Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сколопендра - знаете ли повече за нея?

Featured Replies

Wow! Наистина е отвратително...Хем си знаех, че не трябва да го гледам, ама пусто любопитство! Публикувано изображение

• Отговори 78
  • Прегледи 93,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение Олееее

Някви луди коментари тука. Било от ада Публикувано изображениеПубликувано изображение. Как го измислихте това бре ? Съвсем нормална си е животинката. Всеки има нужда да си хапва от време на време. Кое му е гадното ? Ако сте ходили на свинско погребение ще видите, че коленето на свинито е много по гадно. Ама си го хапвате де.

Абе да не ви пускам кадри като колихме прасето на село, че тогава вече ще има припаднали. Най обикновена хранителна верига и не виждам защо пискате и се тръшкате от ужас.Ама като видите един голям уй нищо не казвате.......

Редактирано от leonardo (преглед на промените)

Позволете да се намеся като човек препатил от сколопендри и видял последиците от ухапване на сколопендра.

Ще гледам да съм максимално ясен и да разделя нещата по точки, тъй като видях, че доста хора не са наясно или са с объркани представи за тези животни.

1. Сколопендри има навсякъде в България.

Не само по морето.

2. Сколопендрата не е скрипя.

Скрипята е къщна стоножка, която също хапе болезнено и има отрова, но до сколопендрата изглежда като пуделче до ротвайлер.

Скрипя (къщна стоножка)

Публикувано изображение

Сколопендра

Публикувано изображение

3. Ухапването от сколопендра е опасно и, за съжаление, не причинява само зачервяване, както бяха писали с ирония в един вестник.

Мой колега беше ухапан от сколопендра по ходилото. Резултатът (и то след няколко ваксини и антиалергични инжекции) бяха големи възпалени циреи по целия му крак, които стигаха от ходилото буквално до г*за му.

4. Освен отрова, сколопендрите разнясят и болести, тъй като често живеят в канализацията и по места, изобилстващи с всякаки мръсотии.

Ето едно видео на сколопендра от вида, който се среща и у нас - очевидно не живеят в стерилна среда.

5. Сколопендрите в България са от вида Scolopendra Cingulata и достигат МНОГО повече от 10 сантиметра (както ги описват в много научни източници). Аз лично съм виждал 15 сантиметрова сколопендра, а имам и приятели, които се кълнат, че са виждали 20-сантиметрови.

6. Сколопендрите са невероятно агресивни и бързи животни (особено по-дребните видове). Хапят мълниеносно.

Те са праисторически, древни организми, които за 400 милиона години не са претърпели абсолютно никаква еволюция. Близки родственици са на скорпионите и подобно на тях са живели много преди и много след динозаврите.

7. Проучвал съм ги в детайли още навремето, когато за пръв път видях, а сега съм още по-заинтерсуван от тях, защото намерих две в стаята си, една от които кажи-речи в леглото ми.

Не е красиво, повярвайте ми.

Не се сещам за по-гнусна твар от сколопендрата. Когато човек я види на живо обикновено усеща как му се обръщат червата. Кошмарни са.

Единственото нещо, което не знам за тези животни е с какво да ги моря.

Райд се оказа неефикасен при мен, но ако директно парфюмираш сколопендрата, вярвам ще я порази.

Това са едни от малкото животни, които не се колебая да убивам (което е нелека задача, понеже дори настъпана с подметка сколопендрата не изпуква - необходимо е човек да поскача малко отгоре и).

Успех в борбата с тварите!

• 9 месеца по-късно...

Здравейте! Искам да ви разкажа за една случка! Точно преди година аз и моя приятел бяхме на палатка край една река! Не бяхме само двамата, а с голяма компания. Празнувахме рожден ден. В къщи за домашен любимец си имаме тарантула. Така аз преодолях старха си към всякакви пълзящи! Но с това преодоляване на страха, сме направили глупост и то без да разберем. На поляната намерихме случайно огромна и симпатична ”стоножка” (или поне така си мислихме)! Решихме, че не е за изтърване такъв индивид и решихме да я снимаме! Е, снимахме я! Но не си личеше колко е голяма и затова решихме да я държим в ръце за да се придобие представа! Така и направихме! Снимахме се с гадинката и я пуснахме по живо по здраво. Сега точно 1 година по-късно чух, че тази симпатяга не е стоножка, а сколопендра и е отровна. Проверих тук там и ............. Малееее! Побиват ме тръпки, като си помисля какво е могло да се случи - да помрачим празника, а и нали се сещате, че щом сме на палатка, сме далеч и от населено място! Долу на снимката може да видите и тази наша красавица! Тогава, не ми беше изобщо страшна, напротив – дори миличка твар! Но сега като знам досието й! Хм, бих се замислила дали отново ще пробвам да позирам с 15 сантиметрова сколопендра! 

post-163143-1209253807_thumb.jpg

Редактирано от muca82 (преглед на промените)

Що бе, красавица си е! Ще си взема една за домашен любимец :)

Намерете си някъде из youtube филмчета за Centipode или както там се пише на латински (буквален превод е Стоножка). Тия гадини ядат плъхове!!! Разбира се в различните части на света са някакви различни по вид, но като цяло са от няколко сантиметра до метър и отгоре!!! Нашите са домашни и ядат паяци, но към бургасско съм чувал и за такива от по 30 см, 50 см, които са си баш гадини!

• 1 месец по-късно...

Малее никога не съм виждала такава гад обаче довечера незнам дали ще ме хване сън, особено като видях как ядът мишкиПубликувано изображение

Здравейте! Искам да ви разкажа за една случка! Точно преди година аз и моя приятел бяхме на палатка край една река! Не бяхме само двамата, а с голяма компания. Празнувахме рожден ден.

В къщи за домашен любимец си имаме тарантула. Така аз преодолях старха си към всякакви пълзящи! Но с това преодоляване на страха, сме направили глупост и то без да разберем. На поляната намерихме случайно огромна и симпатична ”стоножка” (или поне така си мислихме)! Решихме, че не е за изтърване такъв индивид и решихме да я снимаме! Е, снимахме я! Но не си личеше колко е голяма и затова решихме да я държим в ръце за да се придобие представа! Така и направихме! Снимахме се с гадинката и я пуснахме по живо по здраво. Сега точно 1 година по-късно чух, че тази симпатяга не е стоножка, а сколопендра и е отровна. Проверих тук там и .............

Малееее! Побиват ме тръпки, като си помисля какво е могло да се случи - да помрачим празника, а и нали се сещате, че щом сме на палатка, сме далеч и от населено място! Долу на снимката може да видите и тази наша красавица! Тогава, не ми беше изобщо страшна, напротив – дори миличка твар! Но сега като знам досието й! Хм, бих се замислила дали отново ще пробвам да позирам с 15 сантиметрова сколопендра! 

В случая не си бил застрашен. Това, което държиш на снимката не е опасно. Отровата на този вид сколопендра е не по - различна от тази на къщната стоножнка, освен това се хранят с насекоми и двете. В случая май сколопендрата е била безобидна и доста уплашена от светлината на светкавицата. Но е красива. В джунглите на Австралия живеят съвсем по - крупни екземпляри - с дължина от по 60 - 80 сантиметра. Ядат насекоми и дребни бозайници. Наша си е цвете.

В случая не си бил застрашен. Това, което държиш на снимката не е опасно. Отровата на този вид сколопендра е не по - различна от тази на къщната стоножнка, освен това се хранят с насекоми и двете. В случая май сколопендрата е била безобидна и доста уплашена от светлината на светкавицата. Но е красива. В джунглите на Австралия живеят съвсем по - крупни екземпляри - с дължина от по 60 - 80 сантиметра. Ядат насекоми и дребни бозайници. Наша си е цвете.

"Посмали, манго". Не сме в праисторията!
  • 3 седмици по-късно...

Преди десетина години утрепах една такава в курника на село.Кокошките се бяха побъркали и наистина размерите бяха като на малка змия.Не съм я мерил бая трудно я убих - накълцах я с лопатата.Дядо ми го е хапала ама той я е хващал после му прилошало инжекции и т.н.Иначе съм виждал стоножката на снимка преди това и в квартала ми "Тракия" съм виждал прегазена.Ама не е вярно че гъмжи от тях преувеличават както винаги вестниците.

Ама не е вярно че гъмжи от тях преувеличават както винаги вестниците.

по принцип и аз смятам, че вестниците или пък медиите преувеличават, но в случая 100% гарантирам, че където съм аз тези изродчета са навсякъде и май май няма човек от района да не се е срещал с тях. За седмица и половина това ми е 2рия случай. Една ми мина пред краката на пътя. А и по дворовете тук си щъкат доста често... Публикувано изображение
  • 3 месеца по-късно...

по принцип и аз смятам, че вестниците или пък медиите преувеличават, но в случая 100% гарантирам, че където съм аз тези изродчета са навсякъде и май май няма човек от района да не се е срещал с тях. За седмица и половина това ми е 2рия случай. Една ми мина пред краката на пътя. А и по дворовете тук си щъкат доста често... Публикувано изображение

Здравейте!

Да ви разкажа и моята одисея с гадините. Миналото лято ме ухапа по гърба беше ми в леглото. Болката е много силна, намазах веднага мястото с чесън и не успя да стане това, което описват хората тук. Не зная дали е от чесъна или не съм алергична. Тогава смених дограмата в къщи. Беше ме страх да спя, да отворя прозорец. Апартамента ми се намира в Пловдив, жк Тракия до стадиона на Локо Пловдив, т.е. на 20 метра сме от парк Лаута, които вече прилича на джунгла. От Общината не пръскат от години, домовете ни са като терариуми. Преди няколко дни много бързах и ми се наложи да мина през парка и какъв ужас преживях, когато след слизането ми от автобуса на централна гара усетих, че нещо ме щипва по коляното, потърках мястото и щипването се премести по нагоре, вдигнах си крачола и ужасена видях, че по мен лази сколопендра, разпищях се. От ужаса хвърлих чантата си и си свалих ботуша, успях да я перна и тя падна на земята. Един мъж тръгна да я настъпи и тя тръгна да се качва на обувката, му но той я събори и смачка. Търся начин да пиша по нета до Общината, нямам време да отида и да пусна молба за дезинсекция на района, но установих, че в сайта им няма място за обръщение на граждани.

Скрипята е къщна стоножка, която също хапе болезнено и има отрова, но до сколопендрата изглежда като пуделче до ротвайлер.

Скрипя (къщна стоножка)

Публикувано изображение

На село къщата гъмжи от такива

Като деца вечер не заспивахме докато баба не ги убиеше с дръжката на метлата

Ако ги улучеше де-бягат много бързо

Викахме им космати

Ама не са ни ухапали изобщо,те на тавана си стоят

Публикувано изображение

Стига бе, хора... Над 40 години вече живея във Варна и сколопендра съм виждал само в терариума в морската градина. Сигурно ги има и някъде сред природата или по таваните на стари къщи, но статията във вестника е меко казано преувеличена. На село съм виждал стоножки по стените, но никога не са ме хапали. Обаче от девет години отглеждам отровни змии като домашни любимци и съм се убедил в едно нещо - никое животно не напада нещо по-голямо от него, ако има възможност да избяга. Такова поведение се е формирало в процеса на еволюцията - тези животни, които са били достатъчно глупави да нападнат нещо по-голямо от тях, не са доживели да създадат потомство :)

• 8 месеца по-късно...

Здравейте,годината е 2009. Живея във Варна на 8-ми етаж съм. Вчера в коридора, късно вечерта, когато всички спяха, утрепах такава гадина като на снимката, дълга около 6-7 сантиметра. Много бърза и явно с интелект- като ме видя по сянката запона да се чуди къде да се скрие. Аз бях направо объркана та взех една джапанка и я халосах няколко пъти докато престане да мърда. Не знаех че е сколопендра едва сега прочетох и се втрещих. Как е дошла при нас на 8-мия етаж не разбирам. Направо съм уплашена. Ние сме със мрежи по прозорците, капаци на каналите. Дали може да сме я донесли с нещо от детската площадка защото там има траволяци ...

Оуу, страшна напаст са тия... Публикувано изображение Живея във Варна, в блок, на 2-рия етаж. Около блока има много зеленина и постоянно влизат гадини из къщи. Лично аз съм си инсектофоб и акарофоб. Стените на стаята ми са от гипсокартон и най-финото движение по тях го чувам. И само като чуя нещо да скрипуца светвам лампата, грабвам някой тежък чипик и се оглеждам като командос в джунгла. преди да го утрепя не заспивам :)

Преди малко се върнах от съседа на първия етаж, където видяхме просто огромна стоножка. На 38 години ми вика, че за първи път вижда такова голпмо нещо. И само стоим и гледаме втрещени. Накрая се реши, взе една джапанка и го цапрадоса поне 20 пъти. Разчленените му крака все още мърдаха :speak:

Въобще изолирайте се добре и гледайте такива да не ви се размножават в къщата, щото са много нахални и понякога опасни :)

Редактирано от Crimsader (преглед на промените)

Миналата година се събуждам една сутрин, обувам си панталона и усещам нещо студено на горната част на бедрото. Изтърсих го, а то плъзна. Беше към 10-12 см сколопендра, която напръсках с райд. Добре е, че действа на членестоноги и то доста бързо. Иначе ей сега гледам на стената една tegenaria domestica, ама не мога да взема райда, че ще събудя всички вкъщи. Убивал съм и от другия вид - tegenaria gigantea, около 20 см в диаметър. Нищо лично против буболечките, просто имам арахнофобия, а къщата в която живея е пълна с паяци и какви ли още не гадини. Случало ми се е да ме захапе кърлеж както си лежа в леглото. Веднъж съм си легнал и в полумрака усещам нещо под завивките. Вадя го, гледам (без очила и на практика на тъмно) - някакви конци. Хвърлям ги, а те се залепиха за стената. Обхвана ме тогава съмнението, светнах лампата и какво да видя - един дебел паяк, а аз съм го хванал за тялото, поради което краката му ми са се сторили като конци. Който се страхува от паяци знае за какво става дума. С другите буболечки по принцип нямам проблеми - мравки, скакалци, всякакви дребни насекоми ги търпя без проблем. Ама осмокраките и 8+ гадини като сколопендрите ми са противни. Досега ме е хапал само един паяк, но напълно безобиден. Беше малък и зелен, а единственият отровен паяк тук е малък и черен. Та толкова за това, сколопендрата е напълно безопасна, стига да не я закача някой. Ако знам, че ще изяде всички паяци - може и да си навъдя няколко.

:clap: :clap: :shock11: АААААААААААААААААА.....АААА някой е кръстосал двете ми най-омразни животни на света - хлебарка и стоножка.... :scared: :scared: остава и богомолка да вмъкнат, че чудовощето да е пълно :scared: моля ви се помагайте - спрете ги по морето да не идват към Монтана :clap: Ако ги видя някаде направо ще откача :no-no: И определено сега няма да спя доста дълго време :eek: Брррр съвсем настръхнах... :scared:

Веднъж съм си легнал и в полумрака усещам нещо под завивките. Вадя го, гледам (без очила и на практика на тъмно) - някакви конци. Хвърлям ги, а те се залепиха за стената. Обхвана ме тогава съмнението, светнах лампата и какво да видя - един дебел паяк, а аз съм го хванал за тялото, поради което краката му ми са се сторили като конци. Който се страхува от паяци знае за какво става дума.

Колега Публикувано изображение И аз една сутрин така ама не го хвърлих на стената, ами в края на леглото и като фокусирах и няма да казвам какъв скок направих,че се изхаках и в масата. Той вече мъртъв де...аз цяла вечер усещах нещо да ме гъделичка по краката ама викам, че е от нерви и се почесвам и се въртя та така Публикувано изображение

А преди месец се събуждам през ноща от някакъв шум, все едно мишка гризе нещо. Седя 15 минути и се оглеждам в тъмното...нищо! И се надигам такава и виждам,че и сестра ми будна и тя като таласъм в тъмното гледа. Публикувано изображение Голям страх беше. Викам си сега ще ми падне отгоре нещо и ще получа инфаркт.

Е в крайна сметка беше някакъв бръмбар просто, който се разхождал по абажура (хартиен, от онея кръглите китайски). Събухиме баща ми да го махне и така :huh:

Скрипя (къщна стоножка)

Публикувано изображение

Горе-долу в такъв размер си ги въдя на село. Тука, обаче, е снимана под ъгъл и са реално двойно по-дълги. Хранят се с молци Публикувано изображение и когато се натъкна на тях внимавам да не ги контузя или настъпя без да искам.

Приемам, че колкото са по-тлъсти, толкова са по-полезни Публикувано изображение

:) Аз да не ви разправям за тия гадини какво става в нас особено лятото, добре 4е през зимата не щъкат мн мн, че да си наваксам спането Публикувано изображение само снощи утрепах две в разстояние на няколко 4аса. Предната ве4ер отскубнах само задните щипки на едно. Ве4е не си лягам без ножицата на шкафа Публикувано изображение при най малкия шум скачам кръц кръц и готово двете му 4асти се разбягват в разли4ни посоки ;). И в мойто легло са били и са ме хапали, не сте само вие ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.