, който вдига разхода с до 4%(може и повече/по-малко, зависи от аеродинамиката), фактори колкото искате. :P

:))) Вярвам ти , да идвам ли да дърпам ;)

Абе поне се успокоявам с моята, че мога си дишам и от ауспуха направо ;) Evro 4 е голяма работа. Кога ли ще въведат диференцирани данъци в зависимост от замърсяването, щото аз не мога си отворя прозореца на кръстовищата, а и не само там.

Хахаха, това не сме го пробвали.. :yanim: А как е ако домът ти е над такова кръстовище.. Иска ти се утре да чуеш по новините за задължителни Evro 4 и пр. и пр. докато си проветряваш дома с чист, директно от Витоша въздух :clap:

Редактирано от PcMan (преглед на промените)

• Автор
Хахаха, това не сме го пробвали.. :P А как е ако домът ти е над такова кръстовище.. Иска ти се утре да чуеш по новините за задължителни Evro 4 и пр. и пр. докато си проветряваш дома с чист, директно от Витоша въздух :P

Ако домът ми е над кръстовище, мога да ти покажа снимка какво става след страничен удар на лудо нощно Ауди и такси Клио Симбол. Точно това стана преди няколко години в моя град. Такстито гръмна, а къщата се подпали . До втория етаж мазилката бе обгоряла от взрива. Доскоро си стоеше черна и настръхваш направо. 50 метра по-нататък пък гледаш чисто нов стълб и се чудиш, какво прави там, след като другите са стари. Това е нов стълб, издигнат на мястото на стария в негова памет и паметта на няколко човешки живота. Когато бех пешеходец, почти всеки ден минавах покрай обгорялата къща и новия стълб. Всъщност кестените помнят всичко, дори и жертвите, които не помним. Един кестен успя да устои, но стълбът не. Късметлия се оказа.

А за разхода. Горното линкче, дадено от мен, точно описва ситуацията в дългосрочен план. Ако преди време знаех тоя сайт, нямаше да пускам подобна тема, защото нещата щяха да ми се изяснят в зародиш.

А какво ще кажете за разход 100/100 на ЗИЛ 130 (къса база) през зимата? Нормално ми наливат 38 на сто.

Що се отнася до тестовете на списанията, те сами си казват как карат - като сънародника си Шумахер в "Червената вода". Така и трябва да се кара, за да се отчете реалният разход.

Говориш за 10 минути по-малко. Така е. Тръгнеш ли на дълъг път се оказва, че карайки с 90 км/ч извън магистралата, ще загубиш не повече от 10 минути на 200-300 км. Дори ми е било странно ( май писах по-горе), че карайки с 90, почти винаги настигам някой състезател, запецнал зад някой тир. Та тая скорост 90 км/ч те кара да се срещаш по-рядко с други автомобили, които карат бавно, карат те да срещаш и по-малко тежкотоварни автомобили, повечето от които карат с 80-100, пестиш около два литра на дълъг път и губиш не повече от 10 минути. Винаги на дълго карам с 90 - ни повече, ни по-малко.

Удоволствието от шофирането е друга работа. Там тия правила не важат. Все пак караме, за да сме доволни.

• 2 години по-късно...

Малко да разровя темата, ама я намерих и ми стана интересна. Така че, да напишаи аз моето мнение

Първо към колегата car една поправка - така е всеки мости си има своите вибрации, но разрушаването става когато вибращиите на моста СЪВПАДНАТ с вибрациите на влака, повече може, по-малко също.

за дават теста на автомобилите е малко относително 25км повече. Защо?

Едно е 25км на 1000км. Например единия изминал 1000, другия 1025.

Друго е 25км повече от 50-60км. Това са 40-50процента повече.

Но си прав за теста - с климатик гори повече, все пак си е товар.

Дае и развиха теория според, при която над 88км е по-изодно с климатик, защото въдушното съпротивление става доста голямо. Да ли така - незнам.

За разход под 7 на 100 граско не е възможно само с дизелов двигател и то на доста малък автомобил в голям град, там където вигателя ще има по-дълги прави отсечки, за да има време да работи и загрял и без много препятствия - дупки, "легнали полицай", светофари и т.н.

Лично мое мнение е, че темите за разходите на различните автомобили по форумите малка част отразяват истината. Винаги има едно занижение или е постнат един супернисък разход постигнат еднократно, но не повторен.

Нама човек да е написал - кара скапана кола, със скъпи части и голям разход(освен ако не е проблем свързан с него).

и аз ще се включа във интересната тема.

карам рено клио 1.4-моноинжинеринг;92-ра,г.

много съм доволен от икономията на гориво-по специално на газата.

возя 50-ет литров бойлер във багажното отделение и знам че за месеца имам да минавам точно 650км.

това е смесено,градско и извън града.

на газ се засича лесно,стига да се зарежда на една и съща газтанция,защото налягането е различно.

та-пълна докато изключи пистолета и хуквам извън града.

незнам защо противно на всички правила за икономия,но колкото повече натискам педала по икономична става.

това е само за извън градско каране.

ако я гаделичкам около 90-100 км,ч.ми дава разход от 5,7-до 6 на сто.

до доло ли е педала,разхода е твърдо 5 на сто.

Като сте и раздигнали кокалите на тая тема да се включа и аз. Моята кола е 1.8/90 к.с. бензинка. Карам всеки ден по един и същ маршрут от апартамента до офиса - 12.5 км в едната посока и разхода ми е около 7.5 +/- 0.3 като това спокойно можем да го броим за чисто извънградско, климатика е винаги на auto 22 градуса. НО - миналата година за няколко месеца живяхме на друго място и пътувах с колата между 3 и 5 км. в едната посока - тогава не слизах под 9/100 и повечето беше по-близо до 10. Рекорда ми за икономично шофиране е 6.2/100 но само по магистрала и не с български "бензин" като съм се старал да държа 120 и само в редки случаи съм изпреварвал със 150. Скоростта разбира се е по- ниска с 5-10 км заради грешката зададена в скоростомера, но в общи линии е това - зависи от "крачето", пътя и горивото /или имитацията която са Ви налели/.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.