Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добавяне на плочка RAM

Featured Replies

Здравейте колеги,

планирал съм леко да ъпдейтна едно HP Presario CQ56, като му добавя още една плочка RAM. Устройството в момента разполага с 1 плочка 2GB, с която си е фабрично и работи под Windows 7, който вече твърде много остаря, за да е ефективен, съответно ми се иска да му сложа 10, пък да видим какво ще се получи. След като проверих в интернет, дъното носи максимум 8GB, та на този етап идеята ми е просто да си добавя още 1 плочка RAM 4GB във втория слот и с фабричната да станат общо 6. Имайки предвид начинът, по който се използва, ще му бъдат повече от достатъчни. Въпросът ми обаче е следният:

Според информацията в интернет, поддържаният вид е PC2-6400 DDR2 SDRAM SODIMM 200pin memory. Разрових сайтовете и не съм особено впечатлен от вариантите.

1. Мога ли да сложа DDR3 RAM в този слот? DDR2 ме ограничава изключително много в избора?

2. Единствено 200 pin RAM ли може да се сложи? Намирам варианти 204 pin?

• Отговори 51
  • Прегледи 7,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На посочената машина, няма да върви гладко Windows 10, защото е с доста слаб хардуер.  Да не говорим, че ще имаш проблеми с драйверите Затова, след като добавиш новата плочка, му инсталирай

• https://www.google.com/search?q=4gb+ddr2+sodimm Пример: https://www.olx.bg/d/ad/ram-pamet-4-gb-sodimm-so-dimm-ddr2-800-mhz-CID632-ID8EV4U.html#3294278706 И на 4 работи, но е добре да е LTSB

Публикувани изображения

На посочената машина, няма да върви гладко Windows 10, защото е с доста слаб хардуер. 

Да не говорим, че ще имаш проблеми с драйверите

Затова, след като добавиш новата плочка, му инсталирай отново Windows 7 (64bit), или лека Linux дистрибуция. Или направо по ново съвременно PC. 

1. Не!!!
2. Търсиш DDR2 SODIMM.
Важо е да се знае сегашната памет едностранна или двустранна е! Ако знаеш точния й модел го разпиши тук. Ако не го знаеш изпълни в command prompt as admin:

Цитат

wmic memorychip get devicelocator, partnumber >cip

Сега влез тук във форума и в полето за писане натисни Ctrl+V

Може да си направиш проверка колко е максималната поддържана от машината памет с:

Цитат

wmic memphysical get maxcapacity

• Автор
току-що, цър-вул написа:

1. Не!!!
2. Търсиш DDR2 SODIMM.
Важо е да се знае сегашната памет едностранна или двустранна е! Ако знаеш точния й модел го разпиши тук. Ако не го знаеш изпълни в command prompt as admin:

Ще го направя довечера, тъй като устройството не е при мен в момента.
Явява се друг проблем обаче. Не намирам вариант на DDR2 SODIMM плочка с 4GB RAM. В най-оптималния вариант намирам 2GB. Съществува ли изобщо такава плочка?

преди 3 минути, Mr. ?? написа:

За справка 8 GB RAM е препоръчително за  Windows 10, и ОС на SSD, за прилична работа..

https://www.google.com/search?q=4gb+ddr2+sodimm
Пример:
https://www.olx.bg/d/ad/ram-pamet-4-gb-sodimm-so-dimm-ddr2-800-mhz-CID632-ID8EV4U.html#3294278706

преди 5 минути, Mr. ?? написа:

И на 4 работи, но е добре да е LTSB, a ssd е задълже...

• Автор
преди 5 минути, цър-вул написа:

https://www.google.com/search?q=4gb+ddr2+sodimm
Пример:
https://www.olx.bg/d/ad/ram-pamet-4-gb-sodimm-so-dimm-ddr2-800-mhz-CID632-ID8EV4U.html#3294278706

И на 4 работи, но е добре да е LTSB, a ssd е задълже...

Благодаря! SSD-то е нещо, което съм планирал, но на този етап не съм убеден дали ще бъде необходимо, тъй като говорим за лаптоп на 13 години, тоест не съм убеден дали не е по-логична инвестиция бъдещата му подмяна с по-съвременен модел. За момента искам просто леко да му повиша скоростта по възможно най-достъпния начин.

SSD диск ако ще вземаш то нека да е за следващата нова машина/PC. Защото, настоящата е със стар хардуер. 

С тоя слаб процесор забрави за 10. И целта не е само да я подкараш, а и да работиш с тази машина.

преди 2 минути, Mr. ?? написа:

нека да е за следващата нова машина

И защо да се мъчи с Win 10+hdd, като може да си вземе един ssd за 40-ина лв., които по-лесно могат да се прежалят.
https://vytreshen-ssd-hard-disk.pazaruvaj.com/apacer/as340x-2-5-120gb-sata3-ap120gas340xc-1-p651898410/

преди 15 минути, nedqlkow написа:

не съм убеден дали не е по-логична инвестиция бъдещата му подмяна с по-съвременен модел

В това просто трябва да си сигурен! Зависи и за какво ще се ползва!

• Автор

SSD-то за момента не е вариант. Ако успея да му сложа още 1 плочка RAM, да я вдигнем поне до 6 GB, мисля, че ще може да си върши ежедневната работа без проблем.

За цената на един модул 4GB DDR2 можеш да вземеш един модул 2GB DDR2 SODIMM и едно SSD. Така ще имаш много по-голям прираст в производителността на машината.
Крайното решение си е все пак твое...
И Windows 10 LTSB 1607!

• Автор

Монтирането на SSD-то изисква посещение в сервиз, тъй като не са ми чак толкова големи познанията, че да го направя сам. На тоя етап нямам времето кога да посещавам сервизите, а и устройството се използва ежедневно за работа и няма как да го оставя 2-3 дни и да го чакам.

В същото време добавянето на плочка РАМ е детска игра, прави се за 5 минути. Затова на този етап искам да реша по този начин ситуацията, пък в бъдеще винаги мога да добавя и SSD, ако реша, че няма да се сменя устройството.

• Автор

Тоест да разбирам, че SSD-то от снимката се сменя по същия начин като харда от клипчето? Грубо развиваш, махаш едното и слагаш другото?

Ако е така дори няма да се занимавам да клонирам Windows от харда, просто ще си направя буутабъл флашка и ще инсталирам директно 10-ка след слагането на SSD-то и 2-та GB RAM?

• Автор
преди 1 минута, цър-вул написа:

Точно, ако нямаш ценни програми на машината си направи чиста инсталация.
Вадиш hdd, слагаш SSD.

Нищо по-съществено от потребителски софтуер, който мога да изтегля веднага след като инсталацията приключи. Чувствителната инфорамция ще си я изтегля на флашка и ще я прехвърля после.
Да попитам в такъв случай, ето това нещо важи ли?

преди 1 час, цър-вул написа:

1. Не!!!
2. Търсиш DDR2 SODIMM.

Може да си направиш проверка колко е максималната поддържана от машината памет с:

• Автор
преди 6 минути, цър-вул написа:

Да, важно за съвместимостта е типът на сегашната памет - едностранна/двустранна.

Жалко, искаше ми се да поръчам веднага, за да могат да дойдат до утре евентуално. Явно ще трябва да изчакам докато имам възможност да проверя довечера.

• Автор
преди 5 часа, цър-вул написа:

Толкова време е работила така машината, за един ден едва ли ще се промени нещо.
А ако трябваше да чакаш доставка от Китай?...

При пейст на първата команда в админ cmd, не се случва нищо. Има ли друг вариант да разбера дали RAM-та е двулицева?

• Автор
преди 6 часа, цър-вул написа:

Толкова време е работила така машината, за един ден едва ли ще се промени нещо.
А ако трябваше да чакаш доставка от Китай?...

Ъпдейт. След като разглобих се оказа, че са 2 плочки по 1 GB, които изглеждат по следния начин, който предполагам значи, че са двулицеви:

244420928_396421958538431_834662752544923169_n.jpg

244410738_1512353459120982_6506531681901327395_n.jpg

преди 19 минути, nedqlkow написа:

След като разглобих се оказа, че са 2 плочки по 1 GB

Защо тогава на едната плочка пише 2 GB?...

• Автор
преди 13 минути, Rudy M. написа:

Защо тогава на едната плочка пише 2 GB?...

Дори не бях обърнал внимание, стори ми се, че и двете са 1-чки. Явно все пак устройството е с 3GB RAM общо, тоест може да се мине и само с подмяна на харда. Или с добавяне на една плочка 4GB на мястото на 1-цата, но нещо не ми се получава с откриването й.

преди 1 час, nedqlkow написа:

При пейст на първата команда

Моя синтактична грешка - тази команда:

преди 8 часа, цър-вул написа:

wmic memorychip get devicelocator, partnumber >cip

да се чете

преди 8 часа, цър-вул написа:

wmic memorychip get devicelocator, partnumber |cip

преди 21 минути, nedqlkow написа:

Или с добавяне на една плочка 4GB на мястото на 1-цата

Върти-суче, едно си баба знае.
2х2GB е по-добре от 1х4GB.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.