Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Външните хард дискове имат ли ОС?

Препоръчан отговор

Външните хард дискове изискват ли да имат операционна система, или работят като флашките  - просто ги свързваш към компютъра и тръгва, без да се налага нищо повече да правиш?

Също, всеки външен хард диск може ли да се свърже към всеки вид компютър, или външните хард дискове имат изисквания и не тръгват на всеки компютър?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, bootlicker написа:

Външните хард дискове изискват ли да имат операционна система, или работят като флашките  - просто ги свързваш към компютъра и тръгва, без да се налага нищо повече да правиш?

Също, всеки външен хард диск може ли да се свърже към всеки вид компютър, или външните хард дискове имат изисквания и не тръгват на всеки компютър?

Външният хард диск е обикновен хард диск, който е сложен в кутия с външно захранване. Това е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Стандартно дисковете идват или съвсем празни, или имат на тях записани разни инструменти от производителя, но като цяло са plug and play.

Ако вече ти направиш нещо на диска (като например да го криптираш с BitLocker), може да не тръгне на всяко устройство, в което го включиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Освен ако не е NAS устройство.

И не винаги имат външно захранване, зависи от физическия им размер.

И да има възможност не всеки диск да тръгне на всеки компютър - било то заради хардуер или софтуер.

Някой дискове може да идват не форматирани!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, bootlicker написа:

Кажи за какво ще ти трябва външен хард диск. Ако ще ти трябва за записване на снимки и т.н. е подходящо. А и като цяло вече има и ССД-дискове който са много по - добре от външните хард дискове. Като цени имат разлика, но тя не е кой знае колко осезаема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, plamen_petrov_80 написа:

Освен ако не е NAS устройство.

Което на практика не е външен твърд диск.

преди 26 минути, bootlicker написа:

Ако дискът е с USB 2.0 интерфейс може да изисква допълнителен порт за допълнително мощност от конектора.

преди 28 минути, bootlicker написа:

може ли да се свърже към всеки вид компютър

Стига да има съответния интерфейс. Има дискове с firewire 1394 интерфейс, а не всеки комптър има такъв порт.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен нов диск първо трябва да бъде форматиран примерно във файлова система NTFS. После го бодваш в порта и си работи точно както флашка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, ntm7iv написа:

Според мен нов диск първо трябва да бъде форматиран примерно във файлова система NTFS. После го бодваш в порта и си работи точно както флашка.

Това важи за вътрешните дискове. За външните формат не е нужен преди да се използва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, killchain написа:

Стандартно дисковете идват ...

преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Някой дискове може да идват ...

Досега - диск не е идвал при мен, сам. всеки път - някой го носи! Мързели!

преди 2 часа, bootlicker написа:

Също, всеки външен хард диск може ли да се върже към всеки вид компютър ...

Да се върже - може, с каквото имаш (въже, сезал, тел ...)

Цитат

- Ало, техническата поддръжка ли е?
- Да.
- Кажете ми моля, как да си свържа таблета с телевизора, за да гледам филми?
- Телевизора ви каква марка е?
- "Рубин".
- Със скоч го залепете в центъра на екрана и гледайте!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е, те твай - научих нещо ново - първо дискът се форматира и тогава се бодва. Изниква въпрос - как, аджеба, се прави това форматиране?

преди 25 минути, Mr. ?? написа:

Това важи за вътрешните дискове.

Да, ама не или не точно - вътрешните дискове първо трябва да се инициализират и тогава се форматират.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И под macOS какво правим точно с тоя NTFS ?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Търсиш си драйвър или прорама на трети страни за опцлужване на нътъфъсъ
Ний джамджиите как читем ябълкови дискове, м?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, цър-вул написа:

Е, те твай - научих нещо ново - първо дискът се форматира и тогава се бодва. Изниква въпрос - как, аджеба, се прави това форматиране?

Така е - като не внимаваш в час по „Приложна магия“

„Външните хард дискове са като вътрешните, само че ... са отвън!“

Божинката с шокиращ разказ за Италия: Тук е ад!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 48 минути, цър-вул написа:

Търсиш си драйвър или прорама на трети страни за опцлужване на нътъфъсъ
Ний джамджиите как читем ябълкови дискове, м?

Тц.

Директно форматирам в exFAT :)

Ако е чужд външият диск - NTFS си чета без проблеми .Ако е мой - exFAT и хем ще си пиша по него, хем и като ти го дам - и ти ще го четеш през джама си :cheers: 

Въпросът ми беше към съвета, дето го беше дал @ntm7iv . Принципно би трявбало да остави всеки потребителл сам да си избере как да форматира. Като видя смотаната абревиатура NTFS и побеснявам понякога :wub:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, Trichocephalus написа:

Въпросът ми беше към съвета, дето го беше дал @ntm7iv

Голям проблем станал, направо непростим! Писах: "примерно NTFS", което не означава автоматично, че трябва да е непременно и точно тази файлова система. Аз примерно ако искам мога да си го форматирам и в ext4. exFAT нямам спомен дали се подържа от Windows 7. Освен това много телевизори не подържат exFAT, което означава, че ако си с тази система ще гледаш филми от диска на телевизора друг път...

Само се чудите за коя дума да се хванете и да зачоплите някой. Няма място от експерти в тоя форум вече!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, ntm7iv написа:

exFAT нямам спомен дали се подържа от Windows 7.

Амнезия?
Младо момче си, а забравяш! Виж - exFAT - от Windows XP SP2 нагоре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето какво казват професионалистите: https://www.diskpart.com/articles/ntfs-or-exfat-for-ssd-7201.html

Ясно се вижда, че няма някакво силно изразено преимущество межди двете системи NTFS и exFAT.  Дори за бързина дават леко предимство за NTFS.

Избора на файловата системата се свежда до това, каква точно съвместимост иска да има потребителя с други системи.

Или ако искате, може би да се извиня, че дадох пример с NTFS?

преди 29 минути, jhoro написа:

Амнезия?
Младо момче си, а забравяш! Виж - exFAT - от Windows XP SP2 нагоре.

Вместо да пишеш тъпи коментари просто можеше да допълниш до коя система се подържа. В нормалните международни форуми такава простотия, като тука няма. Хората не влизат в личностни нападки а просто всеки споделя това, което знае. Тука всяка втора тема се осира от разни супер мега легенди и заслужили ветерани, дето "целия свят" се крепи на тях и понеже са много "заслужили" им е простено всичко. Яко чат и спам до дупка е всяка втора тема. На мен лично тази политика не ми допада и може да преосмисля участието си в тези форуми. Няма смисъл да се хабя!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, ntm7iv написа:

Вместо да пишеш тъпи коментари просто можеше да допълниш до коя система се подържа. В нормалните международни форуми такава простотия, като тука няма. Хората не влизат в личностни нападки а просто всеки споделя това, което знае. Тука всяка втора тема се осира от разни супер мега легенди и заслужили ветерани, дето "целия свят" се крепи на тях и понеже са много "заслужили" им е простено всичко. Яко чат и спам до дупка е всяка втора тема. На мен лично тази политика не ми допада и може да преосмисля участието си в тези форуми. Няма смисъл да се хабя!

Кога стана калайджия - кога ти почерня ...

image.png.2a68885c04662d7fa4256b9dbfaa7586.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, jhoro написа:

Кога стана калайджия - кога ти почерня ...

image.png.2a68885c04662d7fa4256b9dbfaa7586.png

Така е взимам пример, нали и аз трябва да стам мега легенда и да размахвам наставничеки пръст по цял ден из форума. Само, че аз няма проблем още сега да си изтрия профила за разлика от много комплексари тук!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, ntm7iv написа:

Така е взимам пример, нали и аз трябва да стам мега легенда и да размахвам наставничеки пръст по цял ден из форума. Само, че аз няма проблем още сега да си изтрия профила за разлика от много комплексари тук!

Нито сме те канили, нито ще те изпращаме!

Отговорих ти съвсем конкретно

преди 1 час, jhoro написа:

Виж - exFAT - от Windows XP SP2 нагоре.

ама ти се бъзна за глупости! Думите

... exFAT нямам спомен дали се подържа от Windows 7.

ги написа ти!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, jhoro написа:

Амнезия?
Младо момче си, а забравяш!

Опитвам се с нещо да помогна а единия ми пише как е можело да препоръчам точно NTFS, другия пише за амнезии а после пише, кой за какво се бъзва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Опитвам се с нещо да помогна а единия ми пише как е можело да препоръчам точно NTFS, другия пише за амнезии а после пише, кой за какво се бъзва.

а ти що се връзваш ? :lol6: 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, ntm7iv написа:

аз няма проблем още сега да си изтрия профила

Това не зависи само от теб. Не можеш сам да цъкнеш бутон и да се затриеш!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...