Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се справяте с инфлацията?

Featured Replies

преди 13 часа, Banesc написа:

аз бих инвестирал в оръжие

но в България е забранено

и някакви полезни вещи  които после могат да се продадът

най- голямата загуба е пари само на едно място 

без нищо  да се правят 

Инвестирай и не, не е забранено стига да имаш нужните документи и лицензи.

• Отговори 84
  • Прегледи 13,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Когато времето е лошо, умните хора инвестират в бижута.  

• Петър Ангелов
    Петър Ангелов

Трудно. Щях да купувам 4-та кола. Отказах се. Въобще, мъка си е.

• NewRedDragon
    NewRedDragon

При мен лично - не!

на 4.03.2022 г. в 17:27, CoupDeGrace09 написа:

Оценявам чувството за хумор 🙂 Бихте ли споделили все пак дали покачването на цените е променило начина, по който харчите и спестявате?

При мен определено има промяна. Времето на кеша не е далеко, който има кешовица на страни ще живее, другите ще изгинат малко по-малко или ще мизерстват. Изградих стратегия за спестяване. Написал съм си  редовните сметките  за основен живот в един тефтер. Телефон, ток/ газ и прочие. Първите ми изкарани пари за месеца предплащам основните сметки. Имам малки кредите като абонамент за телефон, като другия месец мисля да го изплатя на куп и искам бързо да се отърва от всички  малки и ненужни кредити и да ми останат основните сметки. Ходя на работа с колата само когато е много студено. През другото време съв скутера. Едно отиване на работа с колата ми излиза около десет пъти по-скъпо от колкото със скутера. Отказах напълно цигарите. Спрях да се храня в столовата на работа, нося си храна предимно от в къщи. Ограничил съм скитането напред на зад с колата, ползвам я само при крайна необходимост. Харча около десет пъти по-малко за алкохол от предната година. Обмислям закупуванаето на дизелов автомобил да го регистрирам и застраховам в България на името на фирмата ми, за да избегна големите Нидерлански данъци и застраховки на дизелови автомобили. А спестяванията си смятам да депозирам в банка извън обсега на данъчните нидерландски власти. Амин!

преди 2 часа, Христофор_първи написа:

При мен определено има промяна. Времето на кеша не е далеко, който има кешовица на страни ще живее, другите ще изгинат малко по-малко или ще мизерстват. Изградих стратегия за спестяване. Написал съм си  редовните сметките  за основен живот в един тефтер. Телефон, ток/ газ и прочие. Първите ми изкарани пари за месеца предплащам основните сметки. Имам малки кредите като абонамент за телефон, като другия месец мисля да го изплатя на куп и искам бързо да се отърва от всички  малки и ненужни кредити и да ми останат основните сметки. Ходя на работа с колата само когато е много студено. През другото време съв скутера. Едно отиване на работа с колата ми излиза около десет пъти по-скъпо от колкото със скутера. Отказах напълно цигарите. Спрях да се храня в столовата на работа, нося си храна предимно от в къщи. Ограничил съм скитането напред на зад с колата, ползвам я само при крайна необходимост. Харча около десет пъти по-малко за алкохол от предната година. Обмислям закупуванаето на дизелов автомобил да го регистрирам и застраховам в България на името на фирмата ми, за да избегна големите Нидерлански данъци и застраховки на дизелови автомобили. А спестяванията си смятам да депозирам в банка извън обсега на данъчните нидерландски власти. Амин!

Накратко казано - „Бие си д**ето - да не се*е!“

преди 11 минути, jhoro написа:

Накратко казано - „Бие си д**ето - да не се*е!“

Нали виждаш какво става с горивата? Като станат за Коледа 5 лева литъра покрай войната в Украйна, ще караш Коледа завит под юргана със вегитарянскя трапеза, Мамалига ку брънза.

преди 6 минути, Христофор_първи написа:

Нали виждаш какво става с горивата? Като станат за Коледа 5 лева литъра покрай войната в Украйна, ще караш Коледа завит под юргана със вегитарянскя трапеза, Мамалига ку брънза.

Какво става???

Този въпрос не ми е интересен - бензин и дизел не ползвам.
Виж - цената на ракията и манджата - повече ме интересува.

преди 6 минути, jhoro написа:

Какво става???

Този въпрос не ми е интересен - бензин и дизел не ползвам.
Виж - цената на ракията и манджата - повече ме интересува.

Жоре цената на ракията и манджата пак зависи от цената на горивата.

Не знам как някои не усещат инфлацията, предвид растежа на цените на почти всичко. На фона на пандемията, енергийната и икономическа криза, а сега и военните действия в Украйна, ситуацията за мен е доста несигурна.

Моята лична финансова стратегия е следната:

• Не задлъжнявам допълнително (имам ипотечен кредит, който изплащам). Но не тегля допълнителни кредити, не купувам нищо на лизинг.
  • Спестявам определен процент всеки месец
  • Имам кешбек по едната карта, която ползвам и за плащане на битови сметки
  • Внимавам с абонаментните услуги (имам Нетфликс, нямам кабелна например)
  • Имам допълнителни източници на средства - не разчитам само на заплата
  • Имам бюджет за месеца
  • Траквам разходи в приложение
  • Нямам кола, защото нямам крещяща нужда от нея в момента
  • Инвестирам в: криптовалути; взаимен фонд - малка сума всеки месец; частични акции и ETFs малки суми
  • Инвестирам и в себе си константно във вид на курсове и обучения,  което според мен е инвестицията с най-голяма стойност във времето.

Обмислях да пробвам P2P лендинг, но като слушам от познати какво е положението, в момента се въздържам. Предвид и геополитическата ситуация е съвсем нормално, че доходността е спаднала до 2-3% и че 60% от кредитите default-ват. 

В общи линии е това положението при мен. Търся си опции за малки, регулярни инвестиции с добра доходност. И с опция за бърз достъп до средствата. 

преди 25 минути, Midnight66 написа:

Не знам как някои не усещат инфлацията, предвид растежа на цените на почти всичко. На фона на пандемията, енергийната и икономическа криза, а сега и военните действия в Украйна, ситуацията за мен е доста несигурна.

• Не задлъжнявам допълнително (имам ипотечен кредит, който изплащам). Но не тегля допълнителни кредити, не купувам нищо на лизинг.
  • Имам бюджет за месеца
  • Инвестирам в: криптовалути; взаимен фонд - малка сума всеки месец; частични акции и ETFs малки суми
  • Инвестирам и в себе си константно във вид на курсове и обучения,  което според мен е инвестицията с най-голяма стойност във времето.

Обмислях да пробвам P2P лендинг, но като слушам от познати какво е положението, в момента се въздържам. Предвид и геополитическата ситуация е съвсем нормално, че доходността е спаднала до 2-3% и че 60% от кредитите default-ват. 

В общи линии е това положението при мен. Търся си опции за малки, регулярни инвестиции с добра доходност. И с опция за бърз достъп до средствата. 

С две думи - „стабилност и прогнозируемост“!

преди 33 минути, Midnight66 написа:

• Имам бюджет за месеца

Би ли споделил повече за това приложение и как се тракват разходи?

преди 10 часа, Христофор_първи написа:

Би ли споделил повече за това приложение и как се тракват разходи?

Привет, да има много подобни - аз лично ползвам Monefy. И като сме на вълна приложения - Vivid е супер за мобилно банкиране, имат една секция Super Deals с много добри отстъпки до 25% - Lidl, Billa, Kaufland, DM, Shell, Starbucks, Zara и още много. Обаче неприятният момент е, че трябва да каниш хора, за да имаш достъп до тях. Мисля, че при покана с реферал ползваш за 3 месеца Pro plan и Super Deals. Доста удобен е кешбекът от 10% на стрийминг услугите като Нетфликс, Амазон, Disney и тн.

Също във Vivid може да вкарваш пари в крипто и ЕTFs. Напомнят доста на Revolut.

Ако на някой му е интересно, ще дам още инфо за Vivid.

Някой използвал ли е Binance Earn или някоя подобна услуга. Интересувам се от стейкинг на крипто или някоя друга опция за пасивен доход.

Моля без коментари на МЛМ схемаджии и подобни. 

преди 1 час, Midnight66 написа:

Ако на някой му е интересно, ще дам още инфо за Vivid. 

Инфото е ясно - ако имаш излишни пари ... дай ги насам.

• Автор
преди 13 часа, Midnight66 написа:

Някой използвал ли е Binance Earn или някоя подобна услуга. Интересувам се от стейкинг на крипто или някоя друга опция за пасивен доход.

Моля без коментари на МЛМ схемаджии и подобни. 

Тези дни ми попадна реклама на българска услуга, Boost се казва, като буустерна доза 😅 Отворих да разгледам страницата с информация за услугата, обаче децентрализираните финанси са ми тъмна Индия и се чудя дали наистина е толкова нискорискова инвестиция.

Някой съфорумец има ли опит с DeFi? Ще се радвам да споделите опит.

преди 15 минути, CoupDeGrace09 написа:

Тези дни ми попадна реклама на българска услуга, Boost се казва, като буустерна доза 😅 Отворих да разгледам страницата с информация за услугата, обаче децентрализираните финанси са ми тъмна Индия и се чудя дали наистина е толкова нискорискова инвестиция.

Виж сега мойка. Най-добрата инвестиция са имотите недвижими. Аз лично мисля да купя някой друг гараж в бегето в областен град разбира се. Всичко друг е Бош лаф.

преди 12 часа, jhoro написа:

Инфото е ясно - ако имаш излишни пари ... дай ги насам.

Ако имах излишни пари, вероятно щях да ги инвестирам, а не да си лафя по форуми :)

преди 7 минути, Христофор_първи написа:

Виж сега мойка. Най-добрата инвестиция са имотите недвижими. Аз лично мисля да купя някой друг гараж в бегето в областен град разбира се. Всичко друг е Бош лаф.

Ами на теория - да, на практика зависи. С тези цени на имотите в града, в който живея, можеш да си купиш къща в Тенерифе по-евтино. Ако купиш с цел спекула, не се знае колко време ще трябва да държиш имота. С инфлацията на строителните материали, дори покупката "на зелено" стана малко златна. Не знам при теб какви са цените на гаражите, btw, имам гараж към апартамента, който ми го оцениха на 20 к. евро. 

Лично аз не бих инвестирала в гараж или таван в момента, въпреки че съм го обмисляла в един момент. Но не ми е рентабилно. 

Имам и неизлекувани травми от ремонта вкъщи (но да не отваряме темата). Отдаването под наем също не винаги е опция, студентите и много от хората, които наемат, се прибраха по родните си места, защото са римоут.

Стана много яка дискусия, ще се радвам я продължим :)

на 5.03.2022 г. в 12:08, Емил Костов написа:

Инвестирай и не, не е забранено стига да имаш нужните документи и лицензи.

Може ли повече инфо за този тип инвестиции? 

преди 21 минути, Midnight66 написа:

Лично аз не бих инвестирала в гараж или таван в момента, въпреки че съм го обмисляла в един момент. Но не ми е рентабилно.

Конкретно - в нашия град (и не само) - гаражите станаха доста търсени! С увеличаването на автомобилите и недостига на места за паркиране, заради разните „цветни зони“.
Обаче няма предлагане - това е проблема!

преди 2 часа, jhoro написа:

Конкретно - в нашия град (и не само) - гаражите станаха доста търсени! С увеличаването на автомобилите и недостига на места за паркиране, заради разните „цветни зони“.
Обаче няма предлагане - това е проблема!

Ясно, затова няма "one size fits all" решение. Четох също нещо по темата за инвестициите в недвижими имоти, че е хубаво да се взема и демографският прираст на самото населено място при инвестиция. 

преди 43 минути, Midnight66 написа:

Четох също нещо по темата за инвестициите в недвижими имоти, че е хубаво да се взема и демографският прираст на самото населено място при инвестиция. 

Пойнт!

Та за гаражите, е в България има далавера щото то там си е цигания, и ги правят на супермаркети фризьорски салони, и прочие и ще имам търсене. България няма да обезлюдее съвсем. Много български емигранти, като понаправят някой лев ще се върнат, много бедни западни пенсионери ще дойдат там, то и сега има ама да са от най-бедните западни пенсионери и купуват съборетини по селата и ги отремонтирват. Аз самия, ако, доживея до пенсия ще се завърна в България, но в областен град не на село.Иначе аз инвестирвам и в актики от време на време. Това ми е хоби. Виждаш ли я тая лампа миличка. Истински лукс материали. Месинг, мрамор и биволска кожа.Миналата година я купих от дъщерята на една умряла баба за 10 евро. Вече ги има само по антиквариятите и почват от 200 евро. А познай след 20 години колко ще струва. Но аз съм я взел да ми радва окото. Парите идват и си отиват. Но красотата за мен е по ценна.Някой ден, ако имам наследници, ако искат да ги продават, ако искат да ги задържат.

BE0FE174-C170-41BA-BD63-ED8198F81694.jpeg

преди 38 минути, Христофор_първи написа:

Та за гаражите, е в България има далавера щото то там си е цигания, и ги правят на супермаркети фризьорски салони, и прочие и ще имам търсене.

Големи простотии си писал, но само за тази!

Говоря за гараж, който ще се ползва само за гараж - да се прибира автомобил!

При инфлация се инвестира в човешки труд. -> Той тук в България е най-евтин в Европа. Колкото и некачествен да е, то вложените пари си заслужават, защото именно той носи печалбата. Другото е аритметика. Мнозина от наше село навремето са го направили, т.е. плащали са 5 лв., а са вземали 50 евро. 

За тях в момента няма инфлация, а харчат левове за недвижими имоти, които след 2024 ще продават за евро. -> Последната приватизация на България е в ход. -> След това вси българи ще са законови биороботи. 

на 6.03.2022 г. в 12:58, Христофор_първи написа:

Жоре цената на ракията и манджата пак зависи от цената на горивата.

И ко ся?
Дай да се юрнем всички да пълним дамаджаните с бензин и дизел?
После що растяли цените...

преди 7 часа, dioib написа:

За тях в момента няма инфлация, а харчат левове за недвижими имоти, които след 2024 ще продават за евро.

Само дето имотите и днес се пазаруват в Евро в България.

преди 8 часа, Bubbles написа:

И ко ся?

А ми навремето на село закъса у рекътъ един танкер пълен с бензин. Като ги напъна гладъ на борда, имаше спекула, който имаше дамаджани с ракия и манджи само пълнеха варелите и после като имаше пак някаква караница между Лукойл, Газпром и Нафтекс, ялла на който кола, резачка или сенокосачка. Като югоембаргото, ама в малко по-малко мащаб.

преди 15 часа, Bubbles написа:

Явно "провинцията у края" (селата) не е (са) в България ... мда ... Макар да съм виждал в месния селски магазин "за всичко" как  някои пазаруват с евро ... -> И към момента в наше село може да си купиш прилична къща с двор 1.5 декара за 40 000 лв ... въпреки, че за да изградиш нова такава къща струва 160 000 ... -> Та се сети ... купуваш сега, иде 2024 и може спокойно да я продадеш минимум за 40 000 евро. ;) = К'во са за теб 20 000 евро при положение, че си работил извън България 10 години примерно?! ("българите в повече" се изхранват от помощи и спестяват от спечелените заработени пари на мъжете си...) = Някои икономически са мнооого грамотни ... :) = жените с децата на помощи, а мъжете печелят ... :)  

на 4.03.2022 г. в 22:33, CoupDeGrace09 написа:

Тази тема даже не я и повдигам, защото всеки със здрав разум не се поддава на изкуствено всята паника.

Подкрепям горното, изобщо няма смисъл да навлизаме в темите за цените на олиото и горивата. Ясно е, че има и голяма спекула. 

на 15.03.2022 г. в 14:43, Bubbles написа:

И ко ся?
После що растяли цените...

Това абсолютно е така. 

на 8.03.2022 г. в 19:58, Христофор_първи написа:

Пойнт!

Та за гаражите, е в България има далавера щото то там си е цигания, и ги правят на супермаркети фризьорски салони, и прочие и ще имам търсене. България няма да обезлюдее съвсем. Много български емигранти, като понаправят някой лев ще се върнат, много бедни западни пенсионери ще дойдат там, то и сега има ама да са от най-бедните западни пенсионери и купуват съборетини по селата и ги отремонтирват. Аз самия, ако, доживея до пенсия ще се завърна в България, но в областен град не на село.Иначе аз инвестирвам и в актики от време на време. Това ми е хоби. Виждаш ли я тая лампа миличка. Истински лукс материали. Месинг, мрамор и биволска кожа.Миналата година я купих от дъщерята на една умряла баба за 10 евро. Вече ги има само по антиквариятите и почват от 200 евро. А познай след 20 години колко ще струва. Но аз съм я взел да ми радва окото. Парите идват и си отиват. Но красотата за мен е по ценна.Някой ден, ако имам наследници, ако искат да ги продават, ако искат да ги задържат.

BE0FE174-C170-41BA-BD63-ED8198F81694.jpeg

Лампата е яка, да не наистина да изтървам бизнес ниша. 

на 8.03.2022 г. в 12:08, CoupDeGrace09 написа:

Може ли някой да даде по-подробно мнение за това нещо Boost, което да не е пичага инвестирай в недвижим имот. Защото просто с моя доход не мога да мисля за инвестиция в имот (живея в София). Имам желание да влагам, а не да харча необмислено парите си. Бюджетът, който мога да отделя за инвестиция е около 300-350 лв месечно. Виждам, че тази услуга позволява инвестиции с такива суми. Така че някой може ли да потвърди дали е леджит и да опитам да вкарам някакви пари там, защото печалбата и риска (поне на думи в сайта им) ми звучат добре?

преди 43 минути, Palantir написа:

Може ли някой да даде по-подробно мнение за това нещо Boost, което да не е пичага инвестирай в недвижим имот. Защото просто с моя доход не мога да мисля за инвестиция в имот (живея в София). Имам желание да влагам, а не да харча необмислено парите си. Бюджетът, който мога да отделя за инвестиция е около 300-350 лв месечно. Виждам, че тази услуга позволява инвестиции с такива суми. Така че някой може ли да потвърди дали е леджит и да опитам да вкарам някакви пари там, защото печалбата и риска (поне на думи в сайта им) ми звучат добре?

Работил съм с тях.Никакви проблеми.Само че,покупко-продажба.Разгледах набързо...19.10%,ми изглежда,меко казано-нереално.И утре някой специалист да се набута,с твоите пари и  да обяват фалит,нямаш никакво покритие.Ако си навътре с трейдинга,с $2000 може да докараш,около $100 на ден,в която и да е платформа.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.