Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Социално- психологически изменения в днешна България

Featured Replies

преди 12 минути, JKirilov написа:

Ние даже да имаме, май земята няма да има... ;(

То се .... за 2029 ли говориш ... :) 

• Отговори 77
  • Прегледи 7,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 9 минути, Търсещ истини написа:

С дистанция. 

OK, аз спазвам, но като той ти налети, а?!

п.п. Основното е да му разбереш проблематиката. Някои са принудително направени. ;) 

• Автор

Съвременното общество има различно отношение към жената. Патриархатът отмина, а с него и многодетните семейства. Възможността на жената да печели и се издържа сама не изисква да има съпруг, а още по- малко деца. Все пак, доколкото раждането на поне едно е здравословно, може да се премъчи, но за повече не й се мисли.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Патриархатът отмина

Матриархатът също! 

Тук не говорим за в кой да е "контролния пакет". Жена да се изявява като мъж, мъж да се изявява като жена. Това е недопустимо!!!

Тук не става въпрос за вид власт!!! Единия да властва над другия! Семейството не е вид общество!!! То е градивната единица на обществото!!!

Да се отрича това = глупост!!! 

Реално Патриархатът или Матриархатът касае обществото, а не човек!!!

Психологията е наука за индивида, а не на обществото. Дали даден човек ще се сформира от обществените неща или от семейните, то това е личен негов избор.

Всяка намеса във въпросния избор е = вид манипулация!!! Довежда до вид зависимости. 

Да, семейството е във вид зависимост от обществото, но не и индивида!!! 

Самите семейни взаимоотношения са с неприкосновен характер. При нарушаване на въпросния си има закон по който се отсъжда вид щета и вид отговорност, която нарушилия да понесе!!!

В действителност нещата могат да се решат по човешки, а не да се подлагат на вид психоанализ. 

Психоанализа, и въобще психологията се ползва само и единствено когато даден човек е признал пред себе си, че има проблем. С останалите случаи се занимава психиатрията!!!

Що ли ми звучиш политически, а не психологически, а?! 

Кажи го по по-елементарен начин, без да усукваш нещата. Това, че се изказваш сложно и по определен начин, не те прави достоверен!!!

преди 30 минути, Търсещ истини написа:

Какво е наречено тогава "социална психология"?

Това е способността на някой да оказва влияние върху група хора, които са с приблизително еднакви социални разбирания. 

Друг е въпроса за вид "психо-история". ;) Същата ненаучна дисциплина регламентира невъзможността на вид психични изменения на определени личности да властват над обществото като цяло. Това обаче не се свежда до обикновените хора. 

Логиката е елементарна за справяне с масовите безредици. Изнамират се личностите които подстрекават и не им се дава посредством своите психологични методи да оказват влияние на хората. Няма главатар, агитатор и т.н., = бавно хората започват да се разотиват. ;) 

Още от миналия век обаче се говори за превантивни мерки. Те обаче си остават вид незнание сред обществото, защото си има закон за класифицираната информация.  

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Логиката е елементарна за справяне с масовите безредици. Изнамират се личностите които подстрекават и не им се дава посредством своите психологични методи да оказват влияние на хората. Няма главатар, агитатор и т.н., = бавно хората започват да се разотиват. ;) 

Зависи от количеството на натрупаното напрежение. Виж америка. Едно събитие без да са нужни тартори даде нужната искра. Това, дето го описваш е само отлагане на взрива. Може да минат и години, но насъбралата се енергия няма как да не намери как да се прояви. То само ще си създаде нужните за това тартори.

В България в момента напрежението не е достатъчно според мен, за някаква промяна. А твърдението че промяната може да стане бавно и безболезнено, за мен е глупост. По-точно процесите са бавни в съзнанието, промяната се извършва бавно там, но в социален план не. Когато има сблъсък на две противоположни сили, то няма как и двете да съществуват съвместно много дълго време.

Това, което за мен се променя в психиката на хората в България е, че за все повече от тях това връзкарство, тези изключения правещи се за определени хора, това избраничество, незаслужено облагодетелстване за сметка на другите, стават все по-неприемливи. Трябва да си признаем, че в много българи тези склонности бяха силно изразени и ако им се удадеше възможност, се възползваха. Сега също има много такива българи, но нараства броя на тези, които вече са се отвратили от тези неща. В момента положението ни е в известна степен заслужено. В същото време то ни дава възможност да видим нещата от обратния ъгъл. Да осъзнаем като потърпевши, че заобикалянато на закона и възползването от пропуските в него нямат място в едно развито общество. А промяната ще се случи когато все повече хора осъзнаят това. Засега тези, които подкрепят стария модел са мнозинство и за съжаление ще трябва да се учим по трудния начин.

на 10.07.2020 г. в 15:35, insec написа:

Страшна разсипия е ти казвам, пък който ще да вярва. Днешните земеделци де факто са бивши ченгета, червена номенклатура, военни и прочие шуробадженаци - това са хора неграмотни, които бъкел не разбират от земеделие и нещото, което ще плащат не ние, а поколенията след нас е безумно, ужасно и престъпно натровената земя; просто проблема все още не се е задълбочил достатъчно, за да бъде видим за обществото, но вече го има, проблема е налице и има селища, малки селища, чиято питейна вода е фрашкана с пестициди и съответно негодна за пиене.

Понеже виждам, че само търсещия истини е реагирал на този ми коментар - не знам как точно да разчета емотиконата, особено, като липсва ответна реакция на коментара ми; по съвсем случайна случайност тази вечер се излъчи едно предаване- разследване по точно този въпрос. Някой, ако желае нека го изгледа цялото и да оставим настрана коя е телевизията, журналиста и предаването. Фактите в него са факти, които потвърждавам от личен опит.

Търсещ истини - изгледай го моля те и ми говори после за нашия манталитет. Няма да повдигам тема, че заради такива безобразия аз вече живея с 300лв. на месец, но повярвайте, всъщност не, по- точно казано информирайте се, защото вредата е в/у и вашето здраве. Това го ядем всички ние, ядат го децата ни и е една от основните причини за все по- увеличаващия се брой на ракови заболявания. Който не е зает в сферата - или поне да е медик - слабо ще разбере за каква страхотия става дума, дори от това предаване. Последствията са ужасни, мащабни и изключително дълготрайни, но поне от малко трябва да научите, защото се случва в цяла България, защото се случва от много години и касае съвсем, ама съвсем буквално здравето и живота на всички ни, дори на онези идиоти, които си затварят очите, които го позволяват и, които го правят напълно съзнателно, умишлено и целенасочено.

https://www.vbox7.com/play:d384e603e6

• Автор
на 11.07.2020 г. в 9:38, iИ.дИоNд.Ni написа:
  на 11.07.2020 г. в 9:08, Търсещ истини написа:

Какво е наречено тогава "социална психология"?

Това е способността на някой да оказва влияние върху група хора, които са с приблизително еднакви социални разбирания. 

Знаете ли,, смятам, че личният ви опит и разказът за него ще бъде много интересен за дискусията.

• Автор
преди 7 часа, insec написа:

Търсещ истини - изгледай го моля те и ми говори после за нашия манталитет. Няма да повдигам тема, че заради такива безобразия аз вече живея с 300лв. на месец, но повярвайте, всъщност не, по- точно казано информирайте се, защото вредата е в/у и вашето здраве. Това го ядем всички ние, ядат го децата ни и е една от основните причини за все по- увеличаващия се брой на ракови заболявания. Който не е зает в сферата - или поне да е медик - слабо ще разбере за каква страхотия става дума, дори от това предаване. Последствията са ужасни, мащабни и изключително дълготрайни, но поне от малко трябва да научите, защото се случва в цяла България, защото се случва от много години и касае съвсем, ама съвсем буквално здравето и живота на всички ни, дори на онези идиоти, които си затварят очите, които го позволяват и, които го правят напълно съзнателно, умишлено и целенасочено.

Това, което разбрах от предаването е, че "и едри и дребни", т.е. всички производители на селскостопанска продукция ползват забранени в ЕС продукти за растителна защита, които предизвикват рак и са произведени в Турция. Другото е, че служителите от Агенцията по храните са се отнесли евентуално, формално и небрежно към работата си по контрола.Приемам оценката ви, че производителите пръскат "съзнателно, умишлено и целенасочено" градините си с отрови и това е очевидно

Мнението ми е, че знанието за това, което правим не е задълбочено. Нито селяните, нито тук във форума се чувстваме отговорни да сме на най- високо ниво на компетентност и докато тук тровим умове при грешка, на полето се тровят тела. Сигурен съм, че селяните не са се допитали до агроном, а помежду си (на техния форум :) ) са си бъбрили и научили за евтин препарат, който... и т.н. и го употребяват. Това е по- скоро простотия. И тук и там. Отказвам да приема тезата ви, че ни тровят целенасочено. По- скоро последица от стремежа към печалба. Допускам дори, че сами ползват отровената продукция от простотия.

Поведението на ДАБХ не мога да коментирам, защото не зная с какво се занимават. Мога да кажа, че назначават едни клатик..., мога да кажа, че си гледат през пръсти работата и са небрежни, но дори самото разследване говори за това с недомлъвки. Не е лесно или пък е много лесно да се говори без факти.

Пропускливостта на Митниците за забранени препарати не ме учудва. Казват, че там са корумпирани... говори се не е аргумент.

Естествено, не бих обобщавал, че Пещера е България, макар да е възможно  да го правят в цялата страна. Обобщавам: по отношение социалната психика на българина в момента, предаването изложи случаи на професионално невежество и простотия, небрежност, безотговорност, а възможно и корумпираност. Съгласен съм с тях.

Мъчно ми е, че има хора, които, както и вие, живеят с 300 лв. Не е редно това.

преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Знаете ли,, смятам, че личният ви опит и разказът за него ще бъде много интересен за дискусията.

Не мисля така. Личния ми опит е на база вид практика, тя обаче не представлява интерес, а е свързана с вид поверителност, която от своя страна не може да се дискутира в свободен форум или друг вид социална мрежа.  Същия е сведен до вид теоретици. Какъв синтез са направели от моите аналитични сводки не мога да споделя.  

преди 16 часа, Търсещ истини написа:

....простотия....небрежни..... корумпирани...

Та - това не са ли симптоми на умиране. (в отговор на въпроса, как оцеляваме)

• Автор
преди 3 часа, insec написа:
преди 19 часа, Търсещ истини написа:

....простотия....небрежни..... корумпирани...

Та - това не са ли симптоми на умиране. (в отговор на въпроса, как оцеляваме)

Мисля, че това са симптоми на първичност, грубост. 

При разходка в Балкана наскоро видях присадена на дива череша (песъкиня) питомна. Един клон едри, непохабени от балканския климат череши и изобилие от дребни по другите. Искам да кажа, че при ползотворна работа с нашите диви нрави би се получил издръжлив и хубав присад. Жалко, че даскалиците не ашладисват добре. :) . Виждате и във форума (извадка от обществото), че жилавото и дивото оцелява и надделява.

преди 22 часа, Търсещ истини написа:

Е тъкмо - имах предвид цивилизационна смърт. Инак сме на едно с тези ти съждения - и не само даскалиците, а и родителите, и управниците. Винаги съм смтятал, че нашия джинс разкрива потенциала си с по- малко галене, умерени дози меко отношение и справедлива твърда ръка, ама наистина справедлива, и наистина твърда, когато се наложи.

• Автор
преди 6 часа, insec написа:
на 14.07.2020 г. в 4:28, Търсещ истини написа:

Е тъкмо - имах предвид цивилизационна смърт.

Това е интересно положение. Как бихме могли да разделим симптомите дали е детско или старешко явление, пък може  и характеристика на обществото в зрелостта му?

Защо мисля, че е младежко: България е от 140 г., но социално- психологическите процеси до 1989 г. се изменят в нови, т.е. става дума за 30 г. общество. Лошото е, ако тези 30 г. деградираме, а не растем. Ако констатираме такъв процес, язък за скачането по площадите.

Защо е възможно да е трайна характеристика- защото и преди 10-ти е имало борба с простотията и грубостта, за т. нар. "комунистическо възпитание", т.е. не е ново, а значи си я караме с тия качества и те не са смъртоносни цивилизационно. Биха могли да станат, ако интелигенцията не води, а се примири. В темата за История стана дума за чалга- историята. Тук може да открием и чалга- психология. Това са лоши симптоми, но казано шеговито, всичко зависи от " здравите сили" :) Все пак, аз разчитам, че сме младо общество и ще ги преодолеем.

преди 6 минути, miro20 написа:

И каки вицове на Дани Тъпото съм приемал насериозно ?

Плямпаме си а ? :) 

Може и сме го видели даже.

Но за някои няма проблем да настъпват една и същамотика....

Ти си типично такъв гражданин на България. Именно в теб виждам всичките психични изменения!

Браво! 

• Автор

Вече не сме близки в родАта, а в кръга.

Това, дето го разправят за шуро- баджанащина не е точно така. Не в рода са тези, за които човек да жертва пари, време и сили. Сега това са приятели или псевдоприятели, с които се познаваш от съвместна работа или събирания. Примерно кумовете. През възраждането са били традиционни- детето на кума на родителите става кум на децата. Традиции. Сега- кумът е, стига да се съгласи, важна фигура в бизнеса, който може да не е приятел, но трябва да стане. Защо ти е баджанака, като има толкова непознати, които могат да свършат работа. Рушвет, бакшиш, има си начини тия хора да ти станат родА.

преди 27 минути, Търсещ истини написа:

Това, дето го разправят за шуро- баджанащина не е точно така.

Точно така си е! ;) Те са външни хора спрямо вид братски, сестрински и производни вид бивши семейни отношения между децата на дадени родители. До колко шуро, баджанак и бля, бля, другата рода, оказва влияние на твоето дете, а?! До колко в днешно време децата се отчуждават от своите родители, а?! До колко има вид вечна борба между два рода, а?! До колко във вид мироглед се насажда, че не любовта между младите е важна, а брака по сметка, а?! 

Ценностната система на българина е разклатена и всячески се полагат усилия да бъде унищожена въпросната. Създадена е една илюзия, че въпросната е архаична, но дали е така, а?! 

Определени личности с много пари изповядват вид архаични начини за възпроизводство. Това е проблематиката на съвременното българско общество, което изкривява в неправилна посока психиката на българина. До колко даден човек ще се поддаде на това е друга тема. Все още има българи които са съхранили ценното от миналото и го надграждат. Това за ме е по-важно. Другите вече не са българи, независимо, че имат български документи за самоличност. 

• Автор
преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

До колко в днешно време децата се отчуждават от своите родители, а?!

То е взаимно. Родителите също се отчуждават от децата. 

• не се чувстват уверени да гледат деца
  • смятат, че децата са много по- учени от тях едно време
  • искат да си гледат кефа
  • заети са с работа
  • емоционално безразлични са към всеки
  • не искат контакти във време на интензивни контакти
преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Родителите също се отчуждават от децата. 

И що са избрали тогава да станат родители, а?! 

Тези които са станали родители продължават ли да уважават своите (ако са живи) или да приобщават своите деца към вид памет (ако са мъртви), а?! 

Май се прескочи едно поколение. Мда ... Та, до колко днешните Родители не са пораснали деца, а?! Защо бягат от вид отговорности свързани с техните деца, а?! 

Да, има много "изтървани" деца. Много от тях се страхуват да станат родители, а други по ред предразсъдъци стават по неволя родители. 

Сухо звучат твоите констатации. Те не стъпват върху вид стабилни знания. 

• Автор

Една съвременна ситуация. Съпругата ми излязла със сестра си навън, но си забравила телефона у дома, пък аз съм си в къщи. Звънят й служебно и аз за по- бързо се обаждам към балдъзата от телефона на жената, да предам което трябва. После балдъзата се кикоти "Звъни ми Сашето, а тя до мене. Голям смях падна"

Какво да се прави. вече телефоните персонифицираме с хората. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.