Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо някои процесори са "заключени" и не могат да се overclock-ват?

Featured Replies

Може ли някой да ми обясни каква е причината, поради която капиталистите произвеждат "заключени" процесори, които потребителя не може да overclock-не?

Защо е нужно да се произвеждат такива процесори, и защо е нужно потребителя да бъде лишаван от възможността да увеличи изчислителната мощност на устройството си?

• Автор
преди 14 минути, N1K17Y написа:

Само за комунисти ги заключват, моят се отключва автоматично като го свържа с интернета. 

Какво общо има комунизма с компютърните технологии? Нищо, нали разбираш?

Процесора ти се отключва, защото се включва като си пуснеш компютъра. Заключен процесор не значи изключен процесор. Очевидно не разбра въпроса, който зададох.

преди 13 минути, Coco1 написа:

На комунистите не им трябват процесори

Оооо, така ли!?😡🤬

Ако комунистите нямат процесори, как тогава комунистите ще използват компютрите си, а? Я да ми го обясниш, че нещо не разбирам.

преди 4 минути, bootlicker написа:

Процесора ти се отключва, защото се включва като си пуснеш компютъра. Заключен процесор не значи изключен процесор. Очевидно не разбра въпроса, който зададох.

Моля? И ти ли ми пишеш нова компютърна теория кат учената от БрИНСПФ? Отговора на въпроса ти е че някои модели процесори са дефектни но не и достатъчно за да бъдат бракувани ето затова се допуска компромис за заключването :)

преди 13 минути, bootlicker написа:

Какво общо има комунизма с компютърните технологии? Нищо, нали разбираш?

Оооо, така ли!?😡🤬

Ако комунистите нямат процесори, как тогава комунистите ще използват компютрите си, а? Я да ми го обясниш, че нещо не разбирам.

Досега щом не е дошло това с което да го разбереш не го чакай

• Автор
преди 10 минути, petie1 написа:

Отговора на въпроса ти е че някои модели процесори са дефектни но не и достатъчно за да бъдат бракувани ето затова се допуска компромис за заключването

Не разбрах какво обясняваш. Какво общо има дали процесора е дефектен с това дали процесора е заключен?

преди 8 минути, bootlicker написа:

Не разбрах какво обясняваш. Какво общо има дали процесора е дефектен с това дали процесора е заключен?

Ами значи не си за тази тема :)

Иначе руски и английски четеш ли?

За крадливи комунисти дето искат да овърклокват има комунистически процесори с К накрая примерно i7-12700K.

Има и за бедни фашисти има по-евтини процесори с F накрая. (I5-11400F).

Има и такива дето стават и за фашисти и за комунисти (I7-10700KF)

• Автор
преди 2 часа, petie1 написа:

Ами значи не си за тази тема :)

Иначе руски и английски четеш ли?

Обясни го пак, само че по-добре, моля.

преди 27 минути, ined написа:

За крадливи комунисти дето искат да овърклокват има комунистически процесори с К накрая примерно i7-12700K.

Има и за бедни фашисти има по-евтини процесори с F накрая. (I5-11400F).

Има и такива дето стават и за фашисти и за комунисти (I7-10700KF)

Кой може да ми купи такива процесори? Аз нямам пари. Някой трябва да ги купи и да ми ги подари.

Нямаш проблеми, тука ми се таркаля един 12900к мога да ти го пратя да си го овърклокваш.

преди 4 часа, petie1 написа:

Отговора на въпроса ти е че някои модели процесори са дефектни

Не са дефектни, а друго качество. -> Във висша математика 5 част се изучава как от произведена продукция се определя коя партида какво качество има. След това партидите с по-ниско качество се "заключват", за да не може потребителят да ги "пържи". На мен не ми е известно как точно това става, но по логика би следвало на определен пин се "пуска" по-високо напрежение и хоп ... нещо в чипа изгаря и се "заключва'. 

Друг е въпроса, че дори в "незаключените" остават отделни бройки с по-ниско качество и в тоя случаи някои геймъри ги бракуват като се правят на специалисти. ;) 

преди 4 часа, bootlicker написа:

Дано моето обяснение го схванеш. 

Питай тези, дето ги правят, най-вече интел. Целта им е да ти вземат повече пари за същия процесор, но уж 'отключен', който можеш да клокнеш евентуално малко над фабричните честоти, но затова трябва да вземеш и доста по-скъпа дънна платка, скъпо охлаждане и по-мощно и скъпо захранване. Накрая ще се радваш, че си изкарал няколко точки отгоре в тестовете и някой и друг кадър в игрите евентуално, а ще си дал 2 пъти и отгоре пари за това. При AMD пък нещата са наобратно, особено при последното поколение - там почти не можеш да вдигнеш честотата над фабричните, понеже процесора крашва с малки изключения и общо-взето няма особена файда, че са отключени.

Да поговорим малко за Celeron 300Mhz ... заключен, но можеш да го overclock-ваш.

Да поговорим за Celeron с Coppermine ядро - дефектен Pentium III, заключен, но можеш да го overclock-ваш.

Да поговорим за цялата фамилия - c2d ....

Ако искате може и за AMD да говорим.

това е маркетингов трик,

процесорите са еднакви

и те цакат с пари като си взимаш по- скъпия,

а ти се правиш, че разбираш от компютри в махалата 

"Сегментация на пазара" се нарича и е както производителят реши да го направи. А това с дефектните бройки си е напълно стандартна практика и се прави от доста време - ако даден чип не отговаря на спецификациите за най-големия модел, вариантите са два: или да отиде надолу по веригата (да се ореже/ограничи и да се продава като по-малък модел), или да се изхвърли; и ако се изхвърли, тази загуба трябва да се покрие от останалите продажби, което естествено ще удари по цената. Друго съображение е, че може да излезе по-скъпо специално да се проектират по-евтини модели с друг дизайн отколкото да се преизползва дизайна и вафлите на по-скъпите. Доколкото знам цената не е на парче (т.е. цената за производство на процесор, който се продава за 200 лева и такъв, който се продава за 1000, е една и съща), а сумарна за цялото поколение, и в нея се включва работата на инженерите по проектиране и т.н.

преди 5 часа, bootlicker написа:

Кой може да ми купи такива процесори? Аз нямам пари. Някой трябва да ги купи и да ми ги подари.

Ей го.Една добра душа,ще ти подари процесор.Ако нямаш пари за дъно-аз ще ти подаря.Тъпанар/ка!С тези жалки опити,за хумор...Първите два пъти,беше смешно.Сега,вече дразниш.А ако си го мислиш наистина-само в специализирано заведение.Или поне,на Наречен.

преди 9 часа, bootlicker написа:

Нали работиш?! Ще отделяш всеки месец от заплатата, като мен, и след някой и друг месец ще имаш парите. И не ми казвай, че с 1000 лева заплата не можеш да отделяш, защото аз съм с 400 и отделям. Щом аз мога, и ти ще можеш.

преди 10 часа, dioib написа:

Не са дефектни, а друго качество. -> Във висша математика 5 част се изучава как от произведена продукция се определя коя партида какво качество има. След това партидите с по-ниско качество се "заключват", за да не може потребителят да ги "пържи". На мен не ми е известно как точно това става, но по логика би следвало на определен пин се "пуска" по-високо напрежение и хоп ... нещо в чипа изгаря и се "заключва'. 

Друг е въпроса, че дори в "незаключените" остават отделни бройки с по-ниско качество и в тоя случаи някои геймъри ги бракуват като се правят на специалисти. ;) 

Ами разбери се с AMD и Intel, те казват че повечето "спънати" модели са дефектни... Аз процесори не произвеждам хехе

преди 6 часа, killchain написа:

"Сегментация на пазара" се нарича и е както производителят реши да го направи. А това с дефектните бройки си е напълно стандартна практика и се прави от доста време - ако даден чип не отговаря на спецификациите за най-големия модел, вариантите са два: или да отиде надолу по веригата (да се ореже/ограничи и да се продава като по-малък модел), или да се изхвърли; и ако се изхвърли, тази загуба трябва да се покрие от останалите продажби, което естествено ще удари по цената. Друго съображение е, че може да излезе по-скъпо специално да се проектират по-евтини модели с друг дизайн отколкото да се преизползва дизайна и вафлите на по-скъпите. Доколкото знам цената не е на парче (т.е. цената за производство на процесор, който се продава за 200 лева и такъв, който се продава за 1000, е една и съща), а сумарна за цялото поколение, и в нея се включва работата на инженерите по проектиране и т.н.

Точно това имах предвид и аз за дефектните процесори :)

преди 12 часа, bootlicker написа:

Нещо друго не щеш ли? Така и така си почнал с просенето    чакай и аз покрай теб да си изпрося един NAS :biggrin:

преди 3 часа, Емил Костов написа:

И за какво ти е това клокване?

Не мисля че е много наясно какво е клокване, просто търка клавишите

преди 16 часа, bootlicker написа:

Може ли някой да ми обясни каква е причината, поради която капиталистите произвеждат "заключени" процесори, които потребителя не може да overclock-не?

Защо е нужно да се произвеждат такива процесори, и защо е нужно потребителя да бъде лишаван от възможността да увеличи изчислителната мощност на устройството си?

Елката също можеш да я овърклокнеш.

• Автор
преди 3 часа, ncl написа:

Нали работиш?! Ще отделяш всеки месец от заплатата, като мен, и след някой и друг месец ще имаш парите. И не ми казвай, че с 1000 лева заплата не можеш да отделяш, защото аз съм с 400 и отделям. Щом аз мога, и ти ще можеш.

Като се има предвид днешната инфлация, 1000 лева нямат почти никаква стойност. В днешно време, 1000 лева заплата е "замазване на очите". 1000 лева бяха пари преди 30-40-50-60 години, сега са просто базов доход, който ти се дава колкото да не умреш от глад, да оцелееш, и да продължиш да обслужваш интересите на буржоазията, да бачкаш неблагодарна работа цял живот, като роб, и на края да ти дадат някаква мижава пенсия, че да си кипиш малко хлебче, евтино сирене (кубче хидрогенирани мазнини, оцветени в бяло и ароматизирани да миришат на сирене, целящи да ти увеличат атеросклерозата), и 1-2 кофички кисело млекце... и така да я караш докато не се разболееш, и не те оставят да умреш пред входа на болницата, без дори да те приемат и без дори да ти обърнат внимание.

Вярваш или не - това е ситуацията в България.

Тези 1000 лева ги забрави. От икономическа гледна точка, такова нещо като 1000 лева изобщо не съществува.

"И не ми казвай, че с 1000 лева заплата не можеш да отделяш, защото аз съм с 400 и отделям."

То няма такава заплата, приятелю. Минималната заплата е 710 лева, и никой работодател няма законовото право да ти дава по-малко от 720 лева. Ти на черно ли работиш?

И как е възможно да пестиш от 400 лева? Като платиш данъците и сметките, колко пари ти остават? Колко пари харчиш на месец?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.