Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Използване на NAS сървър в аудио система

Featured Replies

преди 35 минути, Христофор_първи написа:

Дядо Стефане, до колкото ми е известно една песен в студио първо се записва на диск, който се нарича Мастър, и първите 70 до 100 бройки са така наречените Матрични дискове и техните копия вече са за масово разпространие. Да не говорим, че си имат и обложка, песните са написани. Ако си ценител да ли ще се задоволиш с някъв файл, който нито може да го пишнеш, нито визуално да му се насладиш, а и последния път когато ходих в магазин за Hi Fi тестваха озвучителните тела с компакт диск, а вече бяха навлезнали тези ,,модерни Hi Fi файлове,, Някой ден тия компакт дискове, особенно на световно известно изпълнители ще станат по-скъпи от злато. Пожелавам ти да ги доживееш тия времена! 

Ако си мълчеше, можеше някакси да минеш за разбирач. Обаче когато си отвориш устата, т.е. почнеш да мъчиш клавиатурата, става ясно - ама нищичко не разбираш.

• Отговори 59
  • Прегледи 8,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Колев 74
    Колев 74

"Ако тръгнат да се повреждат, просто гръмват и дотам." Ако това е основния критерий на човека, че всичко се разваля, то той най хубаво е да си купи една палатка и да я опъне на някой баир в Бълга

• 32 терабайта музичка, на тази библиотечка и БНР ще завиди.  

• Емил Костов
    Емил Костов

Честита ти придобивка. Молбата ми е да кажеш като цена колко то е стъпило всичко?!

Преди дигиталната ера албумите в студио се записваха на Reel to Reel (многопистов магнетофон). Сега е друго положението.

Вече не се записват на CD, a директно на устройства за съхранение, като хардиск или SSD.

За DSD-то е ясно, че превъзхожда CD формата. Въпроса е, че много малко музика има в този формат (класическа и джаз, основно).

По разпространения формат Hi-res (от 96 Khz 24 bit). Ако не е записван с подходящи микрофони, аудио оборудване, или характеристики (за hi-res) се получава разминаване.

Което се нарича upsample-инг. т.е. звуковите инженери изкуствено напомпват файла за да получат файл с висока резолюция.

Съответно, не отговаря на крайният резултат, който се търси от един "аудиофил", с най прости думи прогреса дърпа новите формити напред. Но, не винаги е за сметка на качеството.

Същото се отнася и за DSD формата.

Диск със CD формата ,ако е мастериран както трябва, и няма добавен loudness звучи много по приятно, от един hi-res диск с висок loudness

dr.loudness-war.info

Като любител и на киното, освен музиката, и там имаме същото положение (който се интересува).

Не всички филми, които излизат на , са записвани и монтирани на резолюция. Използват резолюция за добавяне на специални ефекти (с цел скъсяване на времето на пост продукция)

Старите филми  (снимани на лента или дигитално) които излизат на UHD, нямат тази острота и добър HDR, както е при новите филми.

Поради факта, че когато са снимани формата, все още не е бил замислен.

Разбира се има и изключения.

Кирилов ти е обяснил съвсем накратко. Не го защитавам, но е прав. Ако бях ти писал аз, трябваше да ти напиша как се прави запис в СТУДИО надълго и широко, кое е мастър диск и много други. На Кирилов благодаря за обяснението а на теб, че си ми пожелал да дочакам "модерни Hi Fi файлове"  Признавам си, точно 5 години съм работил в професионално звукозаписващо студио. (1981 - 1986). Ако беше редовно чел постовете ми, поне минимум два пъти съм го писал. Погледни годините в скоби. Тогава нямаше ни MP3, ни flack, ни никакъв друг цифров формат.

Виж какво ти е написал Mr. ?? в горният пост!

"Преди дигиталната ера албумите в студио се записваха на Reel to Reel (многопистов магнетофон)"

Да направя една шеговита вметка(за жалост не е толкова шеговита),някой осъзнава ли с напредването на възрастта какво се случва със слуха и колко по-малко чуваме от това,за което сме платили.

преди 1 минута, fixxxer написа:

Да направя една шеговита вметка(за жалост не е толкова шеговита),някой осъзнава ли с напредването на възрастта какво се случва със слуха и колко по-малко чуваме от това,за което сме платили.

Ако шеговитата вметка  е към мен, я приемам и в по горен пост между мен и Михайлов съм я отразил във писмен вид. Остава само да я намерите в темата.

преди 21 минути, Kolev72 написа:

Ако шеговитата вметка  е към мен, я приемам и в по горен пост между мен и Михайлов съм я отразил във писмен вид. Остава само да я намерите в темата.

И аз съм в тази категория.Нищо лично.

• Автор

Напълно осъзнавам проблемите със слуха при напредване на възрастта.

През няколко месеца примерно си пускам тест през аудиосистемата. Засега все още чувам до около 14-15 килохерца.

За целта използвам ето този албум (DSD):

spacer.png

В албума има примери на звук от тонгенератор от примерно 10 Hz до 30 kHz или нещо подобно.

Пускаш през стерео системата и слушаш. И се тестваш.

Освен това има примери на звученето на всички основни музикални инструменти. Също така и на звученето на ансамбли -  от соло инструмент, дуо, трио, квартет, квинтет и т.н. до камерен оркестър и голям симфоничен оркестър. Също има и примери от всички основни музикални жанрове и стилове.

Този албум го има и в руския "денонощен" безплатен магазин.😂

преди 18 минути, Михайлов написа:

Напълно осъзнавам проблемите със слуха при напредване на възрастта.

През няколко месеца примерно си пускам тест през аудиосистемата. Засега все още чувам до около 14-15 килохерца.

За целта използвам ето този албум (DSD):

spacer.png

В албума има примери на звук от тонгенератор от примерно 10 Hz до 30 kHz или нещо подобно.

Пускаш през стерео системата и слушаш. И се тестваш.

Освен това има примери на звученето на всички основни музикални инструменти. Също така и на звученето на ансамбли -  от соло инструмент, дуо, трио, квартет, квинтет и т.н. до камерен оркестър и голям симфоничен оркестър. Също има и примери от всички основни музикални жанрове и стилове.

Този албум го има и в руския "денонощен" безплатен магазин.😂

Я стига глупости. Не е вярно твърдението, че с възрастта слухът отслабва.

• Автор

Зависи колко дълго време си изтезавал ушите си примерно при работа в много шумна среда.

На мен ми се наложи доста време да работя около огромни шумни машини.

Първо в изпитвателна лаборатория, след това в нещо подобно на заводска електроцентрала, а накрая и в енергетиката - ВЕЦове.

Няма начин да е минало без последствия.

преди 37 минути, Михайлов написа:

Зависи колко дълго време си изтезавал ушите си примерно при работа в много шумна среда.

На мен ми се наложи доста време да работя около огромни шумни машини.

Първо в изпитвателна лаборатория, след това в нещо подобно на заводска електроцентрала, а накрая и в енергетиката - ВЕЦове.

Няма начин да е минало без последствия.

Не може да си сигурен в това. Така, че не си слагайте присъда сър!

• Автор

Между другото днес свързах съм локалната мрежа и към DACa по USB една такава мъничка кутийка:

spacer.png

Raspberry pi. Микрокомпютърче под Линукс. Съответно конфигурирано за работа с Руун (с инсталиран на него Roon Bridge) и с NAS сървъра.

И вече мога да си пускам музика от сървъра чрез мобилното приложение на Roon без никакви компютри, лаптопи и т.н.

преди 20 часа, fixxxer написа:

Вярно, но както обикновено наполовина! ;)

Опитно е доказано, че хора с горна граница 10-12 kHz чуват/правят разлика между звуков материал до 18 kHz (примерно) и такъв до 25 kHz.

Мога да дам и друг пример - навремето плъзнаха едни уж супер-дупер ОТ Pioneer HPM60 (330$ май), с пищялчица уж до 25 kHz, някъде пишеше до 30 kHz. Излязоха статии (тогава нямаше фейкнюз ;) ), че на тест всички разпознават по-добър звук.

преди 20 минути, Михайлов написа:

Между другото днес свързах съм локалната мрежа и към DACa по USB една такава мъничка кутийка

Колкото повече кутийки, толкова повече влошаване на качеството!!! Още 3-4 такива и твойте ОТ ще паднат на нивото на Pioneer HPM60 ;)

• Автор

Схемата (броят на "кутийките")   e  една и съща. Източник - по-рано бяха външни харддискове, а сега - дисков масив на NAS сървър. Транспорт - по-рано лаптоп, а сега распбери, с инсталиран софтуерен плеър. DAC, предусилвател, крайно стъпало, озвучителна тела - без промяна.

• Автор

За прословутия jitter производителят на DAC-a ми Denafrips предлагат допълнително устройство, наречено Digital to digital converter, т.е. DDC, или reclocker. Каква е идеята? Този реклокър се свързва по USB към източника. Цифровият сигнал се конвертира и филтрира от това устройство, минава през свръхточни кварцови термокомпенсирани осцилатори TCXO или OCXO - два броя, работещи на 45 и нещо мегахерца и на 49 и нещо мегахерца. Ако разделиш честотата на осцилация на тези два осцилатори на 1024, се получава точно 44.1 kHz и 48 kHz и съответните им кратни честоти за HiRes файлове.

И след това "пречистеният" сигнал се подава към DAC-a, обаче не по USB интерфейс, а по I2S интерфейс на базата на HDMI или RJ45 през съответните портове и кабели. Вътрешната схема на DAC-a е с I2S архитектура.

Така че ако реша да истеризирам за джитера, имам широко поле за експерименти.

Не че реално чувам какъвто и да е джитер.😀

преди 18 часа, Емил Костов написа:

Я стига глупости. Не е вярно твърдението, че с възрастта слухът отслабва.

Свързана с възрастта загуба на слуха (пресбикусис) Засегнатите пациенти обикновено са на възраст над 50 години или по-големи и имат нарушен слух в по-високите честотни диапазони. В повечето случаи засегнатите пациенти чуват особено слабо в ситуации със силен фонов шум..

Когато си млад,всичко свързано със здравето са глупости.Да спрем този безсмислен спор.Поздрави!

преди 2 часа, fixxxer написа:

Свързана с възрастта загуба на слуха (пресбикусис) Засегнатите пациенти обикновено са на възраст над 50 години или по-големи и имат нарушен слух в по-високите честотни диапазони. В повечето случаи засегнатите пациенти чуват особено слабо в ситуации със силен фонов шум..

Когато си млад,всичко свързано със здравето са глупости.Да спрем този безсмислен спор.Поздрави!

Аз не твърдя, че има такава болест, но не можеш да си даваш сам диагноза. И не не споря.

Вече от 1.5 г. използвам RPi4 (4GB) за бюджетен аудио източник и сървър.

Добавил съм му DAC Hat: DAC PCM5122 + външно 2.5" SSD в кутийка. Инсталиран е PiCorePlayer + LMS сървър ("изпечена" MicroSD  карта).

Като има опция сървъра да е на друга машина или да се добави достъп до външна библиотека.

Недостатък на RPi4, трябва да му се добави ключе за включване изключване (на захранването USB type C)

Което, след изключване на системата трябва ръчно да се натисне ключето за да се спре захранването към системата.

Вторият недостатък е че процесора на RPi4 e значително горещ.

В летните месеци 48-50 градуса. Затова му добавих и допълнителен вентилатор за извеждане на топлия въздух. (макaр), че използвах официалните охладители на  RPI4).

Достъпа и контрола до музикалната библиотека става с програмата Squeezelite (Windows) или lms-material app-a за Android, както и през браузер

За има доста софтуер (както безплатен) за RPi4 "кутийката" като аудио източик: Volumio,. RoPieee XL, PiCorePlayer ,RuneAudio.

Относно загубата на слуха (на високите тонове) със напредване на годините е вярно. При някой хора по-малко, при други повече.

Пускате си това видео от 2.17 мин. като използвате слушалки.

• Автор

Распберито в къщи е на приятел. Даде ми го за проба, която може да прерасне в нещо друго.😀

Нямам представа нито за модела, нито за процесора, нито за паметта.

Единственото, което знам, че е инсталирана специализирана операционна система (Линукс дистрибуция), разработка на Roon Labs. Т.е. Roon Bridge. В ролята на Roon End Point

За мен микрокомпютърчето е черна кутия. То на практика работи като дигитален транспорт.

Нямам никакъв достъп до инсталирания софтуер. Не ползвам нито дисплей, нито клавиатура, нито мишка.

Просто съм го включил към локалната мрежа и към външен ДАК - Denafrips Venus II.

Втората част от софтуера на Roon - сървър, т.е. Roon Core, е инсталирана на NAS сървъра.

Първоначално трябваше отнякъде да вляза в приложението плеър на Roon - или от лаптопа, или през мобилно устройство от мобилния апп, и да избера като крайна точка распберито. То се появи в списъка с възможните устройства (крайни точки) като HiRes Audio Device ALSA или нещо подобно.

И готово.

След това просто пускам мобилния апп на Roon примерно на таблет и си избирам нещо от фонотеката или през Tidal си пускам някакъв стрийм. Без никакъв лаптоп или нещо подобно.

Всичко тръгва веднага без никакви проблеми. Всякакви формати. До DSD512 включително и всякакви HiRes и DXD файлове. Включително и разни SACD ISO файлове.

Звукът е чудесен.

Според приятеля ми распберито няма нужда въобще да се изключва. Горният капак на кутийката е само леко топъл. Нямам представа дали е слагал синкове (радиаторчета) на процесора и другите чипове на распберито.

Няма никакво вентилаторче.

на 27.03.2022 г. в 22:01, Михайлов написа:

Распберито в къщи е на приятел. Даде ми го за проба, която може да прерасне в нещо друго.😀

Нямам представа нито за модела, нито за процесора, нито за паметта....

"Распберито" e най-тоталното гуано, което може да се набута на плебса. Замислено като едноплатков комп за изучаване на микропитон/питон от деца. Фалирал завод на Sony в Англия ги печати. Създателят му е наел поточните линии на smd запояване. Истината е, че от голата платка попадаш в мрежа като шаранче. Ха корпус, ха радиаторче, ха вентилаторче, ха ssd. Първата работа е да се откаже от захранването и да се купи стойностно. После идва свестен диск, защото на sd-карта е един ден внезапна смърт. Поредният минус е куция проц и за него се портират линукс дистра от ентусиасти.

Като ви чета аудифилските религии за космическия звук, веднага се сещам за USB портовете. Те са източник ... не те са адски генератор на паразитен ШИМ. Доказано е, че всеки вдигнал автоматизация на гуано има проблеми с координатора и докато не го изведе на 1м от порта, чрез филтриран кабел само ядове.

Распберито като визия в интерирора си остава колхозна гордост. Никаква естетика, а някакви черва от кабели в корпуси от бай Ли Дзе Дун. За същия бюджет се купува мини-PC Beеlink с човешки проц, човешка рам, човешка лан карта, синезъб и човешки ssd + човешко охлаждане и завършен вид. На кантар харчат еднакво около 8W от градската мрежа. Но, тук вече слагаш пълноценна система windows/ubuntu/debian и не превръщаш рафта в някакъв франкенщайн на електрониката.

spacer.png

Що се касае "специализирана операционна система (Линукс дистрибуция), разработка на Roon Labs" се предлага на изброените системи. Три реда се копират и край на инсталацията. Тук Распберито не е предимство, а хемороид.

Да, видях снимката по-горе. Това е Pi 4. И според количеството рам съответна версия. Куцо място - port type C не е разчетен и често прегаря, ако му се накичи периферия.

Pi  има само един плюс пред нормален ком. Предлага GPIO интерфейс за препрограмиране на микроконтролери. Това е негова цел, а не изгъзици а-ла десктоп.

• Автор

С цялото ми дълбоко уважение към корифеите... Само не мога да разбера защо е необходимо да се нахвърляте с такова ожесточение на скромната ми нищожна личност? Какво ви пречат забавленията ми в детската градина с електронни играчки тип Лего?🤣 

Не четете, уважаеми, не четете. По-нагоре съм написал, че ми го изпрати приятел за проба. Не съм се набутал с нищо. На харизан кон петалата не се гледат. Дори не знам какво има вътре. И не ме интересува. Снимката беше примерна. Реално кутийката е малко по-друга. Впрочем научих поне какъв е моделът на малинката - 3В+.

За USB порта - колкото и да е странно, не чувам абсолютно никакви смущения, широчинно-импулсни модулации, джитери,, гуано, фекалии, екскременти т.н.

И най-важното - това изобщо не ми е основният и постоянен източник на компютърен звук. Да не би сериозно да смятате, че съм изпаднал дотам, че към Synology DS920+ с 4 диска по 8ТВ съм свързал по мрежата поради нищета и бедност (или понеже съм тъп и прост, нали?) само тази играчка?

🤣🤣🤣

преди 2 часа, Михайлов написа:

не чувам абсолютно никакви смущения, широчинно-импулсни модулации, джитери,, гуано, фекалии, екскременти т.н.

Това е проблем, но изцяло твой. Да бъдем по-позитивни!

• Решение
преди 3 часа, Михайлов написа:

С цялото ми дълбоко уважение към корифеите... Само не мога да разбера защо е необходимо да се нахвърляте с такова ожесточение на скромната ми нищожна личност? Какво ви пречат забавленията ми в детската градина с електронни играчки тип Лего?🤣 

Не четете, уважаеми, не четете. По-нагоре съм написал, че ми го изпрати приятел за проба. Не съм се набутал с нищо. На харизан кон петалата не се гледат. Дори не знам какво има вътре. И не ме интересува. Снимката беше примерна. Реално кутийката е малко по-друга. Впрочем научих поне какъв е моделът на малинката - 3В+.

За USB порта - колкото и да е странно, не чувам абсолютно никакви смущения, широчинно-импулсни модулации, джитери,, гуано, фекалии, екскременти т.н.

И най-важното - това изобщо не ми е основният и постоянен източник на компютърен звук. Да не би сериозно да смятате, че съм изпаднал дотам, че към Synology DS920+ с 4 диска по 8ТВ съм свързал по мрежата поради нищета и бедност (или понеже съм тъп и прост, нали?) само тази играчка?

🤣🤣🤣

Аз по рано (може би преди 2-3 години) те предупредих, че с публикуване на материали от твоя страна(което е много хубаво) може да си навлечеш някои разочарования от хората тук. Съвсем отговорно бях ти написал -  най малкото Аз това съм го изпитал отдавна. Още 90 години, когато нямаше интернет да публикуваш снимки на изделията, които притежаваш. Хората с такава техника не са ония, които се познаваха до 90-92 година. Много от сегашните са HI-FI сти, само на приказки. Няма да се учудя, ако недай си боже съобщиш, че апартамента  вече е празен, но ти не ме послуша. (пак пиша за да съм ясен - дано не се случва) Сегашните , както си забелязал "разбират от всичко"  и са големи експерти. Пълно е със завистници и това, че ти го имаш, малко или много ги дразни, особено като показваш със снимков материал това, което си си купил благодарение на собствения си труд. Едни го приемат като пълен абсурд да харчиш хиляди левове за техника, други от желание и те да го имат, но не разполагат с финансови средства и трети, които са много богати и могат да си купят каквото пожелаят, без да знаят за какво точно се ползва - важното е че щом съседа  като изявен любител го има, защо и той да не си го набави. Споделяй по малко, особено в интернет пространството или най много със твои близки съратници от които можеш да научиш нещо полезно и си слушай спокойно. Послушай човек, който ти отговаря и няма да те подведе.

И снимките, ако имаш възможност ги изтрий от форума. Нали знаеш че има разни хора - едните купуват, а други го крадат за да го продават.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.