Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за възпроизвеждане на 4К видео с висок битрейт и кадри в секунда

Featured Replies

Здравейте!

Ще ми помогнете ли да сглобя нова конфигурация за:

1. Офис компютър, който няма да бъде товарен с много тежки програми. Но ще се отварят много задачи наведнъж, т.е. 16 ГБ рам е минимумът.

2. Важно! Да може да се използва и за "домашен видеоцентър": Стрийминг на 4К видео с висок битрейт и фреймрейт (кадри в секунда). Възпроизвеждане на такова видео, свалено на диска. Сигналът (видео и аудио) ще бъде подаван по вече положен  високоскоростен HDMI кабел не само към монитора и тонколоните, но и към свързан с компютъра UHD телевизор с възможности да възпроизвежда 10 бит HDR и 4К.

Монитор и телевизор с такива възможности си имам. Игри няма да се играят, тоест смятам да спестя от видеокарта. Впрочем може по.късно да сложа една NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, ама не ми се ще да я свалям от друг мой компютър. Все пак предвидете и такава възможност - ако реша след време да го направя.

Бюджет: По възможност под 1000 лева. Но може и 100-200 лева повече, ако си струва да ги дам за по-добро качество.

Предпочитам нови компоненти с възможност за ъпгрейд на системата вбъдеще. След 2-3 години.

ПП Знам причините, поради които "готовите системи" не са за препоръчване, но като гледам какво се случва в момента на пазара... Накратко: Ако сте видели някъде подходяща, не ми я спестявайте, насочете ме. ;)

Eто ти компютърът от който пиша сега, отговаря на това което искаш за 4К с преходник който съм го описал там, достатъчно е да четеш всичко наред и да го разбереш.

Нещо от Нвидиа или АМД като допълнителна видеокарта щеше да има нужда при старото положение - да няма подходящи изходи ХДМИ 2.0 или 2.1 на самите дъна. Още от поколенията интел ХД 530 видеочипът има възможност за работа с 4К, но нямаше дъна за да го изведат към ТВ.

Сега това не е така, още повече че и пета серия на АМД е с още по-прилично вградено видео и става чудесно за целта чрез  подходящо дъно. Видеоизходите от дъната вече задоволяват всички изисквания поставени по-горе.

Разбира се - за да се докара автентично 10б ХДР с 4К е нужно самото видео да го съдържа... :), но това вече не е работа на хардуера... 

Доларът в момента е малко висок, цените на РАМ и прилично ССД определят доста от цената. Най-доброто в практиката е Самсунг, серия 860 (про, като опция).

Да се има предвид, че условието "да става за ъпгрейд за вбъдеще" за мен  отива към интел 11 поколение сокет 1200. Дали ще е И5 или И7 - вече е до бюджета и лимита му.

АМД пета серия също биха били чудесни като избор, като видеото в тях е по-добро, с чудесна драйверна поддръжка, вкл и за игри на средно графично ниво. И при двата варианта е важно да е налично ПиСиАй ген 4 за да се постави съответен модерен ССД на него, съобразен с този нов стандарт. Практиката показва че скорости на четене по-големи от 7500б/с оказват голямо влияние на общото бързодействие...

Да напомня, че върху бюджета оказва влияние и един елемент като "кутията". Не зная защо, но някои хора много си падат по кичозните диодни светкавици и разни светлинни завъртулки. Аз съм тесен практик и за мен кутията не е мебел или украшение. Може да се вземе евтина прилична кутия, задължително големия размер, за да има възможност да побира големи ЦПУ въздушни или водни охладители. Такава кутия е средно 80 лв (без захранване). Така се освобождават средства за по-качествени други елементи на ПС.

• Автор
преди 19 минути, Белгиеца написа:

Eто ти компютърът от който пиша сега, отговаря на това което искаш за 4К с преходник който съм го описал там, достатъчно е да четеш всичко наред и да го разбереш.

Моите уважения, но...

Чакам други предложения.

преди 19 минути, Белгиеца написа:

преди 16 минути, _ramus_ написа:

Нещо от Нвидиа или АМД като допълнителна видеокарта щеше да има нужда при старото положение - да няма подходящи изходи ХДМИ 2.0 или 2.1 на самите дъна. Още от поколенията интел ХД 530 видеочипът има възможност за работа с 4К, но нямаше дъна за да го изведат към ТВ.

Сега това не е така, още повече че и пета серия на АМД е с още по-прилично вградено видео и става чудесно за целта чрез  подходящо дъно. Видеоизходите от дъната вече задоволяват всички изисквания поставени по-горе.

Разбира се - за да се докара автентично 10б ХДР с 4К е нужно самото видео да го съдържа... :), но това вече не е работа на хардуера... 

Видеото ще го съдържа. Е, не винаги, даже в повечето случаи - не, но неслучайно съм го написал. ;)

А иначе - благодаря за отговора.

Ще бъда още по-благодарен и задължен, ако ме насочите към някакви варианти за конфигурация. Трябва много честно да си призная нещо: Преди години четях по темата, консултирах се с приятели, които с това се занимават, придобих "базови познания". Само че това е много встрани от пряката ми работа, включително тази с компютри. И за последните 7-8 години тотално изтървах нещата.

Демек: Обяснявайте бавно, стъпка по-стъпка и без излишни подробности - като на иначе оправно дете-идиотче. :D

Варианти с интел 11 поколение и с пета серия на АМД? Нарочно натискам бюджета надолу, но ако се налага... Е, мога да си го позволя да го вдигна още. Ама да си струва!

За да се състави подробна оптимална конфигурация в ценови лимит е доста ровене в ценови листи, съпоставки, сравнения и много технически познания, вкл и непрекъснато актуализиращи се. Дали се сещате колко еквилибристика с цифри и данни е нужна? Всъщност не е въпрос - вие вече написахте че "сте далеч" от тия неща.

Всъщност ви насочих именно към "варианти" на конфигурация и комбинирането им е доста играчка и дебнене на условия - в случай че се изцежда максимума, сред ценовия лимит.

Цените се менят, освен това е нужно и някой да събере всичко грамотно и коректно и да поеме отговорност за същото...

Препоръчвам да се вземат от една фирма, вкл и с опция тя да го асемблира, за да намалите вероятността и рисковете от "технически проблеми" на някой от компонентите.

Ако се взима всичко онлайн риска от проблеми и гаранции са доста досадни и носят загуби. В Пловдив бих ви насочил за такава фирма, но за други градове нямам проверени и актуални данни.

Всичко това го пиша, за да стане ясно, че "предложете ми някаква конфигурация" по форум, не ми се струва сериозно, за да се реализира нещо сериозно.

Не твърдя истини, нито съм техен говорител - само пиша нещата такива, каквито са според мен. Останалото - си е ваше право и ваша работа.

• Автор
преди 11 минути, _ramus_ написа:

За да се състави подробна оптимална конфигурация в ценови лимит е доста ровене в ценови листи, съпоставки, сравнения и много технически познания, вкл и непрекъснато актуализиращи се. Дали се сещате колко еквилибристика с цифри и данни е нужна? Всъщност не е въпрос - вие вече написахте че "сте далеч" от тия неща.

Всъщност ви насочих именно към "варианти" на конфигурация и комбинирането им е доста играчка и дебнене на условия - в случай че се изцежда максимума, сред ценовия лимит. Цените се менят, освен това е нужно и някой да събере всичко грамотно и коректно... Препоръчвам да се вземат от една фирма, вкл и с опция тя да го асемблира, за да намалите вероятността и рисковете от "технически проблеми" на някой от компонентите. Ако се взима всичко онлайн риска от проблеми и гаранции са доста досадни и носят загуби. В Пловдив бих ви насочил за такава фирма, но за други градове не съм наясно

Всичко това го пиша, за да стане ясно, че "предложете ми някаква конфигурация" по форум, не ми се струва сериозно, за да се реализира нещо сериозно. Не твърдя истини, нито съм техен говорител - само пиша нещата такива, каквито са според мен.

Разбирам... Но все пак нещо примерно? Пък аз ще си ровя вече в ценови листи, съпоставки, сравнения... Не Ви ангажирам, нищо не ми дължите. Просто питам за съвет - и то не конкретно само Вас, а всички, които биха имали желание да си поиграят "наум" как биха решили такава задача.

Знаете ли, само между нас да остане - превел съм над 120 филма ей така, за кеф. Включително такива, за които никога не се появиха читави английски субтитри. Това са минимум 120 по 4 безсънни нощи, отделно отделеното време след или преди работа. Абсолютно сигурно е, че сте гледали поне едно-две неща с мой превод, вероятно повечко. А защо? Ами...  Заради удоволствието на преведа неща, от които дори професионални преводачи гледат да се скатаят. Но това няма връзка са темата.  ;)

преди 1 час, stoyanivanov написа:

Моите уважения, но...

Чакам други предложения.

И за какво са ти ?
В моята тема пише за какво да гледаш по характеристиките на дънните платки, изходите им и т.н.
Утре продавачите ще ти налазят темата и ще те затрупат с колички, свят ще ти се завие от грешни предложения, ако се инатиш като магаре на мост и отказваш сам да разбереш какво да си избереш.

Аз имам няколко въпроса:

- наличната ти 1050TI спрява ли се с твойте желания - 10 бит HDR и 4К? До колкото разбирам тя трябва да захранва едновременно два 4К дисплея (телевизора и монитора).

- не съм сигурен какво точно визираш с това "Стрийминг на 4К видео с висок битрейт и фреймрейт (кадри в секунда)."

- нищо не се казва за дисковата система - трябва да има SSD, SSD + HDD и с какви обеми?

- много задачи или много интернет сайтове? Има разлика.

_rasmus_, не бъркай човека, че  SSD Samsung 860 Pro е най доброто на пазара. Samsung имат модел nvme 980 Pro, което го превъзхожда многократно.

За цените на RAM не са много високи за DDR4 2 x16 GB kit (3200/3600 Mhz) .

НН,  за цените на. SSD-тара с големите обеми си прав.

Към автора на темата:

За скромния бюджет бих ти препоръчал да гледаш процесор AMD Ryzen 5 5600G( с вградена видео карта).

Kонфигурация с Ryzen 5600X, или Intel i5 11 Gen процесор.  Но, в този случай трябва да използваш външната видеокарта (GTX 1050 Ti, която  се справя добре с плейване на 4K съдържание).

Изчакай изявените, да ти предложат конкретни частни за бъдещата конфигурация.

преди 52 минути, Mr. ?? написа:

980 Pro, което го превъзхожда многократно.

колега, тук критерият за ценови лимит е най-важното. :)  Разликата в цената между двата визирани модела е значителна. Посочил съм компромисен вариант, съобразен с изискването в антрето на темата. Има и по-бързи варианти за всичко - но в друга по-горна ценова категория.

С това темата за мен приключи. Пожелавам на авторът на темата да постигне целите за които е предназначена.

преди 41 минути, Mr. ?? написа:

Intel i5 11 Gen процесор

Тези без F си имат графично ядро.

преди 42 минути, Mr. ?? написа:

Но, в този случай трябва да използваш външната видеокарта (GTX 1050 Ti,

преди 26 минути, _ramus_ написа:

колега, тук критерият за ценови лимит е най-важното. :)  Разликата в цената между двата визирани модела е значителна. Посочил съм компромисен вариант, съобразен с изискването в антрето на темата. Има и по-бързи варианти за всичко - но в друга по-горна ценова категория.

С това темата за мен приключи.

860  Pro e скъп  Sata3 диск. Който е по бавен от едно nvme: Crucial P5, Corsair MP510, Samsung 980.

преди 1 час, Mr. ?? написа:

Samsung 980.

сори, сбъркал съм - точно 980 ЕВО про, имах предвид.  Все пак споменавам PCIе 4.0, а това е безсмислено относно SATA3-ССД във формат 2.5''

ако ще се търси това - важно е да се гледа за адекватния на него слот на дъното, както и това дали избраният процесор ( примерно И5 11 поколение) поддържа това поколение шина. Без засечка едновременно на тия три условия, не се постига скоростта, а това често се пропуска.

На тази конфигурация съм сложил 11-та генерация i5 процесор заради по-доброто вградено видео, но вероятно го нямат наличен. Може да се вземе и 10-та генерация, но цените им са близки и не е много рентабилно.

i5-11400 - Max Supported Resolution 4096x2160@60Hz (HDMI), 5120x3200@60Hz (DP)

i5-10400 - Max Supported Resolution 4096 x 2160@30Hz (HDMI), 4096 x 2304@60Hz (DP)

Дъното е с DP и HDMI предвид двата монитора.

Избрани продукти:

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
Asrock H570 Phantom Gaming 4 LGA1200 1 229.58 лв. 229.58 лв.
ADATA XPG GAMMIX D10 2X8GB 3000MHz DDR4 AX4U300038G16A-DB10 1 121.14 лв. 121.14 лв.
ADATA GAMMIX S11P 512G M2 PCIE 1 127.51 лв. 127.51 лв.
2Tb SEAGATE ST2000DM008 3Y Warranty 1 113.36 лв. 113.36 лв.
Zalman Case ATX ZM-S3 1 fan 120mm 1 63.90 лв. 63.90 лв.
EVGA 600W 80 PLUS 100-W1-0600-K2 1 104.23 лв. 104.23 лв.
Intel CPU Desktop Core i5-11400 2.6GHz 12MB LGA1200 BX8070811400 1 397.84 лв. 397.84 лв.
Междинна стойност: 1 157.56 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 23.15 лв.
Доставка: безплатна

Обща стойност: 1 134.41 лв. с ДДС

• Автор
преди 13 часа, plamen_petrov_80 написа:

Аз имам няколко въпроса:

- наличната ти 1050TI спрява ли се с твойте желания - 10 бит HDR и 4К? До колкото разбирам тя трябва да захранва едновременно два 4К дисплея (телевизора и монитора).

- не съм сигурен какво точно визираш с това "Стрийминг на 4К видео с висок битрейт и фреймрейт (кадри в секунда)."

- нищо не се казва за дисковата система - трябва да има SSD, SSD + HDD и с какви обеми?

- много задачи или много интернет сайтове? Има разлика.

Картата се справя. Въпросът е, че този компютър ще отиде на друг адрес и не ми се ще да му свалям картата. Само ако наистина се наложи.

Мониторът не е 4К, телевизорът е. И няма проблем - мониторът си показва картинка в 1080, а телевизорът - 4К. Ако видеото е 4К, разбира се. При "разшири този дисплей" така се получава.

Фреймрейт и битрейт - какво имам предвид. Например това като максимум:

4K / 2160p 3840x2106, кадри в секунда 60, битрейт кбит/с 20000 - 51000

SSD трябва да има като системен диск, примерно 500 gb., добре е да има още 1 хард - по-горе си ми предложил такъв подходящ: 2Tb SEAGATE ST2000DM008 3Y Warranty Трябва да има възможност вбъдеще да се добави още 1  диск. Но имам външни дискове за "склад"  - 2 по 4 ТВ, тъй че може да не добавям нито сега повече вътрешни дискове, нито вбъдеще.

Много сайтове, но заедно и с други задачи - но не много тежки. Текстообработка, сваляне на видео и подобни.

И благодаря за предложената конфигурация!

на 25.11.2021 г. в 0:07, stoyanivanov написа:

Мониторът не е 4К, телевизорът е. И няма проблем - мониторът си показва картинка в 1080, а телевизорът - 4К. Ако видеото е 4К, разбира се. 

Фреймрейт и битрейт - какво имам предвид. Например това като максимум:

4K / 2160p 3840x2106, кадри в секунда 60,

Трябва да внимаваш за версията на изхода за HDMI на новата ти дънна платка ако искаш да можеш да свържеш директно 4К телевизора към него, иначе ще ти трябва адаптер/преходник от DP към HDMI за да ти е 4К в 60 кадри в секунда.
Защото тука има едни големи разбирачи които като нищо ще ти пробутат неподходящо дъно,

да си го трошиш после от главата ако не ти е ясно важността на поколението процесор как ще

се сработи с изходите.
Иначе казано, опичай си акъла и гледай какво внимаваш, за да не мрънкаш после че не бачка.
Никой не ти е длъжен да гледа и проверява вместо тебе.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.