Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо в повечето техника няма меню на български?

Гост

Защо в повечето техника няма меню на български?  

16 гласували потребители

1. 1. Защо в повечето техника няма меню на български?

• Защото сме последната дупка на кавала?
    • Бедни сме нямаме пари за техника
    • Много производители незнаят, че България съществува
    • Завиждат ни, защото сме красиви и умни
    • Нарочно, политика, искат да сме изостанали

Препоръчан отговор

Звъня на Епъл за информация за първоначална употреба на iPhone понеже вече няма упътвания за първоначална употреба към мобилните телефони.Вика ще ти го пусна по имейл, на кой език предпочитате.Викам му дай на българейшан ве брат ми.Чиляка вика уан момент.После вика на двайсет различни езика можем, но български нямаме.Викам му и теб да те няма и затворих.Не, че на холандски нямаше да се управа или на инглиш, че даже и на сръбско-хъватски, но писна ми да ни пренебрегват.Преди време един приятел си купи пералня Миеле висок клас даде 1300 евро гроша, беше с тъчскрийн и меню като управлението на Ербъс А380.Чиляка знае слабо английски на разговорно ниво, пък на холандски не може да откине и тогава ги псува немците до 10-то коляно.В крайна сметка аз му я настроих.Но какво е това пренебрежение към нас българите от производителите на техника?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Защото в световен мащаб български говорят/им една шепа хора, съответно нашия пазарен дял е твърде малък, в този смъсил нема смисъл да се влагат пари в превод на български или друг език който не се говори от голяма част от хората по света.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За качествените/скъпите техники най-често има.

За примери аз лично имам фотоапарат Canon модел 2011 година, който няма бг меню, а имам и Nikon,доста по-нов и по-скъп който пък има.

Иначе да-по-вероятно е дадена техника да има 25 езика, включително Руски,Турски,Гръцки .... но не и Български.

Това са моите наблюдения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, Bubbles написа:

Защото в световен мащаб български говорят/им една шепа хора, съответно нашия пазарен дял е твърде малък, в този смъсил нема смисъл да се влагат пари в превод на български или друг език който не се говори от голяма част от хората по света.

Това изобщо не е обяснение! От 2007 г, българския език е един от официалните езици на ЕС!

Факта, че много световни фирми и брандове, имат сайтове директно на български (не - автоматичен превод с преводач) е достатъчен.
Просто Apple са „задници“!Значи - „китайчето“ ми може да говори на Бг, има упътване на Бг, а за iPhone - няма.

Пп. За кой модел на iPhone питаш? А тук - Поддръжка – Ръководства - Apple - няма ли?

Ръководство на потребителя за iPhone не върши ли работа?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, jhoro написа:

Това изобщо не е обяснение! От 2007 г, българския език е един от официалните езици на ЕС!

Българският може и да е един от официалните езици на вселената, това не променя факта че го говорят не повече от 15 милиона души половината от които едва сричат. Не понасям гризаната ябълка заради куп простотии които правят, но фактите са тези.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, jhoro написа:

Факта, че много световни фирми и брандове, имат сайтове директно на български (не - автоматичен превод с преводач) е достатъчен.
Просто Apple са „задници“!Значи - „китайчето“ ми може да говори на Бг, има упътване на Бг, а за iPhone - няма.

Пп. За кой модел на iPhone питаш? А тук - Поддръжка – Ръководства - Apple - няма ли?

Ръководство на потребителя за iPhone не върши ли работа?

За SE 2020 благодарско за линковете, ще ги погледна.

Нидерландия и те са 18 милиона, като 5-6 милиона едвам сричат на нидерландски, обаче ябълката имат нидерландски.Освен, което и тука тоя бранд не е особенно тачен.Повечето са с Андроид или Уиндос.Личното ми мнение, е че в бегето малко по-добре се пласира ябълката, защото сме по-големи овце.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 42 минути, Bubbles написа:

да ве
а обясни тогава що на албански има преводи и на още една камара малки държавици

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, дpъндю написа:

да ве
а обясни тогава що на албански има преводи и на още една камара малки държавици

Е има излючения, ако е за въпрос виждал съм устройство с МАКЕДОНСКИ но без български или пък обратното- Българси но никакъв друг балкански език. Предполагам че за тези езици които не са така глобални има някакъв принцип на избиране.

Редактирано от Bubbles (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами май защото сме малък дял от пазара

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

от 6 милиона население 1 милион има пари за техника   като мнозинството предпочитат китайска евтина отколкото  скъпа и маркова

и са прави защото реално  марката плаща високите заплати  в западна европа на някои шефчета джендъри да си купят лачени обувки на токчета 

другото което е вносителите  и дистрибуторите  са ангажирани с превода на български

ако  няма превод  то вносителя не го интересуват продажбите

и някое изпълнително директорче  си е скътало парите за превода 

защо да се мъчи с кинти от заплати 

и не на последно място българина  в училище учи минимум английски  след  комунизма

а преди това и руски тъй че би трябвало да се оправя поне на 2 езика от инструкциите 

а както се знае образование е задължително по конституция

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма инструкции на български, защото някой трябва да направи превод на цялата техническа информация, а това не е толкоз лесно. Трябва да знаеш добре така нареченият технически английски. Имам позната, която се занимава с това нещо и 1 година се беше видяла в чудо, докато научи техническата терминология.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Защото са чули, че сме нация техническа, всеки разбира от всичко и е срамно да четеш упътването.:D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Че не ни броят за хора, това си е факт, но сайтът на Apple вече има български вариант. Второ, за чий ти е упътване за Iphone? То нарочно не слагат една камара литература, защото се смята, че е проста работа. Най-важното е да се вържеш към някоя wifi мрежа и да си направиш iCloud. И си запомни паролата! От там нататък е елементарна работа. Освен това ако ептен не можеш да се оправиш, отиваш до най-близкия retailer да ти го настрои. Аз никога не бих се върнал на андроид.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Alon_zo написа:

Личното ми мнение, е че в бегето малко по-добре се пласира ябълката, защото сме по-големи овце.

Може би си прав. Личното ми наблюдение е, че ако се гледа брой iPhone на глава от населението - сигурно ще сме в челото на класацията.

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Няма инструкции на български, защото някой трябва да направи превод на цялата техническа информация, а това не е толкоз лесно. Трябва да знаеш добре така нареченият технически английски. Имам позната, която се занимава с това нещо и 1 година се беше видяла в чудо, докато научи техническата терминология.

Емо - и аз имам познати преводачи - с това си изкарват хляба!
Но не смесвай нещата. Превод на сервизна документация (за ремонтите) и превод на „User manual“ са много различни неща!

Самият аз, наскоро преведох две подробни ръководства (по 700 - 800 страници) на много по-високо ниво.

преди 19 минути, Eclipse2G написа:

Че не ни броят за хора, това си е факт, но сайтът на Apple вече има български вариант. Второ, за чий ти е упътване за Iphone? То нарочно не слагат една камара литература, защото се смята, че е проста работа. Най-важното е да се вържеш към някоя wifi мрежа и да си направиш iCloud. И си запомни паролата! От там нататък е елементарна работа. Освен това ако ептен не можеш да се оправиш, отиваш до най-близкия retailer да ти го настрои. Аз никога не бих се върнал на андроид.

По-рано цитирах два варианта.
А ти - ако искаш - и на DOS си стой!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не се съмнявам в теб, но колко хора има такива като теб. Недостатъчно малко!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Не се съмнявам в теб, но колко хора има такива като теб. Недостатъчно малко!

Изкара си една почерпка - освен Коледната и Новогодишната!

Мисълта ми беше, че ако преводача поне малко е работил с подобен апарат - няма нужда от голяма „навлизане в материята“!

Ето цитат от Ръководство на потребителя за iPhone:

Цитат

Отключване на iPhone с Face ID
Ако не сте настроили Face ID, когато сте настройвали вашия iPhone, вижте Настройване на Face ID на iPhone.

1. На поддържаните модели докоснете екрана или вдигнете iPhone, за го събудите, след това погледнете към iPhone. Иконката с катинар се сменя от заключен на отключен, за да покаже, че iPhone е отключен.
  2. Плъзнете нагоре от долния край на екрана.

За да заключите наново iPhone, натиснете страничния бутон. iPhone се заключва автоматично, ако не докосвате екрана в продължение на около минута.

Отключване на iPhone с Touch ID
Ако не сте настроили Touch ID, когато сте настройвали вашия iPhone, вижте Настройване на Touch ID на iPhone.

На iPhone с Touch ID натиснете бутона Начало, като използвате пръст, който сте регистрирали за Touch ID.

Бутон Начало в долния край на iPhone.

За да заключите iPhone отново, натиснете страничния бутон или бутона за сън/събуждане (в зависимост от модела). iPhone се заключва автоматично, ако не докосвате екрана в продължение на около минута.

Кое от този текст е затрудняващо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз не го казвам, за да ти се подмажа или да ме черпиш. Ние винаги може да се почерпим ако това е проблемът. Казвам, че такива като теб почти няма и го казвам мегасериозно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Казвам, че такива като теб почти няма

Защо? Да не е превел офис пакета? Или някоя линукс система? :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Бонбон с катран! написа:

Просто няма преводачи, а има огромно кличество документация. А и фирмите дето искат да се превежда подобна литература се правят малко на ударени. Както и да е!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Eclipse2G написа:

И аз не бих се върнал на Андроид, ако ще и iPhone да е само с меню на монголски.Дори и резервно копие не прехвърлям, понеже на всеки 2,5г.-3г. се ъпгрейдвам с нов сорт ябълка, на такъв период си почиствам и указатела, както и датата.И ръчно си прехвърлям това, което ми е акктуално към момента, реално 50% от контактите и 5% от останалата дата.Идеята ми беше за батерията.Едновремешните gsm първо се зареждаха на 100% .Почетох за сегашните смартфони в нета, вече е без значение реално, понеже са с друг вид батерии от gsm.От епъл казаха , че е по-добре първо да се зареди ма 100% , но и да не го направиш не би било драма.В упътването по тоя въпрос нищо не пише.Ползвах линковете, които съфорумника@jhoro даде , но там нямаше упътване на български.Шитнята е, че вече освен без упътване идват и без адаптер за зареждане, само с кабел.Както и без слушалки.Явно от Епъл вече са решили , че овцата се дои и от двете цици.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Alon_zo написа:

Шитнята е, че вече освен без упътване идват и без адаптер за зареждане, само с кабел.Както и без слушалки.Явно от Епъл вече са решили , че овцата се дои и от двете цици.

Телефон поне дават ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Просто няма преводачи, а има огромно кличество документация. А и фирмите дето искат да се превежда подобна литература се правят малко на ударени. Както и да е!

Проблема не е само липсата на преводачи. Когато е дълъг текст, на конкретна тематика (техническа, медицинска ...) обикнновен преводач не върши работа. Трябва да е „вътре в нещата“!

Пример - „нормален преводач“ беше превел - „горивна писта“!
А ставаше дума, за слой радиоактивен материал (рений, полоний ...) на въртящ анод за ренгенов апарат!

преди 24 минути, Бонбон с катран! написа:

Че какво сложно има в MS Office pack? Дългите текстове са в Help-менютата, и са на радговорен език.
В менютата и на другите места са по една дума!

преди 9 минути, Alon_zo написа:

Шитнята е, че вече освен без упътване идват и без адаптер за зареждане, само с кабел. Както и без слушалки. Явно от Епъл вече са решили , че овцата се дои и от двете цици.

Може би си мислят, че всички имаме такива контактни гнезда image.jpeg.579a2d81806f6e444f33da4de7bfc42a.jpeg

преди 4 минути, Bubbles написа:

Телефон поне дават ли?

Дават - на снимка!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Или трябва да е вътре в нещата ( което е доста рядко явление) или трябва да работи с човек, който е запознат с дадената тематика и да си помагат взаимно, както се прави в чужбина.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, jhoro написа:

Може би си мислят, че всички имаме такива контактни гнезда image.jpeg.579a2d81806f6e444f33da4de7bfc42a.jpeg

Дават - на снимка!

Супер! Благодарско! Незнаех, че съществуват. Тамън трябва да слагам нови контакти в хола и ми идва това инфо дюшеш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За имане - вече има и в България.
Не знам обаче, дали ще работи „бързото зареждане“! Гледам - все по 1 А ги дават на портовете!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...