Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

Win 11 25330/Intel HD 4000/driver 10.18.10.4358 - нямам проблем, но ползвам стария контекст.

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 717,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

преди 3 минути, цър-вул написа:

Win 11 25330/Intel HD 4000/driver 10.18.10.4358 - нямам проблем, но ползвам стария контекст.

Това дърво си го слага Windows-а нали?

преди 19 минути, S197 написа:

Не зная дали още е актуално това правило, но всички драйвери оставам да ги сложи Windows, но за видеокартата си слагам драйвера от сайта и.

преди 3 минути, цър-вул написа:

Някой да е правил реинсталация от облака?

Не. Не зная как става. И че може.

преди 34 минути, S197 написа:

off

Аз съм с Windows 10 на Dell Optiplex 7010 и драйвърите за HD graphics 4000 от сайта на Dell са 10.18.10.5059

За Windows 11 от Dell за мен вече няма поддръжка и не знам Microsoft какво слагат.

преди 33 минути, parmobil написа:

off

Аз съм с Windows 10 на Dell Optiplex 7010 и драйвърите за HD graphics 4000 от сайта на Dell са 10.18.10.5059

За Windows 11 от Dell за мен вече няма поддръжка и не знам Microsoft какво слагат.

Ще ти инсталира Микрософски драйвер и ще си работи отново. Опитай, ако не вярваш.

преди 4 минути, Kolev72 написа:

Ще ти инсталира Микрософски драйвер и ще си работи отново. Опитай, ако не вярваш.

Аз вярвам, просто не знам с коя версия ще бъда.

преди 57 минути, vpvelev написа:

Не. Не зная как става. И че може.

cloud-download-and-local-reinstall-2.png
Вчера се наложи на отдалечена машина да правя възстановяване. DISM ревеше за липсващи файлове.  При избор на локално преинсталиране гърмеше. При избор на облачното време ме наплю. Изрева, че не може да намери мрежа. Обиколиха пол'вин Виена за LAN кабел и накрая пак греда...

преди 8 минути, parmobil написа:

Аз вярвам, просто не знам с коя версия ще бъда.

Версията ще е такава, която може да ти покрие разделителната способност на монитора. Нищо по вече.

преди 17 минути, Kolev72 написа:

Не! Инсталира интелски драйвър.

преди 1 минута, цър-вул написа:

Не! Инсталира интелски драйвър.

Да. Наистина е по вероятно да инсталира Интелски драйвър. Докато не опита, никой не може да каже версията на драйвъра.

преди 1 час, vpvelev написа:

Не зная дали още е актуално това правило, но всички драйвери оставам да ги сложи Windows, но за видеокартата си слагам драйвера от сайта и.

Моята карта е стара и не се поддържа вече.

на 5.04.2023 г. в 8:54, цър-вул написа:

По-скоро старата не е имала функционалността на новата

Много точна оценка! На новата ми прави впечатление, че проверките за изискванията на уиндоус 11 към хардуера не приключват с успешната инсталация с помощта на Руфус. Вчера се появи съобщение, че " уиндоус не намирал модул ТРМ". Стана ясно, че няма да ме остави на мира  , и тогава се сетих, че преди време бях купил един модул ТРМ 1.2, намерих го, включих го в дъното (Н110М), разреших го, разреших и секюре боот, след това в секцията "Защита..." вече на уиндоуса го активирах и изчистих, и въпросът с ТРМ приключи. Имаше и някаква жълта удивителна ,че част от паметта била изключена(?), без да разбера кой и защо я е изключил, я включих с бутон в самия прозорец на съобщението, и сега съм ок. Единственото, което не отговаря, е процесорът. До сега не ми е "обърнато внимание" на това, да видим по-натам. Само за сведение-ТРМ се намира в биоса-Advanced-Trusted Computing-TPM (много важно е да се въведе точната версия на модула).

44.png

45.png

Най-накрая, с много зор и псуванье, приключи инсталацията на 11ката. Ще гледам да е късата версия: от работеща 10, правя флашка с Руфус, като съответно му дам да разкара проверката за TPM. До тук добре... ISO-то е свалено директно от сайта на микроните, пардон, микромеките.... Отварям флашката, цъкам мощно на сетъпа и тръгва инстацията. Дал съм му да не проверява за ъпдейти, понеже четох, че могло да направи проблем. Инсталацията тръгва и зацикля  зверски на... 67%.  Прекъсвам я и чакам търпеливо 5 минути, докато се покаже десктопа на 10ката. Пускам пак сетъп-а. Тоя път давам да провери за актуализации... Хубаво... инсталацията тръгва....легам си. На другия ден, след работа, гледам машината се рестатирала и понеже няма кой да избере Windows oт grub-а, заредил се пигвина видиш ли. Рестартирам, тръгва черен екран с надписи, че инсталирал ъпдейтите и ще се рестартирал няколк пъти... пффф.. щом така иска - добре. Минаха се некви проценти, машината се рестартира и зацикля зверски на HP логото.  Нема мръднане. Гася принудително, пускам и пак к*рец! Теглих му една как си требва. Почнах да човъркам bios-a. To беха спирания на uefi-то, връщане на заводските настройки и какво  ли не. Накрая, нямам идея как, но успях да подмина HP логото в началото и после що да видя: GRUB се е омазал и ни джам да продължи, ни линукс да зареди. А до преди няколко рестарта, всичко си беше ок. Що така - не знам. Следвах некъв гайда да оправя кашата, ама нейсе. Накрая заредих една флашка с джам 10, той се усети, че тече ъпгрейд. Въпреки това отворих конзолата и си ремонтирах mbr-то с няколко команди, като резулата беше, че инсталацията с ъпдейтите се приключиха успешно. За пореден път се уверявам, че тези две системи не трябва да са на един компютър.

Да видим сега какво съм разбрал от твоето оплакване.

Инсталираш Windows 11 в среда на Windows 10. Обаче имаш и Линукс на същия диск и Windows ти прецаква GRUB. Това го знаят и малките деца.

преди 14 часа, S197 написа:

За пореден път се уверявам, че тези две системи не трябва да са на един компютър.

Не е ясно кои са двете системи, но предполагам, че са Linux и Windows. Могат идеално да са на един компютър, но е желателно да са на отделни дискове. Вероятно това си искал да кажеш.

Няколко пъти писах, че Windows иска неговия boot да си е отделно на отделен диск, защото поне при мен не се изпълняваха ъпдейтите. Сега не зная дали вече е така, но при мен Windows и Linux са на отделни дискове като всеки си има неговия boot или GRUB. Като от GRUB си стартирам и двете, но ако се скапе поне мога да вляза в Windows.

Така че инсталирай Windows 11 на чисто с форматиране на дяла с Windows 10. "Нов бардак със стари...."

Естествено че ако е един диска ще то отиде GRUB и трябва да си го възстановяваш. Но може да имаш по-горните проблеми които ти описах.

Така че приготвяй си 2 диска. А най-добре и още един за данни, снимки, музика и други подобни и важни неща.

преди 53 минути, vpvelev написа:

Естествено че ако е един диска ще то отиде GRUB и трябва да си го възстановяваш. Но може да имаш по-горните проблеми които ти описах.

Освен ако не пробва да стартира линукс от Windows

Adding a Linux/BSD entry to BCD storage with EasyBCD

NeoGRUB

Има и локализация на български (криво-ляво скована от мен)

Spoiler

image.png.6a998fc6e79a48ae1c4109120322f3c8.png

Описание на процеса:

Стартирай EasyBCD и кликни върху опцията "Add New Entry". След това избери Linux от раздела Операционна система. Избери GRUB2 в полето Тип и напиши името на дистрибуцията на Linux. Под раздела Drive избери раздела на Linux, т.е. диска, където е инсталиран Linux. Внимавай като избираш диска, защото избирането на грешен диск може да доведе до нежелан загуба на данни. Кликни върху бутона "Add" (знак +), за да потвърдиш настройките и да добавиш твоята дистрибуция на Linux към Windows Boot Manager.

Много ми лагваше системата,макар, че преди да пуснат 22h1, нямах такъв проблем и при опит да му дам rollback, ми даваше грешка, че не могъл да върне към 10. Пробвах да махна features ъпдейти - не помогна. Добре, че врътнах един леко стар имидж и си оправих системата. Както показва историята  - годините Windows-и са през един. 11 определено е греда. Защо ли? https://windowsreport.com/windows-11-steam-market-share/ Нещо се е размирисало и народа бега назад. MS иска да ти пробута новата техника, а старата какво, да я хвъляме ли? Баси консуматорите... Малко нещо да скръцне и дай да сменяваме, после що планетата е зарината с боклуци.

преди 32 минути, S197 написа:

Много ми лагваше системата,макар, че преди да пуснат 22h1, нямах такъв проблем и при опит да му дам rollback, ми даваше грешка, че не могъл да върне към 10.

Писах ти че не е добре да надграждаш 11 от 10 и то много важно - от графичната среда. Тогава не се променят много "дълбоко" системни файлове или библиотеки, защото повечето от старите работят в момента на инсталирането. И става манджа с грозде.

Инсталирай начисто с форматиране на дяла Windows 11 и тогава си кажи впечатленията.

преди 6 минути, vpvelev написа:

Писах ти че не е добре да надграждаш 11 от 10 и то много важно - от графичната среда. Тогава не се променят много "дълбоко" системни файлове или библиотеки, защото повечето от старите работят в момента на инсталирането. И става манджа с грозде.

Инсталирай начисто с форматиране на дяла Windows 11 и тогава си кажи впечатленията.

то даже надграждането не е много препоръчително, оства и една могъща папка Windows. old , по скоро за да верифицира инсталацията и хардуера да вземе ключ, но то това пък е и от 7 към 10 и от 8-8.1, идеята ми е , когато имаш възможност винаги инсталирай на чисто 😉 

преди 41 минути, vpvelev написа:

Не е много вярно, защото:
1. Windows 11 e надстройка над Windows 10, сиреч ъпгрейдът не е чак толкова драстичен по разлики.
2. При ъпгрейдите имаш 30/70% метод на актуализация с междини рестарти, което означава, че всичко се подменя, даже и процеси със стари системни библиотеки, които по времето на ъпгрейда са стартирани като 10-ка.

Има и допълнителни неудобства за изцяло нова чиста инсталация:
- ако  предишната ти инсталация е мега нафрашкана с инсталирани сървиси, програми. А преинсталация от чисто ще отнеме сигурно седмица да инсталираш всичко и да го настроиш, поне при мен е така, направо се поболявам от мисълта колко много време ще трябва да заделя за чиста инсталация, ако ми се наложи такава.
- или пък ако нямаш нов ключ за 11-ката, при мен доскоро беше от 7-ца.

При мен непрекъснато съм ъпгрейдвал няколко вече пъти от 1909 насам и нямам абсолютно никакви проблеми с нищо, нито пък някакви лагове или даже забавяния.

Вскичко е свързано с неудобства и заменки, когато преинсталираш влизаш в гората и си заделяш ден два за машината/ните (без да те е страх от мечките), софтуера има начин да се напасне по инсталация без да инсталираш всяка програма по отделно (както и драйвърните изисквания), хардуера веднъж взел ключ, се пази на съответното място. Няма нищо сложно, няма несигурност, всичко е добре установена практика и познати техники, както при Windows, така и при индустриалните сървъри. Въпрос на знания и свободно време 😉

https://www.acronis.com/en-us/products/cyber-protect/backup/ (един от множество варианти)

преди 37 минути, Lumiere написа:

заделяш ден два за машината/ните

в зората на демокрацията, сега всичко се решава за минути, чрез различни системи за виртуализация на хардуера

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.