Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Питане за фабрична настолна конфигурация Fujitsu модел Esprimo P5010

Виж решението Разрешен от plamen_petrov_80,

Препоръчан отговор

Здравейте!
Имам възможност да взема готова (фабрична) конфигурация на  Fujitsu  модел Esprimo P5010 за около 1100 лева. Компютърът е внесен от Германия и  е подарък на мой приятел за добре свършена от него работа, който работи като преводач. Ползва компютри но не е технически достатъчно подготвен а и му е излишен като такъв, защото ползва предимно само лаптоп.
Имах възможност по обстойно да го разгледам вътре. Всичко е много добре направено и това, което най вече ме привлича е че размерите на кутията са по малки и има 8 сата порта, което за мен е особено важно. Какво има вътре:
Процесор - I7-10700
РАМ - 2 слота, всеки по 8 гигабайта RAM - DDR4
Дъно - D3820  чипсет - Intel H410 
Вградена видеокарта 630, която напълно ме устройва за моите нужди. 
Samsung 970 EVO SSD NVMe, монтирано на дъното, без никакви други дискове
Захранване - 280 или 300 В, просто не съм го записал.
8 сата порта - едно от най важното за мен, като в кутията спокойно ще се съберат 5-6 броя.
Някаква записвачка . Може да записва и дискове с двойна плътност, но то си има нови по магазините за по 30 лева.
Приблизителни размери на кутията 190 х 300 х 380 мм. Това е в общи линии и питам, защото има по компетентни в тази част от мен за да чуя вашето мнение. Основно да се знаe. Аз държа на Intel.
 Инсталацията на операционната система ще бъде направена от мен, в неговия дом, под негово наблюдение и ако всичко е много добре си стискаме ръката за 1 хилядарка. Предварително благодаря за отзивите, каквито и да са те. Повечето от Вас добре знаят че игри не са ме вълнували никога.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не става ясно каква е големината на SSD-то.

Serial ATA total

3

Гледам го тук - https://www.fujitsu.com/global/products/computing/pc/desktops/esprimo-p5010/#specs

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е добра сделка,като се има предвид,че само процесора е около 600лв.Сега отделен е въпроса дали ти е нужен(според дейностите)толкова мощен процесор,но................ето резултати в търсачката,тези са с i5 процесор и 8гб рам,другите неща предполага са сходни!Fujitsu ESPRIMO P5010 (FUJ-PC-P5010-I5-10400U) - Цени, евтини оферти (pazaruvaj.com)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 29 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не става ясно каква е големината на SSD-то.

Serial ATA total

3

Гледам го тук - https://www.fujitsu.com/global/products/computing/pc/desktops/esprimo-p5010/#specs

Пламене извинявай, но понеже бързах и съм го пропуснал. Уж гледах - 500 гигабайта Много ти благодаря и за този линк, който си постнал.

преди 24 минути, Слави Маринов написа:

Според мен е добра сделка,като се има предвид,че само процесора е около 600лв.Сега отделен е въпроса дали ти е нужен(според дейностите)толкова мощен процесор,но................ето резултати в търсачката,тези са с i5 процесор и 8гб рам,другите неща предполага са сходни!Fujitsu ESPRIMO P5010 (FUJ-PC-P5010-I5-10400U) - Цени, евтини оферти (pazaruvaj.com)

Славчо! Не искам да гледам нищо. Конкретно ме интересува това, за което питам защото първо, цената ми се струва добра за него и за мен и дали ми е нужен, единствено аз преценявам. Дори съм посочил два критерия, които са ми много важни - размера на кутията, а не като гардероб и най важното 8 сата порта. До сега имам 5 диска по 6 терабайта и са разпределени в 2 компютъра. Аз искам да направя всичко в един, като ще добавям още един 6 терабайтов диск. Става въпрос за HDD. И ти ми посочваш  I5  процесор, докато на дъното е сложен I7

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Kolev71 написа:

И ти ми посочваш  I5  процесор, докато на дъното е сложен I7

Посочвам го, за да сравниш цените,като тези са с по-слаб процесор и по-малко рам,не ти предлагам да вземеш тях,не си ме разбрал нещо...............и да,сделката е повече от изгодна за този хардуер!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На едно място пише 3 SATA порта, на друго 8. Според Intel техния чипсет поддържа до 4 ...

Ти видя ли ги физически тези 8 SATA порта и дали не са някакъв RAID контролер?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Че са 8 това го видях с очите си, но като теб си помислих да не би да са за РАИД, което много не ми е ясно тук. А темата, без да казван нищо, основно я пуснах именно заради точно това, за което ме попита. Иначе и сам бих приценил дали да го купя с тези чаркуляци или не. Аз ще го установя, но трябва да говоря с него и да направя инсталацията не у тях, а при мен, че всичко ми е под ръка. В другия случай, само ще му помогна да го продаде лесно, щото той от такива техники не разбира. Само ги употребява. Ще почакам още някое мнение и след два три дни ако се съгласи, ще го направя в къщи. После мога да напиша няколко реда как стои въпросът с 8-те порта. Пламене благодаря. Разгада ми основната мисъл без да ти подсказвам.

Ето тук на снимката намерих нещо:

Имам други два броя само че в SFF кутия и с процесор I5 4590 от същата фирма  -   920+

.На тяхното дъно има по 6SATA порта и мога спокойно да закача 5 диска и 1 записвачка, както да и сега. Ако и за този стане шашмата, без да се замислям го купувам, стига да тръгне от раз и след малко тест от моя страна. Все пак е работил в тази фирма някакво време.

ScreenShot002.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение

Имал съм я същата идея, бях взел едно дъно със 6 SATA порта, но не ми е било писано ...

Към момента H410 което е ниския клас чипсет да извади 8 SATA порта ми се стори странно, затова и попитах.

Би било идеално за теб ако можеш да си го направиш за 2-3 дена на спокойствие и да видиш дали ти върши конкретна работа на теб.

Да, същия сайт го гледах и аз, но гледах и сайта на Intel и на Fujitsu - там пише друго и все още нямам идея защо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре де,то още при стартиране на машината и влизане в биоса ще се видят колко SATA порта са, не е нужно кай знае колко ровене...........

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Прав си. Моите компютри за които съм споменал са си sтандарни, докато на този пише че е работна станция и Пламен може и да излезе прав за RAID.

Важното в случая е, че ми помогнахте с добри и насочващи съвети!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 29 минути, JKirilov написа:

Възможно е захранването да не издържи?

Благодаря. Имам го предвид това. Доколкото го огледах ще може да се постави стандартно, защото е почти като тях, но не му обърнах достатъчно внимание. Поне размера е еднакъв както помня със стандартното, само молексите не помня точно какви са. Говоря за към дъното. Другите ги има, но не са достатъчни за 6 броя дискове, но това много лесно ще го направя. След 2-3 дни ще пиша, че човека оня ден се върна и е нахално от моя страна да го безпокоя все още.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Kolev71 написа:

Другите ги има, но не са достатъчни за 6 броя дискове

А обемът ще стигне ли в такава малка кутия?

преди 1 час, Kolev71 написа:

може да се постави стандартно

https://www.kaldata.com/forums/topic/300740-може-ли-да-се-получи-без-да-гръмне-захранването/?tab=comments#elControls_4815366_menu

Виж и за дежурното!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, JKirilov написа:

Да е малка, малка, колко да е малка точно кутията?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Kolev71 написа:

Приблизителни размери на кутията 190 х 300 х 380 мм.

преди 4 часа, Kolev71 написа:

Дори съм посочил два критерия, които са ми много важни - размера на кутията, а не като гардероб

Такива примерно? ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз много добре знам написаните размери, но това супер малка кутия ли е? Защото аз имам подобна по габарити и в нея мога да сложа поне 10 диска 3,5" без да я модифицирам, а ако го направя мога да събера и повече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Приятел! Този вариан съм го отписал отдавана. Трябва да е и...компютър, с който да мога да върша всичко останало към домашната аудиотехника. Сваляне, качване, плей,

рекординг, браузване и всичко останало, което един NAS, просто не го умее. Но съм ти благодарен за поста и съвета.

преди 1 час, vlado1985 написа:

Ако не ти достигат молексите можеш да си добавиш още работа за 20 30 минути

Това за мен не е никакъв проблем.

преди 1 час, JKirilov написа:

https://www.kaldata.com/forums/topic/300740-може-ли-да-се-получи-без-да-гръмне-захранването/?tab=comments#elControls_4815366_menu

Виж и за дежурното!

Определено след като съм огледал кутията добре съм си направил преценка, че ще стигне обема не за 6, а за 8 диска . Тук въпросът е повече за тяхното захранване.  Едната(вътрешна планка ще се изхвърли и на нейно място ще има нова. В мястото, което заемат две записвачки включително с междините между тях спокойно се събират 3 диска. Планката от дуралуминий, която евентуално ще се прави ще може да обхване и другите дискове,подредени вертикално един под друг с въздушни междини. Само последните два диска ще са с поне 25мм по навътре от другите по простата причина, че има вентилатор 92мм, който вкарва студен въздух.  Честно, карате ме да споделям всичко, което правя. Който се съмнява, да ми заповяда на гости, за да се увери. За дежурното на импулсното, също няма как да забравя. Хора! Аз се занимавам с аудиотехника и на мен ми трябва обем за музика, а не 2терабайта място.  А и като конструктор съм много добре и разполагам (по точно моя кумец) с машини за обработка на метали от всякакво естество. Някой, ако се интересува, нека погледне в Google - LZ2VT. Всички радиолюбители го познават по света, но едва ли някой от вас се интересува.

Независимо от всичко съм признателен на всички Вас, че си отделяте от времето за да ми давате идеи. Благодарско, ПРИЯТЕЛИ! Следя непрекъснато темата, защото живо ме интересува.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Kolev71 написа:

Приятел! Този вариан съм го отписал отдавана. Трябва да е и...компютър, с който да мога да върша всичко останалокъм домашната аудиотехника. Сваляне, качване, плей,

рекординг, браузване и всичко останало, което един NAS, просто не го умее. Но съм ти благодарен за поста и съвета.

Това за мен не е никакъв проблем.

Определено след като съм огледал кутията добре съм си направил преценка, че ще стигне обема не за 6, а за 8 диска . тук въпросът е повече за тяхното захранване.  Едната(вътрешна планка ще се изхвърли и на нейно място ще има нова. Вмястото, което заемат две записвачки включително с междините между тях спокойно се събират 3 диска. Планката от дуралуминий, която евентуално ще се прави ще може да обхване и другите дискове,подредени вертикално един под друг с въздушни междини. само последните два диска ще са с поне 25мм по навътре от другите по простата причина, че има вентилатор 92мм, който вкарва студен въздух.  Честно, карате ме да споделям всичко, което правя. който се съмнява, да ми заповяда на гости, за да се увери. За дежурното на импулсното, също няма как да забравя. Хора! Аз се занимавам с аудиотехника и на мен ми трябва обем за музика, а не 2терабайта място.  А и като конструктор съм много добре и разполагам (по точно моя кумец) с машини за обработка на метали от всякакво естество. Някой, ако се интересува, нека погледне в Google - LZ2VT. Всички радиолюбители го познават по света, но едва ли някой от вас се интересува.

Независимо от всичко съм признателен на всички Вас, че си отделяте от времето за да ми давате идеи. Благодарско, ПРИЯТЕЛИ! следя непрекъснато темата, защото живо ме интересува.

Да молексите са най малкия проблем аз на едно мое старо захранване му сложих кабелни обувки вместо молекс за да захранва харда щото предишния кабел ми правеше номера и си заспа без да ми създава повече проблеми

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз не разбрах какъв е точно въпроса. Ако е, дали си струва да се вземе за тези пари и цели, отговора е бърз и елементарен - ДА!

Темата дали ще стигне захранването също е безидейна. В тези системи 10700 най-вероятно е скопен до 65 макс 80 вата.Така че и с 8 диска на макс,което е само при запалването им по около 20 вата, иначе харчат по 3-6 даже и при четене - писане,няма да има проблем.

Само че като му чета оригиналната немска книжка , виждам че има само 3 SATA порта. Самия чипсет поддържа до максимално 4. Така че малко имам опасения за това ,дали наистина ще паснат толкова хардове. Не намирам никъде снимка на дъното ,но на страницата на Фуджитсу и в съкратената версия и в подробната на данните пише 3 САТА...Това на български при всички положения бих бил предпазлив,след като на оригиналната страница пише друго. Много е размазан скрийншота, но там не пише ли САТА 2?

Сега видях че и сокела на дъното на български го пише 1528 а той е 1200 по принцип. Тея са объркали нещо данните...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Tommygun написа:

Аз не разбрах какъв е точно въпроса. Ако е, дали си струва да се вземе за тези пари и цели, отговора е бърз и елементарен - ДА!

Темата дали ще стигне захранването също е безидейна. В тези системи 10700 най-вероятно е скопен до 65 макс 80 вата.Така че и с 8 диска на макс,което е само при запалването им по около 20 вата, иначе харчат по 3-6 даже и при четене - писане,няма да има проблем.

Само че като му чета оригиналната немска книжка , виждам че има само 3 SATA порта. Самия чипсет поддържа до максимално 4. Така че малко имам опасения за това ,дали наистина ще паснат толкова хардове. Не намирам никъде снимка на дъното ,но на страницата на Фуджитсу и в съкратената версия и в подробната на данните пише 3 САТА...Това на български при всички положения бих бил предпазлив,след като на оригиналната страница пише друго. Много е размазан скрийншота, но там не пише ли САТА 2?

Сега видях че и сокела на дъното на български го пише 1528 а той е 1200 по принцип. Тея са объркали нещо данните...

Томи благодаря!

Много объркваща информация е подадена по сайтовете, които и аз до сега прегледах. Или с две думи да ти отговоря. 

Даже и не бих питал по дадения въпрос, но понеже  компютърът се явява в случая като "Работна станция" а не като стандартна фабрична за  основно приложение , затова пуснах и темата. Нямам притеснения дали ще се справя или не, само не знаех какво точно искат да кажат самите сайтове с това:   

"Портове за вътрешни дискове 8 x Serial ATA, 8 x Serial ATA III"

Защото портовете на дъното наистина са 8 (поне до 10 мога да броя без грешка) и дават инфо за soket еди какъв си, (1528) а той реално  e 1200 и още куп несъответствия.

На двата ми компа, които са с 4-та генерация процесор  I5-4590  и чипсет  Intel H81 ,  е изписано абсолютно същото. Формата е SFF кутия, на същата фирма.  Спокойно събирам в корпуса  4 диска 3,5 инчови и два 2,5 инчови, които са монтирани на мои платки,  закрепени в  двата PCI , на дъното. Нямам никакви проблеми с Биоса, колкото и да е орязан и без проблем си работят 5 диска + 1 SSD за операционната система. 

Ето планката, която носи 2,5 инчовите дискове.

1.jpg

2.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Щом ги има физически на дъното,значи няма проблем. Взимай го и си върши работа. Както казах горе не се притеснявай за разхода на ток. 280 вата голд ще ги носи без проблем. Процесора е скопен на 100%.

https://sp.ts.fujitsu.com/dmsp/Publications/public/wp-ENERGY-STAR-8-ESPRIMO-P5010.pdf

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Tommygun написа:

Щом ги има физически на дъното,значи няма проблем. Взимай го и си върши работа. Както казах горе не се притеснявай за разхода на ток. 280 вата голд ще ги носи без проблем. Процесора е скопен на 100%.

https://sp.ts.fujitsu.com/dmsp/Publications/public/wp-ENERGY-STAR-8-ESPRIMO-P5010.pdf

Бях ти написал отговор и пожелание за лека вечер, но форумът от 1 час насам постоянно ми дава грешка. Няма да пиша  отново. Благодаря, много Томи!

ScreenShot003.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Kolev71 написа:

Ето планката, която носи 2,5 инчовите дискове.

За SSD-та няма нужда от такива "конструкторски" решения и губене на време за изработката им. И незакрепени, и набутани между кабели и във всякакви свободни пространства можеш да си ги сложиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...