Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Единия хард диск не се вижда след преинсталация...

Препоръчан отговор

Компютъра е с M.2 SSD на което преинсталирах преди малко Уиндоус-а (10-ка Про). Другите хард дискове са един 2 терабайтов, който си е Ок. И два абсолютно еднакви Самсунг по един терабайт. Биос-а ги вижда. Таблицата и програми като Мини-тул партишън не го виждат единия от тези двата. При преинсталацията не са пипани по никакъв начин хард дисковете. Какво се е объркало не знам. Но въпроса е как да го покажа липсващия хард диск, че имам много материал в него?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Бисер Петков написа:

Компютъра е с M.2 SSD на което преинсталирах преди малко Уиндоус-а (10-ка Про). Другите хард дискове са един 2 терабайтов, който си е Ок. И два абсолютно еднакви Самсунг по един терабайт. Биос-а ги вижда. Таблицата и програми като Мини-тул партишън не го виждат единия от тези двата. При преинсталацията не са пипани по никакъв начин хард дисковете. Какво се е объркало не знам. Но въпроса е как да го покажа липсващия хард диск, че имам много материал в него?

Провери си сата кабела захранващия да ли е свързан добре към харда. Понякога дори и да е свързан добре пак се получават тези гафове най често виновника е молексите на захранването. Изключи машината извади сата кабела захранващия и пак го сложи стартирай и виж да ли ще се покаже харда.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, vlado1985 написа:

Провери си сата кабела захранващия да ли е свързан добре към харда. Понякога дори и да е свързан добре пак се получават тези гафове най често виновника е молексите на захранването. Изключи машината извади сата кабела захранващия и пак го сложи стартирай и виж да ли ще се покаже харда.

преди 14 минути, Бисер Петков написа:

Биос-а ги вижда.

Control panel -> Administrative tools -> Storage -> Discs

Там вижда ли се?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да са надяваме , че  инфото ще е там.

В Управление/ Управление на дискове, провери им капацитета. И имаш ли достъп до тях.

Не ги форматирай за да се отворят!

Една realtime ситуация преди няколко месеца: Тръгнах да преинсталирам компютъра (след 22.00 h, изморен).

Но, преди пре-инсталацията, не изключих SATA кабелите HDD, и SATA SSD със сторидж.

Това е първото нещо, което трябва да се направи за да си сигурен, че няма да си изгубиш инфото!

И се оказа , че OS се е инсталирала на единия от HDD.  Незнайно защо, само малкият дял беше на m.2. wtf.

Времето на инсталацията отне много време. Така се усетих ,че нещо не е наред.

Добре, че повечето неща си ги пазя на две места.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега направих едно нещо. Един по един пробвах да им изключа сата кабела и след стартиране на системата само с един от тях включен ми ги показва с едно и също име и съдържание, а не бяха с еднакви имена и съдържание. Странно е, като се има предвид, че не са пипани при преинсталацията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Я отговори подробно на въпросите и покажи снимки на дисковете от управление на дискове и от Crystal DiskInfo.

Е, нали точно това съм направил, което си поискал по-горе. Никъде не се вижда освен в биос. Crystal DiskInfo също не го вижда. Хард Диск Сентинел го вижда обаче, но го показва със същата буква и име като другия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Бисер Петков написа:

Е, нали точно това съм направил, което си поискал по-горе. Никъде не се вижда освен в биос. Crystal DiskInfo също не го вижда. Хард Диск Сентинел го вижда обаче, но го показва със същата буква и име като другия.

Е ти как очакваш 2та харда да ти ги покаже с една и съща буква ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, plamen_petrov_80 написа:

Това m.2 SSD кога го постави в системата?

Вадиш 3 те диска и слагаш първия 1ТБ Самсунг - пускаш - провяряваш в биоса, ако го вижда продължаваш в управление на дисковете и в Crystal DiskInfo.

Ако не се вижда - смяна на порта на дъното, смяна на интерфейсния кабел и на захранващата букса/кабел. Ако продължава да не се вижда - запомняш го кой диск е и слагаш другия - отново повтаряш същото.

току-що, vlado1985 написа:

ти как очакваш 2та харда да ти ги покаже с една и съща буква ?

Показват се, когато са в огледален образ (RAID), като 2 харда, може да го четем като два дяла от два харда.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Вадиш 3 те диска и слагаш първия 1ТБ Самсунг - пускаш - провяряваш в биоса, ако го вижда продължаваш в управление на дисковете и в Crystal DiskInfo.

Ако не се вижда - смяна на порта на дъното, смяна на интерфейсния кабел и на захранващата букса/кабел. Ако продължава да не се вижда - запомняш го кой диск е и слагаш другия - отново повтаряш същото.

Показват се, когато са в огледален образ (RAID), като 2 харда, може да го четем като два дяла от два харда.

В raid не съм пробвал да видя как ще ми ги покаже но и автора не е казал в raid ли са или ahci 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, vlado1985 написа:

В raid не съм пробвал да видя как ще ми ги покаже но и автора не е казал в raid ли са или ahci 

Всъщност не са пипани изобщо. Как така сами ще станат Raid?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност ти какво последно си пипал?

Промяна на хардуер, промяна на настройки в биос, колко време ти отне инсталацията на OS, кога забеляза липсата и т.н.

1ТБ данни не се копират толкова бързо, че да не усетиш, дори да са върху SSD.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Бисер Петков написа:

Всъщност не са пипани изобщо. Как така сами ще станат Raid?

Провери си в биос да не би да е сменен режима без снимки да си дал от биос и от управление на компютъра как да ти отговоря ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, vlado1985 написа:

Провери си в биос да не би да е сменен режима без снимки да си дал от биос и от управление на компютъра как да ти отговоря ?

Нищо не е пипано в Биос. От буут менюто стартирах флашката. SSD-то е 250 гигабайта и няма как да го объркам. Нищо не е пипано по хардовете пак ще повторя. Сега съм го извадил тоя дето не се вижда и на друг компютър през външна кутия съм го свързал. Същото име и съдържание. Показва обаче заето 616 гигабайта, а като маркирам всички файлове вътре ги показва 178 гигабайта. Явно ще трябва рековъри да се прави, ама дали ще извади нещо не се знае. Но защо изобщо е станало така, нямам идея?

преди 1 час, vlado1985 написа:

Нищо не е пипано в Биос. От буут менюто стартирах флашката. SSD-то е 250 гигабайта и няма как да го объркам. Нищо не е пипано по хардовете пак ще повторя. Сега съм го извадил тоя дето не се вижда и на друг компютър през външна кутия съм го свързал. Същото име и съдържание. Показва обаче заето 616 гигабайта, а като маркирам всички файлове вътре ги показва 178 гигабайта. Явно ще трябва рековъри да се прави, ама дали ще извади нещо не се знае. Но защо изобщо е станало така, нямам идея?

п.п.Така, реших да видя Aida64 как ги показва двата диска. Извадения и проблемен хард диск го показва като NTFS дял, но с името на преносимата кутия, което е нормално. А другия, който си е в компютъра го показва като Интел Райд. Прикачвам скийншоти от двата компютъра.

1.JPG.7ea56a03987d6f1cceef4319d121e653.JPG

2.jpg.fad798388f3b57f402581760192cb56d.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, Бисер Петков написа:

п.п.Така, реших да видя Aida64 как ги показва двата диска. Извадения и проблемен хард диск го показва като NTFS дял, но с името на преносимата кутия, което е нормално. А другия, който си е в компютъра го показва като Интел Райд. Прикачвам скийншоти от двата компютъра.

1.JPG.7ea56a03987d6f1cceef4319d121e653.JPG

2.jpg.fad798388f3b57f402581760192cb56d.jpg

А в биос как е оставено на raid или ahci ? дай снимка и от биос да видим как е настроено

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, vlado1985 написа:

А в биос как е оставено на raid или ahci ? дай снимка и от биос да видим как е настроено

Ahci си е преди малко проверих. Но снимка в момента не мога да дам, че и този хард диск в компютъра съм пуснал дата рековъри да видя дали някъде ще излязат липсващите файлове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То си пише - "Raid 1" - дисковете са дублирани. Прехвърли си информацията някъде и развали масива, като искаш да си ползваш дисковете отделно.

Standard RAID levels - Wikipedia

Цитат

RAID 1 consists of an exact copy (or mirror) of a set of data on two or more disks; a classic RAID 1 mirrored pair contains two disks.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, цър-вул написа:

Покажи картинка на diskmgmt.msc

Ето снимка. Тук липсва проблемния хард, защото го сканирам с дата рековъри опцията на Мини Тул Партишъна. Диск Gotovi 2020 е въпросният Райд проблем.

3.thumb.jpg.c9b34ba2749260864d7ecb12fc6f7ca8.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

https://www.diskpart.com/windows-10/convert-dynamic-disk-to-basic-windows-10-4348.html
Да отбележа, за да не стане грешка - с помощта на diskmgmt.msc трябва да се изтрие тома и тогава да се конжертира. Т.е води до загуба на данни!!!
Още един инструмент за конвертиране без загуба:
https://www.diskgenius.com/manual/convert-dynamic-disk-to-basic-disk.php

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, цър-вул написа:

Извинявай, но това не е неговия проблем.

Тук не коментираме диска с обем 2TB.

Проблема му е, че на диска с 1TB явно е направено копие върху друг 1TB диск които в момента е извън системата ...

Моя глобален въпрос е - питащия знае ли на кой физически диск коя информация е оригинала и коя е копието, защото сега опитваш да възстановиш, но .. дали там е била някога физически загубената информация?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Проблема му е, че на диска с 1TB явно е направено копие върху друг 1TB диск които в момента е извън системата ...

Я първо погледни снимката на diskmgmt.msc!!! Дискъ му по някаква причина е маркиран като динамичен!
А това, че AIDA го вижда като RAID...е от това, че е маркиран като динамичен.
Ако беше в RAID трябваше да има поне още един дял в жълто-зелено.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, цър-вул написа:

Я първо погледни снимката на diskmgmt.msc!!! Дискъ му по някаква причина е маркиран като динамичен!
А това, че AIDA го вижда като RAID...е от това, че е маркиран като динамичен.

Добре, прочети още веднъж цялата тема, погледни снимката и ми кажи, той загубената информация от кои физически диск търси?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, цър-вул написа:

Я първо погледни снимката на diskmgmt.msc!!!

Проблема си е с този 1 терабайт станал Райд, който си е с оригиналната информация. Другия 1 терабайт е проблемния, който е извън компютъра в момента.

преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

...Моя глобален въпрос е - питащия знае ли на кой физически диск коя информация е оригинала и коя е копието, защото сега опитваш да възстановиш, но .. дали там е била някога физически загубената информация?

Да, проблемния хард диск е във външната кутия в момента. Беше с друго име като дял "Материали", но е станал с името на този, който остана в компютъра с име "Gotovi 2020". Знам го със сигурност, защото проблемния е с няколко лоши сектора, а този в компютъра е 100% живот и 100% здраве според Хард Диск Сентинел-а.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...