Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Чип тунинг - какви са точно минусите?

Featured Replies

Добър вечер (каква ти вечер - то си е откровена нощ...),

Та, да питам - някой може ли да ми каже какви точно са минусите на чип тунинга? Ясно ми е, че има такива, но не можах да разбера какви. И друго - аз си признавам, че нищо не разбирам от темата, но независимо от това се бутам упорито - от посочените данни тук, би ли имало някаква осезаема файда (тая работа с въртящия момент, честно казано така и не я разбрах - на какво точно влияе той?) от такова действие?

Това е промяна в софтуера на автомобила. Като цяло автомобилите са настроени да функционират по начин, по който да отговарят на разни еко стандарти (а не на изцеждане на максималната мощност) и е възможно да се отключат допълнителни коне, просто със софтуерни промени. С по-високата мощност, обаче се получават и по-големи натоварвания на ред компоненти по колата, които в последствие може да дефектират и създадат проблеми. Всеки модел, комплектация, двигатели, скорости и подобни по различен начин държат на по-високата мощност. Аз лично не съм фен на доработките, защото тунингът често е, като домино - бутнете ли едно звено, след него падат и останалите, защото често заводски не са изчислени за по-високи натоварвания. 

на 15.01.2019 г. в 13:09, Филипов написа:

Нали знаеш че едно е за сметка на друго? Няма как и мощността да се вдигне и разхода да падне. И всякакви такива неща са за сметка на надеждност. Производителят е сметнал някакъв разумен компромис.

То и във F1 могат да ти вдигнат телеметрично мощността с 30%, но само за 1-2 обиколки.  Тия може и да сменят двигатели и коли през състезание, но ти предполагам че ще "търкаляш" поне няколко години.

Та всичкия келешлък е за пилене на гуми и получаване на оргазъм (според техните разбирания, не при общуване с противоположния пол). Предимно от собственици на баварска трибуквена марка със задно предаване.

преди 10 часа, Петър Ангелов написа:

Добър вечер (каква ти вечер - то си е откровена нощ...),

Та, да питам - някой може ли да ми каже какви точно са минусите на чип тунинга? Ясно ми е, че има такива, но не можах да разбера какви. И друго - аз си признавам, че нищо не разбирам от темата, но независимо от това се бутам упорито - от посочените данни тук, би ли имало някаква осезаема файда (тая работа с въртящия момент, честно казано така и не я разбрах - на какво точно влияе той?) от такова действие?

Ми погледни стойностите де! Реално ще получиш подобрение в мощността, ама само по данни. Практически няма да усетиш никаква разлика! Няма нужда да си голям разбирач, за да видиш, че просто ще хвърлиш едни 300 лева. Остави нютонметрите и конските сили, а виж че максималната скорост ще се повиши с някакви си 6 км. ч. а ускорението ще се подобри с по- малко от секунда от 0 до 100. Е, ако ускорението ти от 0 до 100 е 4 секунди, да го подобриш със секунда е голямо постижение. Но... когато е 12 секунди (и то на книга, значи на практика е поне 15) да го подобриш със секунда е едно голямо нищо!

По-бързо ще се амортизира и матор и окачване и спирачки.Автомобилите, които са тунинговани фабрично обикновенно са с различно окачване и спирачки.А не като Ганьо, само маторя, маха катализатора, отзад чади на бургия и той си мисли, че е&е дявола във въздуха, сипва нафта за пет леа и кара спортен автомобил.За мен чип тунинга е безмислен.По удачно е примерно, ако караш БМВ 320i и 150 коня са ти малко, продаваш го и купуваш 325i, примерно.

Атмо мотор се прави със смяна на части, не тунинг. 

Това твинго го хвърляй, или ако искаш да го правиш, сложи му F4R или F4Rt. Друг начин няма. 

А тая фирма само сменя настройките. Няма дино, няма нищо, заявяват някакви данни и дотам. 

• Автор
преди 1 час, Ivelin _ написа:

Атмо мотор се прави със смяна на части, не тунинг. 

Това твинго го хвърляй, или ако искаш да го правиш, сложи му F4R или F4Rt. Друг начин няма. 

А тая фирма само сменя настройките. Няма дино, няма нищо, заявяват някакви данни и дотам. 

Ти па ме уби - аз вчера го купих (макар че, още не съм го виждал на живо), ти ми говориш да го хвърлям...

Карай си спокойно и не се занимавай с глупости. Особено ако си начинавщ шофьор. Прясно клипче какво става като педалът е до пода:

• Автор
Карай си спокойно и не се занимавай с глупости. Особено ако си начинавщ шофьор. Прясно клипче какво става като педалът е до пода:

В общи линии..може би все още спадам към начинаещите. Карам от някъде 17 години. А от 10 не са ме спирали за проверка (това последното вече като лична обида го приемам) милиционерите.

Иначе клипа го гледах, но ми е непонятен (не разбирам от у-во на двигателя и съотвено не разбирам какво виждам, нито пък обясненията - ясно ми е, че е двигател това, но нищо повече).

Иначе, целта на въпроса беше, не търсене ня начин за постигане на по-висока максимална скорост (това е градска кола и такова нещо от нея не очаквам; без това я карам и само в града), а по-скоро търсене за по-бързо начално ускорение. И сигурно тунинга не е решение, но за това се сетих.

преди 37 минути, Петър Ангелов написа:

по-бързо начално ускорение

Можеш да го постигнеш с по-малък външен диаметър на колелата/по-ниски гуми, но ще друса повече... ;)

преди 2 часа, Петър Ангелов написа:

Иначе, целта на въпроса беше, не търсене ня начин за постигане на по-висока максимална скорост (това е градска кола и такова нещо от нея не очаквам; без това я карам и само в града), а по-скоро търсене за по-бързо начално ускорение. И сигурно тунинга не е решение, но за това се сетих.

Тунингът е решение, но когото се прави, качествено, ефективно и правилно струва скъпо. По-добро просто да се вземе съвременен малък градски автомобил заточен от завода към спорт, който не само е бърз, а и управляем и спиращ добре, като Абарт 595.

преди 53 минути, Soviet Soldier написа:

Тунингът е решение, но когото се прави, качествено, ефективно и правилно струва скъпо. По-добро просто да се вземе съвременен малък градски автомобил заточен от завода към спорт, който не само е бърз, а и управляем и спиращ добре, като Абарт 595.

Само дето тая кола е чисто женска.Като вида някой мъж в това фиатче ми идва бая гейско.

преди 26 минути, Alon_zo написа:

Само дето тая кола е чисто женска.Като вида някой мъж в това фиатче ми идва бая гейско.

За първи път чувам за такова понятие, като "женска кола". Всеки с вкуса и нуждите си. Компактните автомобили не са женски, а са предназначени за лесно маневриране и нисък разход из големите градове. Какво общо има колата със сексуалната ориентация на човек? Пък и в днешно време, като гледам дамите предпочитат SUV-та да карат, а не малолитражки. 

Имам доста познати мъже ползващи компактни автомобили. Един приятел, с който сме израсли заедно е 197см. висок се движи с Клио, а друг който цял живот се занимава с кик бокс кара Гранде Пунто, познавам ги добре и са си мъже на място. Карайки компактни автомобили не им е обърнало резбата, като гледам. 

• Автор
преди 27 минути, Alon_zo написа:

Въпрос на гледна точка - аз бих карал всякаква малка кола, без значение на визия и цвят (това Туинго, дето съм го взел, па се едно не е дамска кола...) - то по същество е контейнер на 4 колела, който трябва да те закара от точка А до точка Б. И да не се развали по пътя (което все си мисля, че е по-важното, от това как изглежда).

преди 1 минута, Петър Ангелов написа:

Въпрос на гледна точка - аз бих карал всякаква малка кола, без значение на визия и цвят (това Туинго, дето съм го взел, па се едно не е дамска кола...) - то по същество е контейнер на 4 колела, който трябва да те закара от точка А до точка Б. И да не се развали по пътя (което все си мисля, че е по-важното, от това как изглежда).

Това е най-важното за един практичен човек, но не всички са такива. Има ценители, които истински обичат разни, не особено рационални в експлоатация автомобили, но пък им доставят удоволствие и са им страст. Има и трета група, доста разпространена у нас - комплексари, които си знаят, че от тях нищо не става и скъпите вещи са единствен начин да се покажат в добра светлина, като успешни хора пред останалите. Те често не са и скъпи, примерно някое старо БМВ, като Е46, Е60 струва на няма и половината от парите за нов Абарт, но манталитета у нас е такъв, че доста жени го считат за готино и престижно. 

Аз лично не се вълнувам и водя от тенденциите в ганьовщината. Давам парите си за това, което на мен ми харесва и ме устройва. 

преди 4 часа, Alon_zo написа:

Като вида някой мъж в това фиатче ми идва бая гейско.

Aхаааа, а когато му видиш стоповете далеч напред, на хоризонта, по-мъжко ли ти става.

преди 8 часа, Soviet Soldier написа:

Имам доста познати мъже ползващи компактни автомобили.  

Не става въпрос за всички компактни автомобили , а за една част от тях.Като например ФВ Битъл, Мини Купър , въпросния Абърт.Дизайна е проектиран изцяло с обли форми, които са типични за жена,  не за мъж.Е може и мъж да се вози, ама изглежда доста педалско.

• Автор
преди 3 часа, Alon_zo написа:

Не става въпрос за всички компактни автомобили , а за една част от тях.Като например ФВ Битъл, Мини Купър , въпросния Абърт.Дизайна е проектиран изцяло с обли форми, които са типични за жена,  не за мъж.Е може и мъж да се вози, ама изглежда доста педалско.

Сега, да го кажем така - ако се намери някой доброжелател, който е склонен да ми подари един ФиаД Абарт (ако ще и розов), ще обърна резбата...колко му е. :)

преди 10 часа, Alon_zo написа:

Не, това са следвоенни автомобили. Германия и Италия губейки войната и на фона на цялата разруха са имали нужда от евтини автомобили за народа, докато икономиките им се възстановят. По тази причина малки и много евтини автомобили, като Fiat 500 и VW Beetle стават така масови по ония времена и емблематични. Два автомобила са проектирани и произвеждани, като начин за борба с огромните дефицити по време на следвоенните години, и по никакъв начин не са били насочени към жените конкретно. По онова време цените на металите са толкова високи, че даже при Фиат 500 големият брезентов шибидах се появява точно с цел максимална икономия на метал. Само от Фиат 500 (първата генерация) са произведени близо 4 милиона бройки, което по ония времена е главозамайваща цифра. Следвоенният Beetle е още по-успешен, с около 16 милиона произведени бройки, доколкото си спомням. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.