Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дялове на харддиск-бавна работа?!

Featured Replies

Здравейте.

Чух от един познат, че на един хард диск, ако му създадеш дялове и го разделиш на ц, д, е или дори само 2 дяла, ставало по-бавен, защото информацията се копирана и преминавала през всички дялове ала бала.

Скоро ще си слагам нов HDD и се чудя да го разделям или да го карам само с ц. Вярно ли е твърдението. Благодаря :)

преди 7 минути, Cvetanov Posveteniat написа:

Вярно ли е твърдението

Не

Не мисля, че ще усетиш разлика. Аз вече не ги цепя на дялове, защото имам 4 диска и не се налага, но ако имах само 1 деленето на дялове е просто задължително, за да не замине информацията при преинсталация на Windows.

Каквото и да правиш - по-бърз от „едно положение” няма да стане. Причина - начина на работа, на механичните дискове - физическо разполагане на пътечки, сектори, дялове …
Нали затова бяха измислени SSD-тата!

От друга страна - работата в един дял (целият диск - дял „С:”) не е добра идея. Ако се наложи форматиране - 'сичкото инфо отива в историята.

Ако няколко милисекунди са решаващи - сложи си SSD, поне като системен диск.

Може да се каже, че има малка доза истина!

Тоест:

Когато имаш механичен диск - той има различни скорости в различен физически участък от повърхността си.

В началото е най-бърз, а в края най-бавен. Тоест ако направиш един 20-30% от общия обем дял в началото на диска - скоростите там ще са по-високи от тези в другия дял (този след първия). Така, че ако ти го разделиш и по-често работиш върху по бавния дял, въпреки, че имаш място на по-бързия, ще си ощетен, ако беше един дял диска щеше да си ги нахвърля където намери без да е ограничен в някакви граници. Тук обаче идва и фрагментацията - за мен лично по-добре е да е на дялове - един работен който се фрагментира често и един подреден така да се каже. Важен момент е дали диска е системен или само за съхранение!

Така, че помисли добре какво ще закупиш и за какво и как ще го ползваш.

• Автор

Здравейте отново.

Хард диска се подлага на постоянно копиране и изтриване на обем гб памет на видео и снимки от камери и фотоапарати. Постоянно рендване, качване в нета, на флашки и изтриване. Затова отбягвам SSD, понеже имали някакви брой пре записвания. Не ми е умирал хард досега, затова ще го сменям с превантивна мярка. А от SSD тата ме шубе, макар и по-бързи...

Дайте малко акъл. Значи ще си добавя 2 HDD без  SSD това ли е най-правилния вариант в моя случай?

Какво точно имаш в момента като хардуер?

Какъв трансфер правиш към дисковия масив за ден/месец?

Как се пазиш от повреда на устройството и крипто вируси?

Къде ти е бекъпа - ако трябва да имаш такъв или са само работни файлове?

• Автор
преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Какво точно имаш в момента като хардуер?

Какъв трансфер правиш към дисковия масив за ден/месец?

Как се пазиш от повреда на устройството и крипто вируси?

Къде ти е бекъпа - ако трябва да имаш такъв или са само работни файлове?

Intel i3 2100

12 gb ddr3

500gb HDD не помня марката

Gtx 650 ti

Работата е строго индивидуална, но през лятото, май-август се работи най-много.

Бекъп не правя, повечето проекти са в ютюб като бекъп.

Не съм голям специалист извинявам се :)

преди 17 минути, Cvetanov Posveteniat написа:

Дайте малко акъл. Значи ще си добавя 2 HDD без  SSD това ли е най-правилния вариант в моя случай?

А защо не един SSD за системен в диапазона 256-512GB и един HDD с по-голям обем (вместо 2 HDD с по-малък)? Не че не може и два по-малки (като един е за бекъп), но ценово по-изгодно ще е да е един по-голям. Пък за бекъп някой външен или на облачни услуги. Ако ще слагаш HDD аз лично препоръчвам да е някой от класа на Hitachi Ultrastar. По-скъпи са, но поне са и по-надеждни и поне са CMR. Лошото е, че са скочили цените с почти 90 лв. Преди година беше 380 лв, сега е 465 лв. за 6TB модел...Съвсем се самозабравиха всички производители.

https://www.pro-bg.com/product/HDD/HGST-HUS726T6TALE6L4-HDD-Server-WDHGST-Ultrastar-7K6-35vv-6TB-----kupete-ot----PRO-BG----_194650.html

Ако този обем ти е достатъчен - вземаш едно читаво SATA 3 SSD 500-512GB - слагаш OS и програми на него, а наличния го освобождаваш от всичко излишно и го правиш временен работен кон - все пак проверяваш SMART статуса му.

Аз лично бих процедирал така - снимам с фотоапарата, копирам на HDD, обработвам, качвам в интернет, трия от картата памет на телефона.

За момента изглежда наред, но това е и "млад" диск на няма и година и малко. Но никой няма как да знае колко време му остава. Ползваш си го, следиш си SMART-a и толкова. Като има индикации за проблеми ще забележиш.

Това е хард дискът, който се ползва в момента. Имате ли някаква идея дали има още живот в него или не може да се каже?

Със сигурност … нищо не може да,се каже.
Имам диск, който от 5 години „умира” и още работи.

Едно средно SSD 250-500 GB има около 100-150 TB позволени записи. Ако записваш да кажем всеки ден по 10 GB, което е малко вероятно, се получава 360*10= 3600 GB годишно. Раздели 100 000 на 3600 и получаваш 27 години! До тогава диска е много вероятно да умре от много други неща.

• Автор
преди 25 минути, jhoro написа:

Със сигурност … нищо не може да,се каже.
Имам диск, който от 5 години „умира” и още работи.

Имаш предвид 1800 дни работа ли?

Или и броя вкочвания/излючвания играят роля дали е износен и пред заминаване?

преди 1 час, Cvetanov Posveteniat написа:

Хард диска се подлага на постоянно копиране и изтриване на обем гб памет на видео и снимки от камери и фотоапарати. Постоянно рендване, качване в нета, на флашки и изтриване. 

Значи ти трябва работен диск. В такъв случай, правилният вариант за теб е да запазиш сегашния. От скрийншота, макар и непълен, си личи, че е в добро здраве. Ползвай го, докато работи. 

Отделно от него трябва да имаш (поне) един диск за бекъп на всичко ценно, особено ако работиш за клиенти. Целта е да не загубиш информация, ако се повреди основния. Желателно е този диск за бекъп да бъде външен, и някой от надеждна марка, а не евтин боклук.

преди 47 минути, Raze написа:

Едно средно SSD 250-500 GB има около 100-150 TB позволени записи.

Това за кое от двете се отнася?

large.2021-07-10_144038.jpg.f28fb304cf3f

Имаш предвид 1800 дни работа ли?

Или и броя вкочвания/излючвания играят роля дали е износен и пред заминаване?
Имам предвид 5 години от както се появи съобщението.
Иначе машината (и диска) са на 11 години и работят почти всеки божи ден!
Причината е, че има физически увредени сектори (надрани). Тях съм ги отделил в дял - „гробище за сектори”.

А какво имаш в „Гробище за домашни любимци”?

Такива … питащи!
преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Съвсем се самозабравиха всички производители.

Глобален проблем с производството на чипове, корона стагнацията.
За дисковете:
Аз бих подходил така:
1 SSD за системен
2. SSD за временно съхранение по време на видео обработката. Различен от системния диск. Не като модел, а като физически диск.
3. HDD  за хранилище.

А относно по-бавната работа - това се отнася за твърдите дискове, по-силно изразено при старите модели и по-слабо при по-новите модели. Все пак главите на диска се разнасят насам-натам и се губи време. Макар и малко, но се губи.

преди 4 часа, Rudy M. написа:

Значи ти трябва работен диск. В такъв случай, правилният вариант за теб е да запазиш сегашния. От скрийншота, макар и непълен, си личи, че е в добро здраве. Ползвай го, докато работи. 

Отделно от него трябва да имаш (поне) един диск за бекъп на всичко ценно, особено ако работиш за клиенти. Целта е да не загубиш информация, ако се повреди основния. Желателно е този диск за бекъп да бъде външен, и някой от надеждна марка, а не евтин боклук.

Това за кое от двете се отнася?

Виж в сайта на производителя спецификациите за диска, там пише колко TBW има според размера.

преди 3 часа, jhoro написа:

Имам предвид 5 години от както се появи съобщението.
Иначе машината (и диска) са на 11 години и работят почти всеки божи ден!
Причината е, че има физически увредени сектори (надрани). Тях съм ги отделил в дял - „гробище за сектори”.

И аз съм направил нещо подобно с един от дисковете - секторите са в края на диска и съм изолирал дял 8 GB:

kaPojZF.pngZjAYlhI.png

Тъкмо му минаха 3те години гаранция и след 3-4 месеца започна да прави проблеми. За момента работи перфектно след тази процедура, но за всеки случай взех нов диск, този път 4 TB с 5 годишна гаранция.

преди 4 часа, цър-вул написа:

Глобален проблем с производството на чипове, корона стагнацията.
За дисковете:
Аз бих подходил така:
1 SSD за системен
2. SSD за временно съхранение по време на видео обработката. Различен от системния диск. Не като модел, а като физически диск.
3. HDD  за хранилище.

2. Визираш кешовете или самите файлове? Щото ако са голяма резолюция и обем ще трябва и голям диск. А 2TB SSD е около 380-400 лв. Иначе съм ЗА с двете ръце ако потребителя има парите.

преди 56 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Иначе съм ЗА с двете ръце, ако потребителя има парите.

Ако човекът прави нещото „за пари“ - въпросът е неуместен!
Говорим за инвестиции - не за разходи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.