Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Здравейте! Ученичка съм в 12 клас и от няколко седмици насам се запознахме с html. Като цяло засега само вмъкваме заглавия, текст, снимки без да ги форматираме много-много.. За днес имам задачата да форматирам заглавие, за да стане двойно подчертано, но не намирам нищо в интернет като помощ. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте! Аз се справих, но подчертаването ми не стана изцяло. 

IMG_20201207_150635.jpg

С цсс не сме работили, много не съм на ти с тея неща 😂

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, lipetrova написа:

Здравейте! Аз се справих, но подчертаването ми не стана изцяло. 

IMG_20201207_150635.jpg

С цсс не сме работили, много не съм на ти с тея неща 😂

Кажи как си го направила, за да можем да ти помогнем :)

Според мен паралелно с HTML, започни да учиш и CSS

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето какво съм въвела досега :)

IMG_20201207_151848.jpg


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвай вместо твоя код този и кажи дали има разлика:

<h1><span style="border-top-style:none;border-right-style:none;border-bottom-style:double;border-left-style:none;border-width: 2px solid black;"
>ТАБЛИЦА</span></h1>


 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дааа стана.. Много благодаря, само госпожата да не ме накара да обяснявам 😂😂😂

А има ли някакъв таг, който мога да ползвам, защото като отворя файла в Internet Explorer и вместо букви на кирилица ми излизат символи, само в хром ми го чете май

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
За да го чете трябва да има charset.
за windows:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=WINDOWS-1251">

 

за linux
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добави след <HEAD>

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

или

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=WINDOWS-1251" />

 

преди 23 минути, lipetrova написа:

А има ли някакъв таг, който мога да ползвам, защото като отворя файла в Internet Explorer и вместо букви на кирилица ми излизат символи, само в хром ми го чете май

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, lipetrova написа:

Здравейте! Ученичка съм в 12 клас и от няколко седмици насам се запознахме с html. Като цяло засега само вмъкваме заглавия, текст, снимки без да ги форматираме много-много.. За днес имам задачата да форматирам заглавие, за да стане двойно подчертано, но не намирам нищо в интернет като помощ. 

Предполагам, че учите HTML5 и CSS3 нали така?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

IMG_20201207_210709.jpg.cd6e2bfc249e8a1dded59b9d316fd63a.jpgУчим само Html засега... Някой има ли идея как трябва да се направи тази табличка? Кво ли не пробвах и не става, най-вече тва със числата.. 

Прикачих снимка и на това, което направих.. В главата ми е мацаница.. От 14.00ч се занимавам и.. Греда🤣🤣🤣

IMG_20201207_211530.jpg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, kre10 написа:

Пробвай вместо твоя код този и кажи дали има разлика:

<h1><span style="border-top-style:none;border-right-style:none;border-bottom-style:double;border-left-style:none;border-width: 2px solid black;"
>ТАБЛИЦА</span></h1>


 

style е таг от CSS. Те имат да използват само HTML. И не, не е HTML5 ;) 

 

току-що, Stoyannnov написа:

style е таг от CSS, използва се за inline стилизиране на даден елемент. Те имат да използват само HTML. И не, не е HTML5 ;) 

 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 минути, Stoyannnov написа:

style е таг от CSS. Те имат да използват само HTML. И не, не е HTML5 ;) 

 

Затова питах постващата темата какво точно им преподават. Ако не е HTML5 и CSS3 е просто бемислица.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тва стилизиране го няма в HTML5, има го в HTML от 99-та година, когато IE беше съкровище. Безмислица е да. Пълна шитня се учи. И мен ме караха да ги уча.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, lipetrova написа:

IMG_20201207_210709.jpg.cd6e2bfc249e8a1dded59b9d316fd63a.jpgУчим само Html засега... Някой има ли идея как трябва да се направи тази табличка? Кво ли не пробвах и не става, най-вече тва със числата.. 

Прикачих снимка и на това, което направих.. В главата ми е мацаница.. От 14.00ч се занимавам и.. Греда🤣🤣🤣

 

https://wordtohtml.net/

Можеш да ползваш това.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В тая тема сте изписали толкоша глупоти, че направо не е истина...

UTF-8 бил за linux, style бил таг от css, в html5 стилизирането го нямло, било безсмислица ако не било html5 и css3.

То верно, темата е пусната от "ученичка" ама бива ли толкова глупости да изпишете?

А към "ученичката" - ако искаш помощ давай код а не снимки.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 часа, mr mcwolf написа:

В тая тема сте изписали толкоша глупоти, че направо не е истина...

UTF-8 бил за linux, style бил таг от css, в html5 стилизирането го нямло, било безсмислица ако не било html5 и css3.

То верно, темата е пусната от "ученичка" ама бива ли толкова глупости да изпишете?

А към "ученичката" - ако искаш помощ давай код а не снимки.

Да, ако не учат HTML5 и CSS3 е безмислица.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пълни глупости, ама пълни.

Знаеш ли изобщо разликата между html4 и html5? Практически, дали ще се ползва 4 или 5-та версия е без никакво знаение 5-та версия добавя няколко тага и бяга от ограниченията на SGML.

CSS3 въвежда нови стилове но като цяло те си остават екзотика докато има браузери които не ги поддържат (основно продуктите на микромеките).

 

Та ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ама ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обучението трябва да стартира с неща поддържани на всякъде - с други думи,  обучението си е ОК. За съжаление, основно се преподава от аграри на аграри. Затова и гледаме подобни циркове

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, mr mcwolf написа:

Пълни глупости, ама пълни.

Знаеш ли изобщо разликата между html4 и html5? Практически, дали ще се ползва 4 или 5-та версия е без никакво знаение 5-та версия добавя няколко тага и бяга от ограниченията на SGML.

CSS3 въвежда нови стилове но като цяло те си остават екзотика докато има браузери които не ги поддържат (основно продуктите на микромеките).

 

Та ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ама ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обучението трябва да стартира с неща поддържани на всякъде - с други думи,  обучението си е ОК. За съжаление, основно се преподава от аграри на аграри. Затова и гледаме подобни циркове

Не, не говоря ама никакви глупости. Даже е престъпление да се учи HTML4. Предподавателят или лекторът може да направи аналогия или да даде някакъв пример, но дотам. Изискванията, направата, СЕО оптимизацията, анимацията и каквото още се сетиш за един сайт са вече съвсем други. Доста от старите тагове вече не работят, не се разпознават от новите браузъри, а и не са нужни, но пък с HTML5 дойдоха и доста нови неща.Сайтът вече не е статична таблична форма, а е като "динамична стрктура". Използват се секции, потоци, анимации.

Ако въобще се занимава с направата на сайтове даже няма да споменаваш затова. А обучението е пълна безмислица. Просто няма предподавател. Още помня, когато карах втората си специалност лекторката вместо да започне да ми говори за HTML5 и CSS3, тя ми предпоадаше как да си направя собствен HTML език, да правя таговете да са на български и ми говореше за DTD дефинициите и за XML. Просто смях. В един момент вземаш диплома и си триеш гъза с нея.

По същия начин, когато бях учител ме караха да предполадам на 11 клас QBasic, защото така по-лесно щели в 12 клас на научат Visal Basic. Пълен смях.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не разбирам, защо продължаваш да се излагаш?

НЯМА тагове които не се разпознават вече, това е пълна глупост (да си чувал нещо за обратна съвместимост? Може би пак, чул - недочул, се опитваш да споменеш за това, че БРАУЗЕРИТЕ вече отказват да зареждат външни плъгини, от СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ). HTML5 просто ДОБАВЯ тагове, и поради фактът, че не е създаден върху sgml то отпадат изискванията които налага sgml (които така или иначе не се спазваха, щото всеки некадърник се хваща с web, защото се искат най-малко познания). Да не говорим за дребния детайл, че html5 НЕ ПРАВИ сайтът динамичен (това е поредната глупост). Динамичните сайтове (dhtml се нарича стекът) са съвкупност от СТАТИЧЕН html + css и/или javascript. Този стек съществува от зората на www.

Единственото за което си прав (но не си знаел как да напишеш) е това за "статична таблична форма" демек, фиксиран лейаут който дълго време се изграждаше с таблици. С навлизането на мобилните устройства (нищо общо с HTML5/CSS3) лейаутът на сайтовете почва да се изгражда с неформатирани блокови контейнери който се позиционират и стилизират с помощта на css (и понякога javascript). Така се получава така наречения responsive лейаут, който се ползва в момента. Но пак подчертавам, това няма НИЩО, ама НИЩО общо с html5 или css3. И един забавен факт - самия лейаут на мобилните устройства се изгражда статичен (обинковено xml) като се предоставят версии за различните дисплей и ориентации.

Дали обучението е пълна безсмислица? Ами очевадно НЕ, щото ти претендираш да си "уЧен" а я какви тъпотии пишеш от чисто незнание (а са ти го преподавали, но си бил по-учен от даскалите). Ето хората са се опитвали да ти преподават за формат на данни (пак нямащо нищо общо с html, но нали си ми "уЧен" та не си схванал дори какво ти преподават ...) И как може да се ползва sgml за създаване на собствен език (нарича се формат, ама айде) но ти си си останал неук и не разбрал... А иначе, това е един от най-често използваните методи за създаване на файлови формати в днешно време.

Та подобни "специалисти" се опитват да отричат и употребата на тагът table, защото лейаут вече не се правел с таблица. Да де, ама освен за лейаут, таблиците могат да се използват и за направата на ... ами на таблици. И точно тук идва упражнението от темата. Как се прави таблица и как се манипулират отделните редове и клетки в нея. А табличната форма е един от най-удобните начини за визуализране на данни и тя се ползва навсякъде, дори и в сайтовете.

И неусетно стигаме до моментът с дипломата (където също не си прав). Не можеш дори гъзът да си изтриеш с нея щото е от твърда хартия. Иначе безспорно, не струва - но причината за това е, че зад нея НЕ СЕДЯТ ЗНАНИЯ (както вече доказах) затова и тя няма никаква тежест (силно се надявам, че в медицината и правото нещата седят по различен начин).

А сага да ти обясня ли, защо в IT средите терминът web developer (пренишки хлебар) се използва като псувня, или схващаш и сам?

 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, mr mcwolf написа:

Не разбирам, защо продължаваш да се излагаш?

НЯМА тагове които не се разпознават вече, това е пълна глупост (да си чувал нещо за обратна съвместимост? Може би пак, чул - недочул, се опитваш да споменеш за това, че БРАУЗЕРИТЕ вече отказват да зареждат външни плъгини, от СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ). HTML5 просто ДОБАВЯ тагове, и поради фактът, че не е създаден върху sgml то отпадат изискванията които налага sgml (които така или иначе не се спазваха, щото всеки некадърник се хваща с web, защото се искат най-малко познания). Да не говорим за дребния детайл, че html5 НЕ ПРАВИ сайтът динамичен (това е поредната глупост). Динамичните сайтове (dhtml се нарича стекът) са съвкупност от СТАТИЧЕН html + css и/или javascript. Този стек съществува от зората на www.

Единственото за което си прав (но не си знаел как да напишеш) е това за "статична таблична форма" демек, фиксиран лейаут който дълго време се изграждаше с таблици. С навлизането на мобилните устройства (нищо общо с HTML5/CSS3) лейаутът на сайтовете почва да се изгражда с неформатирани блокови контейнери който се позиционират и стилизират с помощта на css (и понякога javascript). Така се получава така наречения responsive лейаут, който се ползва в момента. Но пак подчертавам, това няма НИЩО, ама НИЩО общо с html5 или css3. И един забавен факт - самия лейаут на мобилните устройства се изгражда статичен (обинковено xml) като се предоставят версии за различните дисплей и ориентации.

Дали обучението е пълна безсмислица? Ами очевадно НЕ, щото ти претендираш да си "уЧен" а я какви тъпотии пишеш от чисто незнание (а са ти го преподавали, но си бил по-учен от даскалите). Ето хората са се опитвали да ти преподават за формат на данни (пак нямащо нищо общо с html, но нали си ми "уЧен" та не си схванал дори какво ти преподават ...) И как може да се ползва sgml за създаване на собствен език (нарича се формат, ама айде) но ти си си останал неук и не разбрал... А иначе, това е един от най-често използваните методи за създаване на файлови формати в днешно време.

Та подобни "специалисти" се опитват да отричат и употребата на тагът table, защото лейаут вече не се правел с таблица. Да де, ама освен за лейаут, таблиците могат да се използват и за направата на ... ами на таблици. И точно тук идва упражнението от темата. Как се прави таблица и как се манипулират отделните редове и клетки в нея. А табличната форма е един от най-удобните начини за визуализране на данни и тя се ползва навсякъде, дори и в сайтовете.

И неусетно стигаме до моментът с дипломата (където също не си прав). Не можеш дори гъзът да си изтриеш с нея щото е от твърда хартия. Иначе безспорно, не струва - но причината за това е, че зад нея НЕ СЕДЯТ ЗНАНИЯ (както вече доказах) затова и тя няма никаква тежест (силно се надявам, че в медицината и правото нещата седят по различен начин).

А сага да ти обясня ли, защо в IT средите терминът web developer (пренишки хлебар) се използва като псувня, или схващаш и сам?

 

 

Не знам някъде тук да има опцията издигане. И твърдя, че така обучението е безмислица. Самият аз съм бил учител и педагогиката ми е първа специалност. Никъде не съм отричал тага Table, това си го измисли сам. Нито пък някъде има упражнение за направата на таблици. И Web Developer няма нищо общо с IT.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ох, какво издигане? За ИЗЛАГАНЕ ти говоря...

Викаш информационните технологии нямат нищо общо с разработката на web сайтове?

Иначе, какво значи "така обучението е безмислица" при положение, че не знаеш какво точно учат? Има въпрос за изграждане на html таблица а вие се избихте кой от кой по-голяма глупост да напише. Ми, като не разбирате от материята не коментирайте, или поне не спорете...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 минути, mr mcwolf написа:

Ох, какво издигане? За ИЗЛАГАНЕ ти говоря...

Викаш информационните технологии нямат нищо общо с разработката на web сайтове?

Иначе, какво значи "така обучението е безмислица" при положение, че не знаеш какво точно учат? Има въпрос за изграждане на html таблица а вие се избихте кой от кой по-голяма глупост да напише. Ми, като не разбирате от материята не коментирайте, или поне не спорете...

Не, нямат. Особено това, което се учи в училище. Точно това ми е и специалността. Предподавам информатика и математика на ученици от 5 до 12 клас, само че се отказах поради ред причини, които не са разговор в тази тема. Таблицата трябва да се направи с HTML5 и CSS3 и точно това трябва да се предподава, но явно няма преподавател. В HTML 5 има над 20 нови тага и въобще като цяло концепцията при направата на сайт е вече друга. Безмислено е ученик да учи нещо старо и после да учи новото ако ще е студент или пък ще кара някакви курсове за сертификат.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Поредния бисер - web development-ът нямал нищо общо с IT...

И да подчертаем - ТАБЛИЦА СЕ ПРАВИ ПО АБСОЛЮТНО ИДЕНТИЧЕН НАЧИН НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ПОЛЗВАШ HTML4, XHTML или HTML5.

От тия 20 нови тага в html5, само два са от значение - audio и video които запълват съответната дупка в html заради която се налагаше да се ползват външни плъгини. Всичко останало са семантични промени които по НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ПРОМЕНЯТ КОНЦЕПЦИЯТА при изработката на сайт.

Хубаво е, че си се отказал да преподаваш нещо което очевадно не разбираш.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, mr mcwolf написа:

Поредния бисер - web development-ът нямал нищо общо с IT...

И да подчертаем - ТАБЛИЦА СЕ ПРАВИ ПО АБСОЛЮТНО ИДЕНТИЧЕН НАЧИН НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ПОЛЗВАШ HTML4, XHTML или HTML5.

От тия 20 нови тага в html5, само два са от значение - audio и video които запълват съответната дупка в html заради която се налагаше да се ползват външни плъгини. Всичко останало са семантични промени които по НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ПРОМЕНЯТ КОНЦЕПЦИЯТА при изработката на сайт.

Хубаво е, че си се отказал да преподаваш нещо което очевадно не разбираш.

Хайде де, само два?? Не започвай и ти с бисерите. И да, WEB development няма нищо общо с ИТ. ИТ е общо понятие. Все едно да кажа, че счетоводството и финансите са част от Икономиката. Много ми беше странн дисциплината, която учена в УНСС макро и микроикономика.

Отказах се от препдодаването поради други причини. Тук не говорим, за умения и знания. Когато детето ти тръгне на училище ще го разбереш сам, но както казах това няма нищо общо с тази тема.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от tulpn
      Здравейте, формата ми съдържа 3 радио-та и ми трябва информация за това кое от тях е избрано и въз основа на тази ситуация искам да return-на на потребителя определена страница (1.html, 2.html и т.н.). 
      Пробвах това решение: https://stackoverflow.com/a/31663422/ , но стигнах до там и зацепих.
      Функцията винаги влиза в else и ми дава "error".
       
      app.py > 
      from flask import Flask, render_template, url_for, flash, redirect, request from flask_wtf import Form, FlaskForm, form from wtforms import RadioField, widgets, Form, StringField, TextAreaField, PasswordField, validators app = Flask(__name__) app.config['SECRET_KEY']='development' @app.route("/home") @app.route("/") def home():     return render_template("home.html") @app.route("/about") def about():     return render_template("about.html") @app.route("/handle_data", methods=['POST']) def handle_data():     if request.method == 'POST':         option = request.form['options']         if option == option[0]: # тук мисля че греша, не знам как да го направя по-правилно              return render_template("about.html")         else:             return "error" if __name__=='__main__':     app.run(debug=True)  
      home.html > 
      <form name="myForm" action="/handle_data" method="POST" >     <p>     <input type="radio" id="option1" name="options" value="option1"> Option1 </input><br>     <input type="radio" id="option2" name="options" value="option2"> Option 2 </input><br>     <input type="radio" id="option3" name="options" value="option3"> Option3 </input><br>     <p>     <input type="submit" value="Submit">     </p> <form>
       
    • от MirenaB
      Здравейте,
      Организира се хакатон за създаване на Booking Engine с парични награди в София (награда за 1во място е над 3000 лева). 
      Хакатонът ще се състои на 2-4 ноември
      Ако се интересувате, запишете участието си чрез регистрация на уебсайта https://staykeepers.com/hackathon
      Повече информация може да намерите във фейсбук: https://www.facebook.com/events/328339337761893/
      Поздрави
    • от dipsuchos
      Здравейте, симпатични хора,

      Направих една уеб-страничка, вместо да създавам документ на MS Word, да речем. Ей тъй, за разнообразие. Е, да, ама малко късно се усетих, че този линк мога да си го гледам само аз. 
      Как да го направя разпространим и видим за всички?

      file:///C:/Users/mkker/Desktop/Conv1nce.html
    • от Магдаленаг
      Please guys if u have time to spare I'd be extremely and beyond greatful
      Да се разработи уеб сайт по тема музикални изпълнители. 
      Сайтът трябва да съдържа поне 4 страници, всяка от които да отговаря на:
      Задължително трябва да се предвиди версия за ниска разделителна способност на екрана (800 x 600 пиксела) и реализирана с CSS; за този случай може да се използва свободно избрана и 
      независима схема за разположение, като единственото изискване е за запазване на 
      използваемостта.
      Сайтът трябва да включва всички технологии - HTML/XHTML, 
      CSS, DOM, JavaScript.
      Всички страници трябва да се валидират по HTML5. Допустимо е да има минимален брой 
      грешки от валидацията.
      Сайтът трябва да бъде придружен от документация, която да включва:
      1. Заглавна страница.
      2. Задание с посочените варианти:
      /списък на елементите :
      1. Меню, съдържащо rollover бутони, реализирано чрез JavaScript. При посочване на бутон да 
      се променят неговите цвят на фона и цвят на текста. Използването на изображения за 
      бутоните е по желание на студента.
      3. Номериран списък с римски цифри и форматиран със CSS, така че всички нечетни редове 
      да бъдат в курсив (наклонени).
      4. Неномериран списък, използващ собствено изображение подредба на елементите по 
      хоризонтал (т.е. елементите да не са на нов ред).
      6. Формуляр, съдържащ текстови полета за въвеждане на собствено име, фамилно име, email, 
      голямо поле за съобщение, избор чрез радио бутони на приоритета на съобщението –
      „нисък”, „среден” или „висок” и два бутона – „Изпрати” и „Изчисти”. Чрез CSS на 
      текстовите полета и бутоните да се зададе цвят на фона и цвят на текста./
      3. Използваните HTML и CSS код, с които е реализирана зададената схема на 
      разположение:
                            header
                        навигация
                Осн                              За
      съдържание               контакти
      4. Използваният или собствен JavaScript код. 
      5. Резултати от валидацията на отделните страници.
      6. Списък на източниците, от където е заимстван готов код, текст или снимки.
    • от dipsuchos
      Hелоу Pийпс,

      Правя някакви начални стъпки в HTML писането, ама кирилицата не ми я разпознава. Дали проблемът е в незнанието ми (би трябвало, щом има кирилизирани сайтове)?

      Мерси за дискусията, която ще се заформи след 3... 2... 1! Старт!









      * Песничката е на Антибиотика, идеална е за дизайнване на сайтове, олдскул, детство.

  • Дарение

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване