Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съмнение за проблем с видеокарта на лаптоп

svetlio_7557

Препоръчан отговор

Защото може да е от онези проблеми - ако запали работи без проблем, но дали ще запали следващия път е въпроса.

Това 20GB SSD, ако не е някакво eMMC може да е залепено на дъното. Лаптоп от калибъра на Celeron N2840 си е телефон с 15,6" екран.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 82
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Защото може да е от онези проблеми - ако запали работи без проблем, но дали ще запали следващия път е въпроса.

И кой, ако не диагностиката на производителя, би открил проблем?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, цър-вул написа:

И кой, ако не диагностиката на производителя, би открил проблем?

Струва ли си още да се занимавам?  Може да го занеса при един познат в сервиза на Пик - да преценява.  Ако е за 100-150 лв не ми е проблем да бъде възстановен. Защото 7 години досега работи безупречно и сме свикнали с него.   Ако е за повече пари - по-разумно е да си търся нов лаптоп.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако наистина имаш познат да ти направи бърза диагностика за една бира - действай, но всякакво влагане на средства в тази машина ... аз не бих го направил.

Ако имаш проблем с дъно, процесор, "ssd" залепено на същото това дъно и защо не и залепена памет - отива към сняма на целия комплект - за мен това не си струва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, attj написа:

Струва ли си още да се занимавам?

Не знам доколко са ти възможностите за работа с хардуер - да извадиш диска и да заредиш сисртемата от Windows setup usb

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, цър-вул написа:

Не знам доколко са ти възможностите за работа с хардуер - да извадиш диска и да заредиш сисртемата от Windows setup usb

Това не е бойлер.  На хардуерно неграмотен човек като мен не може да се разчита за подобни задачи. Бих прежалил  100-150 лв, стига лаптопът да работи още поне 2-3 години.   Не бързам.   Имам работещи служебен и домашен настолни компютри, таблет и смартфон.  Мога да се бавя колкото  пожелая.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 часа, plamen_petrov_80 написа:

всякакво влагане на средства в тази машина ... аз не бих го направил.

Ако имаш проблем с дъно, процесор, "ssd" залепено на същото това дъно и защо не и залепена памет - отива към сняма на целия комплект - за мен това не си струва.

Това мнение ме насочва направо към избор на нов лаптоп, без повече да се занимавам. Колко би струвало за ремонт в най-тежкия случай?  През 2014 година този лаптоп струваше 500 лв заедно с чанта за пренасяне. Снощи пак пробвах - включва се веднъж при 5-6 старта или рестарта.  В другите случаи стои дълго на черен екран. Включва се с характерния звук и изключва безпроблемно. Нямам достъп до  BIOS.   Нищо не разбирам от хардуер, а подобен проблем е пред мен.  Имам вариант да го занеса в сервиза на ПИК и да им го оставя да го ползват за резервни части.  Двата диска са поне в отлично здраве. За да не го изхвърлям, ако се откажа от ремонт.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 54 минути, JKirilov написа:

В такъв случай в сервиза на СТЕМО!

Защо там?  Благодаря иначе за идеята. Едва сега научих, че живея до един от сервизите им   https://stemo.bg/bg/service/category/repair-services

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз все още не съм сигурен, че и двата диска могат да се свалят от машината.

Добре е преди да занесеш каквото и те е в сервиз - да им предоставиш точно наименование на продукта, симптомите и да си попиташ за цената за диагностика - понякога е 30 и повече лева, понякога става безплатна ако ремонтираш след това продукта при тях - което пък може да ти излезе по-солено.

Независимо от марка и модел - всеки поне малко грамотен хардуерно и софтуерно човек може да направи поне елементарна диагностика:

- да свали дисковете

- да почисти контактните повърхности на оперативната памет

- да направи тест на паметта

- да пусне вградения тест на машината

- да зареди от Live OS

- и т.н.

Резултатите от всичко това могат да насочат дали става въпрос за софтуерно омазване на OS - все пак ти доста пъти опита инсталация на нови OS или проблем с памет/дисков масив - независимо от това, че ти виждаш статус OK с някоя програма - не си показал пълния smart статус на дисковете - може да имаш проблем с комуникацията към устройството - не съм сигурен при какви стойностти на грешката ще ти светне за проблем, просто си трупа грешки там, но това може да се окаже също проблем изобщо да зареди OS. Възможно е и отлепване на процесора от дъното или друг прогресиращ хардуерен проблем - започна и изчезващ звук и невъзможност за използване на реалните възможностти на графичното ядро (което е част от процесора ти) до влизане в bios-а когато си поиска - тип "студена спойка" я работи я не.

Ако имаш проблем в дъното - смяната му в сервиз в България според мен ще ти излезе златна. Алтернатива - търси се същия модел със счупен дисплей и се правят от 2 > 1 (тук е ясно, че няма да го правиш ти, официален сервиз също не би го направил). Търсене на съвместимо дъно от Китай - казвам съвместимо, а не същото защото аз лично бих потърсил дали има начин в този корпус да сложа нещо с i3 или поне Pentium (ако има такъв които не е базиран на "Atom" архитектурата) тик отново е ясно кой няма да извърши този ремонт. Цените също не е ясно кое колко би ти излязло.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Скоростта ми на теглене на фим от торентклиент с много сийдъри е спаднала около 10 пъти и става много по-бавно.   Плеърите рядко се включват с картина и звук.  Обаче като тръгне мога нормално да изгледам целия филм.  Много странно положение.  Що за видеокарта е моята?   От дъжд на вятър този лаптоп все още  може и дори да работи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, attj написа:

Скоростта ми на теглене на фим от торентклиент с много сийдъри е спаднала около 10 пъти и става много по-бавно.   Плеърите рядко се включват с картина и звук.  Обаче като тръгне мога нормално да изгледам целия филм.  Много странно положение.  Що за видеокарта е моята?   От дъжд на вятър този лаптоп все още  може и дори да работи.

Добре все пак не разбрах защо не направите една USB памет с Linux (примерно Mint) слагате, зареждате и пробвате основните неща.

Също така, аз не видях до сега - smart-a на истройствата, както и техите модели, не видях информация за свободното място по различните дялове, не видях данни за температурите, не видях резултати от проведен тест на видео карта или поне данни от GPU-Z или подобна програма, не видях и още много неща които при проблем всеки би погледнал - да не са нещо кои знае какво, но понякога липсата на място на С:\ може да доведе до много проблеми, а се вижда толкова елементарно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Разчистил съм преди седмица  240 GB свободни на диск  C,  15 GB свободни на диск D. Температурите са нормални. Теста на видеокартата също. Не чете бутващи флашки или поне аз не мога да го накарам. Не е нормално да блокира вътрешен ъпгрейд до  Win 10 с директно изтегляне на тази ОС от Микрософт. Win 8.1 ми е редовно закупен и активиран   Не мога да се начудя защо лаптопът понякога работи с нормални звук и картина.  Докато не блокира напълно никъде няма да го нося. Ще ми се чудят в сервиза, ако там си работи нормално.   Сега пак гледах един филм безпроблемно, след малко сигурно пак няма да иска да работи.  Тези странности не ми пречат, защото имам и други устройства подръка.  Мога и без лаптоп.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако на C:\ имаш 240GB свободни то OS-а не ти е върху SSD. Тогава какво има на това SSD?

С каква боотваща флашка пробвахте? С какво я направихте? Настройвате ли правилно опциите в bios за зареждането от usb или извиквате ли boot menu?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Ако на C:\ имаш 240GB свободни то OS-а не ти е върху SSD. Тогава какво има на това SSD?

С каква боотваща флашка пробвахте? С какво я направихте? Настройвате ли правилно опциите в bios за зареждането от usb или извиквате ли boot menu?

Филми, клипове, снимки и разни други файлове са на диск С. На диска SSD e неработеща опция за възстановяване на Win 8.1.   Флашки 8, 16, 32 GB  заредени с бутващи ОС - създадени с   MediaCreationTool  и  Rufus.  В началото имах достъп до  BIOS чрез Esc. Вече липсва такъв и затова опитах с вътрешен ъпгрейд до Уин 10.  При финализиране на различните инсталации съобщава за грешка и до тук....  После започнаха черни екрани при повечето стартирания или рестартирания.  Сега дори пиша от този лаптоп.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какво показва Crystal DiskInfo за двата диска?

Влизането в bios е опция която не може просто така да се изпари.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Какво показва Crystal DiskInfo за двата диска?

Влизането в bios е опция която не може просто така да се изпари.

Ползвам Hard Disk Sentinel   https://www.kaldata.com/софтуер/hard-disk-sentinel-108007.html   Всичко е нормално.    Ниската скорост на теглене от торенти също може да се дължи на проблемна видеокарта - според мнения прочетени и в други форуми.  Липса на достъп до  BIOS не ми се случвa за първи път, но предните случаи са били с успешни преинсталации на ОС.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отказвам се ...

Всичко може да пише, че е нормално, но .. обясних по-горе и все още не знаем какво е това ssd ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, plamen_petrov_80 написа:

Отказвам се ...

Всичко може да пише, че е нормално, но .. обясних по-горе и все още не знаем какво е това ssd ...

Благодаря на взелите оттношение и на теб също.   По нататък ще го занеса за тестова диагностика на хардуера.  Сега  му се работи и не е съвсем блокирал.  Имам практика около 20 години с преинсталирания на ОС. Win XP още е на компютъра, от който пиша сега - работи още при мен, пък не го поддържат вече 7 години.  Смених на няколко пъти и защитния софтуер на лаптопа - без резултат.   Винаги има първи път да ти се случи нещо неочаквано.      

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, attj написа:

Благодаря на взелите оттношение и на теб също.   По нататък ще го занеса за тестова диагностика на хардуера.  Сега  му се работи и не е съвсем блокирал.  Имам практика около 20 години с преинсталирания на ОС. Win XP още е на компютъра, от който пиша сега - работи още при мен, пък не го поддържат вече 7 години.  Смених на няколко пъти и защитния софтуер на лаптопа - без резултат.   Винаги има първи път да ти се случи нещо неочаквано.      

Попитах те нещо.

Знаеш ли какво е BIOS, и как се влиза там?

20-30-40 години все тая. Искаш да ти се помогне, отговори кратко, точно и ясно. Да, Не и така.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, ДзВяРа! написа:

Попитах те нещо.

Знаеш ли какво е BIOS, и как се влиза там?

20-30-40 години все тая. Искаш да ти се помогне, отговори кратко, точно и ясно. Да, Не и така.

ESC да ти се повреди нещо и си готов с блокиран достъп.  Може и прах или замърсяване да пречат например на контакт. Още нещо да питаш?  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, attj написа:

ESC да ти се повреди нещо и си готов с блокиран достъп.  Може и прах или замърсяване да пречат например на контакт. Още нещо да питаш?  

Сега следвай внимателно стъпките.

Натискаш бутона за включване на лаптопа и веднага започваш да помпиш бетоните Esc.F1.F2.F3 и F4, ама помпиш непрекъснато, докато не ти зареди Биоса или не ти излезе логото за зареждане на Прозореца.

Това няколко пъти го направи и после пиши тук какво е станало!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...