Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RAM 1GB или 2x512MB

Featured Replies

Дори и прирастът да не е спиращ дъха, все пак го има и е по-добре от нищо. Това не променя ситуацията. ;)

Да се вземе 2х512MB, а после да се замени с 2х1GB или да се добави още. Втория вариант елиминира двуканалния режим, но сами казвате, че ползата е минимална. Така в началото ще има двуканален режим (дори и малко прираст, все е нещо), а после количеството ще компенсира двуканалния режим. Или държите и в началото да е една банка? Да напомня за втори път, че говорим и за пари, които не се берат от дърветата, и харченето им трябва да е разумно.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

След малко ще ви направя бенчове на моя компютър с едноканален и двуканален режим. Да видим какъв е прираста в сокет 939. Остава само някой да направи същото и на АМ2!

Само не ни показвай Memory тестове за максимална пропусквателна способност и тем подобни ;):hush:

Искам 3DMark-ове и други екстри :P

Редактирано от myd (преглед на промените)

Само не ни показвай Memory тестове за максимална пропусквателна способност и тем подобни :P;)

Искам 3DMark-ове и други екстри ;)

Не ми се занимава да чакам 2 пъти 3D Mark. Направих Cache and Memory Benchmark с Everest. Сега ще ги ъплоудна и ще ви дам връзка да видите разликата. Аз лично не мислех, че ще е такава ;)

Ето ви резултатите:

Single Channel

Dual Channel

Редактирано от iovi (преглед на промените)

Не ми се занимава да чакам 2 пъти 3D Mark. Направих Cache and Memory Benchmark с Everest. Сега ще ги ъплоудна и ще ви дам връзка да видите разликата. Аз лично не мислех, че ще е такава ;)

Ее, тези Memory тестове не отразяват реалната ситуация.

И аз мога да направя на моя socket A Memory тест и да кажа, че двуканалният режим ми дава много ;)

Ако ти се отдаде възможност някой път, си поиграй с по-сериозни тестове cool.gif

Сега разгледах тестовете. Както и предполагах в по-горните постове, резултатите отразяват именно теоритичното удвояване на максималната пропусквателната способност на рамта и не са мерило за реалната полза :P;)

По-скоро PCMark, а не 3DMark според мен. :P

Memory тестът на PCMark също ще покаже двойно подобрение, защото максималната постижима скорост на трансфер се е удвоила заради двуканалността.

Правил съм същите тестове и с моята Socket A платформа, като и там отчетох двойно предимство по тези показатели.

Но както спомена по-горе в темата, реалното предимство при Socket A е 1-2% , а не 100% biggrin.gif

PC Mark е по-добър за тая цел, но след малко ще пусна 3D Mark, защото го имам инсталиран. Ще видим там каква е разликата.

PC Mark е по-добър за тая цел, но след малко ще пусна 3D Mark, защото го имам инсталиран. Ще видим там каква е разликата.

Няма ли някой с АМ2 система да се жертва в името на каузата cool.gif

Дай от PC Mark, този път на *.jpeg :P

Че кой говори само за него тест. Има и доста други тестове. И не мога да разбера какво толкова ще се докаже с 3DMark. Първите два символа са повече от показателни за какво е ориентирана програмата - 3D графика. Нима при тестването на pixel и vertex shader-ите например ще има особена разлика? Тогава нещата се свеждат повече да изчислителната мощ на графичното ядро и централния процесор.

Че кой говори само за него тест. Има и доста други тестове. И не мога да разбера какво толкова ще се докаже с 3DMark. Първите два символа са повече от показателни за какво е ориентирана програмата - 3D графика. Нима при тестването на pixel и vertex shader-ите например ще има особена разлика? Тогава нещата се свеждат повече да изчислителната мощ на графичното ядро и централния процесор.

И работата с рамта влияе, особено на версии 2001 и 2003.

Според мен те са най-подходящи за теста cool.gif

Пак съм тук с резултатите от 3D Mark 06

Single Channnel 1024 Мb of Ram- 2509 3D Marks

Dual Channel 1024 Mb of Ram - 2511 3D Marks

И това, че рамта не играе АБСОЛЮТНО НИКАКВА роля при 3D Mark, доказва третия тест с 1536 Mb Dual Channel рам, при при който постигнах 2506 3D Marks.

:rolleyes:

Пак съм тук с резултатите от 3D Mark 06

Single Channnel 1024 Мb of Ram- 2509 3D Marks

Dual Channel 1024 Mb of Ram - 2511 3D Marks

И това, че рамта не играе АБСОЛЮТНО НИКАКВА роля при 3D Mark, доказва третия тест с 1536 Mb Dual Channel рам, при при който постигнах 2506 3D Marks.

:rolleyes:

3DMark 2005 и 2006 наблягат най-вече на графичната подсистема, както спомена Night_Raven. Разбира се процесорът и работата с рамта оказват също влияние.

Все пак на 3DMark 2001SE ще е най-обективно да се тества, защото там резултатът не зависи толкова силно от видеокартата.

Благодаря ти за труда да тестваш cool.gif

Преди около месец и половина добавих още една плочка 512 МВ към наличната 512 МВ. Чудесно, нали? Да, ама не - старателният подбор с цел максимално съвпадение на двете плочки не даде очаквания резултат, компютърът започна да се рестартира безпричинно (бях пуснал тема в съответния раздел), тестовете показаха, че двете едномаркови (Samsung, но не знам цифри и букви) работят безпроблемно поотделно, но след 1-2 часа съвместна работа започват да генерират грешки, от които компютърът сам си се защищава с рестарт.

Не бих се наел да коментирам дали наистина е било пълно съвпадението на модела (мисля, че е абсурно след около 2 години), дали е била фалшива втората или какво, но добре, че имам 3 години гаранция, та накрая ми подмениха добавената плочка Samsung с някаква, на която дори не запомних името, но компютърът си работи предоволно.

И понеже по-горе на няколко пъти стана дума за евентуален конфликт като при моя случай, бих се спрял на варианта 1 ГБ. Не пренебрегвам предимствата на dual channel, но дайте да видим при какви случаи реално се използва този плюс.

hlevoust, няма никакъв проблем да е двуканална паметтa, стига да е комплект (kit). То това е и идеята - паметта е тествана и работи нормално в двуканален режим. Това обикновено се прави от фирми, които НЕ произвеждат собствена памет, а ползват чужди чипове. Водят се handpicked (подбрани) и тествани.

(Тук ме напушва смях, защото си представям реклама със служител на някоя фирма, който грижливо "подбира" памет, както по рекламите за разни ракии и сокове. biggrin.gif )

Всъщност тези "производители" намират сходни чипове и ги пускат като комплект, че иначе имат толкова различни, че не е истина. Те затова и пускат памет с разни там радиаторчета, за да скрият какви чипове са използвали.

На теория банките на производителите на памет би трябвало да са идентични. Затова и Samsung нямат kit-чета. И все пак, както опитът на hlevoust доказва, това СЪЩО не дава никаква гаранция за съвместимост.

Да, за съжаление е така - няма гаранции, нормализирането на ситуацията ми отне няколко дни, а за изхабените нерви няма да говоря.

Според мене, ако ще се слага памет, трябва да е 2 х 1ГБ cool.gif

Паметите вече са достатъчно евтини........

ОК, аз съм с М2N-E и двуканален режим 2х512 A-Data 800 с чипове А-Data, не както отначало внесоха с Еlpida. Доволен съм. Не съм имал време за тестове но врярвам в ползата от двата канала, говори се за 15% до 40% приемущество при някой приложения, но дори и 5% да е пак ще си ги искам!! Не пренебрегваите ползата от малките проценти! 5 от памет, 10 от качествена карта, 2 от дъно, 3 от харддиск, 5 от захранване и няколко от качествени драйвери... като се съберат стават доста! Не обичам да форсирам, въпреки че се налага за мен или други. Предпочитам да купувам заводски форсирани "модули" с гаранцията им! Важното е производителността и стабилността да са максимални за цената си, дори и с 2% за мен.

Редактирано от qip (преглед на промените)

Хора в момента няма полза от 2х512 MB RAM, просто защото това, ако слушаме е изискването за Windows Vista от Home Premium нагоре версиите, игрите също са с тенденция новите да искат по минимално 512 MB, а при по-добри настройки да искат и около 1 GB RAM, в момента да се закупят 2х512 е все едно да ида да си купя Мерцедес 190-тка и после да гледам как другите с Golf 3-4 ме изяждат като топъл хляб, по-доброто в случая, което и аз ще направя, само че с DDR1, все още не съм се убедил в надеждността на AM2 socket-а, купувам си сега Kingmax 1 GB RAM Dual версията, т.е. предвиден е да работи в Dual Channel режим с още един от същата версия, при Jar Computers има достатъчно такива на склад та няма да се притеснявам от липса на количества и след половин година има няма и толкова взимам още един такъв модул, като междувременно няма да търпя, чак такива огромни загуби в производителността спрямо 2х512 работещи в Dual Channel режим, а и ми излиза с около 5-6 лв. по евтино да си взема 1 GB срещу 2х512.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.