Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

Много клипчета днес. Сигурно по случай визитата:

https://twitter.com/PStyle0ne1/status/1676966115598278656?s=20

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 3 минути, maxthon написа:

Няма нужда нищо да правя. Човека сам си показва какъв е. Също както и ти между другото.

То видя ли бабичка и жени или само чу за тях?

Е това вече наистина е за бисерите.

Screenshot 2023-06-28 100834.png

Миро да каже дали има украински руснаци-бежанци в Русе, защото в Пазарджик явно още няма...

преди 14 минути, miro20 написа:

от 4.5 млн население , нямат и 1000 човека, които дори и те бягали .

Нямат 1000, ама след като вече е имало 40 000. Ти колко искаш да са били доброволците? Може би 4 499 999?!? 

Любимата ми тема-air traffic control:

https://twitter.com/markito0171/status/1677015015319035921?s=20

Малко вътрешно инфо за фабриката на тролове на Пригожин - от бивши вече служители :

https://paperpaper.ru/kak-rabotali-smi-fabriki-trollej-i-ch/

Малко ПТП на онзи мост дето вече е руски :)

Мда, ще има NFW клипчета повече:

"Tomorrow, the Biden administration will announce a new package of military aid to Ukraine. The package will also include cluster munitions" — Reuters

преди 2 часа, maxthon написа:

Започваме още с 1вото на снимката и би ли ми напомнил в сводката с украинската математика колко танкове пишеше там загуби? Поне като пускаш различен вид матетатичска небивалица провери дали съвпада и с други вид небивалица от същия вид.

Ей на тъкмо да го пусна и аз си викам той мойто приятел със сигурност вече го е отрекъл. Не ме предаде и този път :)

Малко атомно взрив :)

Не съм ви поздравил аз в тази тема !

Добър вечер ! :bye1:

И да се знае , това съм аз !!!

Моето име е Звяра!!!

И аз когато пиша , никой не остава да спори със мен ! :help:

И за да не ме бъркате вече ще ви дам едно четиво , и без това ще се изпокриете в групичките!

Най-голямото си поражение във войната срещу Украйна руският президент Владимир Путин не понесе на бойното поле, а на пазара.

Той беше подготвил внимателно за инвазията най-силното си оръжие. Оръжие, което трябваше да постави Запада на колене, да разкъса Европа, да направи всяка помощ за украинците невъзможна. Това беше руският природен газ.

Сега се вижда, че подготовката за използването му като военно средство е започнала още през 2014 г. Тогава Путин започна да подчинява европейските икономики и най-вече Германия, правейки ги зависими с обилен и сравнително евтин газ.

През 2021 г. обаче всичко се обърна. „Газпром” започна да си измисля оправдания за прекъсвания и забавяне на доставките на синьото гориво.

А Европа се нуждае от огромни количества природен газ. Толкова големи, че руските газопроводи не са достатъчни да задоволят потреблението през зимата и се налага суровината да бъде складирана през лятото. В тези хранилища преди всеки зимен сезон се нагнетяват около 100 милиарда кубически метра газ.

Моментът на инвазията в Украйна в края на февруари 2022 г. не беше избран случайно. След намаленото снабдяване през предходната година, въпреки сравнително меката зима, европейските газови хранилища бяха изпразнени. Прогнозите бяха за застудяване през март. Така Европа трябваше да наблюдава войната с исторически ниски газови резерви. Уязвима за всяка заплаха от Кремъл за спиране на синьото гориво.
Почти веднага Путин се опита използва газа за ограничаване на санкциите срещу Русия и засилване на рублата.

„Газпром” спря доставките за Германия по газопроводите „Северен поток” с оправданието за повредена компресорна станция, която не можела да бъде поправена заради санкциите на Запада.

А Путин разпореди едностранна промяна на всички договори за продажбата на руски газ в Европа, изисквайки плащане в рубли. При отказ Русия просто спираше доставките, като първите жертви на тази политика на Кремъл бяха България и Полша.

Цените на синьото гориво в Европа започнаха бързо да се покачват, достигайки рекордни нива от над 3000 долара за хиляда кубически метра.
Очакванията за следващата зима бяха мрачни като руските пропагандни филми, изобразяващи зъзнещи от студ и гладуващи европейски семейства. Редица икономисти прогнозираха рецесия в Европа по-тежка от тази след глобалната финансова криза. Предвижданията бяха за спиране на производства, срив на потреблението, хиперинфлация. В някои градове в Германия се готвеха за зимния сезон, откривайки специални центрове, където възрастните хора да намират топлина и убежище в най-студените зимни дни.

Междувременно, въпреки санкциите, заради срива на европейските икономика и рекордните цени на енергоносителите Русия трябваше да се превърне в най-голямата икономическа сила на континента след Германия.

Европа трябваше да бъде подчинена, отслабена, разделена и парализирана от газовата криза, неспособна да подкрепя съпротивата на украинците срещу настъпващата руска армия.
Нищо от това не се сбъдна. Апокалиптичните руски филми и новини за изстиваща Европа сега изглеждат като едновременно смешни и жалки опити за неуспешна пропаганда.

Европейските икономики се оказаха много по-издръжливи, а газовото оръжие на Русия много по-малко страховито.

Противно на плановете на Путин, Европа се показа като по-обединена, по-ефективна и по-целенасочена от всякога.

Използвайки уроците от пандемията от COVID-19 Европейската комисия не чака и не заложи на половинчати мерки и решения. Веднага беше приет план, който изискваше общи действия и взаимна подкрепа от европейските страни.
За по-малко от година те постигнаха забележителен енергиен завой. Първо, намалиха търсенето на газ. Второ не спряха в нито един момент да си помагат. Германия, която обикновено реекспортира половината от газа, който внася, не спря преноса на синьото гориво към съседните държави, въпреки недостига му за германските предприятия. Норвегия рязко увеличи доставките, въпреки че това доведе до покачване на цените и спад на подкрепата за правителството. Българският износ на електроенергия достигна рекорди, както и цените на тока за предприятията в България.

Навсякъде правителствата гласуваха мерки в помощ на населението, които да смекчат удара на повишаващите се цени. Страните от Европейския съюз похарчиха близо 800 милиарда евро за субсидиране на сметките за гориво през 2022 г. Инфлацията наистина достигна двуцифрени стойности, но както и стойността на природният газ, после тръгна надолу.

Времето също помогна. Зимата в Европа беше в по-голямата си част мека.
Междувременно спреният руски газ беше заместен и с внос от други страни. През декември 2022 г. Германия откри нов терминал за втечнен природен газ във Вилхелмсхафен, близо до Бремен, който беше завършен с рекордна скорост, за по-малко от 200 дни и започна два други. Подобни съоръжения обикновено се изграждат в продължение на години.

ЕС прие план за постепенно преминаване към възобновяеми и устойчиви източници на енергия, за да намали зависимостта си от вноса на енергийни ресурси в дългосрочна перспектива.

Големият печеливш от кризата бяха САЩ, чиито износ на втечнен природен газ за Европа нарасна с близо 140%.

Грандиозният и внимателно изпълняван план на Владимир Путин се провали. Русия загуби най-големия експортен пазар за своите енергийни суровини. Износът за Индия и Китай донякъде компенсира това, но на много по-ниски цени от плащаните от европейците.

Последствията за руската икономика са дългосрочни. Европа се отказа от руския газ и въпреки това газовите ѝ хранилища са рекордно пълни. Евентуално Китай трябва да се превърне в новия основен пазар на суровината, с изграждането на газопровода „Силата на Сибир”. Но дори съоръжението да бъде завършено, Пекин никога няма да позволи на Москва да диктува цените и обемите на доставките, както го правеха европейските страни.
Добре замисленият удар с най-мощното оръжие на Путин се провали. Вместо да разедини, той обедини Европа. Санкциите срещу Русия продължиха да се затягат. Нейната икономика вече е изправена пред огромен бюджетен дефицит заради спада на приходите от износа на енергийни ресурси. Помощта за Украйна не спря, точно обратното, тя става все по-мащабна, обръщайки баланса на силите на бойното поле.

преди 3 минути, Звяра!!! написа:

И аз когато пиша , никой не остава да спори със мен ! 

Обикновено мълчиш като всеки друг, когато му свършат доводите. Гледам, че си написал един чаршаф с глупости.  Като започем с 2021г. и намалените доставки. Ако беше и малко запознат с пазара на природен газ и договорите за него щеше да знаеш, че всеки месец се правят заявки от купувача към продавача. Да си чул някой да се е оплакал през 2021г. за недоставена заявка? Защото аз не съм даже имаше изрични изказвания, че няма такива неизпълнени заявки. Значи остава намалените доставки от Русия да са в следствие на заявки с по-малки количества. Да продължавам ли нататък или има какво да кажеш първо за това? Предоставям ти отлична възможност да спориш. Ще е препоръчително да го направиш специфично за това, което написах.

преди 1 минута, maxthon написа:

Обикновено мълчиш като всеки друг, когато му свършат доводите. Гледам, че си написал един чаршаф с глупости.  Като започем с 2021г. и намалените доставки. Ако беше и малко запознат с пазара на природен газ и договорите за него щеше да знаеш, че всеки месец се правят заявки от купувача към продавача. Да си чул някой да се е оплакал през 2021г. за недоставена заявка? Защото аз не съм даже имаше изрични изказвания, че няма такива неизпълнени заявки. Значи остава намалените доставки от Русия да са в следствие на заявки с по-малки количества. Да продължавам ли нататък или има какво да кажеш първо за това? Предоставям ти отлична възможност да спориш. Ще е препоръчително да го направиш специфично за това, което написах.

Добре че си ти , човек. Айде да де уредим за онази работа - идеално пасваш.Няма да съжаляваш - обещавам

Виж сега, аз не ги разбирам твоите измислици те и без това са си твои!

Аз пиша неща които можеш само четеш със възклицание, ясно? :)

Сего го вземи този чаршаф и се завий тази нощ със него , поне няма да те хапят комарите! :giggle1:

Моите термини ще използва , чаршаф ! :giggle1:

преди 25 минути, Звяра!!! написа:

Виж сега, аз не ги разбирам твоите измислици те и без това са си твои!

Щеше да е добре да обясниш защо са измислици? Че газ се купува по договорите със заявки за всеки месец? Да напомня, че става дума за доставки по тръбопровод. Тези с втечнения са на друг принцип. Ако това ти е начина на спорене нищо чудно се хвалиш колко въздух под налягане си събрал. Спори се с аргументи, а не със възклицание. На твоите писания може да се смея с глас. Ако ми го кажеш същото и на живо пак ще се смея. Интересното в случая е, че мога да ти покажа  договор с местен доставчик тук как при него всичко е така. Месечни заявки и ако не ги изпълниш или преизпълнеш има неустойки. И така по веригата се стига и пред Булгаргаз и накрая (поне преди) и до доставчика Газпром. И като ти покажа договора пак ще ти се смея. Защото си го заслужаваш. Помолих те и да покажеш един, който през 2021г. да се е оплакал от неизпълнени заявки към Газпром. И тук ще се наложи да ти се смея, понеже няма да намериш един.

Щеше да е добре да обясниш защо са измислици? Че газ се купува по договорите със заявки за всеки месец? Да напомня, че става дума за доставки по тръбопровод. Тези с втечнения са на друг принцип. Ако това ти е начина на спорене нищо чудно се хвалиш колко въздух под налягане си събрал. Спори се с аргументи, а не със възклицание. На твоите писания може да се смея с глас. Ако ми го кажеш същото и на живо пак ще се смея. Интересното в случая е, че мога да ти покажа  договор с местен доставчик тук как при него всичко е така. Месечни заявки и ако не ги изпълниш или преизпълнеш има неустойки. И така по веригата се стига и пред Булгаргаз и накрая (поне преди) и до доставчика Газпром. И като ти покажа договора пак ще ти се смея. Защото си го заслужаваш.

Защо мислиш , че ще ти обърна внимание ?

Защо мислиш , че ще ти отговоря на въпроса ?

Имам отговор но той няма да ти промени мнението и затова няма да ти отговоря !!! :help:

За такива като теб съм си добавил "ПОДПИС", прочети го !

Там ще намериш отговора който искаш! :giggle1:

460368A0-7C9C-49B3-BE64-6F51D9576B9B-483

преди 2 минути, Звяра!!! написа:

Защо мислиш , че ще ти обърна внимание ?

Нямаш интерес. Може би защото няма да ти хареса ако потърсиш в интернет какво ще откриеш. А всичко това го има там и е публично.

преди 2 минути, Звяра!!! написа:

Защо мислиш , че ще ти отговоря на въпроса ?

Защото си некомпетентен да го направиш. Кажи поне, че е така и да приключим. Обещам, че в такъв случай няма да ти се смея.

преди 4 минути, Звяра!!! написа:

За такива като теб съм си добавил "ПОДПИС", прочети го !

Форумно изхвърляне. На живо - мишка и половина.

Нямаш интерес. Може би защото няма да ти хареса ако потърсиш в интернет какво ще откриеш. А всичко това го има там и е публично.

Ти май все още не си ми прочел подписа ?

iStock-177794699-scaled.jpg

преди 5 минути, Звяра!!! написа:

Ти май все още не си ми прочел подписа ?

Все още ми прилича на форумно изхвърляне. В момента ти гледам сеира как не можеш да обясниш и покажеш нещо, за което има пълна информация в интернет. Овластен ли си по някакъв начин да бъдеш такъв от подписа ти?

преди 4 минути, maxthon написа:

Все още ми прилича на форумно изхвърляне.

Приеми го като "ПОБЕДА"!

Тази вечер разбих Звяра!!! и го затапих ! :)

И без това не ми се пише , наминах само да ви поздравя.

Знаеш , че ако се развихря и няма да остане никой ! :hush:

преди 4 минути, Звяра!!! написа:

Знаеш , че ако се развихря и няма да остане никой !

Е запази си развихрянето за другия път. Като започнеш да се обясняваш по чаршафчето, което пусна. Пак ти обещавам да не ти се смея много стига да получа поне един отговор по същество. Като си наминал за малко какво все още правиш тук? Много се задържа. Ако останеш още малко може да ти дойде музата и да се развихриш. 

преди 59 минути, maxthon написа:

Като започем с 2021г. и намалените доставки. Ако беше и малко запознат с пазара на природен газ и договорите за него щеше да знаеш, че всеки месец се правят заявки от купувача към продавача.

Само дето в тези договори има и други клаузи = е путикин рещ. че иска да се плаща в несъществуващата валута рубла - аме взема средния от трите

преди 38 минути, maxthon написа:

Да напомня, че става дума за доставки по тръбопровод. Тези с втечнения са на друг принцип.

Е, ти по въздуха ли искаш да стане? Тръбата си е тръба - минава някакъв флуид, със със съответното налягане и обем! Хабер си нямаш за какво става дума!

ПС: А тръбите....нали се сещащ, че малко гърмят :) 

ПС2: На ред да гръмне е кремъл, ама няма смисъл - оня са платформите не е там

преди 14 минути, Филипов написа:

същото се отнася и за Путин- защото го казваш има всъщите доказателства и за двамата

преди 50 минути, NewRedDragon написа:

Само дето в тези договори има и други клаузи = е путикин рещ. че иска да се плаща в несъществуващата валута рубла - аме взема средния от трите

Чети хубаво, че става дума за 2021г.

преди 50 минути, NewRedDragon написа:

ПС: А тръбите....нали се сещащ, че малко гърмят

Е разбора се, че ще гърмят след като краварите са решили, че това ще се случи и са организатори на това нещо. А това е най-античовешката нация на планетата в момента.  Всъщност винаги е била такава.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.