Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Антена за слаб сигнал

Виж решението Разрешен от Колев 73,

Препоръчан отговор

В град Клисура, пловдивско, преди години премахнаха местния тв ретранслатор и на практика градът остана без ефирна телевизия. На отделни места се хваща много слаб сигнал от връх Ботев. Така е и в къщата, където ходим през лятото за по ден-два. Направил съм една Яги антена с 8 елемента, намерих и най-доброто място, фидерът е съгласуван с нея и входа на телевизора (Самсунг), хваща на ръба на възможното. Най-малкото влошаване на времето и картината се разпада на пиксели. Изчетох много в интернет, но никъде няма препоръки как да си направя антена с по-голямо усилване-поне 10-12 дцб. Готови също не се продават. Шестте тв канала, които се хващат, са на доста висока честота-5-600мхц-как се оразмерява антената? Някой дали знае нещо повече? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има поне няколко сайта, където се продават готови ефирни антени.

Примерно: DVB-T външна антена PT-20 - Магазин за сателитна техника Devil M. Погледнете света чрез нас!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

25DB

https://www.aliexpress.com/item/32950534712.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.64512e0ek33Mfc

Тествано при най затънтените места и работи без проблем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение

Коментар от мен.

В Пловдив намираш Николай Бабарев  (LZ1NG) или някой известен радиолюбител, работещ предимно на 2 метра и на 432 мегахерца и правиш среща със него. Той ще ти даде необходимата информация какво и как да направиш. Всичко, което са ти предложили до сега, спокойно можеш да го пропуснеш, защото няма нищо да постигнеш. Антени от такъв характер се правят сравнително лесно, защото са малки по размер, но същественото при тях е съгласуването на вибратора със фидера. За поста над мен, да не говорим. Просто ще е смешно да му повярваш.

Пожелавам на цялото семейство приятен ден. Не забравяй и бати Томи!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, моята антена е досущ като тази от първия пост. Знам, че тези антени са много капризни, понякога 2мм промяна на даден размер и всичко отива на кино, като че ли експеримента е важен инструмент, за да се постигне добър резултат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, NEVADA написа:

Благодаря на всички, моята антена е досущ като тази от първия пост. Знам, че тези антени са много капризни, понякога 2мм промяна на даден размер и всичко отива на кино, като че ли експеримента е важен инструмент, за да се постигне добър резултат.

Ето къде бил ключът от бараката:  "като че ли експеримента е важен инструмент, за да се постигне добър резултат." Иначе, една от най добрите фирми за антенно оборудване на Америка, (KLM) няма да ги продава между 500-600$ за бройка, като предусилвателят за тях се продава отделно, на цена най евтиния вариант - 120$.  Последният пост над моя предлага антена с 25 дебита( има разлика от дебит и децибел в електрониката) който едва ли някой знае кое за какво се ползва при измерване и настройки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, NEVADA написа:

Изчетох много в интернет, но никъде няма препоръки как да си направя антена с по-голямо усилване-поне 10-12 дцб. Готови също не се продават. Шестте тв канала, които се хващат, са на доста висока честота-5-600мхц-как се оразмерява антената? Някой дали знае нещо повече? 

Стига си дрънкал глупости че не се били продавали готови антени бе, ей алоооо ...
В amazon.de и също .fr има всякакви антени.

https://www.amazon.fr/Kathrein-KATHREIN-AOT-65/dp/B00008AOHK
(антената е много по-дълга от това което са писали на сайта, това тяхното е вероятно размерът на кутията в която е сложена, като си я сглобиш ще порасне много)
Ето ти тука упътване как се сглобяват:
https://manualzz.com/doc/2409332/kathrein-aot-65
третата аот65 като си я купиш и като ѝ сложиш един външен усилвател на 1 метър под нея, със захранване което е долу до телевизора и ще ти хване каквото искаш.
Аз имам готова купена френска марка антена 270 см дълга сложена под покрива на къщата ми, с усилвател под нея и лови яко без да я качвам над покрива.

И за кво ти е изтрябвало да слушаш разни обеднели старци да те пращат при други такива да ти одерат кожата с фалшиви магически решения ?
Имам и книги с примерни дълги антени за точен канал са сметнати, ако ми се занимаваше да си ги правя сам.

И най-накрая, тези 6 канала слизат безплатно от небето от сателита на 
https://fr.kingofsat.net/pos-33E.php
и се ловят с евтин multistream приемник от 30 до 60 евро.
Къде си тръгнал да ревеш че нямало сигнал при тебе ?
То сигнал има, ама трябва и да е запознат човек малко от малко и да не вярва на изгладнелите старци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, Белгиеца написа:

Стига си дрънкал глупости че не се били продавали готови антени бе, ей алоооо ...
В amazon.de и също .fr има всякакви антени.

https://www.amazon.fr/Kathrein-KATHREIN-AOT-65/dp/B00008AOHK
Ето ти тука упътване как се сглобяват:
https://manualzz.com/doc/2409332/kathrein-aot-65
третата аот65 като си я купиш и като ѝ сложиш един външен усилвател на 1 метър под нея, със захранване което е долу до телевизора и ще ти хване каквото искаш.
Аз имам готова купена френска марка антена 270 см дълга сложена под покрива на къщата ми, с усилвател под нея и лови яко без да я качвам над покрива.

И за кво ти е изтрябвало да слушаш разни обеднели старци да те пращат при други такива да ти одерат кожата с фалшиви магически решения ?
Имам и книги с примерни дълги антени за точен канал са сметнати, ако ми се занимаваше да си ги правя сам.

И най-накрая, тези 6 канала слизат безплатно от небето от сателита на 
https://fr.kingofsat.net/pos-33E.php
и се ловят с евтин multistream приемник от 30 до 60 евро.
Къде си тръгнал да ревеш че нямало сигнал при тебе ?
То сигнал има, ама трябва и да е запознат човек малко от малко и да не вярва на изгладнелите старци.

Защо не вземеш и се скриеш с твоите глупости бре Ганьо? Или ще издаваш" Нова антенна техника" с автор Белгиеца -  Бай Ганьо. Нито разбираш, нито можеш да направиш нещо с тези две ръце пъхнати в задника ти. Хората от Белгия  затова дават на такива селяни-пришълци социални помощи - ЗА ДА НЕ ПРЕЧАТ НА ХОРАТА, КОИТО РАБОТЯТ.

В ТОЗИ ФОРУМ ЕДВА ЛИ ИМА ПО ГОЛЯМ ИДИОТ ОТ ТЕБ!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 49 минути, Kolev71 написа:

Нито разбираш, нито можеш да направиш нещо с тези две ръце пъхнати в задника ти

Съвсем си прав. Този не знае, че когато правехме синфазни антени , за да хващаме румънска телевизия на 10ти канал, не е бил дори планиран за поява на бял свят, камо ли в Белгия. Сателита, дето го препоръчва, излъчва на този транспондер толкова слаб сигнал, че за да се приема и при лошо време, трябва чиния (не за емигрантски помощи) поне 1.8м. Минал съм през всички фази на сателитната техника, още в шкафа седи висококачествен ХД цифров приемник, както и два Пейс , аналогови. Човек трябва да е много внимателен в даване на квалификации за хора, дето не познава, иначе просто става за резил.

ПП Имах една много хубава книжка за телевизионни антени за далечно приемане, но нейният обхват е за честоти до 12 канал аналогова тв , тогава нямаше цифрова тв и вертикална поляризация, не е приложима за моя случай.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли има хора във форума, които да му обръщат внимание на Бай Ганьо. Ако го правят, то те се забавляват с него, но няма толкова гънки в главата си, за да разбере. Ако ти трябва наръчник, почти всеки радиолюбител разполага с него. Книгата е доста дебела с изключително много примери и начин на настройки, като почнеш от 1,8 мегахерца и стигнеш до 10 гигахерца. Синя с дебели корици.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Съмнява ме да хващате от вр. Ботев.  Той е на 41 канал, 3KW и е с насоченост към северна България. Монтираха го допълнително след като в голяма част на Дунавската равнина нямаше покритие от изградената мрежа от ретранслатори.

За Клисура дават обслужване от ТВРС Войнягово на връх Долно градище в Средна гора над село Войнягово, община Карлово 1KW на 35 канал.

Телевизорите нямат голяма чувствителност, пробвай с ефирен декодер да не би телевизорът да е зле. И да добавя че поляризажията е вертикална - пръчките на ягито трябва да са вертикални - перпендикулярни на едновремешното.

35 канал са 590MHz, 41 са 634MHz средно и елементите на ягито трябва да са като за дециметрова антена - примерно по 1 педя.

За антена можеш да пробваш с https://pacostar.eu/tzifrova-vanshna-efirna-aktivna-antena-ap1345.html

Обръщам внимание че трябва да се монтира с вертикални пръчки и късите в посока към предавателя. За кабел ползвай качествен - измоли няколко метра от техниците в кварталната кабеларка. И тази антена е с усилвател, захранва се по кабела и се включва из менютата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, NEVADA написа:

В град Клисура, пловдивско, преди години премахнаха местния тв ретранслатор и на практика градът остана без ефирна телевизия. На отделни места се хваща много слаб сигнал от връх Ботев. Така е и в къщата, където ходим през лятото за по ден-два. Направил съм една Яги антена с 8 елемента, намерих и най-доброто място, фидерът е съгласуван с нея и входа на телевизора (Самсунг), хваща на ръба на възможното. Най-малкото влошаване на времето и картината се разпада на пиксели. Изчетох много в интернет, но никъде няма препоръки как да си направя антена с по-голямо усилване-поне 10-12 дцб. Готови също не се продават. Шестте тв канала, които се хващат, са на доста висока честота-5-600мхц-как се оразмерява антената? Някой дали знае нещо повече? 

Същата простотия е и в Пирдоп - наследихме една къща, на която след 1 година се усетиха и спряха кабелната, която не се заслужава да се плаща за 5 ходения през лятото. Купих някаква цифрова антена и до там. В София хващам с нея и на 3-те цифрови канал, а там няма никой. Поздрави - следя темата, благодаря на горния пост за пояснението за 35 канал, който покрива  и Пирдоп.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

аз съм с активна стайна антена от техномаркет за некъде 20-30 лв, не помня точно, ама фащам от 35-ти и 49-ти канал
въпрос на ориентация е за да се хване от един или друг ретранслатор
усилване около 40 децибела

пп
те тук намерих една, подобна на моята
https://www.technomarket.bg/anteni/one-for-all-sv-9420-dvb-t-antena-42db-09149128

Редактирано от дpъндю (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, дpъндю написа:

аз съм с активна стайна антена от техномаркет за некъде 20-30 лв, не помня точно, ама фащам от 35-ти и 49-ти канал
въпрос на ориентация е за да се хване от един или друг ретранслатор
усилване около 40 децибела

40 децибела ти е усилването на шума? Я си помисли малко. Няма такива антени в този обхват с усилване 40 децибела дори и професионално направени. Като казвам, че не знаете какво е 1 волт, 1 ват, 1 децибел, беше редно да ми повярваш. Можеш ли да изразиш 38 или 40 децибела във волтове? Дай да видим и да чуем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Kolev71 написа:

Можеш ли да изразиш 38 или 40 децибела във волтове? Дай да видим и да чуем.

Цитат

Децибѐл  (означение dB) е една десета част от бел (bel), логаритмична безразмерна величина за измерване отношението на физични величини, най-често мощност и интензивност.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Децибел

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, дpъндю написа:

Дрънди!

Спокойно можеш да се скриеш, а не да се смееш и преписваш от Уикипедия. От мен сбогом, момче.  Май наистина си се регистрирал да се забавляваш. Булката те е отпуснала много през последните години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Kolev71 написа:

Едва ли има хора във форума, които да му обръщат внимание на Бай Ганьо.

Много  ви моля да не закачате местния шоумен.Незабравим момент е да прочетеш - как човек се е записъл в университет с цел да се ожени.Още по живописно е прозрението му, че професорите там лъжат студентите и това, което говорят, няма как да е вярно.Но понеже е готин повтарял глупостите за да не го изхвърлят.

Това е само част от колорита на Белгийския лъв, обвит с ореола на проскубан котак.

Редактирано от badr (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Kolev71 написа:

Спокойно можеш да се скриеш, а не да се смееш и преписваш от Уикипедия

тази формула помниш ли я от даскалото
{\displaystyle 10\log _{10}{P_{2} \over P_{1}}}

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, дpъндю написа:

тази формула помниш ли я от даскалото
{\displaystyle 10\log _{10}{P_{2} \over P_{1}}}

Мен не ме питай за това. Ти я научи. Нали ти казах СБОГОМ. Кажа ли го на някого, той за мен е бита карта вече. Е, ти си от тях! Много голяма част от форума, не са ти от махалата, в която живееш и преподаваш успехите си.  Крайно време беше да ти го каже някой, а то се указа, че трябва да съм аз!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Kolev71 написа:

Крайно време беше да ти го каже някой, а то се указа, че трябва да съм аз!

ами не се имам за спец като тебе
едно време ни биеха, ако нещо не сме го научили
не е като сега да се лигавят

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, дpъндю написа:

ами не се имам за спец като тебе
едно време ни биеха, ако нещо не сме го научили
не е като сега да се лигавят

Не са ви били достатъчно. А и темата не е за да се разправяме, а да помогнем с нещо на колегата. Но той тези неща ги знае, повярвай ми, защото добре го познавам с какво се е занимавал толкова много години. Стажът му е по голям и от моя. Сега да оставим да се развива темата без глупави коментари.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, NEVADA написа:

Този не знае, че когато правехме синфазни антени , за да хващаме румънска телевизия на 10ти канал, не е бил дори планиран за поява на бял свят, камо ли в Белгия. Сателита, дето го препоръчва, излъчва на този транспондер толкова слаб сигнал, че за да се приема и при лошо време, трябва чиния (не за емигрантски помощи) поне 1.8м.

Ние с брат ми сме качвали две успоредни антени високо над покрива на къщата в София да ловиме сръбска телевизия със снежинки на корекомски телевизор Сони. Това по времето на Тато диктатора.
Ахааа, трябвало било 180 см антена за 33°Е, брей ц ц ц ... аз пък като не съм го знаел това, щото безпаричните пенсонери не са благоволили да ми го съобщат и си го ловя чак в Белгия с Триакс ТД 110 офсет антена с черити LNB на нея и 33°Е даже не е в центъра.
А пък пенсионерите си мислят, че било трябвало задължително за учат 5 дълги години за инженери, щото то това антените били нещо многооооо сложно.
На пук на старите хора нищо не съм учил и при мене всичко бачка.
Ето да си оплакнете окото с 3 книги за антени.spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бай Ганьо!

Ти и да беше учил не 4 а 16 години,пак нищо не би научил от висшето образование, защото  такива специалности за хора имащи голямото желание да се занимават с такава материя а не да се молят на  разни състудентки - бели черни и руси как да я прекара. То и там ти личи от написаното през годините, какви успехи си имал. Общо взето ако е вярно че баща ти ти е давал "Волгата" да са те ползвали за "таксиджия" срещу някой долар от момите. Що се отнася до техниката,ти просто си скаран с нея. И не е само при техниката. Нали сам написа за какво те ползват в къщи? Да преградиш някоя стена, да замажеш някоя стена, да завиеш някой протекъл кран и да опънеш простира на жената,  на който си качи сутиените. Вижда се от самия теб, че не си абсолютно запознат със разпространението на радиовълните  за различна географска точка. Щом спътника е с един насочен лъч към земната кора, то е естествено че е за този район, който поддържа и сателитната наземна станция с финикийски знаци. Естествено е да е на първо място Западна Европа.Чак след това сме ние, но приемането в З. Европа ако е -35 децибела то в България или Румъния ще е с -75, -80 децибела. Има карти бе момче. Погледни ги. Хората именно за това са ги направили , за такива охлюви като теб. Не напразно те изгониха от сателитните форуми, където ръсеше всевъзможни глупости. И ще продължават да те гонят, защото там информацията е важна и хората я ползват по предназначение, а не да си коментират жените или нафтата в гаража ти. На теб не ти пука като те осведомяват хората безплатно, но те са общо взето добри и знаят, че си неспособен да изкараш някое евро, за да ти пускат платени съобщения и коментари. Когато човек отваря прозореца на такъв като теб за да го ограмоти и последния даже не го усеща, то единственото нещо , което остава е да му бият по един шут в задника и да го пренебрегнат.

Просто момче беше, остана си и така ще гушнеш букета, като овца без история!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...