Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сколопендра - знаете ли повече за нея?

Featured Replies

Едно от най-отвратителните неща които съм виждал:

Виждал съм лъвове да гризат антилопа, змия да яде мишка, паяк да яде птичка. Но това ми подейства върховно отблъскващо...

По света хората се боят от гърмящи змии. На Хавай - от стоножки. Заграбването на крачката на това чудовище оставят драскотини като от котенце (всмисъл сериозни за едно насекомо драскотини!). Тя е изклрючително силна гад и освен мишки обича да си похапва и малки змии. Зъбчетата на крачката й са отровни. Случва се да се промъкнат в нечий дом. И въпреки че алтруистични биолози уверяват, че те се боят от хората, аз нещо хич не им вярвам... Ще задраскам Хавай и другите тропици от списъка с желани дестинации за околосветско пътешествие.

Ето една нейна австралийска братовчедка:

Публикувано изображение

• Отговори 78
  • Прегледи 93,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Пресвета богородице! Аз също съм виждал кофти неща, но това просто ми обърна стомаха. Слава богу, че вече бях приключил с яденето. :speak: Доколкото разбрах от един познат, това са дори домашни любимци. Ужас! Не мисля, че се гнуся много (но не и малко), но това ми разби фантазиите.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

Еми мисля,че не толкова отблъскващо ... неможах да прегледам целите два варианта но от първите кадри не намирам нишо такова! Просто това е природата и хранителната верига :) Пък нали и стоножките трябва да преживяват някак :)

Еми мисля,че не толкова отблъскващо ... неможах да прегледам целите два варианта но от първите кадри не намирам нишо такова! Просто това е природата и хранителната верига :)

Пък нали и стоножките трябва да преживяват някак :)

Абе ясно, че трябва да преживяват, ама все пак ми се стори отвратително. Не знам точно защо.

то змийте са ми по-приятно от това :)

Незнам как,но точно на мен ли се случи така,че да ям в момента и то пред компютара :) Това си беше много гадно!!!

Незнам как,но точно на мен ли се случи така,че да ям в момента и то пред компютара :)

Това си беше много гадно!!!

ееее досега не бях виждал такова нещо :P:eek:

Само не мога да си обясня как са станали толко голями

Редактирано от Crazy_Alf (преглед на промените)

• Автор

ееее досега не бях виждал такова нещо :):P

Само не мога да си обясня как са станали толко голями

Ми... нарича се еволюция.

Егати еволюцията...... :)

Ами не знам. Или са някакъв специален вид стоножки, или нещо Чернобил.

Явно не сте гледали рязане на човешката глава с детайли...Мотае се някъде из нета.

http://www.ocrish.com/

Tук някъде се мотае клипчето.Те отдавна надминаха ротъна..

• Автор

Ами не знам. Или са някакъв специален вид стоножки, или нещо Чернобил.

Специален вид са си. Срещат се по тропиците. Другата хубустница е австралийската (на снимката).

Това са от тези държавни експерименти или са яли извънземни, просто не могат да са толкова големи. Това ми напомня един филм на ужасите, където едно момченце си ловеше мухи, късаше им крилата и им оставяше по 2 "крака" и 2 "ръце" докато бяха още живи и ги продупчваше с игла. След това си направи е мазето един малък град и намираше място на всяка от мухите в него - я в някой бар, я в кола отиващи за работа ей такива ненормалщини. После съседът му измисли някаква пръст, от който зеленчуците му ставаха огромни и малкия открадна от нея и сложи някоко мухи в нея. Към края на филма се събуди една през нощта и видя леглото си заобиколено триметрови мухи, извика и последната сцена беше как лежи в един хамак без ръце... Няма да го забравя никога този филм само дето го бях гледал толкова отдавна, че не се сещам (ако не се лъжа беше от поредищата на Рей Бредбъри)

Явно не сте гледали рязане на човешката глава с детайли...Мотае се някъде из нета.

М аз вече съм го гледал и това наистина го мисля за отвратително!Та в момента немога да ви представя видео материал,но мога да ви кажа,че 2-ма 3-ма войника държат един нарочен може би от тях човек и някой си там снима как единият войник с ножът си му прерязва гърлото както са коли прасе за коледа! Е това беше най-отвратителната арбота до сега! Мисля,че стоножката е нищо пред това!

Като намеря материала ще ви постна линк!

Това със стоношката е много отвратително.Не можах да го изгледам до края.Аз от нашите ме е страх,а какво да говорим за тези дето за 10 пъти по-големи. :):wors:

Нещо немога да намеря това с главата дай по точно адресче Публикувано изображение
  • 4 месеца по-късно...

"Гигантска сколопендра плъзна край морето, алармира "24 часа". Стоножката хапела като змия, твърдят трима пострадали след ужилването. Хищникът, който е псевдоскорпион, нападал хора след като е притиснат, обяснява изданието. "

Аз съм от Варна и от 2 години всяко лято има нашествие на тези гадини. Включително в моята къща са влизали поне 10-15 пъти сколопендри.

Отвратителни са на вид, да не говорим че са изключително опасни. Ако те охапят супер много боляло (един съсед го беше ухапала), а и може да ти причинят отравяне на кръвта

Честно тези гадини са и много трудни за убиване - трябва да ги удари6 с тежък предмет поне 7-8 пъти и все още може да се гърчат Изглеждат точно така:

http://www.floranimal.ru/pages/animal/s/2794.jpg

Някой случайно знае ли как може да се предпази човек от тези гадини? Някакви препарати? мисля че Райд няма никакав ефект, нито кубчета за хлебарки...Нямат умиране тия чудовища. Че на сичко отгоре издават и едно шумолене с гнусните си крака (поне може да ги чуе човек...ако не спи). Много ме е страх особено нощем че може да ме полази сколопендра Щото всички в квартала се опалакват, и не веднъж са били хапани хора...Което се знае засега за сколопендрите е че обичат влажните места, крият се на невероятни места, като под тапети, в обувки и всякакви други пролуки. Около нас има доста растителност и виреят много добре тук. Пробвахме да я изсечем но нашествието не спря

МОЛЯ ВИ ПОМАГАЙТЕ С ИДЕИ И АКО ИМА НЕЩО КОЕТО СТЕ ЧУВАЛИ КАК СЕ ТРЕПЯТ СКОЛОПЕНДРИ ЩЕ СЪМ ВИ МНОГО БЛАГОДАРНА

Леле за пръв път виждам и чувам за подобно чудовище...аз ако видя такова изчадие около мен сън няма да ме хване. :P Не може да няма някакъв инсектицид, който да трепе гадинките...

Ухаааа, аз съм от Бургас, и за щастие не съм го виждал, надявам се и да не го видя, че и за мойта маца трябва да мисля, едва ли и тя ще иска да го види. ууууу много е гнусно, егати и животното.

Знам че е ужасно гнусно, направо не мога да повярвам че има такива гадини... Публикувано изображение:eek:

Чакам с нетърпение да свърши лятото...защото сколопендри през зимата не сам виждала още Публикувано изображение

Май засега няма нещо което да ги мори Публикувано изображение Все пак ако чуете нещо кажете ми моля... ;)

С еднакъв успех може да е название на непознато свирепо животно, на жестоко отровно влечуго, на безмилостно агресивно насекомо. Зад новичкото понятие може да се крие незнайна, но изключително обидна квалификация или дори названието на бързотечна смъртоносна болест. С една дума, само като чуете "сколопендра", би трябвало да ви побиват неясни, но осезаеми тръпки, предвестници на отдавна предвещавания Апокалипсис.

За да е по-пълна картината на ужасяващото присъствие на сколопендрата в живота на варненци, са описани "особено опасните последици от ухапването й" - зачервяване. Ако злощастната жертва на сколопендрата е алергична, може да се стигне и до подуване на мястото.

Всекидневието било повече от напрегнато. Сколопендрата дебнела варненци от дерета, заничала от кьошета, подавала челюсти дори от обувките на хората. И всичко това с една едничка цел - 40-кракото насекомо да прилапа нещастния човечец. Тактиката на амбициозното насекомо, на което е вменено поведение не просто на разумно същество, а на по-интелигентно от хомо сапиенс, е да изпие кръвта на човечеца и дори да оглозга костите му. В по-гладни години сколопендрата сигурно очиства и кокалаците, за да не оставя никаква следа за злодеянието, ненаситността и кръвожадността си.

И всички тези страхове заради някаква си стоножка, на която даже липсват цели 60 крачета. И която бабите и дядовците ни отколе наричат скрипя.

Паниката със сколопендрата е повече от смешна. Вярно, такова животно има. Има го и във Варна. Щъка си на воля из вилните зони. Вече безпомощни, треперещи баби с бастуни го помнят още от детството си. И напук на фаталните последствия от евентуалната среща с него, както се вижда, стариците продължават да си живеят. И дори не си спомнят за техни предци, загинали в неравната битка с "чудовището".

За информация най-внушителният представител на митологизираното тези дни насекомо е пуерториканската сколопендра, чиято максимална дължина е 30 см. Ухапването му може да наруши временно здравословното състояние на човека. Тя обаче е много красива и като изчезващ вид е поставена под закрила. Природата й е дала възможност да се защитава с изпускане на отровна течност. При това само когато е заплашена.

Въдещата се в Калифорния сколопендра е доста по-малка и е безобидна.

В южните части на Европа живее сколопендра цингулата. Денем тя се крие от многото си врагове. Ухапването й не е опасно за човека. Каквото и да разказват източниците на пишещите братя, до момента науката не е описала представител на този вид, по-дълъг от 10 см.

Ако някой е уловил по-як екземпляр във Варна, то паниката е излишна. Напротив, мутантът е с още една безспорна туристическа атракция. Особено ако след цялата истерия от последната седмица все още има ентусиасти, които са готови да прекарат ваканцията си в леговището на звяра.

Както се казва, наследници на Индиана Джоунс:"Wellcome to the jungle"!

Шок и ужас изживя семейство Николови от Пазарджик, след като гнусна твар пролази покрай креватчето на едногодишната им дъщеричка. Денят е сряда, 3 април, часът е 10.30. Майката Ели преоблича детето си, когато чува зад гърба си ритмично потропване. Тя се обръща рязко, погледът є се спира на дълга почти 15-сантиметрова черна гадина, с рогови израстъци на гърба, две дълги пипала отпред и две жила в задната част. Животното се придвижва, като се разтяга подобно на гъсеница. Жената грабва рожбата си, разпищява се и побягва към първия етаж на къщата, където е свекърва є.

Когато се качват отново в стаята, от пълзящото няма и следа. Босоногата баба Данче започва да стъпва по килима и го открива в единия край. Двете жени го пъхат в буркан.

До следващия ден фамилията умува каква е тази животинка. Наподобява стоножка, но по тази те преброяват 20-ина рогови прешлена и 40 червеникави крачета, завършващи с ноктоподобни израстъци. Притесняват ги и двете жила, защото, агонизирайки, неприятната твар се огъва подобно на скорпион и се опитва да убоде жертвата си. Въпросът е дали детето е полазено или убодено.

Следва седмица на кошмарна неизвестност. Майката и малката є дъщеричка Дани са преселени в къщата на родителите є, а свекървата Данка Николова грабва буркана и тръгва по съответните институции. В ХЕИ лекарите били впечатлени от гигантските размери на гадината, но не успели да разгадаят вида и вдигнали безпомощно ръце. Посъветвали жената да потърси услугите на Районната ветеринарно-медицинска инспекция. Дръжте буркана у вас, може някой от колегите да прояви интерес, казали специалистите. Или пък го занесете в София, но къде и при кого, никой не им казал.

Неволен свидетел на митарствата на ужасената жена в ХЕИ станал д-р Фан Кънг от Виетнам. Той е джипи в Мало Конаре. За “Марица” д-р Кънг обясни, че не може да определи точно вида, но животинката му приличала на мутирала стоножка. От 34 години живея в България, това, което видях, ми напомни на един вид стоножка, която живее във Виетнам. Там достигат до дължина 30 сантиметра. Излизат нощно време, бодат само ако някой ги нападне, разказа докторът. Отровата действала парализиращо, водела дори до смърт.

Явно д-р Кънг се оказа най-близо до истината. Става дума за сколопендра, разясни Валерия Костова, биолог в пловдивския природонаучен музей. Наскоро такъв екземпляр, който е от семейство стоножки, ни донесоха живеещи в ЖР “Тракия” в Пловдив. Сколопендрата изпълзяла чак до 10-ия етаж, каза още г-жа Костова. Гадинките обичат да се крият под камъни, светлината ги плаши и дразни. Страхували се от хората и затова трудно съжителствали с тях.

http://www.bgnews.bg/show_story.html?issue...story=291424332

Хм, аз уж търсих инфо за сколопендри но почти нищо не намерих. Дано да е вярно че не е много опасна...Мен лично ме побиват тръпки като я видя...няма нищо красиво в нея ;)

Амче гадост! Добре, че вече си направих тенчете на морето без каквито и да е било контакти с медузи сколо....там нещо си и тем подобни...Ако изключа няколко комара и изкукалия хазайн всички си беше ок...Ама тва животно е ужасно...Лелелелле София обичам те!

За първи път се радвам, че ми се размина морето това лято...А софийските хлебарки ми се виждат вече симпатични ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.