Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Прехвърляне на данни между два вътрешни хард-диска

Featured Replies

Здравейте. Имам компютър с два диска: на единия е ОС и временни данни, а на втория са данните с които работя. Втория диск е 1,5 ТБ и е вече почти пълен. Искам да сложа по-голям диск. Как да прехвърля данните?

• Автор

Имам възможност да свържа само за 2 диска. Единия ми е ОС, а другия е данни (1,5 ТБ). Как да свържа трети ?

преди 5 минути, nikolaustirol написа:

Имам възможност да свържа само за 2 диска.

:ohmy:

В смисъл? Имаш само два SATA порта? Или имаш включено и нещо друго?

Принципно от раз се сещам за две решения. Едното е външна кутия, в която слагаш празния диск, и го връзваш към USB порт. Обаче ще ти се отели вола, докато прехвърлиш 1.5TB ... Другият вариант - махаш системния диск и слагаш на негово място празния. Буутваш Live OS (някой Linux например), и си копираш на воля.

Точни параметри на компютъра?

преди 6 минути, nikolaustirol написа:

Имам възможност да свържа само за 2 диска.

Кое точно липсва?

- SATA port

- кабели - интерфейсен или захранващ?

Обем на новия диск и използвана OS в момента?

Наличие на оптично устройство - точен модел?

Бюджет за извършване на прехвърлянето?

• Автор

Нямам свободен SATA  Общо са 3 - един за оптичен четец, 2 за дискове. Мога ли да изключа четеца и да свържа трети диск докато прехвърлям данните?

Новия диск ще е 4 ТБ, ОС е седмица 32 бита.

Спирате компютъра, монтирате диска или го поставяте някъде там много добре да не падне, вадите кабелите от оптиката и свързване твърдия диск.

В OS ще трябва първо да го форматирате - внимавайте кое устройство форматирета, ако желаете за по-сигурно изключете диска с данните докато нагласите новия диск.

След това копирате данните, аз не бих ги местил на чисто нов диск.

Ако срещнете трудност или не знаете как да продължите - по-добре питайте, преди да действате.

Успех!

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Спирате компютъра, монтирате диска или го поставяте някъде там много добре да не падне, вадите кабелите от оптиката и свързване твърдия диск.

В OS ще трябва първо да го форматирате - внимавайте кое устройство форматирета, ако желаете за по-сигурно изключете диска с данните докато нагласите новия диск.

След това копирате данните, аз не бих ги местил на чисто нов диск.

Ако срещнете трудност или не знаете как да продължите - по-добре питайте, преди да действате.

Успех!

В какъв смисъл не бихте местили данните на чисто нов диск? Мога ли да го проверя за грешки преди да местя данните?

Предпочитам да имам данните на две места.

Чисто новия диск е като всеки останал диск - вчера работеше, но за новия дори и това не знаете - надявам се да ме разбирате какво искам да кажа.

Състоянието на диск може да гледате с Crystal DiskInfo, но това не пречи един ден просто да изчезне диска без никаква сигнализация.

• Автор

Ще си запазя стария диск. Имам и един диск 4 ТБ в локалната домашна мрежа.

току-що, nikolaustirol написа:

Ще си запазя стария диск.

Ясно е, че диска ще го запазите, но запазете й данните върху него, ако не можете за постоянно то поне за няколко дена докато новия диск поне развърти плочите 2-3 пъти.

След това вече може да отсеете най-важните ви данни и да помислите за backup стратегия.

преди 47 минути, nikolaustirol написа:

Нямам свободен SATA  Общо са 3 - един за оптичен четец, 2 за дискове. Мога ли да изключа четеца и да свържа трети диск докато прехвърлям данните?

Естествено. В случая това е правилното решение.

През USB3 кутия прехвърлям с около скоростта, на която е способен харддиска, 150-160МБ/с, сигурно и повече, ама диска(овете) е почти пълен. Кутия USB3 е около 30-40 лв, там някъде като я купувах. За мен това е начина, освен ако компютъра не е някой 15 годишен само с USB2. Ако е само за еднократно, сваляш третото устройство и така.

преди 7 минути, teglicha написа:

Ако е само за еднократно, сваляш третото устройство и така.

То е ясно от темата, че става дума за еднократно. И така ще си спести въпросните 30-40 лева. Или по-скоро евро, тъй като не е в България :) .

преди 1 минута, teglicha написа:

През USB3 кутия прехвърлям с около скоростта, на която е способен харддиска, 150-160МБ/с, сигурно и повече, ама диска(овете) е почти пълен. Кутия USB3 е около 30-40 лв, там някъде като я купувах. За мен това е начина, освен ако компютъра не е някой 15 годишен само с USB2. Ако е само за еднократно, сваляш третото устройство и така.

За еднократно става и през USB 2.0 - никой не е казал, че трябва да стане в рамките на еди колко си часа.

Кутията е добро решение ако се иска диска да се ползва като външен, но ако ще е просто за архив може да се прибере и така на сигурно място.

Писах по повод, че някой нагоре каза че щял да се отели вола с usb за 1.5 ТБ, а то е почти същото като втрзан на сата. Усб3 на теория е много близо до сата3 като пропускливост.

Колкото до усб2, разликата е много сериозна, усб2 е 480 Мбит или около 30-40МБ/с макс. на теория.

преди 1 час, teglicha написа:

Писах по повод, че някой нагоре каза че щял да се отели вола с usb за 1.5 ТБ,

Аз го казах. Предположих, че дъното е някакво старо, при положение, че има само 3 SATA порта, и едва ли поддържа USB 3.0.

преди 8 часа, plamen_petrov_80 написа:

В OS ще трябва първо да го форматирате

Не! Все пак ОС ще си каже.

преди 8 часа, plamen_petrov_80 написа:

Предпочитам да имам данните на две места.

При копиране остават точно на две места. Не остават при команда CUT!

преди 9 часа, nikolaustirol написа:

Как да прехвърля данните?

преди 8 часа, nikolaustirol написа:

докато прехвърлям данните?

преди 8 часа, nikolaustirol написа:

не бихте местили данните

Заглавие: Прехвърляне на данни между два вътрешни хард-диска

JKirilov

Както виждаш думата копиране я няма.

Чисто новия диск е като всеки останал диск …

Новият диск е като стария, само че … нов!
Ще си запазя стария диск. Имам и един диск 4 ТБ в локалната домашна мрежа.

Що не си вземеш един NAS - за съхранение и бекъп - и да спреш, да се занимаваш с глупости?
преди 5 часа, jhoro написа:

Новият диск е като стария, само че … нов!

Само, че аз имам повече доверие на диск който съм ползвал и тормозил последните месец, година, 10 години, от колкото на един чисто нов, не пускан никога и като знам всеобщата практика за бързия формат - дефакто първото писане във всеки сектор ще са потребителски данни, ако те са и единствено копие за мен си е добра рецепта за проблеми.

Ако трябва да изминеш 5000 km. с каква кола ще тръгнеш - тази която караш всеки ден или чисто нова?

И двата варианта си имат рискове. Старата кола "всеки момент" може да й стане нещо, също така и новия диск трябва да се тества, защото има и DOA, и дискове, които се развалят до няколко дни/седмици след като почнат да се ползват. Няма място за спор за очевидни факти.

преди 9 часа, plamen_petrov_80 написа:

Само, че аз имам повече доверие на диск който съм ползвал и тормозил последните месец, година, 10 години, от колкото на един чисто нов, не пускан никога и като знам всеобщата практика за бързия формат - дефакто първото писане във всеки сектор ще са потребителски данни, ако те са и единствено копие за мен си е добра рецепта за проблеми.

Ако трябва да изминеш 5000 km. с каква кола ще тръгнеш - тази която караш всеки ден или чисто нова?

„бързия формат“ го забрави! Няма по-голяма глупост - на нов носител, да му съкращаваш живота с записване на „нули“ върху „произволно подредени стойности“! По-сигурно е само удар с 15-килограмов (боен) чук!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.