Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

току-що, цър-вул написа:

Дали универсалния ще е по-добър? Сега ще пробвам, въпреки че ме съмнява да има разлика, още повече подобрение.

• Отговори 8,9k
  • Прегледи 746k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Това не е вярно, Владо! Ако IMAGE-а е направен преди да бъде спряна услугата като възстановиш пак няма да е спряна. Това ще е валидно само ако вече си направил IMAGE на спряна услуга, но тогава това щ

Публикувани изображения

Аз не виждам разлика, пак се отварят бавно task manage и explorer. Уж точките се вдигнаха малко в AS-SSD бенчмарка, но раеално няма разлика.

преди 27 минути, цър-вул написа:

Драйвърът на М$ е от 2023

изглежда не е, а и на твоята снимка също е от 2006 година.

Sp2sFmK.pngYZgBieK.png

преди 26 минути, Joss Bomon написа:

Е и? Пак на 9 годишен процесор пробваш. На твоя 5800Х трябва да зарежда моментално. Всичко в диспечера се зарежда моментално с отварянето му при мен.

Сега пробвах и на старата SFF машина с 4770 32 RAM 2,5" EVO диспечера пак си отваря и зарежда моментално с Windows 11 IoT 24H2.

Е определено IoT windows e по-лек най-вероятно. Иначе на виртуалката на 5800x наистина нещата се случват доста по-бързо, дори и без инсталирани VM драйвери. Принципно не ми пречи това на лаптопа, аз така или иначе task manager-a много рядко го отварям, ползвам System Informer - това работи много по-добре, има много повече настройки, повече функции и дава много повече информация за всичко.

А и като изключим тези забавяния, лаптопа работи нормално и сравнително бързо, а и аз рядко го ползвам - той е в кухнята и главно като хапвам, ако не гледам телевизия, пускам някой филм на телевизора там. Ако почне много да ме дразни, връщам за половин час имиджа с предната инсталация на windows 10 и готово.

преди 17 минути, Raze написа:

изглежда не е, а и на твоята снимка също е от 2006 година

Тази дата на М$ драйвърите е фалшива - и на 8, и на 10, и на 11 е все 2006. година

И при мен го има същия проблем като при Raze. explorer се отваря със няколко секунди забавяне както и ако искам да пусна някоя програма без значение каква е си се забавя няколко секунди това съм го забелязал на 22H2 и на 23H2.

преди 26 минути, vlado1985 написа:

И при мен го има същия проблем като при Raze. explorer се отваря със няколко секунди забавяне както и ако искам да пусна някоя програма без значение каква е си се забавя няколко секунди това съм го забелязал на 22H2 и на 23H2.

При мен най-много се забелязва при task manager и при explorer, с други неща нямам проблеми, отварят се със същата скорост както при w10.

Това без значение дали съм спрял защитата в реално време на defender (засега не съм го деактивирал на 100%, но съм спрял всички други неща, които прави).

И най-много ме дразни това, че почти без нищо стартиране на заден план процесора постоянно е на 5% и на моменти отива до 10%. При уиндоус 10 това го нямаше, а на заден план съм пуснал същите неща, които имах и преди. Ще видим дали ще го изтрая и колко, преди пак да върна бекъпа с уиндоус 10.

преди 11 минути, Raze написа:

При мен най-много се забелязва при task manager и при explorer, с други неща нямам проблеми, отварят се със същата скорост както при w10.

Това без значение дали съм спрял защитата в реално време на defender (засега не съм го деактивирал на 100%, но съм спрял всички други неща, които прави).

И най-много ме дразни това, че почти без нищо стартиране на заден план процесора постоянно е на 5% и на моменти отива до 10%. При уиндоус 10 това го нямаше, а на заден план съм пуснал същите неща, които имах и преди. Ще видим дали ще го изтрая и колко, преди пак да върна бекъпа с уиндоус 10.

А в сайта на производителя какво се предлага? Мен Dell приятно ме изненадаха с Intel Chipset Device Software 02 Dec 2024 и това зависване изчезна на старата ми машинка.

преди 9 минути, Raze написа:

И при мен е така като стартирам системата и отворя диспечера на задачите има забавяне 3-4-5 секунди. Това забавяне се получава и в explorer и като искам да отворя някоя програма примерно ccleaner или музикалния ми плеър xmplay и двете програми са ми портативки и си чакам. 

Но както беше написал цървул за драйвера да се ъпдейтне с microsoft не мисля че проблема е от него а от самата рам.

Ти беше написал че на другата ти машина дестопската с ddr4 памет това забавяне го няма ами няма го все пак ddr4 е много по бърза от ddrr3.

А ако паметта е L-ка отварянето на каквато и да е програма и като цяло производителноста на машината ще бъде много по голяма и ще се видят разликите. Ето аз сега примерно на мойто дъно и да искам немога да му сложа памет L-ка защото не поддържа L-ки мислех си да сменя ssd-то примерно с 240гб защото това с което съм в момента е 120гб но като се замисля пак няма да има промяна в производителноста.

преди 4 минути, parmobil написа:

А в сайта на производителя какво се предлага? Мен Dell приятно ме изненадаха с Intel Chipset Device Software 02 Dec 2024 и това зависване изчезна на старата ми машинка.

Не, няма по-нови драйвери от 2015/2016. Дори инсталирах chipset драйверите от сайта на асус, че даваше едно липсващо устройство в device manager. Ще пусна един 'driver booster' да видим какво ще стане, така или иначе имам restore point, а и нещата май пак отиват на връщане на windows 10, и някой ден може да пробвам последно с 11 LTSC. 

преди 2 минути, vlado1985 написа:

И при мен е така като стартирам системата и отворя диспечера на задачите има забавяне 3-4-5 секунди. Това забавяне се получава и в explorer и като искам да отворя някоя програма примерно ccleaner или музикалния ми плеър xmplay и двете програми са ми портативки и си чакам. 

Но както беше написал цървул за драйвера да се ъпдейтне с microsoft не мисля че проблема е от него а от самата рам.

Ти беше написал че на другата ти машина дестопската с ddr4 памет това забавяне го няма ами няма го все пак ddr4 е много по бърза от ddrr3.

А ако паметта е L-ка отварянето на каквато и да е програма и като цяло производителноста на машината ще бъде много по голяма и ще се видят разликите. Ето аз сега примерно на мойто дъно и да искам немога да му сложа памет L-ка защото не поддържа L-ки мислех си да сменя ssd-то примерно с 240гб защото това с което съм в момента е 120гб но като се замисля пак няма да има промяна в производителноста.

Таск мениджъра бавно ли се отваря? На машината с xeon паметта е ddr4 да, макар и на 2400 MHz - 2х16 GB. На лаптопа паметта не я дава да е L, все пак се води 'геймърски': 
DIMM1: SK hynix HMT41GS6AFR8A-PB

DIMM3: Samsung M471B5173DB0-YK0

Driver booster намери доста неща уж за ъпдейт, направо му давам да обновява всичко да видим. Иначе този проблем с task manager го имаше и преди, като ъпдейтвах към по-старата версия на windows 11, без да правя нова инсталация. Тогава директно task manager забиваше и изобщо не можеше да се ползва. То реално самия прозорец бързо се отваря, но вътре докато се появи нещо минават 7-8 секунди. Другите неща не са толкова дразнещи. И като спрях доста от нещата, които бях пуснал на заден план, успях да смъкна ползването на процесора до 3%, въпреки че същите неща ги имах и при win10.

ELavYsC.png

преди 15 минути, цър-вул написа:

А фондовите приложения забрани ли ги? 

кои?

преди 6 часа, цър-вул написа:

Коо голяма е Windows папката ти в момента? Долу-горе толкова +~2GB ще ти трябва за ъпдейта

30 гб е Windows отделно показва ,че приложенията заемат 34 гб а имам 10-15 които не са някакви обемни като инсталация или тежки ... Освободих 5 гб и станаха 25 но не виждам какво друго може да освободя тъй като в appdata не виждам нещо обемно. Иначе диск Ц е 116 гб.

преди 14 минути, Raze написа:

кои?

Disable Background Apps for all users with Group Policy Editor
1. Enter gpedit.msc into the Run text box by pressing Win + R.
Computer Configuration

Administrative Templates

Windows Components

App Privacy
2. Double-click the "Let Windows apps run in the background" policy in the right pane.
3. Select the "Disabled" choice, then select "Apply" and "OK."

@Raze, можеш да си компилираш/инсталираш окастрена 11 IoT Enterprise с помощта на генерирани скрипт от немците за инст. без намеса. Или с конф. файл от uupdump

преди 42 минути, Raze написа:

Таск мениджъра бавно ли се отваря? На машината с xeon паметта е ddr4 да, макар и на 2400 MHz - 2х16 GB. На лаптопа паметта не я дава да е L, все пак се води 'геймърски': 

Driver booster намери доста неща уж за ъпдейт, направо му давам да обновява всичко да видим. Иначе този проблем с task manager го имаше и преди, като ъпдейтвах към по-старата версия на windows 11, без да правя нова инсталация. Тогава директно task manager забиваше и изобщо не можеше да се ползва. То реално самия прозорец бързо се отваря, но вътре докато се появи нещо минават 7-8 секунди. Другите неща не са толкова дразнещи. И като спрях доста от нещата, които бях пуснал на заден план, успях да смъкна ползването на процесора до 3%, въпреки че същите неща ги имах и при win10.

При положение че паметта е ddr4 която е по бърза от ddr3  би трябвало да го няма този проблем макар и паметта да не е L-ка.

Но като гледам едната памет тази sk hynix я дават че не е L-ка само самсунга е L-ка нищо чудно и този проблем при теб да се появява ако така си събрал двете памети едната л а друга не л .

Ще дам един пример както всички знаем ssd е по бързо от hdd но има и някои hdd-та които достигат същите скорости като ssd-тата на един стар лаптоп леново с ddr3 и двуядрен i5 точния модел го забравих паметта беше 8гб L-ка и със hdd 

wdc wd10jpch-24ue4to 1000.2gb операционната система стартираше за по малко от 10 секунди същия този диск си го ползвам за склад само.

А за драйвери не ти препоръчвам driver booster по добре използвай driverpack solution15 но я пусни да сканира и качи драйверите офлайн а не онлайн.

Паметите така си бяха с лаптопа още като го взех, не съм ги сменял. Като изключим тези 'дреболии' с win 11, за толкова стара машина работи перфектно.

преди 33 минути, цър-вул написа:

Disable Background Apps for all users with Group Policy Editor
1. Enter gpedit.msc into the Run text box by pressing Win + R.
Computer Configuration

Administrative Templates

Windows Components

App Privacy
2. Double-click the "Let Windows apps run in the background" policy in the right pane.
3. Select the "Disabled" choice, then select "Apply" and "OK."

Да си работят. Ако ги спра знам ли какво после няма да работи. Като гледам, те не заемат чак толкова ресурси реално. Ще пробвам да му свикна, няма промяна след ъпдейта на драйверите с driver booster. Реално нещата, които ползвам си работят нормално. Дори и 4К mkv филми подкарва през мрежата от десктопа, които са по 20+ гигабайта и се гледат без насичане. На media player classic съм пуснал madvr, задал съм през дисплей опциите на windows за mpc да ползва 860m видеокартата. Процесора на моменти при превъртане отива към почти 100% но средно при гледане е на около 50-60% при по-тежките филми.  Товарят се и двете видеокарти, като nvidia-та е по-натоварена, средно около 50-60 при по-големите файлове, но филма си върви нормално. Дори с AV1 няма проблеми.

А и относно DDR3/DDR3L реално няма разлика. Единствено DDR3L може да работи на по-нисък волтаж. Даже тук намирам, че точно това 4 поколение на интел работи само с DDR3L.

What is DDR3L Memory | Dell US

преди 7 минути, Raze написа:

Паметите така си бяха с лаптопа още като го взех, не съм ги сменял. Като изключим тези 'дреболии' с win 11, за толкова стара машина работи перфектно.

Ако искаш пробваяй само с едната памет тази която е л да видиш дали ще има промяна ако ли не примиряваш се просто все пак е стар лаптоп макар да работи отлично все още.

Е хайде чак такива експерименти няма да си правя. Реално машината не работи по-различно при нещата, които правя на нея, просто има забавяне в тези 2 случая - с task manager най-голямо, като него го пускам много рядко, както казах вече, а това с explorer не е особено проблемно и не е чак толкова бавно. Другите неща си работят по същия начин. Имам съмнения за task manager, че не се разбира с някои от asus нещата, понеже преди точно заради тях блокираше, като по-новата версия директно си каза, че не са съвместими, не ги пусна и task manager проработи. Дори и сега, при опит за инсталиране на asus нещата за подсветката на клавиатурата и визуализациите windows изписа, че 2 системни файла няма да ги 'пусне'. Подсветката работи и мога да и контролирам силата на светене, но няма индикация за това на екрана, което не ми е проблем.

@RazeТи си знаеш най добре но аз ти предложих да пробваш само с едната рам тази коят е л защото в този ти пост си написал това че едната памет е л а другата не е.

Цитат

На лаптопа паметта не я дава да е L, все пак се води 'геймърски': 

Не, просто дадох характеристиките на паметите от aida64, никъде не съм писал конкретно някоя да е L. CPU-Z ги дава и двете L и на 1.35 V, а и според това, което намерих и дадох връзка, процесора работи само с L памети.

преди 1 минута, Raze написа:

Не, просто дадох характеристиките на паметите от aida64, никъде не съм писал конкретно някоя да е L. CPU-Z ги дава и двете L и на 1.35 V, а и според това, което намерих и дадох връзка, процесора работи само с L памети.

Аз лично много не се доверявам на cpu-z aida64 винаги ми е показвала точна информация. Но дори и да се съмняваш в двете програми като махнеш паметите на етикетите си пише какви са.

И малко ъпдейт по моите драми: върнах пак windows 10, пак има забавяне при отваряне на task manager - зарежда CPU и MEMORY и останалите неща се зареждат след 5-6 секунди. Изглежда си е хардуерно. Windows 10 работи една идея по-леко, но и с 11 е почти същото, така че си връщам бекъпа на 11 засега и него ще ползвам.

Пробвай инсайдърче да видиш
Направи се инсайдърец с помощта на скрипта, рестартирай и ъпдейтни от Windows Update. Винаги можеш да ролнеш назад от инсайдърското меню в настройките.

OfflineInsiderEnroll.cmd

преди 21 часа, Raze написа:

на заден план процесора постоянно е на 5% и на моменти отива до 10%

При мен не е така. Не е виновен уиндоуса , а твоя хардуер. 

преди 1 час, Raze написа:

така че си връщам бекъпа на 11 засега и него ще ползвам.

Правилно решение! Малко като свикнеш, ще усетиш, че назад не може.

22.png

преди 15 минути, цър-вул написа:

Пробвай инсайдърче да видиш
Направи се инсайдърец с помощта на скрипта, рестартирай и ъпдейтни от Windows Update. Винаги можеш да ролнеш назад от инсайдърското меню в настройките.

OfflineInsiderEnroll.cmd 16.36 kB · 0 изтегляния

Стига експерименти, и така си работи добре и достатъчно бързо, като изключим дребния проблем със стартирането на task manager.  

преди 12 минути, Panzer 4 написа:

При мен не е така. Не е виновен уиндоуса , а твоя хардуер. 

Е хардуера е ясно, слаб е, все пак процесора е 11 годишен 4/8 с DDR3. За толкова време като изкара лаптопа е супер и още си работи перфектно. Колко не може назад ще видим, на главния десктоп оставам с windows 10 засега.

преди 5 минути, Raze написа:

Е хардуера е ясно, слаб е, все пак процесора е 11 годишен 4/8 с DDR3.

С Core i5 3320/16GB DDR3/1600 и 27788 нямам такъв проблем

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.