Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се справяте с инфлацията?

Featured Replies

преди 2 часа, The Rage написа:

Работил съм с тях.Никакви проблеми.Само че,покупко-продажба.Разгледах набързо...19.10%,ми изглежда,меко казано-нереално.И утре някой специалист да се набута,с твоите пари и  да обяват фалит,нямаш никакво покритие.Ако си навътре с трейдинга,с $2000 може да докараш,около $100 на ден,в която и да е платформа.

Значи, аз разгледах Boost. До колкото разбирам даваш парите си на xChange, те инвестират в DeFi протоколи, от които изкарват печалба. А на нас плащат до 8%. Като реално в началото сме на 6% на година, което не е зле. Интересно е, че нямат такси. От фондовете съм свикнала на: такса управление на фонд; такса изкупуване на дял; месечна поддръжка на сметка и какво ли не.

Също е добре, че почваш със 100 лв. Аз може и да ги пробвам, с вълшебните антични лампи не знам как ще стане работата, но тук виждам някакъв потенциал. 

Най-много ми харесва, че си е точно пасивен доход. Къде видяхте 19.10%, аз видях до 8%. 

на 15.03.2022 г. в 7:02, dioib написа:

При инфлация се инвестира в човешки труд. -> Той тук в България е най-евтин в Европа. Колкото и некачествен да е, то вложените пари си заслужават, защото именно той носи печалбата. Другото е аритметика. Мнозина от наше село навремето са го направили, т.е. плащали са 5 лв., а са вземали 50 евро. 

За тях в момента няма инфлация, а харчат левове за недвижими имоти, които след 2024 ще продават за евро. -> Последната приватизация на България е в ход. -> След това вси българи ще са законови биороботи. 

Обаче не всеки може да създаде бизнес, за който му е нужен човешки труд. В доста сфери пазарът е силни сегрегиран - пример наши познати имат от години бизнес с детски стоки, но демографския прираст, тенденциите в онлайн шопинга и пандемията им повлияха много негативно.

Наложи се да сменят сферата на дейност, за да не фалират. Не е от всеки става предприемач, а и ако искаш да имаш свободни средства, не бих казала, че собственият бизнес е решение. В един момент забелязвам, че малките собственици започват да гледат на всички парични постъпления като на оборотни средства. 

Инфлацията си я има според мен за всички, но всеки се спасява по единично. 

• Отговори 84
  • Прегледи 13,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Когато времето е лошо, умните хора инвестират в бижута.  

• Петър Ангелов
    Петър Ангелов

Трудно. Щях да купувам 4-та кола. Отказах се. Въобще, мъка си е.

• NewRedDragon
    NewRedDragon

При мен лично - не!

преди 38 минути, Midnight66 написа:

Къде видяхте 19.10%, аз видях до 8%. 

Виждам-една година 6%.Две години 12.36%.Три години 19.10%.Освен,ако не е сборният процент.Което означава,че за две имаш плюс 0.36 а за три,си назад с 4.90.Поне,така ги смятам.Плюс-разликата в купуването и блокчейн разходите.

Сега прегледах,лихвите по депозити.Около 4%.Можеш да ги вложиш в банка,само че двойно.И пак имаш,8%.И,до 196 000лв.Държавна гаранция.

• Автор
преди 9 часа, The Rage написа:

Виждам-една година 6%.Две години 12.36%.Три години 19.10%.Освен,ако не е сборният процент.Което означава,че за две имаш плюс 0.36 а за три,си назад с 4.90.Поне,така ги смятам.Плюс-разликата в купуването и блокчейн разходите.

Сега прегледах,лихвите по депозити.Около 4%.Можеш да ги вложиш в банка,само че двойно.И пак имаш,8%.И,до 196 000лв.Държавна гаранция.

Колега, доколкото виждам, лихвата е сложна, затова за период от 3 години процентите са такива. А разлика в купуването няма, както и блокчейн разходи, защото в момента предлагат стейкинг само на лева. Ако в бъдеще добавят криптовалути, ще видим дали ще се променят условията.

За хора, които са навътре в DeFi или пък искат по-големи печалби, това не ми се струва подходящата услуга, но за заделяне на пари от заплата с цел малка и постоянна доходност изглежда добре. Май ще взема да ги тествам.

преди 21 минути, CoupDeGrace09 написа:

Колега, доколкото виждам, лихвата е сложна, затова за период от 3 години процентите са такива. А разлика в купуването няма, както и блокчейн разходи, защото в момента предлагат стейкинг само на лева. Ако в бъдеще добавят криптовалути, ще видим дали ще се променят условията.

За хора, които са навътре в DeFi или пък искат по-големи печалби, това не ми се струва подходящата услуга, но за заделяне на пари от заплата с цел малка и постоянна доходност изглежда добре. Май ще взема да ги тествам.

Пробваш ли ме?Рекламираш ли?

• Автор

Не и на двата въпроса. Поразрових се от последния път, в който писах, за да видя за какво става въпрос, но ще продължа да проучвам какви варианти има на пазара, за да мога да взема информирано решение, ако реша да вкарвам по-голяма сума.

преди 19 минути, CoupDeGrace09 написа:

Не и на двата въпроса. Поразрових се от последния път, в който писах, за да видя за какво става въпрос, но ще продължа да проучвам какви варианти има на пазара, за да мога да взема информирано решение, ако реша да вкарвам по-голяма сума.

Добре.Няма да се впускам,в обяснения.Вкарай сто лева и виж,колко ще получиш реално.

• Автор
преди 2 часа, The Rage написа:

Добре.Няма да се впускам,в обяснения.Вкарай сто лева и виж,колко ще получиш реално.

Напротив, впускай се, нали затова дискутираме. Да не би да пропускам нещо, което ти си видял?

на 21.03.2022 г. в 11:48, The Rage написа:

Работил съм с тях.Никакви проблеми.Само че,покупко-продажба.Разгледах набързо...19.10%,ми изглежда,меко казано-нереално.И утре някой специалист да се набута,с твоите пари и  да обяват фалит,нямаш никакво покритие.Ако си навътре с трейдинга,с $2000 може да докараш,около $100 на ден,в която и да е платформа.

Благодаря ти колега. Твоят отговор до момента ми помогна най-много. Щом казваш, че си работил с тия (xChange Boost) и са леджит, ще пробвам да вкарам 100 лева пък каквото стане. Може да погледам и трейдинга, но той ми се струва доста по-сложен... Ще пиша по-натам да кажа как е минало, за да помогна на някой в моето положение, който се чуди как да влага парите си без голям бюджет.

преди 12 минути, Palantir написа:

Благодаря ти колега. Твоят отговор до момента ми помогна най-много. Щом казваш, че си работил с тия (xChange Boost) и са леджит, ще пробвам да вкарам 100 лева пък каквото стане. Може да погледам и трейдинга, но той ми се струва доста по-сложен... Ще пиша по-натам да кажа как е минало, за да помогна на някой в моето положение, който се чуди как да влага парите си без голям бюджет.

Може би,аз не се изразих правилно.Boost,не съм ползвал.Ползвал съм услугите на xChange.За покупко-продажба.Това дискутираме,дали си заслужава,този бууст.

Да отговоря и на другият,колега.

Плащателните средства,нямат значение.В случея-лева.Но,си купуваш крипто някакво xBGN.Което се приравнява,с USD.Нали се сещаш,кой ще покрие разходите,за блокчейн?Отделно,казвате,с малки суми взеки месец.Първият триста,да речем.Получаваш бонуси,за тях.Вторият,още триста.Получаваш бонуси и върху тях.За да достигнеш желаната сума,ти трябва една година.И чак тогава,започват да работят.И на края на следващата,очакваш тези 6,8 и т.н.%.Фактически,две години,без доход.

• Автор
преди 3 часа, The Rage написа:

Плащателните средства,нямат значение.В случея-лева.Но,си купуваш крипто някакво xBGN.Което се приравнява,с USD.Нали се сещаш,кой ще покрие разходите,за блокчейн?Отделно,казвате,с малки суми взеки месец.Първият триста,да речем.Получаваш бонуси,за тях.Вторият,още триста.Получаваш бонуси и върху тях.За да достигнеш желаната сума,ти трябва една година.И чак тогава,започват да работят.И на края на следващата,очакваш тези 6,8 и т.н.%.Фактически,две години,без доход.

Доколкото виждам в написаното от самите xchange, XBGN не е крипто, а измерител на баланса в профила, съответно няма блокчейн такси.

Какво имаш предвид под две години без доход? Върху малка сума с нискорискова инвестиция не очаквам чудеса, въпросът е да не стоят в банката при 0% лихва, че дори и отрицателна...

преди 2 часа, CoupDeGrace09 написа:

Какво имаш предвид под две години без доход? Върху малка сума с нискорискова инвестиция не очаквам чудеса

300лв. х 8% в най-добрият случай.Имаш24лв. за година.След-една година(не,два лева на месец).На другият месец,имаш600лв.От тях 300 са от предишният месец.А от този,ще олихвят-един месец след тях(след година).И така докато стигнеш до последният,който ще се олихвява един месец.За да завъртиш колелото,с пълен потенциал-ще ти трябва,още една година.Дано,ме разбираш.

Този xBGN е вързан с USD.Към днешна дата 1х1.77лв.Обикновено е 1.63-1.64.Когато падне пак-какво правим?Лихвата ти стои 8% но,долара пада...Има ли значение?И тези планове,как ги избираш?Естествено е,да искаш по-високата...Как ги определят?Това са част от въпросите,които ще им задам.Преди,да инвестирам.

Плановете явно са според сумата на депозита, гледам и, че уж начисленията са всеки час, което предполагам ще рече, че е сложна лихва. Но така или инак да се счита, че това е алтернатива на банка, не просто, че не е нискорисково, ами е мегарисково начинание. Такива приложения се ползват за покупко- продажби,  за нещо повече е лоша идея.

преди 7 минути, insec написа:

Плановете явно са според сумата на депозита, гледам и, че уж начисленията са всеки час, което предполагам ще рече, че е сложна лихва. Но така или инак да се счита, че това е алтернатива на банка, не просто, че не е нискорисково, ами е мегарисково начинание. Такива приложения се ползват за покупко- продажби,  за нещо повече е лоша идея.

Каролев, пак са ти пробутали от елексирите на Цар Киро 

И ще цитирам един от най-великите  българи Бай Тато: 

Какво ще правиш като нямаш пари?

току-що, Христофор_първи написа:

...Цар Киро... Бай Тато

чудни идоли си си избрал 😏

Само се надприказвате.  Ако например имате резервни   100 000 Евро или 200 000 лв  - какво бихте направили!?  Това е гарантираният размер от банките.   Ще ги похарчите ли?   

преди 1 минута, attj написа:

Само се надприказвате.  Ако например имате резервни   100 000 Евро или 200 000 лв  - какво бихте направили!?  Това е гарантираният размер от банките.   Ще ги похарчите ли?   

Подобни суми се разпределят в няколко сметки в различни банкови институции. Освен това се делят на различни дружества, като поне 2 трябва да са Еоод с минимум капитал.... и други хватки.

ЕООД-тат са нужни за да имаш ти винаги пари, независимо от ситуацията

Това е точно.   Въпросът е да се държат  ли като пари?   Може например да се купи апартамент за да се дава под наем. Колкото и да е за малко пари.  По добре нещо отколкото нищо.  При банките никаква лихва няма.

преди 2 минути, attj написа:

Това е точно.   Въпросът е да се държат  ли като пари?   Може например да се купи апартамент за да се дава под наем. Колкото и да е за малко пари.  По добре нещо отколкото нищо.  При банките никаква лихва няма.

Естествено, че ги държиш в пари. Но трябва да захранваш и поне две валутни - да губиш едни 1000-1500 на година, ама това не е проблем. Наемите паднаха много - имам 123 кв апартамент почти до плажа - забрави за повече от 1300 лв/мес. И то с договор - 10% веднага изчезват, като подадеш и ДД....кво 1000/мес. Виж, двата малките студия си ги шиткам по 300 и няма ядове.

Сметките в банката са ти за рзплащания - за работа. Нищо, че лихвата е отрицателна - нали стържиш ДДС-то

преди 3 минути, NewRedDragon написа:

Естествено, че ги държиш в пари. Но трябва да захранваш и поне две валутни - да губиш едни 1000-1500 на година, ама това не е проблем. Наемите паднаха много - имам 123 кв апартамент почти до плажа - забрави за повече от 1300 лв/мес. И то с договор - 10% веднага изчезват, като подадеш и ДД....кво 1000/мес. Виж, двата малките студия си ги шиткам по 300 и няма ядове.

Сметките в банката са ти за рзплащания - за работа. Нищо, че лихвата е отрицателна - нали стържиш ДДС-то

Ти ме плашиш какво още може да ми се случи.  Нищо не давам под наем -защото не съм закъсал.  А от продажба само на един имот - мога пак да се чудя какво да правя с парите. Засега нищо не правя.  

преди 4 минути, attj написа:

Ти ме плашиш какво още може да ми се случи.  Нищо не давам под наем -защото не съм закъсал.  А от продажба само на един имот - мога пак да се чудя какво да правя с парите. Засега нищо не правя.  

Защо да те плаша? Аз примерно тия имотчета съм ги купувал още докато нямах идея, че ще живея в бг - къде с кредити, къдр с "помощи" на ЧСИ-та. Един вид за родителите ми - да си изживечт старините. И защо един имот, който не ползваш, да му плащаш данъците само!? Пускай го под наем - колкото толкова

ПС: Първото, което разбрах зад Окена, беше това, че парите не могат да работят за теб, ако ТИ не работиш за тях

преди 15 минути, NewRedDragon написа:

ПС: Първото, което разбрах зад Окена, беше това, че парите не могат да работят за теб, ако ТИ не работиш за тях

А нашият следовател   Рашков натрупал имоти за над 7 милиона лева без никаква корупция!?   

току-що, attj написа:

А нашият следовател   Рашков натрупал имоти за над 7 милиона лева без никаква корупция!?   

Халал да са му :) Тоя изобщо не виждам смисъл да го коментирам. Чиста проба чук. То и затова никой не го еба*а за слива

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Халал да са му :) Тоя изобщо не виждам смисъл да го коментирам. Чиста проба чук. То и затова никой не го еба*а за слива

Обаче е преуспял в български условия...   И стадото сега  им гласува доверие с простия Кирчо... 

преди 5 минути, attj написа:

Обаче е преуспял в български условия...   И стадото сега  им гласува доверие с простия Кирчо... 

Стадото ще се рзбяга....но това е, Като си го искат....да не им пречим! Аз бях далеч по жан виденовата зима....ама поне пращах към тук некви пари

Изобщо не ми е жал че тия нямали заплати, пенсии и т,н. Да са мислили

Такива и да мислят не умеят. Например румънците разстреляха семейство Чаушеско без никаква доказана вина.   Нашите и на такава  глупост дори не са способни.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.