Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

кухненска мивка без сифон!?

Featured Replies

здравейте,

сифонът на кухненската мивка от 1976-та се запуши. сипвахме прахчета за отпушване - не става. извикахме човек да го смени с нов.
човекът дойде и го смени. обаче, вместо да сложи нов сифон под мивката, на мястото на стария сифон просто сложи само една мека връзка.
бяла, пластмасова, мека връзка тип хармоника и ... каза, че сега така ги правели за да можело, ако нещо се задръстело, да може всеки сам да си смени ... новата мека връзка.

получи се нещо ето такова:

https://www.home-max.bg/sifon-za-kuhnenska-mivka-110/

странно ми се видя. все пак това е кухненска мивка и в нея, така или иначе, ще попадат по-големи или по-малки хранителни отпадъци - неизбежно е. някой да знае каква е съвременната практика при вик-услугите по този въпрос?

преди 20 минути, l-8 написа:

ще попадат по-големи или по-малки хранителни отпадъци

Решетка нали имаш? Какви са отворите на решетката спрямо диаметъра на гофрираната тръба?

А стария сифон не се ли разглобяваше?

Ако не ви кефи само гофре, ходете и си купете с преливник.Но да се викат майстори за подобно нещо е срамота, при положение, че всичко се развива на ръка.

• Автор
преди 27 минути, plamen_petrov_80 написа:

А стария сифон не се ли разглобяваше?

решетка има.

старият сифон беше от 1976-та и изибщо не ми се занимаваше с него. надявах се, че ще го смени с нов. но тази гофрирана връзка малко ме изненада.

преди 19 минути, The Negative One написа:

Но да се викат майстори за подобно нещо е срамота, при положение, че всичко се развива на ръка.

старият сифон беше вързан за канала с доста колена и кривки и не ми се занимаваше да ходя и да търся нови, пък и не знам по колко цола са, така че да натъманя новия сифон към канала заедно с отклонението за пералнята.

преди 5 минути, цър-вул написа:

Примерно решение(цък):

и аз се надявах на нещо подобно, обаче аз докато се върна майстора вече си беше тръгнал. обяснил на домашните ми, че сега така ги правели.

преди 5 минути, l-8 написа:

обаче аз докато се върна майстора вече си беше тръгнал. обяснил на домашните ми, че сега така ги правели.

Връщаш майстора да си оправи работата

• Автор
преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Сега работи ли?

работи, няма проблем. исках да разбера дали има и други с такива гофрирани връзки под кухненската мивка вместо с класическия сифон. поне това, което аз разбирам под сифон, де. не съм много навътре с вик-бранша.

преди 1 час, l-8 написа:

здравейте,

сифонът на кухненската мивка от 1976-та се запуши. сипвахме прахчета за отпушване - не става. извикахме човек да го смени с нов.
човекът дойде и го смени. обаче, вместо да сложи нов сифон под мивката, на мястото на стария сифон просто сложи само една мека връзка.
бяла, пластмасова, мека връзка тип хармоника и ... каза, че сега така ги правели за да можело, ако нещо се задръстело, да може всеки сам да си смени ... новата мека връзка.

странно ми се видя. все пак това е кухненска мивка и в нея, така или иначе, ще попадат по-големи или по-малки хранителни отпадъци - неизбежно е. някой да знае каква е съвременната практика при вик-услугите по този въпрос?

От вашият линк много добре се вижда как трябва да се направи монтажа на новият сифон. U коляното е задължително за да е постоянно пълно с вода, което е много добър "стоп" за спирането на всякакви миризми в помещението, идващи от мръсният канал. Ако мивката ви има и преливник, тръбичката от него трябва да се свърже с тази част след U коляното, където е издадена нагоре и е затапена. Монтажа и демонтажа на такъв вид сифон е лесна и малко неприятна но трябва добре да се уплатни за да не пропуска вода гърлото, към долната част на мивката. В самото гърло има цетка, която задържа по големите частици да не попадат към мръсния канал. Желателно е  да се почиства всичко това поне един път годишно за да нямате последствия, от утаилите се мазнини във U коляното. Процедурата може да се прави и със вряла вода, като затвориш сифона с предоставената клапа от фирмата производител и налееш в мивката 8-10 литра вода. След това се маха клапата (запушалката) и се оставя водата да изтече по сифона за да отмие голяма част от полепналите мазнини по U коляното. Това е в общи линии. Успех от мен и честита Нова 2022 година.

Да, още преди много време съм ползвал такова. За доста дълъг период не се счупи, не се е и запушвало, но събира мръсотия и изглежда кофти, за почистване с тези ребра - трудна задача, не е като гладка тръба.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Да, още преди много време съм ползвал такова. За доста дълъг период не се счупи, не се е и запушвало, но събира мръсотия и изглежда кофти, за почистване с тези ребра - трудна задача, не е като гладка тръба.

Няма нищо трудно при този начин. При мен точно така съм ги направил преди 8-9 години и никога не е имало до сега проблем. Хватката е да го направиш всичко, както трябва, а не само да си "умиеш" ръцете.

преди 1 минута, Kolev71 написа:

Няма нищо трудно при този начин. При мен точно така съм ги направил преди 8-9 години и никога не е имало до сега проблем. Хватката е да го направиш всичко, както трябва, а не само да си "умиеш" ръцете.

Всъщност аз не съм го избирал или монтирал - така си беше, така остана. Иначе аз си разглобавам от време на време масивния PVC сифон за профилактика.

Толкова излишни приказки, за толкова просто нещо!

Термина „сифон“ на български е „Water Closet“ на английски! Не се бъркайте с тоалетна - превода е „воден затвор“! В тоалетната чиния също има сифон!

Дали ще е масивно изпълнение или „гофре“ - все тая. Важното е, да остава известно количество вода - която да спира миризмите от канала!

преди 26 минути, jhoro написа:

Важното е, да остава известно количество вода - която да спира миризмите от канала!

Както е важно да е лесен за обслужване, т.е лесен за почистване. А като е само гофриран пътят, трябва да разглобиш тоя път, за да го почистиш качествено. За разлика от система с утайник!Ай да не важничиш с тъпи обясненияв, които са лееко встрани от темата. Не са нужни никому.
Има конкретно поставен въпрос!!!

Тези гъвкави връзки вече масово се използват. Трябва обаче за се направи една извивка надолу във формата на U за да има винаги вода ,която да пречи на миризмата от канализацията да ухае в кухнята.Така си върши работата на сифон.

преди 2 часа, цър-вул написа:

Както е важно да е лесен за обслужване, т.е лесен за почистване. А като е само гофриран пътят, трябва да разглобиш тоя път, за да го почистиш качествено. За разлика от система с утайник!Ай да не важничиш с тъпи обясненияв, които са лееко встрани от темата. Не са нужни никому.
Има конкретно поставен въпрос!!!

То пък - много е сложно, да развиеш един винт и да почистиш!

Ето - човека е обяснил, как се получава „сифон“!

преди 1 час, bigiadri написа:

Тези гъвкави връзки вече масово се използват. Трябва обаче за се направи една извивка надолу във формата на U за да има винаги вода ,която да пречи на миризмата от канализацията да ухае в кухнята.Така си върши работата на сифон.

Пп. В цикъл ли си или те гони критическата?

така се прави

но  на няколко години трябва да се сменява и струва около 2 лв

и колкото се може  по малко едри неща в канализацията като се слага  решетка в мивката 

другия вариант е да се вземе от по скъпите с утайник и да се чисти 

преди 21 минути, jhoro написа:

Пп. В цикъл ли си или те гони критическата?

прав е

това е целта

тоалетната работи на същия принцип

а с извивката освен  това  пречи да се запуши канализацията по- навътре 

Всичко ти е наред! Но веднъж годишно е малко за почистване, трябва на 3-4 месеца, сода каустик половин туба (1.50), половин час престой и много вода. А ако след някакви години се наложи смяна - ще си я няправиш сам.

Не стана ясно обаче има ли го U-коляното?

преди 23 минути, jhoro написа:

В цикъл ли си или те гони критическата?

И трите... :)

преди 9 минути, Banesc написа:

а с извивката освен  това  пречи да се запуши канализацията по- навътре 

Това - как ще стане?
При положение, че въпросното „гофре“ е 40 мм, а „канализацията по-навътре“ - 110 мм.

преди 3 часа, цър-вул написа:

Както е важно да е лесен за обслужване, т.е лесен за почистване. А като е само гофриран пътят, трябва да разглобиш тоя път, за да го почистиш качествено. За разлика от система с утайник!

Като чета „конкретните ти приказки“ - май не си чистил сифон/система с утайник!
То не е само - да развиеш утайника!

и аз съм с гуфрета - по практични е, колкото по малко връзки, толкова по малка възможност за влага

ако те е страх от запушване вземи си такова

преди 44 минути, jhoro написа:

Това - как ще стане?
При положение, че въпросното „гофре“ е 40 мм, а „канализацията по-навътре“ - 110 мм.

Има си преходници за тази работа и гумени уплътнения за сифон.

Плюс една цедка за мивка, да не попадат боклуци.

https://praktiker.bg/en/Cookware/ЦЕДКА-ЗА-МИВКА-Ф-65-НЕРЪЖДАЕМА-СТОМАНА-MAK/p/483565

преди 19 минути, andreygg написа:

Има си преходници за тази работа и гумени уплътнения за сифон.

Нищо не разбра! Как нещо - минало през тръба Ø40 - ще запуши вертикалния щранг Ø110?
Пп. За цедката - Чевермето вече каза.

преди 2 часа, jhoro написа:

Това - как ще стане?

винаги има начин

преди 8 часа, l-8 написа:

здравейте,

Напълно нормално, според цената. Дефакто водата се изтича надолу по тръбарта. Тази тръба става мръсна. За да не смърди, се прави тази "чупка" или "извивка". Така вътре винаги ще има вода, която да спира вонята от цялата тръба до подземието да излиза в мивката. Но, там често се спират най-тежките отпадъци, които не могат да бъдат "повдигнати" от водната струя, за да прехвърлят извивката и да продължат надолу.

Те това играе същата роля, но не се огъва и заради това има предвиден отвор най-долу, за да може като се затакне от тежките боклуци, да бъдат премахнати.

преди 7 часа, цър-вул написа:

Примерно решение(цък):
sifon_plastmasov_s_prelivnik_1-13.jpg

Дефакто няма разлика. Дали ще отвинтите капачката долу или

преди 8 часа, l-8 написа:

мека връзка тип хармоника

от тръбата или мивката, няма значение. Може би, меката връзка не е дълготряйно решение.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.