Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дялове на харддиск-бавна работа?!

Featured Replies

преди 7 минути, jhoro написа:

Ако човекът прави нещото „за пари“ - въпросът е неуместен!
Говорим за инвестиции - не за разходи.

Това не значи да се вземе най-скъпото веднага. Иначе нямаше да пуска тема и да вземе нещо без да се замисли!

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Това не значи да се вземе най-скъпото веднага. Иначе нямаше да пуска тема и да вземе нещо без да се замисли!

„Най-скъпото“ е оценка на търговеца (и пазара).
Най-доброто е друго нещо.

преди 9 минути, jhoro написа:

„Най-скъпото“ е оценка на търговеца (и пазара).
Най-доброто е друго нещо.

Така или иначе става въпрос за пари. Да каже с какъв бюджет разполага.

преди 31 минути, JKirilov написа:

Все ще намери едни 50-100 лева за 120-240 гиги. Прехвърля умно ОС и просто продължава да работи!

Въпроса не е за 50-100 лв. Аз визирах тази стратегия:

https://www.kaldata.com/forums/topic/303189-дялове-на-харддиск-бавна-работа/?do=findComment&comment=4926940

Там цената отива нагоре.

преди 4 минути, JKirilov написа:

Аз, ако се напъна, ще извъртя 20 стратегии, но нали си стиснахме вече ръцете, че сегашният му хард-диск е ОК?

Стига текущия обем да му върши работа.

преди 9 часа, Cvetanov Posveteniat написа:

Скоро ще си слагам нов HDD и се чудя да го разделям или да го карам само с ц. Вярно ли е твърдението. Благодаря :)

Явно не му...Щото ще добавя и после въпроса му от това дали дяловете влияят на производителността, мина как да подходи относно новия диск...дали да е SSD, дали да е HDD и т.н. Чети, но не през ред!

преди 21 часа, Raze написа:

Едно средно SSD 250-500 GB има около 100-150 TB позволени записи. Ако записваш да кажем всеки ден по 10 GB, което е малко вероятно, се получава 360*10= 3600 GB годишно. Раздели 100 000 на 3600 и получаваш 27 години! До тогава диска е много вероятно да умре от много други неща.

Тези сметки изглеждат много добре... но само на теория.

При MLC всяка клетка на ССД-то може да бъде презаписвана максимум 1500~ 3000 пъти.

При TLC нанд флаш клетките могат да бъдат презаписвани 500 ~ 3000 пъти

А при QLC само 100 пъти, което е съвсем малко.

С програмата ProcessMonitor могат да се следят записите които прави операционната система върху диска.

Правил съм си експеримент -примерно само с един пуснат браузър и нормално браузване, без други товарещи програми за около 1 час уиндоусът навърта ~ 27 000 записа. При десет часа на ден това са 270 000 без да броим ако има други пуснати програми...

Основният проблем е, че операционните системи на Микрософт могат да бъдат инсталирани само на NTFS, която вече е много остаряла файлова система, навремето не е била проектирана и не е подходяща за работа върху флаш носители. Операционната система заключва малък отрязък от паметта и презаписва само върху него. А това бързо изчерпва лимита на ССД-то и му износва клетките на определен участък.

За компютър, който се използва интензивно примерно над 5-6 часа всеки ден, ССД не е особено надежден носител -

ако успее да изкара гаранцията си без проблеми е постижение.

Може не само с ProcessMonitor (дори мисля, че бъркате с ProcessExplorer). Може и с ProcessHacker, може и от самия Windows (Resource Monitor) и с още доста инструменти.

преди 6 минути, gagodrago написа:

За компютър, който се използва интензивно примерно над 5-6 часа всеки ден, ССД не е особено надежден носител -

И да и не. Моя не го спирам никога (работи 24x7) и SSD-то макар и вече тръгнало надолу има още живот (а на близо 7 години). Да, може да не изкара 10 години (колкото е гаранцията на 850 Pro), но пък и както казах, аз не го спирам никога. И размера е само 128GB. Предполагам, че с по-голям диск (и повече място за Over Provisioning) щеше да я изкара с лекота. Пък и за 7 години си е избил парите от всякъде. То механичните да изкарат 7 години ВЕЧЕ също си е постижение.

преди 40 минути, gagodrago написа:

Тези сметки изглеждат много добре... но само на теория.

При MLC всяка клетка на ССД-то може да бъде презаписвана максимум 1500~ 3000 пъти.

При TLC нанд флаш клетките могат да бъдат презаписвани 500 ~ 3000 пъти

А при QLC само 100 пъти, което е съвсем малко.

С програмата ProcessMonitor могат да се следят записите които прави операционната система върху диска.

Правил съм си експеримент -примерно само с един пуснат браузър и нормално браузване, без други товарещи програми за около 1 час уиндоусът навърта ~ 27 000 записа. При десет часа на ден това са 270 000 без да броим ако има други пуснати програми...

Основният проблем е, че операционните системи на Микрософт могат да бъдат инсталирани само на NTFS, която вече е много остаряла файлова система, навремето не е била проектирана и не е подходяща за работа върху флаш носители. Операционната система заключва малък отрязък от паметта и презаписва само върху него. А това бързо изчерпва лимита на ССД-то и му износва клетките на определен участък.

Значи викаш няма да си изкарат гаранциите? Досега не ми е умирало SSD, а имам няколко. Ето например състоянието на едно старо Samsung Evo 850 и на сегашната Adata (компютъра почти не се спира денонощно, от както имам adata-та самсунг-а е втори диск и на него главно качвам игри):

zhAs7DC.png

image.thumb.png.a699f0e959c93c0592d7704ca84f0d34.png

Имам и още едно много по-старо SSD Adata, на около 6-7 години, което в момента се ползва на лаптоп на родителите ми и още си е в перфектно здраве.

То механичните да изкарат 7 години ВЕЧЕ също си е постижение.

Защо „ВЕЧЕ”?
Имам два механични диска (HDD) - на над 20 години. Вземал съм ги „втора употреба” някъде 2002-2003 година. Работят си, но не ги ползвам, щото са PATA, не SATA.
преди 3 минути, jhoro написа:

Защо „ВЕЧЕ”?
Имам

Тоз пак вдигна карак да го коват
А "вече", защото новите твърди дискове са с "програмиран живот" и се отправят към вечените електронни полета м. по-рано от предшествениците си.

• 2 седмици по-късно...

FAT32 е файловата система, използвана в някои по-стари версии на Microsoft Windows. Можете също така да инсталирате файловата система FAT32 на Windows XP (всички версии) и дори Windows Server 2003. Въпреки това, за всички операционни системи, способни да я стартират, както UITS, така и Microsoft настоятелно препоръчват използването на NTFS вместо това.

Причината е съвсем проста - обем управлявани ресурси.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.