Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добавяне на РАМ Памет на настолен компютър

Featured Replies

eso_main.png

Реално не си струва да се наливат (много) пари в тази система...

• Отговори 69
  • Прегледи 16k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 минути, Усмихни_Се :) написа:

Това е всичко което се стартира, но ме е страх да пипам там и да изключвам неща , защото не разбирам кое за къде е точно

4.PNG

1.PNG

2.PNG

3.PNG

Не че я препоръчвам, но има една програма Wise Care 365, която се справя значително добре с автоматичното филтриране на това кои сървиси са излишни и кои не.
Ползвал съм я доста и до сега не ме е проваляла. Иначе преди го правих ръчно, търсейки всеки един от тях какво прави. Отнема страшно много време.

Също забелязах нещо интересно. Освен SSD'което е с нисък рейт в бенчмарка (да, заради това че е SATA II), процесорът също е.

Ако се погледнат резултатите, на твоя пише :

i3.jpg

Intel Core i3 540
LGA1156, 1 CPU, 2 cores, 4 threads
Base clock 3.05 GHz

Ако се погледнат резултатите на други такива процесори (които са по-добри) се вижда това :

Base clock 3.05 GHz, turbo 3.05 GHz (avg)

Не разбирам от I3, но твоя няма тази индикация за Turbo. Мисля, че в BIOS се настройваха тези неща, но нека някой по-вещ да каже специално за това.
преди 40 минути, цър-вул написа:

Дъното поддържа турбо, но процесорът - не:

Цитат

• Автор

Преди 10 години струваше 1400 лв този кашон :D  сега сигурно повече от 200 лв не мога да го продам :D 

Мисля да купя 2х4GB Ram , но в моят град виждам че продават втора употреба но са само по 1600Mhz , ( би ли станало някаква грешка ако сложа 1600, при положение че сегашните са 1333 )

• Автор
преди 28 минути, цър-вул написа:

eso_main.png

Реално не си струва да се наливат (много) пари в тази система...

Тази снимка за какво е ? как да я разбирам

преди 1 минута, Усмихни_Се :) написа:

Тази снимка за какво е ? как да я разбирам

Сега видях че долу в тази програма има четири опции, които афектират кои сървиси да се стартират - По подразбиране, безопасен, Tweaked и Екстремна.

Или другия вариант е Wise Care 365 - тя има такъв автоматичен режим.

Untitled.png

Изтеглих Wise Care 365 , но не съм я инсталирал още , коя е по добра ?

Wise Care 365 или Easy Service Optimizer v1.2

Не мисля че някой може да каже.

Wise Care 365 е цял пакет от фиксове, чистене на излишни файлове, оптимизиране на регистри.
Някой хора много я харесват, други супер много я плюят, че след нея им дало BSOD или прочие.
Аз лично не съм имал проблеми но зависи. Wise Care 365 също е платена. Моята е PRO версия, но по малко заобиколния начин.

А Easy Service Optimizer v1.2 е просто портативна програма, която ти прилага настройки само над сървисите (до колкото аз виждам).

преди 2 минути, Потребител666 написа:

просто портативна програма

😄
предназначена единствено и само за работа с услугите под Windows. И е само 500kB

преди 3 минути, Усмихни_Се :) написа:

Включих го на безопасен .. Мисля така да си стои

Виж безопасен какво точно изключва.
И пробвай пак бенчмарка след рестарт - ако процесора е под 10% значи е имало някакъв успех.

• Автор

Не разбирам какво изключва ...

Процесорът обикновено е на 3-5 % , просто когато пратих снимката в началото отворих повече прозорци и нарочно отворих Skype , понеже той товари много , и да видя как реагира с него

14.PNG

3.PNG

преди 27 минути, Усмихни_Се :) написа:

Не разбирам какво изключва ...

Процесорът обикновено е на 3-5 % , просто когато пратих снимката в началото отворих повече прозорци и нарочно отворих Skype , понеже той товари много , и да видя как реагира с него

14.PNG

3.PNG

Сървисите, които са на Disabled са малко повече от тези които обикновено спирам, но не би трябвало да имаш проблем.
Windows Search също ти е спрян, имай го на предвид ако търсиш неща често.

Иначе това което изписахме до сега (софтуерните оптимизации) + добавянето на РАМ от онази обява (2x2GB) трябва да ти даде поне някакво подобрение.

Не каза дали си пробвал с Momentum Cache на Crucial SSD'то като още един вариант.

Аз лично други оптимизации не виждам, без да се инвестира за хардуер.

Финално ако пак е зле и след 8GB RAM, аз бих пробвал с Windows 10 LTSC.
Някой неща са по-добре направени в Windows 10, спрямо 7, а и като цяло при моите тестове 10 зарежда по-бързо от 7.
Тя е и по-малка като размер (Windows 10). Стига да не се закучи положението с някой от огромните ъпдейти.

А тази LTSC версия е изрязана от към повечето простотии, които слагат Microsoft, особено от към мобилния аспект.
Не че пак не те следят, ама поне .. по-леко така..

От към драйвери, официално в сайта на твоето дъно едва ли да има такива, повечето стари дъна са макс до Windows 7, но Win 10 обикновено сам си намира каквото му трябва от хранилището на Microsoft и нещата работят.

При мен имам 4 Гигабайт дъна който са на по 10 години и всичко работи с Windows 10 без проблем (но след като съм ги флашвал с последна версия на BIOS - това е важно).

Или винаги може да пробваш някоя линукс дестрибуция - Ubuntu, Manjaro, каквото.
Избор голям и там определено ще имаш подобрение в производителността на някой неща (за сметка на други).
Ти каза, че не се играят игри, няма да ти трябва да емулираш такива с Lutris и прочие, така че определено бих обмислил варианта за Linux среда.
Даже една идея за DUAL BOOT Windows и Linux.. но зависи колко ти се занимава и чете за такива неща ..

Първото което се прави е да се види как е натоварена системата при стартиране, след като се кротне от началното зареждане - там виждаш голата истина - колко памет гълта само системата и колко товари процесора - това са неща който винаги са там.

След това се пуска обработка на видео файл и гледаш там как е, но само това, а не комбинация с друго (дори Skype не ти трябва тогава, нали?)

След това идват сайтовете - пробва се с един, после з друг и така с няколко от често използваните ти сайтове, но един по един, като може освен избрания от теб браузър да се пробва и с други. След това комбинираш сайтовете.

Накрая комбинираш всичко както си свикнал да го ползваш.

Трябват точни данни и твоето усещане за движението на машината. Съответно да се извадят нужните заключения.

Скоро правих 12 годишен лаптоп, с T8300 -2x2,4GHz/1х2GB RAM/250GB HDD > сложи се 2x2GB RAM и 256GB SSD употребявано - с нов W8,1 стана доста прилична машина. Реално аз за твоята машина нова памет не бих взел никога, нужда от 12GB рам не виждам за нея също. Така, че максимално бих взел 2х2GB употребявана и евтина - разбира се на поне 1333 за да не спъва сегашната. Евекта който се очаква обаче според мен ще е минимален в бързодействието на машината, единствено ще ти позволява да зареждаш още повече неща едновременно и до там, няма да смята по-бързо. Може да се замислиш за смяна на процесора, но имаш ли външна видео карта?

• Автор
преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

Първото което се прави е да се види как е натоварена системата при стартиране, след като се кротне от началното зареждане - там виждаш голата истина - колко памет гълта само системата и колко товари процесора - това са неща който винаги са там.

След това се пуска обработка на видео файл и гледаш там как е, но само това, а не комбинация с друго (дори Skype не ти трябва тогава, нали?)

След това идват сайтовете - пробва се с един, после з друг и така с няколко от често използваните ти сайтове, но един по един, като може освен избрания от теб браузър да се пробва и с други. След това комбинираш сайтовете.

Накрая комбинираш всичко както си свикнал да го ползваш.

Трябват точни данни и твоето усещане за движението на машината. Съответно да се извадят нужните заключения.

Скоро правих 12 годишен лаптоп, с T8300 -2x2,4GHz/1х2GB RAM/250GB HDD > сложи се 2x2GB RAM и 256GB SSD употребявано - с нов W8,1 стана доста прилична машина. Реално аз за твоята машина нова памет не бих взел никога, нужда от 12GB рам не виждам за нея също. Така, че максимално бих взел 2х2GB употребявана и евтина - разбира се на поне 1333 за да не спъва сегашната. Евекта който се очаква обаче според мен ще е минимален в бързодействието на машината, единствено ще ти позволява да зареждаш още повече неща едновременно и до там, няма да смята по-бързо. Може да се замислиш за смяна на процесора, но имаш ли външна видео карта?

Нямам външна видео карта.

Защо да няма смисъл да се купува нова памет... едно парче 4гб е 35 лв (ново)  , а ( втора употреба е 25 лв, което може би ще издържи 5 месеца )

Мисля да купя 2 такива по 4гб  

https://www.pic.bg/ram-pamet-apacer-4gb-ddr3-1333-au04gfa33c9tbgc-6493

Това да не ти е колбас, че да се развали за 5 месеца?

Оперативната памет - работи или не работи.

Няма смисъл защото компютъра ти е по-евтин от паметта която ще му купиш.

преди 12 минути, Усмихни_Се :) написа:

Нямам външна видео карта.

Защо да няма смисъл да се купува нова памет... едно парче 4гб е 35 лв (ново)  , а ( втора употреба е 25 лв, което може би ще издържи 5 месеца )

Мисля да купя 2 такива по 4гб  

https://www.pic.bg/ram-pamet-apacer-4gb-ddr3-1333-au04gfa33c9tbgc-6493

Тук всичко е крайно субективно и ти си преценяш къде да инвестираш.

Но аз лично за 2x35 лв + 5 лв достаква = 75 лева бих взел друг процесор (втора употреба). Това вече наистина ще подобри бързодействието.

Обаче после с този процесор ще си кажа - хм, дали да не му добавя и още РАМ, да е поне 8 GB - там още 60-70 лева

После ще си кажа - я и тая видео карта да я сменя. Ти имаш ATI Radeon HD 5670 - това е външна видео карта. Може да се замени с по-добра. Там цените варират сериозно.

После пък ще излезе че захранването идва късо след новия процесор и по-добра видео карта. Хайде и него. Ако е от онези добрите с поне 80% - пак е доста инвестиция.

Накрая ще излезе че това SSD нещо е взело да се сдухва и затова работи толкова зле, нищо че е на SATA II интерфейс. Хайде един Samsung EVO 850 примерно, който има далеч по-добра производителност (било то през SATA II).

После пък ще излезе че това дъно с тия лимитации от към трансфер на данни - много крива работа - някакво друго евентуално .. :D

И човек се озовава в един безкраен цикъл в който накрая като тегли чертата и му излезе цифра си мисли "Да бях си взел нова машина щеше да е по-добре".

Аз лично съм го правил редица пъти. Но пак зависи кой какво го кефи.

Ами видео картата е ATI Radeon HD 5670 , не знам дали се води външна

Щом имаш външно видео можеш да подмениш процесора с по-добър без вградена графика, иначе трябваше да вземаш и видео което съвсем усложняваше нещата.

Но първо трябва да си изясниш кое точно спъва твоята система сега - иначе може да хвърлиш пари на вятъра.

Преди да сменяш/добавиш паметта си отговори на въпроса "Колко скоро и дали ще смениш процесора". Ако е скоро, задължително се купува памет на 1600MHz! За комфортна работа вече са необходими поне 8GB RAM
За видео обработка - колкото повече RAM, толкова по-добре.
Ако ще задържаш по-дълго машината и ще смениш процесор, си подмени и сегашните 1333MHz модули (ако са такива, защото може и да са на 1600, но заради процесора да пише, че работят на 1333). Или ги виж под капака моделите им или с някоя програма ги виж (RAM Expert; Speccy; Aida...)

преди 3 минути, цър-вул написа:

Преди да сменяш/добавиш паметта си отговори на въпроса "Колко скоро и дали ще смениш процесора". Ако е скоро, задължително

Колко скоро ще си смениш компютъра!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.