Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сколопендра - знаете ли повече за нея?

Featured Replies

От Бургас съм (Меден Рудник :) ) и от 2 години редовно ми посещават апартамента. Последния път (преди около месец) повече от час се борих с една докато я открия по шума който издава - беше се завряла под первазите. Доколкото знам дори само от полазване боли много и лошото е че раничките се възпаляват. Наскоро имаше едно много популярно клипче в нета как една склопендра (е не като нашите, доста по-голяма, някакъв тропически вид) хваща едно мишле и си го хапва.

• Отговори 78
  • Прегледи 93,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Става дума за сколопендра, разясни Валерия Костова, биолог в пловдивския природонаучен музей. Наскоро такъв екземпляр, който е от семейство стоножки, ни донесоха живеещи в ЖР “Тракия” в Пловдив. Сколопендрата изпълзяла чак до 10-ия етаж,

Еее, прочухме се!!! Всъщност става въпрос за нашия блок.....Такива гадове не бях виждала! Джурасик Парк ряпа да яде....Огромни стоножки, които като вървят и тропат направо - представете си. Една нощ една се беше промукнала вкъщи и майка помислила, че е сгъната торбичка и се навела да я дигне и тоя мутант така я ухапа, че се наложи на лекар да иде - някаква адска болка.........Ама от 2 години, слава Богу, откакто ХЕИ пръска не сме ги виждали......

После защо наричат "Тракия" Бедрок......не само заради панелките...... Публикувано изображение

Лятото настъпва и за българските медии бяха нужни само 2 дни с температури над 15 градуса, за да изпаднат в новинарски колапс. По-изобретателните веднага се сетиха и използваха като пълнител за черната инфодупка сколопендра. Думичката направи повече от успешен дебют в публичното пространство. Звучна е. И както се казва, направо си е необходима. Навява помисли за неизбежна мистична заплаха, украсена с модернистични нюанси. С еднакъв успех може да е название на непознато свирепо животно, на жестоко отровно влечуго, на безмилостно агресивно насекомо. Зад новичкото понятие може да се крие незнайна, но изключително обидна квалификация или дори названието на бързотечна смъртоносна болест. С една дума, само като чуете "сколопендра", би трябвало да ви побиват неясни, но осезаеми тръпки, предвестници на отдавна предвещавания Апокалипсис. За да е по-пълна картината на ужасяващото присъствие на сколопендрата в живота на варненци, са описани "особено опасните последици от ухапването й" - зачервяване. Ако злощастната жертва на сколопендрата е алергична, може да се стигне и до подуване на мястото. Всекидневието било повече от напрегнато. Сколопендрата дебнела варненци от дерета, заничала от кьошета, подавала челюсти дори от обувките на хората. И всичко това с една едничка цел - 40-кракото насекомо да прилапа нещастния човечец. Тактиката на амбициозното насекомо, на което е вменено поведение не просто на разумно същество, а на по-интелигентно от хомо сапиенс, е да изпие кръвта на човечеца и дори да оглозга костите му. В по-гладни години сколопендрата сигурно очиства и кокалаците, за да не оставя никаква следа за злодеянието, ненаситността и кръвожадността си. И всички тези страхове заради някаква си стоножка, на която даже липсват цели 60 крачета. И която бабите и дядовците ни отколе наричат скрипя. Паниката със сколопендрата е повече от смешна. Вярно, такова животно има. Има го и във Варна. Щъка си на воля из вилните зони. Вече безпомощни, треперещи баби с бастуни го помнят още от детството си. И напук на фаталните последствия от евентуалната среща с него, както се вижда, стариците продължават да си живеят. И дори не си спомнят за техни предци, загинали в неравната битка с "чудовището". За информация най-внушителният представител на митологизираното тези дни насекомо е пуерториканската сколопендра, чиято максимална дължина е 30 см. Ухапването му може да наруши временно здравословното състояние на човека. Тя обаче е много красива и като изчезващ вид е поставена под закрила. Природата й е дала възможност да се защитава с изпускане на отровна течност. При това само когато е заплашена. Въдещата се в Калифорния сколопендра е доста по-малка и е безобидна. В южните части на Европа живее сколопендра цингулата. Денем тя се крие от многото си врагове. Ухапването й не е опасно за човека. Каквото и да разказват източниците на пишещите братя, до момента науката не е описала представител на този вид, по-дълъг от 10 см. Ако някой е уловил по-як екземпляр във Варна, то паниката е излишна. Напротив, мутантът е с още една безспорна туристическа атракция. Особено ако след цялата истерия от последната седмица все още има ентусиасти, които са готови да прекарат ваканцията си в леговището на звяра. Както се казва, наследници на Индиана Джоунс:"Wellcome to the jungle"! :)

Тия наистина са много гадни животни - аз обаче имам идея за тях някои пробвал ли е ципемектин /продава се в зоомагазините и е доста евтин/ пробвайте с него май трепе всичко :)

Редактирано от Mega-T (преглед на промените)

• 10 месеца по-късно...

Да бе. Видях я на снимката колко е симпатична. Мразя такива животни. Мразя дори стоножките, а ти ми казваш, че някаква си сколопендра (която е 20 пъти по-голяма от стоножките) била симпатична. Да седят далеч от мен. Не искам неканени гости.

Гррр... Това нещо е пълен изрод, направо мисля че не е естествен обитател на земната фауна. Обедена съм, че е творение на болен мозък или най-малкото мутант. Имах нещастието лично да се запозная с два "прекрасни" екземпляра от този вид, които бяха решили че леглото ми е меко и удобно. Бях на почивка в Гърция и една нощ нещо ме ущипа по гърба, после по ръката. Събудих се и се огледах в постелята и тогава видях едното - помислих че е змия, но беше по-късо. Като светнах лампата беше изчезнало, а другото явно се вмъкнало в косата ми и после ми тръгна по гърба... Мале как го размазах - на слуз стана... Иначе има здрава броня и трудно умира. Ходих на лекар, не ми обърна много внимание и каза, че били много чисти животни и не носели болести. Отказа да ми бие против тетаност. Мускула на ръката ми беше схванат от слюнката му няколко дена. Явно така убива жертвата си - с паралитично млечице. Нямаше усложнение, но умразата си останаха... И сега като видях тези клипчета си зададох въпроса... сарандаподята е изрод(буквално от гръцки четиридесетокрачник), но какъв ли е този изрод, който се наслаждава как такова противно нещо изяжда мишленце и прилепче??? Дотолкова ли се изроди светът? :blow out candles:

бтв. разбрах по-късно, че в Созопол и други южни градчета също ги има тези гадини, но по избите... Такаче и в България ги има. Може да се "успокоите"...

Редактирано от GraveGate (преглед на промените)

Ау, това бяха от тези сладките мишчици Публикувано изображение

Отврат. Всичко са ми показвали, даже и как една змия (некво изчадие адово) нагълта алигатор бе хора! Ама как тая стоночка изяжда мишчицата е ужасно. Блах. Даже не го изгледах докрая.

Аз попринцип обичам животните, ама тая гнусна стоножка бих изпаднала в ужас ако ми се озове пред мен и бих я убила с първото което ми попадне. Дано не ми даде Господ, моля се, да ме изядат такива гадини (не в гроба, а да умра от такова). Бррррр, ужасТ!!! trapped79, Crazy_Alf, вие сте извратени, ако толкова искате да гледате напишете някъде из търсачките Косово или Чечня и ще видите!

Редактирано от DeadSmurf (преглед на промените)

ААааААааа ... много гадно . :) Отвратително беше ...

Абе животински му работи...Това не беше чак толкова гнусно - и по-гадни неща съм виждал...

*Жалко,беше готино мишле-ставаше за другарче за игра И нямаше да го изям никога :P * каза Хари Мата Хари

Лудо, лудо. Тва го знаех. Най-обикновенна вечеря на животинчето. И все пак не го искам да ми идва на гости :P

Ох, от де я изкопахте тая тема? Гледам била е позабравена. Горкото мишле, беше много сладко

ХМ,може би Чернобил?Малко ненормално огромно ми се вижда.Сега вече влашките мутирали комари не ми се виждат кофти :P

:no-no: :no-no: :no-no: Ма онзи извратен садист от второто клипче, дето безмилостно ръчка злощастното бедно мишленце с някакво перо, за да не бяга от онова изчадие от Ада, ми иде да му счупя ръчичките и да направя така, че той да се озове в клетка с огромна анаконда примерно, той да бяга, а аз отгоре да го ръчкам с багер и да го навирам в прегръдките на огромната змия т.е. смъртта!!! :)

Това си е напълно реално същество.Не е никакъв продукт на каквито и да е експерименти. :)

Сколопендра гигантская (лат. Scolopendra gigantea) достигает длины 26 см, водится она на островах Ямайка и Тринидад и на севере и западе Южной Америки. Известны случаи нападения нападения гигантской сколопендры на птиц, ящериц и жаб. Считается, что укус гигантской сколопендры смертелен и для человека

Извод:Не се разхождайте из горите на Тринидат и Ямайка... Публикувано изображение

Оле това нещо ме травматизира,колкото имам фобии от стоножки,защото веднъж една ми се беше качила на ръката оле и сега...това...нещо...ГРАМАДА!Ужассс!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.