Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оптимизиране на Win10 и спиране на телеметрията (за напреднали).

Featured Replies

преди 12 минути, цър-вул написа:

А линух не може да се слуша, да? Не ме разсмивай!Службите, когато им трябва слушат всичко. Или почти всичко.

Ей това е офтопик, едно е да слушаш, съвсем друго е да следиш!

преди 2 минути, Kolev71 написа:

Аз лично нямам ти също. И милиони други нямата. Но има хора, които имат. Затова казвам че човек е лесно да се досети. Но тук темата не е това и не е редно да пишем врели-некипели.

Тези врели-некипели ги ръсите вие. Слушат се телефоните, не можеш да ме слушаш мен на микрофона на лаптопа. Със Линукс дистро и изключен микрофон.

И не се оправдавай със това че темата е за друго. Ако искаш може да се прехвърлим във друга тема, там да ми кажеш?

• Отговори 108
  • Прегледи 12,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Моя отговор ли ...? Извинявам се че ви обърнах внимание за неспазване на правилата на форума ..!  Доста трябва да участваш в този форум че да ми казваш  дали се заяждам или не ...Трябва да познав

• цър-вул
    цър-вул

Набързо извлечени няколко опции...

• Това сериозно ли е ..? Ама вие как може да копирате някаква информация ..без да публикувате връзки към оригинала ..Освен това във български форум се пише на български..:  

Публикувани изображения

Грешите много ако си мислите че Линукс е някаква супер дупер ОС и не може да се слуша но не е затова темата

преди 9 минути, ДзВяРа! написа:

Ей това е офтопик, едно е да слушаш, съвсем друго е да следиш!

Тези врели-некипели ги ръсите вие. Слушат се телефоните, не можеш да ме слушаш мен на микрофона на лаптопа. Със Линукс дистро и изключен микрофон.

И не се оправдавай със това че темата е за друго. Ако искаш може да се прехвърлим във друга тема, там да ми кажеш?

Приятел! Ако не го знаеш, постарай се да го научиш. Аз тук не мога да коментирам такива неща. Най важното, че не се оправдавам, а споделям. Написал съм и го прочети  "Също обичам Линукс" В горният пост. Велики хора са го казали и написали. Не искаш ли да си подслушван и следен, отрежи интернет кабела от компютъра.

преди 3 минути, Kolev71 написа:

Приятел! Ако не го знаеш, постарай се да го научиш. Аз тук не мога да коментирам такива неща. Най важното, че не се оправдавам, а споделям. Написал съм и го прочети  "Също обичам Линукс" В горният пост.

А аз запалих за друго, всеки който разполага със нужните технологии, може да проникне във всяка една система. Но никой не следи всички Линукс дистрибуции, така както е при Уиндоус. И никой няма пълен и постоянен достъп до ВСИЧКИ Линукс системи, както е при Майкрософт.

преди 6 минути, ДзВяРа! написа:

А аз запалих за друго, всеки който разполага със нужните технологии, може да проникне във всяка една система. Но никой не следи всички Линукс дистрибуции, така както е при Уиндоус. И никой няма пълен и постоянен достъп до ВСИЧКИ Линукс системи, както е при Майкрософт.

Ще ни се карат заради заглавието на темата. Windows  дистрибуциите са 5-6, докато на линук са една камара от които едва миналия месец научих че и Интел имат нещо ново за тях. Даже и питах тук по въпроса, което значи че не само от windows се интересувам. И си имам Linux Mint на самостоятелен компютър.

Е така е по правилно и имай предвид че сериозните компании  разчиташи на Линукс сървъри си имат цели отдели които така им модицифират дистрибуциите че те нямат общо с първообраза

преди 5 минути, Kolev71 написа:

Ще ни се карат заради заглавието на темата. Windows  дистрибуциите са 5-6, докато на линук са една камара от които едва миналия месец научих че и Интел имат нещо ново за тях. Даже и питах тук по въпроса, което значи че не само от windows се интересувам. И си имам Linux Mint на самостоятелен компютър.

Дядо Стефчо те и М$ си имат Линукс дистрибуция между другото :)

И да не си мислете,че в линукс-а няма телеметрия?Има дистрибуции,на които като им дам фул-ъпгрейд и Кашперски пали Ковровеца,да дойде лично да ми изгаси компа.

Много е хубава че го има Linux. Не го отричам, а се радвам. Много по вече време прекарвам на Windows. По ми е лесно. Ако бях на 25-30, да се хвана, а то имам още някоя година, Вие ме карате с него да се занимавам. Ето на! Горният пост ми потвърждава мненията.

преди 10 минути, TheDirtyCleaner написа:

И да не си мислете,че в линукс-а няма телеметрия?Има дистрибуции,на които като им дам фул-ъпгрейд и Кашперски пали Ковровеца,да дойде лично да ми изгаси компа.

Те там се ориентират само с ръчен компас и не всеки има такова изделие, щото е вече почти антикварно.

"Дядо Стефчо те и М$ си имат Линукс дистрибуция между другото"

За нея зная но не знаех за интелската и бях готов да я пробвам, но някой (не помня кой) ме разубеди.

преди 2 минути, JKirilov написа:

Мдаааааа, разбрахме всичко за Windows 12, дайте сега пак за зимните гуми, че сняг ще вали утре!

Ще вали, къде ще вали, дори и да завали, колко ще вали?

преди 4 минути, JKirilov написа:

Бали го колко, ама много! :)

Ти сериозно ли? :ohmy: Аз не съм ваксал ските, а и едната ми верига е скъсана, ще трябва заварка. :wub:

Къв хакер, кви 5 лева.... Аз ползвам W10Privacy.

През Уиндоус 10 Микрософт записва с кийлогър всичко каквото пишете на клавиатурата.  :hush:

При новата им операционна система, положението с телеметрията е още по-зле.

https://www.express.co.uk/life-style/science-technology/603524/Windows-10-Microsoft-Key-Logger-Record-Privacy

Now a keylogger has reportedly been discovered within the latest Microsoft operating system.

The Redmond firm included the software, which tracks every keystroke made on the Windows 10 device, to try and improve its products and services.

Windows НЯМА алтернатива за десктопа. Точка.
Колко е сигурен линукс...четете, най-горният пост от Daniel Micay (GrapheneOS Lead Developer) on the security on the Linux Desktop

Друга дискусия https://forums.whonix.org/t/fixing-the-desktop-linux-security-model/9172

Трети линк https://madaidans-insecurities.github.io/linux.html 

И последен, но не и по важност 

The funny thing is, as soon as you tell me (and quite proudly, I might add) that you primarily run Linux, I already know a ton about you. I know that you have no artistic ability -- that you're not into full-stack or front-end dev (no photoshop), you're not a photographer (no lightroom), and you're not into video editing (no premiere). I know you're not a software entrepreneur, as you would have needed full-stack development for that. I know you're not into remote collaboration with Google Drive (and Dropbox support is being ended soon). I know you're not an iOS developer (no XCode), or mobile developer at all (which generally requires Photoshop). I know you haven't honed your UX/product sense. Even if you dual-boot, I know you're in pain and will probably lose a bunch of data one day and have no idea what happened. You see that? In your search for "freedom," you have boxed yourself in like a caged rat.

И всичко това по-горе е от линуксджии, а не от Windows fanboys.

''In your search for "freedom," you have boxed yourself in like a caged rat.''

• Автор
преди 1 час, manjaro написа:

Windows НЯМА алтернатива за десктопа. Точка.

С тези три линка не можеш да убедиш никои фен на Linux в това.

Windows има много алтернативи. А един напреднал потребител ще подчини която и да е операционна система да работи за него и да е достатъчно сигурна.

Отделен в въпроса вече коя система колко хардуерни ресурси изисква. Там вече лидера е само един Linux.

Ядrото на Android e Linux!

Най-голям процент от всички сървъри в света работят на Linux. Дори Microsoft допринася за разработката на Linux ядрото.

преди 39 минути, ntm7iv написа:

Windows има много алтернативи. А един напреднал потребител ще подчини която и да е операционна система да работи за него и да е достатъчно сигурна.

Отделен в въпроса вече коя система колко хардуерни ресурси изисква. Там вече лидера е само един Linux.

Най-голям процент от всички сървъри в света работят на Linux. Дори Microsoft допринася за разработката на Linux ядрото.

Какво става със теб бе човек? Не мога да те позная! :ohmy: В началото само глупости дрънкаше, а сега, след всеки пост се издигаш, поздровления за което. Не каза нищо и за цената, Linux колко струва и Windows колко, без допълнителния софтуер, като офис пакета, антивирусния софт и  така нататък.

Не мога да повярвям! :wub:

• Автор

Какво става със теб бе човек? Не мога да те позная! :ohmy: В началото само глупости дрънкаше, а сега, след всеки пост се издигаш, поздровления за което. Не каза нищо и за цената, Linux колко струва и Windows колко, без допълнителния софтуер, като офис пакета, антивирусния софт и  така нататък.

Не мога да повярвям! :wub:

Колега, с Linux съм се сприятелил преди повече от 10 години. Използвал съм почти всички известни дистрибуции но фаворити са ми Debian и Ubuntu. Общо взето с Windows не съм във "свои води".

Поздрави! :)

преди 10 минути, ntm7iv написа:

Колега, с Linux съм се сприятелил преди повече от 10 години. Използвал съм почти всички известни дистрибуции но фаворити са ми Debian и Ubuntu. Общо взето с Windows не съм във "свои води".

Поздрави! :)

Нали се сещаш че това е IT Форум, и със подобни изказвания ще предизвикаш гнева на Windows потребителите. Аз съм потребител на Linux повече от теб, за това не се меся във темите на Windows! Понякога паля като барут на някои изказвания, но гледам да се въздържам. Защото Windows и Linux е като Русия и САЩ! :cool:

преди 2 часа, ntm7iv написа:

Windows има много ''алтернативи'', но нито една пълноценна.
Относно ресурсите, няма значение, дали ОС-а заема 700мб или 1.5 гб рам след зареждане (освен, ако ползването на компютъра не се изчерпва до гледане на  десктоп тапета), защото като отвориш 10 таба в браузъра, игра или програма, заетата рам  отива в небето. Разликата между 0.7гб и 1.5гб не може да те спаси. И по-малко заета рам не значи по-бърза и стабилна ОС.
Второ, не говоря за сървъри, а за ДЕСКТОП. С това започва поста ми. Имам чувството, че чукча писател, не читател.
Колкото и напреднал да си, много програми нямат алтернативи и нищо не можеш да направиш по въпроса...освен да инсталираш Windows? Linux не може да задоволи дори нуждите на average потребителите, като мен. Само за пример, дай ми алтернатива на софтуеъра за мишката, клавиатурата, саунд картата (creative) и слушалките (razer). Няма алтернативи за БАЗОВИ неща.

Само за едно съм съгласен с теб. Линукс фен не може го убеди в нищо. За какво ли пиша изобщо хаха. 

• Автор
преди 7 минути, manjaro написа:

Относно ресурсите, няма значение, дали ОС-а заема 700мб или 1.5 гб рам след зареждане (освен, ако ползването на компютъра не се изчерпва до гледане на  десктоп тапета), защото като отвориш 10 таба в браузъра, игра или програма, заетата рам  отива в небето. Разликата между 0.7гб и 1.5гб не може да те спаси. И по-малко заета рам не значи по-бърза и стабилна ОС.
Второ, не говоря за сървъри, а за ДЕСКТОП. С това започва поста ми. Имам чувството, че чукча писател, не читател.
Колкото и напреднал да си, много програми нямат алтернативи и нищо не можеш да направиш по въпроса...освен да инсталираш Windows? Linux не може да задоволи дори нуждите на average потребителите, като мен. Само за пример, дай ми алтернатива на софтуеъра за мишката, клавиатурата, саунд картата (creative) и слушалките (razer). Няма алтернативи за БАЗОВИ неща.

Само за едно съм съгласен с теб. Линукс фен не може го убеди в нищо. За какво ли пиша изобщо хаха. 

С удоволствие бих поспорил с теб но точно в тази тема не му е мястото. Запазвам си правото обаче да го направя в друга тема :)

преди 10 минути, manjaro написа:

Ползвай си джама, плащай си си като Арабин, аз нямам тази възможност и не се интересувам от твоите  нужди за мишката, клавиатурата и слушалките!

Софтуера от който се нуждая е наличен и безплатен. И напълно задоволява нуждите ми години наред.

преди 6 минути, ntm7iv написа:

С удоволствие бих поспорил с теб но точно в тази тема не му е мястото. Запазвам си правото обаче да го направя в друга тема :)

Казах ли ти нещо? :cool:

преди 6 минути, цър-вул написа:

Тогава к'ъФ го дириш в тая тема? Чесалка ли си търсиш?

Аз чесалка си имам, диря да начешя някой с нея!

Какво го нападнахте всички? Всеки е свободен да си изкаже мнението, и всеки има свое собствено мнение. А и форумите са за това, да кажеш какво мислиш, имаш ли друг въпрос?

Даа, и нека простащината ЗАПОЧНЕ СЕГА! Тъпо е да влизам в обяснителен режим с човек, който не ползва нещо, ама си навира гз сред обсъждащите го. К'во ли е това?....
Пиши в теми, чиято материя ти е близка, а не да лееш никому ненужни потоци тук.
Не, че темата е някаква важна...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.