Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Linux Mint 20.1 на ssd диск на който е инсталиран Windows 10

Featured Replies

Има ли опция за използване на вградения  инсталатор на Linux Mint за  инсталация на Минта  до  Windows 10.

При Windows  XP  съм го правил и  в началото си избирам коя  система да стартирам. Ако не става  да лова парцала.

• Отговори 127
  • Прегледи 13,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• цър-вул
    цър-вул

Може да се стартира Linux от bootldr (bcd store) Ето и гайда 😎

• Емил Костов
    Емил Костов

Аз затова си слагам Windows и Линукс на отделни дискови носители и нямам ядове.

• цър-вул
    цър-вул

Може, можее. На един външен диск съм съвместил Hiren's 15.2, Strelec, Parted Magic, Win 7/10/11 инсталатори.

Публикувани изображения

Нищо различно. 10-ката си остава „встрани“ - както е било при ХР-то.

• Автор

Колегата  Велев казва че е по различно - ето какво ми написа по въпроса "При W10 установих, че е малко по-сложна ситуацията. Не иска на неговия диск да има друг буут менажер. Иначе не си качва ъпдейтите. По-добре е минт и w10 да са на отделни дискове. И на който е минт там да е GRUB."

Аз ,преди време, също така се опитах да инсталирам линукс на диск с уиндоус 10 и съжалих сто пъти за това. Линукса се държи като вирус, още в началото ще поиска да форматираш диска ( и да затриеш десетката), защото има друга файлова система. Като си поиграеш с него и видиш, че това наистина е една "мента" и опиташ да го разкараш, ще ти стане ясно какво искам да кажа. Този ментин прави разни записи по диска, които после нямат махане, а те пречат за инсталиране на каквото и да е било след това. Мисля, че беше избъзикал и нещо в биоса, което много трудно се изчисти. Така ми съсипа чисто нов ССД 120 ГБ , който се наложи да извадя от сата входа и да го включа като външен, за да може да се изтрият проклетите записи. Моят съвет- не си пъхай таралеж в гащите. И за какво ли ще ти е?

Хората, дето пишат за линукс, ще реагират на моите твърдения, но аз ви уверявам, че всичко написано се е случило и не е плод на злополука.

преди 3 минути, NEVADA написа:

Хората, дето пишат за линукс, ще реагират на моите твърдения, но аз ви уверявам, че всичко написано се е случило и не е плод на злополука.

Няма кой да се занимава с твоите халюцинации! Освен някой психотерапевт!

преди 30 минути, NEVADA написа:

Аз ,преди време, също така се опитах да инсталирам линукс на диск с уиндоус 10 и съжалих сто пъти за това. Линукса се държи като вирус, още в началото ще поиска да форматираш диска ( и да затриеш десетката), защото има друга файлова система. Като си поиграеш с него и видиш, че това наистина е една "мента" и опиташ да го разкараш, ще ти стане ясно какво искам да кажа. Този ментин прави разни записи по диска, които после нямат махане, а те пречат за инсталиране на каквото и да е било след това. Мисля, че беше избъзикал и нещо в биоса, което много трудно се изчисти. Така ми съсипа чисто нов ССД 120 ГБ , който се наложи да извадя от сата входа и да го включа като външен, за да може да се изтрият проклетите записи. Моят съвет- не си пъхай таралеж в гащите. И за какво ли ще ти е?

Да, ще ти каже, че има друга операционна система и ще те пита дали да я премахнеш или да заделиш друго място за Линукс. 

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Да, ще ти каже, че има друга операционна система и ще те пита дали да я премахнеш или да заделиш друго място за Линукс. 

Защо обясняваш на човек - без ОС в главата?

преди 8 минути, jhoro написа:

Защо обясняваш на човек - без ОС в главата?

тези теми са за това, на незнаещия да се даде информация
ти всичко ли знаеш, щото аз не мога да твърдя такова нещо за себе си

преди 8 минути, дръндю написа:

тези теми са за това, на незнаещия да се даде информация
ти всичко ли знаеш, щото аз не мога да твърдя такова нещо за себе си

Що са праиш на луд?

Информация ще се даде - на питащия!
А отговарящия „неграмотник“ @NEVADA - ще отиде в коша! Това, че той не е могъл да се справи - си е само негов проблем!

току-що, jhoro написа:

А отговарящия „неграмотник“ @NEVADA - ще отиде в коша!

такъв опит има, така отговаря

току-що, дръндю написа:

такъв опит има, така отговаря

„Опит е името, с което много хора наричат грешките си.”
Оскар Уайлд

• Автор
преди 2 часа, jhoro написа:

Нищо различно. 10-ката си остава „встрани“ - както е било при ХР-то.

А как ще коментираш коментара на Велев

преди 21 минути, ript написа:

А как ще коментираш коментара на Велев

Я цитирай, вместо преразказ!

Ако не знаеш - да кажа! Има две много различни ситуации:

• Инсталиране на Windows  след инсталирал Линукс - тогава Windows  „затрива“ GRUB - като по-нахален.
  • Инсталиране на Линукс след инсталирал Windows  - тогава няма такива проблеми.
  • Автор
преди 3 часа, ript написа:

Колегата  Велев казва че е по различно - ето какво ми написа по въпроса "При W10 установих, че е малко по-сложна ситуацията. Не иска на неговия диск да има друг буут менажер. Иначе не си качва ъпдейтите. По-добре е минт и w10 да са на отделни дискове. И на който е минт там да е GRUB."

ето

преди 20 минути, ript написа:

ето

Какво е това „ето“??? „Една жена (от Женския пазар) каза”.

Поисках да цитирате - кой е тоя „Колегата  Велев“ и къде го е казал. Като чета преразказа - не бих го определил, като мой „колега“.

преди 3 часа, ript написа:

Има ли опция за използване на вградения  инсталатор на Linux Mint за  инсталация на Минта  до  Windows 10.

Тази гадост Mint ми прецака веднъж един уиндоус 10  на лаптопчето.
Инсталирай https://xubuntu.org за да ти е мирна главата и си сигурен че ще работи.
После с настройки можеш да си го направиш да изглежда като Минт ако искаш.

преди 37 минути, jhoro написа:

Я цитирай, вместо преразказ!

Ако не знаеш - да кажа! Има две много различни ситуации:

• Инсталиране на Windows  след инсталирал Линукс - тогава Windows  „затрива“ GRUB - като по-нахален.
  • Инсталиране на Линукс след инсталирал Windows  - тогава няма такива проблеми.

@vpvelevТова го писа в темата за Дашната Сузи (openSUSE) a иначе според @цър-вулне е нужно да се слага GRUB за да запали Линукс а тоя @NEVADA доста смешки е написал

• Автор
преди 10 минути, Белгиеца написа:

Инсталирай https://xubuntu.org за да ти е мирна главата и си сигурен че ще работи.

Според тебе няма да стане ли.

преди 1 час, Белгиеца написа:

То на теб главата ти е прецакана не сано лаптопа

преди 56 минути, цър-вул написа:

Може да се стартира Linux от bootldr (bcd store)
Step-9-EasyBCD-566x480.png

Step-10-EasyBCD-623x480.png

Ето и гайда 😎

А дано да е полезна на автора на темата

• Автор

Същият проблем и при мен… След инсталиране на Ubuntu 16.04 освен Windows 10 и рестартиране, не се появява меню grub. Ubuntu се игнорира и Windows се стартира непрекъснато. Отговор Джонатан Талан Windows 10 вече е инсталиран, когато стартирам инсталацията на Ubuntu, не получавам „Изберете опцията Инсталиране на Ubuntu заедно с Windows 10, след което щракнете върху Продължи“. като опция. Някакви идеи?

Това прочетох  на хора пробвали инсталацията от гайдата/линка на цър-вул

преди 1 час, ript написа:

Същият проблем и при мен… След инсталиране на Ubuntu 16.04 освен Windows 10 и рестартиране, не се появява меню grub. Ubuntu се игнорира и Windows се стартира непрекъснато. Отговор Джонатан Талан Windows 10 вече е инсталиран, когато стартирам инсталацията на Ubuntu, не получавам „Изберете опцията Инсталиране на Ubuntu заедно с Windows 10, след което щракнете върху Продължи“. като опция. Някакви идеи?

Който слуша белгийските миди е така :)

Сега кажи колко диска имаш та да видим как ще го оправим?

преди 2 часа, ript написа:

А Ubuntu в Windows ли инсталираш (WSL) или от инсталационен носител?
И какво ти пречи под Windows да закачиш Ubuntu към bootmgr? Няма да виждаш grub менюто, а това на Windows. 

преди 7 минути, цър-вул написа:

И какво ти пречи под Windows да закачиш Ubuntu към bootmgr? Няма да виждаш grub менюто, а това на Windows. 

Като гледам май се опитва да го качи на диска а не на виртуалка (WSL) :)

преди 12 минути, цър-вул написа:

Ти и това ли знаеш??? :ohmy:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.