Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Агресията по пътищата!

Featured Replies

Ако темата се дублира нека да бъде изтрита.Всеки ден в България от пътни транспортни проишествия загиват средно трима души а средният брой ранени на ден е 50!За една година жертвите на ПТП-та достигат многоцифрени числа!Агресията по пътищата е по-кървава от най-кървавата война ставала някога!Вие водачите на пътни превозни средства чувствате ли се отговорни за това което става по пътищата?Припомнете си дали не сте отнемали нечие предимство или пък сте предизвиквали катастрофа.И ако сте вместо да вините другият водач,питате ли се чия е вината?Ако отговорът ви е ДА всичко ще се оправи!Човешкият живот не е по-маловажен от една огъната тенекия!Но ако отговорът ви е НЕ сериозно ще трябва да се замислите!В тази тема можете да разкажете за неприятни случки на пътя,както и да давате предложения как можем да спрем най-кървавата война! :)

Редактирано от spasov2 (преглед на промените)

За мен това винаги е била болна тема sad.gif

Понеже постоянно се движа из София с велосипед в 95% от ситуациите шофьорите на автомобили ми отнемат предимството. Най-нахални са шофьорите на маршрутни таксита. Те сякаш изобщо не ме забелязват. Таксиметровите шофьори сякаш са се поокопитили от известно време и май повечко взеха да спазват правилата, но и те остават в моята класация. Много се пазя когато видя тунингован автомобил с пернишка или кюстендилска регистрация. Това са убийци на колела.

Много съм разсъждавал и съм се питал на какво се дължи агресивното поведение на шофьорите. Винаги съм забелязвал, че хората, които създават проблеми на пътя са именно тези, които бързат за някъде. Затова когато аз карам колата си (рядко се случва) едно от важните неща, които правя е да забравя, че бързам. Мисля, че ако повечето водачи го правят нещата ще са много различни.

Между другото и пешеходците сме голям дразнител в цялата ситуация. Скоро четох статистики на МВР, от които ставаше ясно, че по-голямата част от пострадалите при ПТП пешеходци сами са предизвикали инцидента със своето невнимание и разсеяност.

Наистина много болна тема е тази.... sad.gif Агресията е извън всякакви рамки и да пътуваш с автомобил си е стрес и напрежение,с което се сблъскваш всеки ден...Как да не е нервен човек.... :down:

На пътя българина няма култура и това си е....Но не малка вина имат и пешеходците!

Лоши пътища + лоши коли = много катастрофи. Лоши пътища + лоши коли + неопитен и несъобразителен водач = убийства. Човек винаги иска повече. Винаги иска да стигне по-бързо, да изпревари автобуса или таратайката(в повечето случаи с 2-3 години по стара от неговата), да заобиколи дупката. Как да се спре това? То даже не е едно нещо, а комплект от няколко. Изключително трудно. За това трябва духът и манталитетът на цялата нация. Шофьорите да намалят, улиците да се оправят от управници, които трябва да спрат да крадат, полицаите да не се крият на завоите и основно да искат подкупи, като си казват че така и така не могат да променят общественото мнение за себе си, защо да не крадат, пешеходците трябва да спрат да изкачат на пътя и да минават през подлезите, които са опикани и опасни, да се събират сурово глобите, да няма за теб глоба, а за онзи гамен полицейска охрана, такива като мен да спрат да пишат и да се правят на велики за решението на проблеми, които всеки идиот знае как да се решат и много, подчертавам много други неща.

Темата е много дълбока и още повече болна. Всеки знае отговора.

Аз ще направя каквото мога, за да мога да си лягам спокоен, знаейки че най-малкото не съм счупил някой крайник на друг човек с моята осемнайсет годишна кола.

Ами, какво да кажа, 2 мои приятелки ги е блъскала кола (едната беше с мен тогава), баща ми го е блъскала кола, това започна да се случва толкова често, че хората спряха да му обръщат нужното внимание. sad.gif

А да не говорим, че половината хора,които ползват автомобили, изобщо не би трябвало да имат книжка - кара се без колани, кара се в нетрезво осъстояние...Преди всички проблеми с пътищата, има много голям проблем с шофьорите.Какво - докато не оправят улиците няма да караме като хората ли?

Моето мнение е, че при такъв инцидент цялата вина трябва да поеме водачът на превозното средство. Ако се стигне до смърт, следва затвор и отнемане на шофьорските права за дълго време. При пътно-транспортни инциденти умират страшно много хора и защо, за да може някво си порастнало детенце да се радва на новата си бърза играчка и да допринася за замърсяването на атмосферата. Има много водачи, за които абтомобилът си е чиста играчка и високите скорости и агресивното поведение на пътя са нормални. Е това са си убиици и не трябва да бъдат допускани до кола, а ако станат причина за смъртен случай, трябва да лежат по затворите, докато не им доиде умът в главата.

Пешеходците трябва да са винаги с предимство, независимо от ситуацията, а не няква купчина ламарина, която трови въздуха ни.

Също така смятам за наложително, да се промени начинът за придобиване на книжка, защото е недопустимо за има няма 1 месец обучение, на всяко второ навършило 18 години детенце, да се дава правото да шофира. Според мен колкото по-дълъг, труден и скъп стане начинът за взимане на книжка, толкова и по-малко жертви ще даваме по пътищата.

Редактирано от myd (преглед на промените)

Ха , българинът няма никаква култура на шофиране. Никакво състрадание. И за да ви го докажа ще ви опиша накратко какво преживях преди няколко месеца.

След като съм свършил училище аз си тръгвам и се запътих към автобусната спирка. Трябва да пресеча една улица и съм на спирката. Улицата е еднопосочна - колите идват само моето дясно. Оглеждам се , виждам , че няма идваща кола и тръгвам. Още на първата крачка една кола ме помита. Аз изобщо не я видях, защото тя идва отляво тоест кара в насрещното платно. Както се подразбира аз изобщо не очаквам , че някой ще дойде отляво , защото улицата е еднопосочна и затова тръгнах да пресичам. Та колата мина през мен , завъртя ме няколко пъти след което се сурнах по асфалта около 2 - 2,5 метра по лице. И какво стана после ? Колата , не спря и си продължи. А , да нямаше и спирачен път. Това всичкото стана пред очите на съучениците ми, които бяха на спирката , тоест има около 20-30 свидетеля.

Как мислите , какво трябва да бъде наказанието за този "шофьор" ?

Според мен,главната причина е органа,който контролира движението по пътищата,а именно КАТ .

Царящата корупция още от едно време там,е причина,всеки да кара както си иска !

Вместо да се следи и санкционира всяко нарушение,служителите на КАТ,просят почерпки.

Моето мнение е, че при такъв инцидент цялата вина трябва да поеме водачът на превозното средство. Ако се стигне до смърт, следва затвор и отнемане на шофьорските права за дълго време. При пътно-транспортни инциденти умират страшно много хора и защо, за да може някво си порастнало детенце да се радва на новата си бърза играчка и да допринася за замърсяването на атмосферата. Има много водачи, за които абтомобилът си е чиста играчка и високите скорости и агресивното поведение на пътя са нормални. Е това са си убиици и не трябва да бъдат допускани до кола, а ако станат причина за смъртен случай, трябва да лежат по затворите, докато не им доиде умът в главата.

Пешеходците трябва да са винаги с предимство, независимо от ситуацията, а не няква купчина ламарина, която трови въздуха ни.

Също така смятам за наложително, да се промени начинът за придобиване на книжка, защото е недопустимо за има няма 1 месец обучение, на всяко второ навършило 18 години детенце, да се дава правото да шофира. Според мен колкото по-дълъг, труден и скъп стане начинът за взимане на книжка, толкова и по-малко жертви ще даваме по пътищата.

Честито, печелиш наградата за безсмислица на месеца. Значи да спрем да караме коли за да има по-малко катастрофи. Това звучи като "Да караме по-бързо за да стоим по-малко време на пътя и да намалим шанса за катастрофа." Ми да си купим по едно конче и айде обратно към корените.

Трябва да има камери по кръстовищата и като се докаже, че някоя пешеходна овца е изскочила на пътя и е предизвикала произшествие, хем да лежи в болница, хем да си понесе наказателната отговорност. Вървят като кокошка без глава и гледат в небето и после някой ще трябва да ги лежи. Куките бяха почнали по едно време да налагат глоби за неправилно пресичане, но както всичко друго и това беше от ден до пладне.

Лоши пътища + лоши коли = много катастрофи. Лоши пътища + лоши коли + неопитен и несъобразителен водач = убийства.

Точно така! ;)

Убийствата по пътя не могат да се спрат, но могат да се намалят.

Причините за тях са наистина много, но на първо място за мен са УЖАСНИТЕ ПЪТИЩА! Направо пътища-убийци. Изобщо не отговарят на днешния стандарт. Не знам, но сигурно над 80% от катастрофите стават в следствие на изпреварване на каруци, камиони, москали и изобщо такива, които спрямо останалите се движат повече от бавно. А когато стане веригата от "бавните на пътя" вече става трагично. Де да имаше повече магистрали и на обикновените пътища поне три платна, а не две щеше да е далееч по-добре.

Моето мнение е, че при такъв инцидент цялата вина трябва да поеме водачът на превозното средство. Ако се стигне до смърт, следва затвор и отнемане на шофьорските права за дълго време.

А защо? Ако наистина е виновен водачът - да. Но ако не е? Точно това мисля, че е недостатък в законодателството - ВИНАГИ шофьорът излиза виновен, а в действителност не е. Шофьори всякакви - пешеходци също! Както има безотговорни шофьори има и безотговорни и глупави пешеходци, които предизвикват ПТП-а.

Иначе, че книжките много лесно се дават си прав. Трябва да се промени нещо! angry.gif

Честито, печелиш наградата за безсмислица на месеца. Значи да спрем да караме коли за да има по-малко катастрофи. Това звучи като "Да караме по-бързо за да стоим по-малко време на пътя и да намалим шанса за катастрофа." Ми да си купим по едно конче и айде обратно към корените.

Трябва да има камери по кръстовищата и като се докаже, че някоя пешеходна овца е изскочила на пътя и е предизвикала произшествие, хем да лежи в болница, хем да си понесе наказателната отговорност. Вървят като кокошка без глава и гледат в небето и после някой ще трябва да ги лежи. Куките бяха почнали по едно време да налагат глоби за неправилно пресичане, но както всичко друго и това беше от ден до пладне.

Аз като ти гледам мнението, можеш да си спечелиш в скоро време безплатен престой в затвора.

Винаги пешеходците са с предимство, всеки качвайки се на количката си, трябва да е наясно, че поема тежка отговорност. Все пак си говирим за отнемане на човешки живот, чисто убииство.

• Автор
Аз като ти гледам мнението, можеш да си спечелиш в скоро време безплатен престой в затвора.

Винаги пешеходците са с предимство, всеки качвайки се на количката си, трябва да е наясно, че поема тежка отговорност. Все пак си говирим за отнемане на човешки живот, чисто убииство.

Спорът който подхващате е неуместен!Освен че водачите на пътни превозни средства трябва да се съобразяват с пешеходците,пешеходците трябва да се съобразяват с водачите на пътните траспортни средства.Ако пешеходците разчитат че водачите ще ги пазят,а водачите мислят че пешеходците ще се пазят броят на ПТП-та ще се увеличи двойно!Трябва да има взаимна предпазливост и внимание! ;)

Дали сме пешеходци или шофьори, все сме участници в движението.

Аз лично се водя от една мисъл на баща ми, който има над 2 млн. км. като шофьор.

"На пътя не гледай другите да те пазят, а гледай ти тях да пазиш".(признавам си че съм си позволявал да я нарушавам)

Поздрави!

Работя извън града и ми се налага да пътувам на стоп. Малко е страшничко в тези времена, но какво да се прави - гледаме да сме винаги най-малко 2,3. Та така ми се е случвало да се качваме на доста хубави коли /основно те ни спират/. Не веднъж ми се е изправяла косата от бясната скорост и неразумното шофиране. Често, за да ги накараме да намалят, ги предупреждаваме за полицаи. Всички се отнасят с една надсмешка към тях. Казват, че много бързо ще се оправят с тях или че са им приготвили някой лев и т.н. :help wanted3: Като няма кой да следи за спазването на законите, така ще е.

angry.gif И друго - за пиян шофьор се отнема книжка - добре. Защо не се отнема и за надвишена скорост като 80% от катастрофите по пътищата стават именно заради нея??? По-малко опасно ли е да блъснеш човек трезвен!?

И пешеходците също нямат правилно поведение по пътищата. Пресичат къде си искат, без да се съобразяват с другите участници в движението и си мислят, че навсякъде са с предимство. Дори и когато пресичат на сфетофар често дори не изчакват да светне зелено. Лошото е, че такова поведение се възпитава и в децата.

Хора, за къде бързате??? angry.gif

Помисилете за евентуалните последствия от Вашите действия! Аз съм го направила.

Спорът който подхващате е неуместен!Освен че водачите на пътни превозни средства трябва да се съобразяват с пешеходците,пешеходците трябва да се съобразяват с водачите на пътните траспортни средства.Ако пешеходците разчитат че водачите ще ги пазят,а водачите мислят че пешеходците ще се пазят броят на ПТП-та ще се увеличи двойно!Трябва да има взаимна предпазливост и внимание! :)

Улици без подлези и светофари. В повечето случаи маршрутът на пешеходеца минава през десетки такива, някои от които нямат и зебра. А дори да има такава, 99% от водачите не я зачитат и не намалят скоростта. Пътищата и културата на водачите са в отчайващо положение :wors:

Аз съм твърдо против цялата вина да се прехвърля на шофйорите!Но все пак има невнимателни шофйори и невнимателни пешеходци!

:down:

Аз си мисля че нещата се подобряват и с течение на времето комплексарството ще намалява.

Сравнявам с преди няколко години.

За мен това винаги е била болна тема sad.gif

Понеже постоянно се движа из София с велосипед в 95% от ситуациите шофьорите на автомобили ми отнемат предимството. Най-нахални са шофьорите на маршрутни таксита. Те сякаш изобщо не ме забелязват. Таксиметровите шофьори сякаш са се поокопитили от известно време и май повечко взеха да спазват правилата, но и те остават в моята класация. Много се пазя когато видя тунингован автомобил с пернишка или кюстендилска регистрация. Това са убийци на колела.

Много съм разсъждавал и съм се питал на какво се дължи агресивното поведение на шофьорите. Винаги съм забелязвал, че хората, които създават проблеми на пътя са именно тези, които бързат за някъде. Затова когато аз карам колата си (рядко се случва) едно от важните неща, които правя е да забравя, че бързам. Мисля, че ако повечето водачи го правят нещата ще са много различни.

Между другото и пешеходците сме голям дразнител в цялата ситуация. Скоро четох статистики на МВР, от които ставаше ясно, че по-голямата част от пострадалите при ПТП пешеходци сами са предизвикали инцидента със своето невнимание и разсеяност.

Във ситоациятя със бързането има една мисъл (за съжаление забравих на кой)"Няма нужда да бързаш, просто тръгни на време"

А като цяло агресията на пътя е един много наболял проблем. Всеки се и сблъсквал с безразсъдни шофйори и невнимателни пешеходци! Правила на пътя има, и според мен са достатъчно, ама уви няма кой да ги спазва! :)

как ви се струва максимата ''никога неизползвай предимството си''.

вариант ли е за по сигурни пътища cool.gif

Във ситоациятя със бързането има една мисъл (за съжаление забравих на кой)"Няма нужда да бързаш, просто тръгни на време"

И да карат всички бавно, какво? Транспортът нали е затова, да ни улеснява. И всички бавно да карат пак ще ги има ПТП-ата.

Основното, което трябва да се промени:

1. Пътищата! (говоря за междуградските пътища) angry.gif

2. Трябва да има респект към пазителите на реда, което е напрактика е нереализуемо в държавата ни. Когато тя се оправи и това може да се оправи. Законите трябва да важат за всички.

3. Книжките да не се дават толкова лесно.

И да карат всички бавно, какво? Транспортът нали е затова, да ни улеснява. И всички бавно да карат пак ще ги има ПТП-ата.

Е да ама аз говоря за това да има някъви ограничения, не всеки да прави каквото си иска и само и само за да се предвижи по бързо, още по бързо да забрвя за прваила норми изисквания! :camera2:

Редактирано от TaRantuJ|kA (преглед на промените)

Е да ама аз говоря за това да има някъви ограничения, не всеки да прави каквото си иска и само и само за да се предвижи по бързо, още по бързо да забрвя за прваила норми изисквания! :camera2:

За правилата - ДА! Не трябва да се надвишават скоростите.

Проблемът е, че тия дето са с по-дълбок джоб имат имунитет от пазителите на реда и си правят каквото си искат на пътя. angry.gif Правилата трябва да са за ВСИЧКИ!!

Мисълта ми беше, че няма такова нещо - колкото по-бавно караш, толкова по-сигурно. :camera2:

За правилата - ДА! Не трябва да се надвишават скоростите.

Проблемът е, че тия дето са с по-дълбок джоб имат имунитет от пазителите на реда и си правят каквото си искат на пътя. angry.gif Правилата трябва да са за ВСИЧКИ!!

Мисълта ми беше, че няма такова нещо - колкото по-бавно караш, толкова по-сигурно. :rolleyes:

Основната ми идея беше че един голям процент от ПТП е в резултат на несъобразена скорост! То улеснение бива бива..ама пък чак толкова..заради това че някой бърза, или иска да си покачи адреналина биват отнети човешки животи. Естествено съвсем не е това единствения проблем на пътя!

Аз като щофьор винаги се стремя да давам път на пешеходците, а като пешеходец, път на шофьорите. Ако всеки се съобразява с това, произшествията доста ще намалеят. Обаче има ситуации, когато е противопоказно да даваш път на пешеходците. Примерно след легнал полицай винаги има пешеходна пътека, но ако аз съм в едната лента, а виждам че в другата лента има автомобил, който не вижда пешеходеца, предпочитам да не спра, защото... сещате се! Мен като пешеходец винаги ме е било страх от подобна ситуация. И още нещо. Съобразената скорост е различна както за различните автомобили, така и за различните шофьори. Просто не мога да си обясня, как по главен много натоварен път се допускат разни Шкоди(Мадари), дизелови газки и зилове , натоварени с дърва или хоросан и движещи се с 20 км/ч !!!!! Това е абсолютна лудост! Тръгнете край морето и ще видите. Само едно ще кажа за финал: Мястото на леките автомобили над 10-15 години е в автоморгите!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.