Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Загива ли Европа...?

Featured Replies

преди 1 час, attj написа:

Европа се самонаказва..  В САЩ са доволни.    Стокообмен на Руската федерация с Китай,  Индия, Турция и останалите не е трета глуха.    Имат суровини и всякакви ресурси.   Европа я очаква стагнация.   И никакви бандеровци не са им притрябвали.  

На есср им трябват млади хора. ессрейците правят колкото може повече кекс, ама или бъркат дупките, или бъркат партньорите, или са постоянно гумирани, ех тази фабрикация на кондоми и противозачатъчни. Пък когато все пак се пръкне някое мъниче, бързат да го развалят, като не го възпитават.

• Отговори 4,8k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Представям на вниманието на четящите тук  https://epicenter.bg/article/Prof--D--Ludzhev--Liderstvoto-na-Evropa-e-v-upadak--Malokalibreni-polititsi-razmahvat-ruskata-zaplaha/404814/11/0 Проф. Луд

• "Администрацията на президента Доналд Тръмп заплаши да прекрати достъпа на Европейския съюз до американски втечнен природен газ (ВПГ), ако блокът не ратифицира търговското споразумение, договорено с п

Публикувани изображения

преди 10 часа, ivottoshev написа:

Да не те уволниха? Не си ли вече тир-аджийче?

По коя тема не съм те насирал по цялата глава с неудобни въпроси, на които ти нямаш отговор :laughing5:

Проблеми с корема ли имаш? Пий нещо против диария. И нямам спомен да сме водили диалог по някоя тема. Това е лъжа.

преди 1 минута, "Саша" написа:

Проблеми с корема ли имаш? Пий нещо против диария. И нямам спомен да сме водили диалог по някоя тема. Това е лъжа.

Съжалявам, пич. Днес ще трябва да разчиташ на друг за това:

преди 11 часа, ivottoshev написа:

За теб всяко внимание което ти се обръща (дори и това да са подигравки), е светъл лъч в самотните ти часове по тир-паркингите в чужбинско :getout:

...зелената талибанизация-

Първият студ оголи енергийния хаос в Европа: Германия вдигна цените над 300 евро/MWh

https://www.flagman.bg/article/367205

,,Най-голямата икономика в ЕС има недостиг от 15 GW дневно —количество, което може да захрани три Българии

Първият по-съществен студ от началото на есента разкри тревожни симптоми за състоянието на европейската енергетика. Цените на електроенергията на европейските борси избухнаха над 200 евро/MWh, а в Германия – над 300 евро/MWh. И това при положение, че температурите в Централна Европа са напълно типични за в края на ноември, а природният газ е рекордно евтин - за първи път от май 2024 г. цените паднаха под 30 евро/MWh. 

Германия, най-голямата икономика в ЕС и най-мощният енергиен пазар в Европа, отново се превърна в генератор на ценови шок за целия континент. Данните от германската борса показват, че почти през целия работен ден електроенергията се търгува около 300 евро/MWh, с пик от близо 400 евро/MWh. При това в момент, когато газовите централи бележат пореден рекорден ден на производство.

Въпреки максималната работа на газовите ТЕЦ, страната остава нетен вносител в гигантски мащаб – повече от 15 GW, т.е. приблизително колкото потребяват три България.

Това е мащаб на внос, който не може да се обясни със „сезонно натоварване“, а с дълбок структурен дефицит на диспечеруеми мощности. 

Графиките на енергийния микс показват нещо още по-смущаващо. Слънчевата и вятърната генерация – гордостта на германската енергийна трансформация – дават минимален принос въпреки наличието на стотици гигавати инсталирани мощности. Когато облаците скрият слънцето и вятърът отслабне, цялата система ляга на раменете на газовите централи и на вноса. Затворените атомни електроцентрали не ги коментира никой в Берлин, но именно тяхното отсъствие днес изпрати цените към небето. 

Германия сама си свали гръбнака, а сега целият континент плаща цената.

През последната година Германия регистрира множество дни с рекордно висока газова генерация, като поредният бе само преди няколко дни. Но въпреки това страната не може да покрие собственото си потребление в един напълно нормален зимен ден. 

Днес дефицитът е около 15 GW. Ако се стигне до истински студ, той може да достигне 25 GW. Това е дефицит, който една индустриална държава като Германия няма как да компенсира с внос, защото просто няма откъде да дойдат толкова мощности. 

Точно затова цените днес са високи не само в Германия, а почти навсякъде. Целият континент усеща натиска – дори България, където времето е още меко. А цената пак расте. Това е резултатът от системния дисбаланс, който се разпространява през интегрираната европейска мрежа. Германия не може да обезпечи себе си, но продължава да изтласква зависимостта си към другите – и това изкривява пазарите на всички.

Дългогодишният отказ на Берлин да поддържа достатъчно диспечеруеми мощности, агресивното спиране на въглищни централи, политическото затваряне на АЕЦ и прекаленото уповаване на климатично зависими източници доведе до ситуация, в която най-богатата държава в Европа се държи като енергиен пациент. И то в ден, който дори не е истински зимен стрес тест.

* в статията са използвани данни на енергийния експерт Боян Рашев"

,,мммм

25.11.2025 14:58:12
2
7

Тъпанарите си взривиха БУКВАЛНО комините на АЕЦ, комините на ТЕЦовете, и самите ТЕЦове, за да не взеем някой да ги пусне при нужда. Луди!"
преди 7 часа, _nib_ написа:

Първият студ оголи енергийния хаос в Европа: Германия вдигна цените над 300 евро/MWh

Някъде се изгуби офченцето, който все показваше колко еФтин е тока в есср, заради капитализъма, демокрацията и пускаше картинки на карта с цените на едро за мегават час. Нещо се покри от тая дейност. 

Абе къде е батко, къде са сега соларите и вятърните турбини. В гърмания перки бол, гледал съм ги от самолет няколко пъти, гледал съм ги от кола, от влак, гледал съм ги пеша, отдалеч, отблизо. И какво като ги има?

Някъде се изгуби офченцето, който все показваше колко еФтин е тока в есср, заради капитализъма, демокрацията и пускаше картинки на карта с цените на едро за мегават час. Нещо се покри от тая дейност. 

Абе къде е батко, къде са сега соларите и вятърните турбини. В гърмания перки бол, гледал съм ги от самолет няколко пъти, гледал съм ги от кола, от влак, гледал съм ги пеша, отдалеч, отблизо. И какво като ги има?
Даже връщаха и пари на хората....

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

преди 50 минути, maxthon написа:

Даже връщаха и пари на хората....

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Връщаха им среден finger. КапиталиЗ кръв повръща, пари не връща. Най-много да са им "приспадали", от сметката за тока, когато цената не е била "отрицателна".

на 25.11.2025 г. в 14:35, Flashback написа:

Знаем защо Европа е на страната на бандеровците, милиарди наши данъчни пари се изпраха чрез войната в Украйна и потънаха в джобовете на Урсулите.

Абе ти май беше пускал тука на форума в някоя от темите цитат от Едуард Сноуден за това че за хамериканците нямало нужда войните да бъдат спечелени, а само им трябвало да са продължителни, за да се перат успешно много пари.
Били могъл да го пуснеш пак или на лична поща да ми пратиш линк към оригиналния текст на английски?

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Абе ти май беше пускал тука на форума в някоя от темите цитат от Едуард Сноуден за това че за хамериканците нямало нужда войните да бъдат спечелени, а само им трябвало да са продължителни, за да се перат успешно много пари.
Били могъл да го пуснеш пак или на лична поща да ми пратиш линк към оригиналния текст на английски?

Изказването е на Джулиан Асандж от 2011 год. за войната в Афганистан, което в валидно за всяка една война с прякото или прокси участие на САЩ и защо Западът се нуждае от вечни войни.

Сега перат нашите данъчни пари чрез войната в Украйна, след Украйна ще е някое друго прокси и така до края на света.

Джулиан Асандж: "Целта е да се използва Афганистан за изпиране на пари от данъчните основи на САЩ и Европа през Афганистан обратно в ръцете на транснационалния елит. Целта е безкрайна война, а не успешна война."

Източник, официалният акаунт на WikiLeaks в Туитър и самото изказване на Джулиан Асандж:

преди 1 час, Белгиеца написа:

Ааааа аз съм объркал явно Едуард Сноуден със Джулиан Асандж

мерси за правилния линк !

Още нещо да допълня. Сега се сетих, че няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна, тогавашният американски държавен секретар Антъни Блинкен се изпусна в едно интервю на въпрос "Защо САЩ толкова неорганизирано избягаха от Афганистан в края на 2021 г., когато хора падаха от американския самолет на летището в Кабул?"

Антъни Блинкен отговори, че САЩ са били сигурни, че нахлуването на Русия в Украйна е въпрос на месеци, ако не и на седмици, но САЩ нямат възможност да подкрепят военно и логистично двата конфликта едновременно, а геополитическите залози в украинския прокси конфликт са били много по-големи за САЩ, затова се изтеглили набързо от Афганистан, за да се съсредоточат само в Украйна. Смятай колко са били сигурни, че провокациите им срещу руската мечка вече са стигнали точката на кипене. Празно няма, скача се от една война в друга война и така до края на света. Та те дори не криеха, че след като се справят с Русия ще се насочат срещу Китай чрез проксито Тайван. 

преди 21 часа, Flashback написа:

Още нещо да допълня. 

Да допълня и аз нещо, снощи пуснах твоя линк на един белгийски форум на който акъла им е колкото на Урсула и днеска гледам че ми спрели писането до 12 декември 2025г.

Аз добавих и ето този линк:

Clare Daly

https://www.facebook.com/ClareDalyIRL/videos/the-goal-is-to-use-afghanistan-to-wash-money-out-of-the-tax-bases-of-the-us-and-/361032929388861/&ved=2ahUKEwi6ltS9iZORAxVANvsDHa-sE0oQtwJ6BAgLEAI&usg=AOvVaw0VpvJG0arNTUDNOOIY4oKQ

Което явно е ги е вбесило горките.
Те предпочитат да вярват, че Украйна щяла да победи, щото урсулите така са казали че щяло да стане.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Да допълня и аз нещо, снощи пуснах твоя линк на един белгийски форум на който акъла им е колкото на Урсула и днеска гледам че ми спрели писането до 12 декември 2025г.

Аз добавих и ето този линк:

Clare Daly

https://www.facebook.com/ClareDalyIRL/videos/the-goal-is-to-use-afghanistan-to-wash-money-out-of-the-tax-bases-of-the-us-and-/361032929388861/&ved=2ahUKEwi6ltS9iZORAxVANvsDHa-sE0oQtwJ6BAgLEAI&usg=AOvVaw0VpvJG0arNTUDNOOIY4oKQ

Което явно е ги е вбесило горките.
Те предпочитат да вярват, че Украйна щяла да победи, щото урсулите така са казали че щяло да стане.

Не бе, няма цензура, няма изродия, всичко е само ценности и ангелчета, меркелчета и урсулчета с цветодъгови крилца

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.