Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Различни скорости при кабел и Wi-Fi. В полза на Wi-fi ?

Препоръчан отговор

Имам нужда от мнения.

Факти:

Интернет 90 MBps. Влиза в рутер TP-Link TL-WR1043ND v.2. От рутера излиза кабел към домашна машина с Windows 10 обновен. Забелязах ниски скорости на upload. Дъвках се с хостинг компанията от САЩ. След дълги препирни наистина се оказва, че проблем при тях няма. След това изследвахме заедно с моя ISP. И при тях няма проблем. А аз съм с ниска скорост на качване. Откачих кабела от рутера и го закачих директно на машината. Скоростта чувствително се подобри. Но ... когато направих същите проби за качване на същите файлове на същия сървър със същата програма, но през Wi-Fi от лаптоп - скоростта е светкавична ! Ха, сега, де. Защо скоростта през Wi-Fi е в пъти по-бърза от тази по директно свързан кабел ?

Имам нужда от вашите мнения. Аз ще се включа утре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дай си модела на LAN картата, WLAN/безжичната картата спецификацията на компютъра/лаптопа?

На пръв поглед рутера поддържа скорости по WLAN до 450 Mbps ,и 1000 Mbps по LAN.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Настолен

Intel Core i5-4460 3,20 GHz, RAM 8 GB, SSD AData SP550

LAN Realtek към дъно Gigabyte H81M-D3H

Лаптоп

Lenovo ThinkPad L430

Intel i5-3230M 2,60 GHz, RAM 6 GB, SSD Samsung 850 EVO 250GB, LAN Realtek

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, 2249 написа:

през Wi-Fi

Виж на какви скорости се свързват (ncpa.cpl> десен клик по карта>Status)

Snap5.png

Версия на фърмуера на рутъра?
https://www.tp-link.com/bg/support/download/tl-wr1043nd/v2/#Firmware
Изключи и след минута включи захранването на рутъра.
Деинсталирай LAN картата, без отметка за изтриване на файловете, рестартирай

преди 56 минути, 2249 написа:

LAN Realtek

100Mbps?

преди 56 минути, 2249 написа:

LAN Realtek към дъно Gigabyte H81M-D3H

С коя версия на драйвъра е?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имам нужда от мнения.

Факти:

Интернет 90 MBps. Влиза в рутер TP-Link TL-WR1043ND v.2. От рутера излиза кабел към домашна машина с Windows 10 обновен. Забелязах ниски скорости на upload. Дъвках се с хостинг компанията от САЩ. След дълги препирни наистина се оказва, че проблем при тях няма. След това изследвахме заедно с моя ISP. И при тях няма проблем. А аз съм с ниска скорост на качване. Откачих кабела от рутера и го закачих директно на машината. Скоростта чувствително се подобри. Но ... когато направих същите проби за качване на същите файлове на същия сървър със същата програма, но през Wi-Fi от лаптоп - скоростта е светкавична ! Ха, сега, де. Защо скоростта през Wi-Fi е в пъти по-бърза от тази по директно свързан кабел ?

Имам нужда от вашите мнения. Аз ще се включа утре.

Какво значи интернет 90 мегабита? Как разбра, че няма проблем при интернет доставчика и при хостинг доставчика.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, JKirilov написа:

Какъв е кабела?

Остава да уточниш за кой кабел става дума!
1. PC<>router
2. Router<>ISP
3. Захранващият ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре карайте стъпка по стъпка. За целта обаче ще Ви трябва още една машина.

Заподозрян 1, но не по важност - кабелът. Пазарът е залят от CCA кабели, което преведено означава калайдисан с мед алуминиев кабел. Предимство само едно - цената. Изключително евтини. Недостатъци - едни тон. От влошаване на връзката с дължината, та до същото, ама с течение на времето. Днес работи, след 3-4 месеца - не. Най-често се случва, ако се подмята, прегъва. Например 5 метра кабел използван периодично за включване в устройство. За да проверите тази вероятност, свързвате две машини директно само с кабела. После правите тестове чрез "прехвърляне" на информация.

Заподозрян 2 - Windows, drivers - същото като горното упражнение, но с linux/BSD дистрота на двете машини. Най-лесно с "живи" флашки.

Ако всичко е наред - остава заподозрян номер 3 - рутерът. Проверявате дали има нови версии на фърмуера. Ако има - флашвате. Ако проблемът остане - пишете на съпорта им. И/или търсете друг фърмуер, ако има - dd-wrt например. Ако не греша, този е за Вашия модел. Ако няма резултат - друг рутер, а този го оставяте за AP. Под рутер по-добре се насочете към евтина десктоп машина с гигабитова карта и добавете още една или няколко такива. За софтуер най-лесно за Вас ще бъде pfsense.

п.с - Ако връзката е лоша и с други кабели между двете машини без значение от ОС и съответно драйвъри - остава хардуерен проблем в чипа на едната или и двете карти на десктопа и лаптопа. Варянт за десктопа - PCI-E x1 NIC с чип на Интел, за лаптопа - USB NIC

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за отделеното време и отговори. Скоро започвам с отговорите.

Само искам да допълня, че на друг адрес /150 MBps/ имам същите проблеми с ниски скорости. Общото е абсолютно същия рутер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 часа, цър-вул написа:

Версия на фърмуера на рутъра?
https://www.tp-link.com/bg/support/download/tl-wr1043nd/v2/#Firmware

Вариант - пробвай с рутър на доставчика (Phicomm K2P)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, цър-вул написа:

Вариант - пробвай с рутър на доставчика (Phicomm K2P)

Още от снощи си го мисля това да им поискам един рутер за проба. Ама се спрях, защото после може да искат да ми го оставят. При техните условия 😉

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

spacer.pngspacer.png

Скорости към еднакъв сървър. 1.PC, 2.лаптоп

spacer.png

spacer.png

Рутерът е с версия на фърмуера 3.15.31 build 130925 rev. 32445n. Версията е откакто е сложен. Виждам, че е стара. Дръпнах следващите две и като начало ще започна с надграждането. мога ли направо да надградя до последната, или трябва да карам по ред ?

Следва деинсталиране на LAN картата.

Интернетът е зададен като симетричен. Зададено е скоростите на сваляне и качване да са еднакви.

Кабелът е от комплекта на рутера, но веднага мога да го заменя.

Веднага мога да получа рутер от доставчика, но не мога да сменям настройки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, 2249 написа:

не мога да сменям настройки

Можеш! - имат панел за лимитирани настройки, или оператор прави други!
https://my.networx.bg/#/manage/broadband

преди 32 минути, 2249 написа:

мога ли направо да надградя до последната

Да, но за последната трябва да имаш предвид, че търябва да настроиш рутъра от нулата за тази версия!

Цитат

TL-WR1043ND_V2_150910

Download
Published Date: 2015-10-23 Language: English File Size: 4.73 MB
Modifications and Bug Fixes:

New Features/Enhancement:

1. Added SpeedBoost function,improved the wireless speed to 450Mbps

Notes:

1. For TL-WR1043ND_V2.
  2. Old firmware’s configuration file can’t be imported into this new firmware.
  3. Your device’s configuration will be lost after upgrading, which means you need to configure your device again

А пробва ли трансфер между двете машини и да мериш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Прочете ли, че загубата на настройки се отнася само за тази версия на фърмуера

преди 4 минути, цър-вул написа:

you need to configure your device again

Не казват, че може да се импортнат настройките. Може би в тази версия има промени насдреси или нещо друго, непозволяващо ползване на бакъп.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, цър-вул написа:

Прочете ли, че загубата на настройки се отнася само за тази версия на фърмуера

Не казват, че може да се импортнат настройките. Може би в тази версия има промени насдреси или нещо друго, непозволяващо ползване на бакъп.

Няма проблем. Знам данните за акаунта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вие така или иначе имате две машини и възможност за още един кабел. Защо сам не си изпробвате възможностите на рутера? Ако аз бях във Вашата ситуация, щях да направял следното:

1. Правя това (лично аз под Линукс) и бих прехвърлял файлове с различна големина и програми между двете машини, за да видя каква е скоростта. Ако и двете машини са с гигабитови карти, то пресметнато скоростта трябва да е около и малко над 100 бегабайта в секунда или в мегабити - един бегабит. По-точно 1 гигабит е 125 мегабайта. Ако файлът е с големина 10 гигабайта, трябва да се прехвърли за ок. 82 секунди (минута и 22 секунди). Някои програми показват средна скорост на връзката. Това бих го направил с двата кабела, за да съм сигурен, че работят.

2. През рутера, бих направил същото, като двете машини са свързани в "жълтия" му интерфейс. Така ще проверя на какво е способно устройството. 99% съм сигурен, че четирите порта са дефакто на един интерфейс, нощо, че не са описани като различни.

3. Пак като горното, но вече с едната машина включена във WLAN на рутера. Играеща ролята на "доставчик". Цялото упражнение става доста лесно под Linux дори с инсталацията на DHCP сървър. После с SSH, ftp, scp и още един тон програми, тестовете стават лесни. Ако не Ви се занимава, ще трябва ръчно да задавате IP-ta на машините и на рутера. За WALN -a -пренасочване на порт или директно IP-то на машината от жълтия порт в DMZ.

За какво е цалото това упражнение? Ми, защото почти всички производители, най-вече TP-Link имат гадната практика устройства с два интерфейса в чипа, да им забиват 6 и повече хардуерни. И бозата става сериозна. На един мой AC дори жълтите портове и WiFi са един интерфейс. Мисля, че това не можеше да се провери с фърмуера на TP-Link, но с dd-wrt е очевадно. Та, така изпълнена системата, може и ще има най-различни проблеми при различни сценарии. Може да има огромно забавяне при пренос на данни от един жълт порт в друг и/или от жълт към WLAN (синия). Като добавим и WiFi  и манджата с грозде е разбъркана.Докато изпробвате способностите на рутера през кабели, желателно е WiFi да е спрян. При изправни LAN карти на двата компа и качествени кабели, ще видите какви са истинските възможности на рутера, а не описаните от производителя.

Не на последно място, силно непрепоръчителни са тестовете за скорост през сайтове. Никаква гарация нямате дефакто показаното дали отговаря на истината. Още повече, ако са на доставчика. Пък за презокеански връзки, забавянето може да е от безброй неща - хем по протоколи, хем по портове и адреси, хем от натовареност на съответната мрежа и още много други. Аз лично предпочитам SSH достъп до двете машини. Например - имам два VPS-а - Германия и Холандия. Германският е с 200 мегабита скорост, която обаче е варираща от 20 до 200. Холандският (нидерланският) има постоянна 100 мегабита връзка и дефакто 20GB фаил го  изтеглям по-бързо от холандския VPS отколкото от германския, нищо че е уж с двойно по-бърза рекламирана връзка. Та винаги имам едно на ум какво и къде да хоствам. Иначе със спийд тестове уж много бърза връзка, дефакто не. Бърза е 10-20 секунди, после намалява до 20-30 мегабита, после се вдигне до 100-150, после пак намалява, чат-пат достига 190-200. През повечето време е под 100. Гледам я на прогреса на програма. Средната скорост след приключване на копирането сутрин - 80-тина мегабита. Вечер към 60. Към холандския е 95-100 без значеие от час пик. Но е и доста по-скъп.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, 2249 написа:

Смяната на фърмуера ми без проблем, но не доведе до положителен резултат.

Купуваш си една лодка и по Дунав - за рибки. На природа и чист въздух!:offtopic_s:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Kolev71 написа:

Купуваш си една лодка и по Дунав - за рибки. На природа и чист въздух!:offtopic_s:

:offtopic_s:№2 - Снощи ходих на вечеря в центъра на твоя град. Много народ, бре ... И все хубави хора :yanim:

@freen Твоите предложения изискват повече време. Затова ще ги правя едно по едно и ще пиша.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, 2249 написа:

Смяната на фърмуера ми без проблем, но не доведе до положителен резултат.

Сигурни сме, че кабелите са ОК? А с какво сменихте фърмуера?

Твоите предложения изискват повече време.

Ми, зависи какви умения имате и какъв контрол имате над машините си. Бъдете сигурен, че няма блокирани портове и т.н. Стъпка по стъпка:ю

1. Инсталирайте iperf и на двете машини. Програмата няма сървър и клиент, а се рънва в съответния мод. Конзолна е. На едната машина я рънвате с -s флаг, на другата с -c IP-to.

2. Направете връзка между двете машини с кабел. По-нагоре бях дал как става под windows. Ако имате firewall, спрете го и на двете машини, ако не знаете как да го управлявате. Пуснете един ping от едната машина към другата, за да сте сигурни, че има връзка.

3. Стартирайите iperf  и на двете машини. На едната мисля, само със

iperf -s

на другата с:

iperf -c 192.168.1.1

192.168.1.1 е примерно IP на машината в  -s  mode.  От Вас зависи какви адреси ще сложите на машините в стъпка 2.

Май това видео изглежда "лесно" за windows потребителите.

Ако скоростите са желаните от Вас, следващата стъпка:

Откачвате рутера от доставчика, с кабел-а се логвате в него, слагате му ръчно ИП на WLAN  и спирате WiFi. После, с другия кабел, закачате в ЛАН и другата машина. Пак ping, за да видите има ли връзка и ако да - пак теста с iperf. Ако всичко е наред, едната машина я закачате в WLAN. Не съм сигурен, но ако пуснете нея в -s mode, може и да не се налага да добавяте другата в DMZ или да пренасочвате портове. На теория не би трябвало. Порт се пренасочва само, когато от WLAN се инициализира връзката. Ако всичко е наред - пуснете Wifi и пак тествайте. Ще ми е интересно да споделите резултатите от тестовете.

п.с Забравих да кажа за DHCP сървъра. Спрете го и него в рутера или махнете ръчно сложените адреси на машините, защото те в момента си взимат адресите от рутера.

И още една добавка - преди всичко, пробвайте само да спрете WiFi на рутера от уеб панела му и направете тестове с  iperf към някой от публичните сървъри. Ако е миш-маш с фърмуерът, може да не е забъркан докрай и интерфейсът да работи коректно със спрян WiFi. Сега загледах моя TP-Link, дори физическите адреси на WiFi и 4-те жълти порта са еднакви - сиреч е един интерфейс.

Успех!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За протокола: сетих се, че имам рутер TP Link WR740N. Обнових му фърмуера, направих му настройки и го сложих вместо сегашния. На РС скоростта литна. На лаптопа Wi-Fi не можах да пробвам, защото не тръгна от рутера. Явно ниските скорости са заради рутера. След толкова мъки май се разбра от къде идва проблемът. Може би ще е по-добре да отворя нова тема за смяна на фърмуера на WR1043ND с dd-wrt или openwrt.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...