Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Говорилня или дрън-тема тема

Featured Replies

преди 14 минути, АСПЕКТ написа:

Какво е курбан чорба? Какво слагаш в нея?

Бистра "супа" - мръвка (от овца, може и от агмешко, ама не става мзана :) ), някакъв зеленчук, подправки, сол....много върви с ракийка :) 

• Отговори 97,1k
  • Прегледи 3,6m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И аз искам да се върне, но го няма вече...Остави и кифтаците и барабоите и лаптопа...и мен и Меца...Погребахме го на 30-тия ми рожден ден...и сега не знам какво да правя... Днес е 15-тия ден от както

• инж. lebel
    инж. lebel

Когато избухне бунтът на машините, най-важно е да се окажете максимално отдалечени от всички фабрики за вибратори.  

• Добро утро !  Поклон! "Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек, в пълният смисъл на думата" Христо Ботев

Публикувани изображения

преди 5 минути, Mediterranean написа:

А какво значи курбан на турски?

По скоро от арабски - жертвоприношение

В случая, по важното е "курбан-а", от колкото от какво животно ще е мръвката! Важното е да е проста чорба, с малко продукти....за да став бързо в големи количества

преди 8 минути, Mediterranean написа:

Аз много мразя курбан чорба, освен ако не е с пилешко.

Тогава искаш ли рецепта на много лютата и солена "саламура" от Северозапада?

преди 18 минути, NewRedDragon написа:

Бистра "супа" - мръвка (от овца, може и от агмешко, ама не става мзана :) ), някакъв зеленчук, подправки, сол....много върви с ракийка :) 

Като консуме?Consommé?

преди 5 минути, Мърдокс написа:

Тогава искаш ли рецепта на много лютата и солена "саламура" от Северозапада?

Дай! Ама супа ли е, че аз не съм много по супите?

преди 1 минута, Mediterranean написа:

От супите най-много мразя таратора.

преди 26 минути, Мърдокс написа:

Проста чорба от (класика) овче, може агнешко или козе.

Наречена е така, защото на времето се е правила някъде навън за ежегодно отбелязване на щастливо избавление от лоша случка.

Семейството коли овца, взима голем казан, отива на местото на случката или на някое свето место наблизо, и вари чорба от големи късове.
Хората от село знаят и трябва да дойдат, за да се отбележи, а и за да се "умилостиви съдбата".

Дотук описах най-простата рецепта (е, и сол). Може да се сложи и обикновено се слага кромид лук на цели глави; кът се свари месото – да се ръсне ориз.

Хората идват със свои съдове и се отбелязва щастливото избавление.

За моята чорба (крехко мазно овче) случката е да влезе в корема; харесвам я.

Хубаво звучи. Да ти е сладко!

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

Като консуме?Consommé?

Ммммм да кажем да - нещо такова, но в случая се набляга на "ритуала". А както каза някой по-горе - ако нахакаш в казана и няколко люти чушки.....става и като лекартство за отслабване :)  потиш се и пак сърбаш :) 

преди 9 минути, Mediterranean написа:

Да супа е......ама след консумация, не се пали цигара, че става взривоопасно :) 

преди 48 минути, Mediterranean написа:

AGAIN and again🤓 

Да пуснеш що годе хубава музика. Браво!

преди 7 минути, NewRedDragon написа:

Ммммм да кажем да - нещо такова, но в случая се набляга на "ритуала". А както каза някой по-горе - ако нахакаш в казана и няколко люти чушки.....става и като лекартство за отслабване :)  потиш се и пак сърбаш :) 

Да супа е......ама след консумация, не се пали цигара, че става взривоопасно :) 

Ясно!

Нещо такова!

преди 37 минути, Mediterranean написа:

ПП. Внимание! Забравих чесъна, както уточни НовияЧервенДракон (благодарности!) – та: добавете много чесън когато и колкото ви е кеф.

Чорба е, но щи дам, характерна е.
Ако намалиш водата, може и да ти пасне.

Първо, и предупреждение: трябва да е много люта и солена. Бършеш си челото, когато я ядеш, особено ако е топла.

Знам я от баща ми.

Класически е от солена сушена речна риба (Северозапад, Дунав).

Но не съм се сподобил да я ям от риба, а може и да е от пиле/кокошка.

Зелени чушки и люти чушки се пекат на жар. Дълго им трябва на жар. Съотношението е 1:1.

Слагаш пилето да ври, през това време обелваш чушките (не си пипай очите!) и ги скълцваш в хаван без да ги режеш.

Парчетата сварено и поизстинало пиле (за да го хващаш с пръсти) запичаш малко на жарта. Не махай след това полепналите въгленчета! !! !!!

Събираш всичкото в бульона от пилето и вариш още малко, като посоли накрая – и знаеш ли защо накрая? Защото соленото "се бори" с лютото. Ако случайно си гризнала много люта чушка и тичаш из двора с отворена уста и виеш като сирена, единственото ти спасение за малко време е сол в устата.

Магданоз.

Чорбата може да се яде и студена. Не се препоръчва на бременни.

преди 3 часа, Мърдокс написа:

Браво, браво!

От една буква колко фелацио си направихте, ерудитчета мамини радостни!

Мен сте ми смешни, а ако виждахте себе през моите очи, щехте да се хвърлите да се удавите... да не казвам къде, жалки културтрегерчета.

Ти ако можеш да се видиш през нашите...

преди 9 минути, Мърдокс написа:

Чорба е, но щи дам, характерна е.
Ако намалиш водата, може и да ти пасне.

Първо, и предупреждение: трябва да е много люта и солена. Бършеш си челото, когато я ядеш, особено ако е топла.

Знам я от баща ми.

Класически е от солена сушена речна риба (Северозапад, Дунав).

Но не съм се сподобил да я ям от риба, а може и да е от пиле/кокошка.

Зелени чушки и люти чушки се пекат на жар. Дълго им трябва на жар. Съотношението е 1:1.

Слагаш пилето да ври, през това време обелваш чушките (не си пипай очите!) и ги скълцваш в хаван без да ги режеш.

Парчетата сварено и поизстинало пиле (за да го хващаш с пръсти) запичаш малко на жарта. Не махай след това полепналите въгленчета! !! !!!

Събираш всичкото в бульона от пилето и вариш още малко, като посоли накрая – и знаеш ли защо накрая? Защото соленото "се бори" с лютото. Ако случайно си гризнала много люта чушка и тичаш из двора с отворена уста и виеш като сирена, единственото ти спасение за малко време е сол в устата.

Магданоз.

Чорбата може да се яде и студена. Не се препоръчва на бременни.

Тук пък, по североизтока, правим "саламурийка", като подправка за рибената чорба - проста работа - печени люти чушки, чесън (много), девисил, оцет, сол (морска) - всички прдупреждения за деца, бременни, пушачи - остават :lol6:

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Тук пък, по североизтока, правим "саламурийка", като подправка за рибената чорба - проста работа - печени люти чушки, чесън (много), девисил, оцет, сол (морска) - всички прдупреждения за деца, бременни, пушачи - остават :lol6:

Ауу, забравих чесъна в рецептата!

Благодаря за напомнянето! Тичам да добавя...

преди 17 минути, Мърдокс написа:

Ауу, забравих чесъна в рецептата!

Благодаря за напомнянето! Тичам да добавя...

Май много, много не е подходящо за вечерта и в това горещо време?  Мазно, люто, чесън. Аз бих го ял това, някъде на обяд.

преди 20 минути, NewRedDragon написа:

Това ний го затваряхме в буркани. За зимнина. Доколкото си спомням.

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Май много, много не е подходящо за вечерта и в това горещо време?  Мазно, люто, чесън.

Бе....ти пробвай, пък, ако ти хареса - тамън ще се поизпотиш малко :) 

преди 6 минути, АСПЕКТ написа:

Това ний го затваряхме в буркани. За зимнина. Доколкото си спомням.

Вероятно бъркаш с "пукани люти чушлета"......класика от квартал "Галата" :beer:

преди 16 минути, АСПЕКТ написа:

Май много, много не е подходящо за вечерта и в това горещо време?  Мазно, люто, чесън. Аз бих го ял това, някъде на обяд.

Чесънът се отнася за втората рецепта, "саламурата".

В курбан-чорбата може би също може, не съм се замислял.

Избрах соломоново решение за вечерята – започвам с малини и сметана (в момента хрускат на зъбите ми семенцата), а после ще видим...

Днес малините на Женския пазар в София са 5 лв/кг, баси евтинията.

преди 1 минута, Мърдокс написа:

В курбан-чорбата може би също може, не съм се замислял.

Слагат се цели скилидки, без да се чистят от люспата - само за аромат вечерта :) 

преди 2 минути, Мърдокс написа:

Избрах соломоново решение за вечерята – започвам с малини и сметана (в момента хрускат на зъбите ми семенцата), а после ще видим...

Фобра идея.....ама не с малини, а с маслини (червени, обезкостени) и животинска сметана+горчица.....чакай малко да видя, какво ще се получи.....

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Слагат се цели скилидки, без да се чистят от люспата - само за аромат вечерта :) 

Фобра идея.....ама не с малини, а с маслини (червени, обезкостени) и животинска сметана+горчица.....чакай малко да видя, какво ще се получи.....

Маслини с горчица е интересно, трябва и аз да пробвам някой път.

Какво е животинска сметана, сланинка ли?

вегетарианската пица е унищожена

N6yg.gif

преди 6 минути, Мърдокс написа:

Маслини с горчица е интересно, трябва и аз да пробвам някой път.

Какво е животинска сметана, сланинка ли?

Ами забравил съм кавичките на "животинска" - това си е обикновената бита или заквасена сметана, без добавена пудра захар - просто не е сладка - по скоро има леко кисел вкус.....

ПС: Аз имам ядове със сладкишите от малък (споерд майка ми) - шоколад, ако не е поне 75% черен, не ян...за торти и др. подобни ...забрави - проссто не обичам сладко, като вкус

преди 6 минути, Kiеli написа:

вегетарианската пица е унищожена

N6yg.gif

Който и сициалинац да пташ, ще ти каже, че пицата по принцип си е вегетарианска - класическата основа, наречена "маргарита". Останалото са добавки и бяло вино :) 

Ние сме на ризото с арборио, лук, пиле, сметана и грана падано. И традиционна "Шопска" .

преди 13 минути, NewRedDragon написа:

Който и сициалинац да пташ, ще ти каже, че пицата по принцип си е вегетарианска - класическата основа, наречена "маргарита". Останалото са добавки и бяло вино :) 

и пред който и италианец да си сложа кетчуп върху пицата ще ме изгони :D

току-що, Kiеli написа:

и пред който и италианец да си сложа кетчуп върху пицата ще ме изгони :D

Гммм, ако те види майстора....може и шамар са изядеш.....не е майтап :) 

преди 11 минути, Teemo написа:

Ние сме на ризото с арборио, лук, пиле, сметана и грана падано. И традиционна "Шопска" .

Ний имаме марокански омлет. И зелен чай за вечерта. Аризона чай.

https://www.bonapeti.bg/recepti/marokanski-omlet/

Само, че и домати може да се сложи, ако някой иска. 😁

Maroko-omlett-blog1.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.