Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Колко са надути цените на имотите.


Misoury
 Сподели

Препоръчан отговор

На пазара се наблюдава сериозна спекула

Цитат

На пазара на недвижими имоти се наблюдава сериозна спекула. Много хора се възползват от ситуацията с войната в Украйна, с недостига на строителни материали, с кризата покрай коронавируса и насаждат страх у обществото. „Вследствие на това доста хора панически купуват имоти и панически харчат едни пари. Много успяват да реализират едни хубави високи цени, вследствие на което други хора решават, че и те ще се възползват о тези високи цени и ще изкарат много пари от продажбата на недвижим имот. Да – има доста спекула на пазара. Да – има доста надценени имоти. Това е факт! Но, ако смятате, че изчаквайки и мислейки си, че след време ще може да си купите имот на 500 EUR/кв.м, няма да стане. Или, ако го направите, то ще е в някой западнал или порутен имот“, казва  управител на агенция за недвижими имоти.

 

Цитат

Три неща наблюдаваме на пазара на недвижими имоти. Първо пазарът стана малко по-интелигентен. Дори да има някакво охлаждане, дори да има спад на цените, трябва да се има предвид, че повечето продавачи ще заемат изчаквателна позиция. Второ – ако все пак се стигне до т.нар. „пожарна разпродажба“ и се наложи влизане на ЧСИ или други, то трябва да се точете, че те имат много строги ограничения. „Те не могат да си пуснат имота на каквато цена преценят. Тук вече са свързани с оценки на банки, с данъчни оценки, с много по-сериозни рестрикции. Банката, ако примерно е отпуснала кредит от 100 000 EUR като е заложила имот за 120 000 EUR, тя ще изчака много дълго време, преди да претърпи някаква загуба от продажбата на имота през ЧСИ“. Трето – дори и цените на строителните материали да паднат – желязото да не е 2.70 лв., а по-малко – 1.30 лв., то пак е по-скъпо отпреди време. Същото се отнася и до цената на труда. Цената на земята също е по-висока отпреди. Наблюдава се трайно увеличение на цените на недвижимите имоти, което е в реда на нещата.

 

Цитат

„Много е важно като тръгнете да купувате един недвижим имот и определите бюджет за него и започнете да правите огледи, то действително да има някой с вас и наистина да имате трезва преценка кой имот е подценен с нормална пазарна цена и кой е надценен, а не да поставяте всичко под общ знаменател и да си пазите парите, живеейки при мама или на село“.

 

Цитат

„Искайте информация защо дадена цена е такава и какво стой зад нея. Ако платите тези пари, действително ли покупката е обоснована. Кредитът, който ще плащате, действително ли е обоснован. Отивайки в банката не е просто целта да се вземе един кредит и да се купи един имот. Това е чудесно, но икономиката върви на цикли и може в един момент подобна сделка да не е ОК. Банките все повече разчитат на вътрешни оценки. Имат си правила и норми, които са важни за тях и когато ви кажат, че даден имот е надценен, вслушайте се и в тях“.

 

До всички които обмислят покупки или да теглят кредити.
От днес Европейската банка имаше новина,че от Юли смятат да вдигат с бърз темп лихвите ,подчертавам бърз,защото инфлацията е огромна.Всички лихви по кредитите ще тръгнат нагоре от лятото и то от банката казват че ще се ръководят от данните за инфлацията и колкото е по голяма толкова по агресивни ще са.
Досега ЕЦБ се увърташе и бавеше вдигането но от всички посоки имаше натиск че стои и не действа.
Новината е в Инвестор БГ.
Прочетете я и си правете сметката много добре.
Лихвите ще тръгнат нагоре бързо и в България до края на тази година и тогава този балон ще се спука.

 

Цитат

Или си от счетоводителка семейство или си нещо такова. Твоето послание подобно на ,,за Бога братя.." не е на място. Народа има спестявания от предното управление и тях инфлацията ги грабна. На световния пазар ВСИЧКО ПОСКЪПНА и не помня нещо поскъпнало да поевтинее. Не подмамвай хората да си кътат спестяванията и да чакат хляба да стане пак 60ст., олиото 1.50, бензина 1.50 и т.н. Помним как се вдигна цената на горивата с 20ст и ГЕРБ подаде оставка. Сега ПростоКиро ще видим дали има здрави топки в гащите или куртаци в главата?

 

В пазарните отношения една стока струва толкова колкото е склонен да плати купувача няма никакво значение колко му струва да я направи продавача. А покупките на имоти се движат от два вида купувачи такива, които имат нужда и такива, които купуват с цел инвестиция. има известен страх за обезценка на парите - инфлация и почти отрицателните лихви карат хората с налични да влагат в имоти.
 

Това да теглиш 120000 и да плащаш 800-900лв на месец към банка си е направо малоумщина.Ангажираш се 20-30 години да мъкнеш този товар. Заминава ти младостта в ограничения. Говоря за едни доходи от 1400-1500лв на човек заплати ако получавате заплати. Няма как едната да отива за ток телефони горива и заем.
 

Заплатата няма да стане 500 лв., нито имотите 500 м2 , но безработицата ще тласне цените надолу, най- вероятно е квалифицираните кадри да запазват работата си, като останалите ще са в тежко положение, а цените на имотите и особено на тези в крайните квартали ще се сринат. Да напомня че 2015 г Иван Вазов м2 беше 1000 евро а докторската 1400, това очаквам Аз по време на предстоящата рецесия.

Власите се давят на края на Дунава, както е приказката. Като гледам колко имоти са продадени на зелено и как липсват материали, лихвите ще се вдигат, а някои недобросъвестни инвеститори вече са завъртяло още по една две сгради на зелено и подкрепени с кредити.... Ще е весело особенно като почнат първите фалити на инвеститори и недовършени сгради. Това ще накара хората да са по-предпазливи и сделките ще намалят темп банките ще почнат да притискат инвеститорите, защото ще им трябват пари. Та мисля че едни 30-40% спад в цените си е в рамките на нормалното както беше 2008г.

 

Цитат

Докато чакаш цените да паднат, времето да се оправи и в Дунав да потече бира си станал на 60. Не съм брокер.

Брокерите спекулират, взимат едни незаслужени пари, само че са пуснали една обява, а шараните купуват в момента! Все пак не се отнася за хората , които купуват единстено жилище.

Помня 2008 и спада с над 2 пъти на цените, помня и как много хора се оказаха с ипотеки 2 пъти по високи от пазарните цени на имота им. После ЧСИ им продаде имота и останаха да дължат. На мой познат миналата година му продадоха ниви които наследи. При положение, че 2010 му продадоха ипотекирания апартамент. И все още дължи.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, в момента цените на жилищата в София даже са много ниски.

При положение, че цените на горивата скочиха с огромен ръст, а се очаква и още да поскъпват, 

цените на тока също ще се увеличат с много, 

цените на дървесина, желязо, строителни материали и консумативи излетяха, няма как имотите да поевтинеят.

Трендът показва, че жилищата ще поскъпват още, и още, и още...

Според мен стартовата цена на двустаен в София трябва да започва от 250 000 евро нагоре. На тристаен от 300 000 евро ↑.

Пак според мен, в близко бъдеще ще видим такива цени.

 

И все пак мнението ми не е препоръка за нищо.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цените на имотите са достатъчно високи, че все по-малко и по-малко хора да могат да си позволят притежание на имот и независимост.

The housing market has an affordability problem / Twitter

Това е така от началото на 1970г., когато започна идеологическата подривна дейност. В икономиката, тази дейност се изразява под формата на политики, целящи изкуствено увеличаване на инфлацията, дълговото робство (debt slavery), и финансовото потисничество с цел индивидът да не е способен да има финансова стабилност и независимост.

Can't we all just get along?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, bootlicker написа:

ените на имотите са достатъчно високи, че все по-малко и по-малко хора да могат да си позволят притежание на имот и независимост.

Ти като достоен комунист притежаваш два имота!  Как може!?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Coco1 написа:

Ти като достоен комунист притежаваш два имота!  Как може!?

Имотите за които говориш са ми наследство от хора, които са работили преди появата на днешната инфлация. По онова време, беше лесно да построиш цели къщи, при това хубави, големи къщи, от качествени материали... и до днес, къщата, която е по-стара, не е мръднала, няма пукнатини. Апартамента е на 15 години, по-нов е от двете къщи.

Хората са работили, събрали са пари - построили са ги.

Ако аз в момента започна да работя, колкото и да работя, никога няма да събера достатъчно пари да построя две къщи и един апартамент. В днешно време, заради днешната инфлация, хората имат ипотеки за десетилетия. Едно време беше по-лесно, по-евтино и по-достъпно - не само имотите, но и всичко - автомобили, храна, дрехи, имоти - всичко. Няма място за сравнение между миналото и настоящето.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, bootlicker написа:

Едно време беше по-лесно, по-евтино и по-достъпно - не само имотите, но и всичко - автомобили, храна, дрехи, имоти - всичко. Няма място за сравнение между миналото и настоящето.

Ти май нямаш спомени "едно време" какво имаше по магазините и колко се чакаше да си купиш един трабант...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, bootlicker написа:

 

Ако аз в момента започна да работя, колкото и да работя, никога няма да събера достатъчно пари да построя две къщи и един апартамент. 

Толкова можеш.

Никой достоен комунист няма право на имоти. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, adersa написа:

@Misoury Aйдеее ето го и другият философ , който ще пуска цял ден безмислени теми !

А аз си помислих, че това е втори профил на Bootlicker! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, lupis написа:

Ти май нямаш спомени "едно време" какво имаше по магазините и колко се чакаше да си купиш един трабант...

Чакаха некадърниците. Във много заводи имаше квоти за директно закупуване на Лада. С валута от кореком също се купуваше директно. Бащата за 10 години смени две чисто нови коли. Фиат ония където прелича на Лада, и Лада 1500s. Лупка ти, ни валута,  ни отличен работник си бил, тоест бил си на дъното на хранителната верига, съответно ще чакаш……

преди 8 часа, bootlicker (Мазния) написа:

Ако аз в момента започна да работя, колкото и да работя, никога няма да събера достатъчно пари да построя две къщи и един апартамент. 

Има добре стегнати и изглеждащи къщи по селата за по 20 000 лева. Това е, че селата в България се обезлюдяват от към българи, и живота там става доста сложен. Имот в България в града сега се купува само с ипотечен кредит. Който трудно се погасява само от един работещ човек. Те и твоите наследствени имоти са придобити минимум от двама работещи и с доста лишения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, lupis написа:

Ти май нямаш спомени "едно време" какво имаше по магазините и колко се чакаше да си купиш един трабант...

Може да е имало един вид хляб, но той е бил за всички. А, сега какво? Имаме много видове "хлябове", направени от Е-та и цифри... хората от болни по-болни, крачат и се клатят с големи кореми, гъзове, целулити, болести, рак, диабет.... Едно време така ли беше, приятелю? Можеш да провериш която и да е статистика относно честотата на срещане на проблемите, които изброих. Виж статистиките за днешно време, и статистиките за миналото време.

За Трабант се чакаше, тъй като този коли се внасяха отвън, и нямаше вътрешно, държавно, производство на такива коли.

преди 6 часа, Емил Костов написа:

А аз си помислих, че това е втори профил на Bootlicker! :)

Нямам втори профил.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Христофор_първи написа:

Чакаха некадърниците. Във много заводи имаше квоти за директно закупуване на Лада. С валута от кореком също се купуваше директно. Бащата за 10 години смени две чисто нови коли. Фиат ония където прелича на Лада, и Лада 1500s. Лупка ти, ни валута,  ни отличен работник си бил, тоест бил си на дъното на хранителната верига, съответно ще чакаш……

Явно ти си бил синче на комунистически копой, който е дебнел да доносничи, за да може да се огрухва възможно повече. Може и надзирател на политическите да е бил, и на всеки убит затворник са му плащали в твърда валута. Това ли разбираш "на върха на хранителната верига" ? И като стана въпрос за хранене, най- вероятно пък ти освен че си плешив, от много плюскане си и над 100 кила.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Христофор_първи написа:

Има добре стегнати и изглеждащи къщи по селата за по 20 000 лева. Това е, че селата в България се обезлюдяват от към българи, и живота там става доста сложен. Имот в България в града сега се купува само с ипотечен кредит. Който трудно се погасява само от един работещ човек. Те и твоите наследствени имоти са придобити минимум от двама работещи и с доста лишения.

Има хубави къщи по селата, но обезлюдяването ще доведе до западане на селските територии - няма да има магазини, аптеки, транспорт, инфраструктурата ще се срине поради липса на поддръжка - като в зомби апокалипсис. На такива местя просто няма да е възможно да се живее.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, lupis написа:

Явно ти си бил синче на комунистически копой, който е дебнел да доносничи, за да може да се огрухва възможно повече. Може и надзирател на политическите да е бил, и на всеки убит затворник са му плащали в твърда валута. Това ли разбираш "на върха на хранителната верига" ? И като стана въпрос за хранене, най- вероятно пък ти освен че си плешив, от много плюскане си и над 100 кила.

Лупка пак заложи на куц кон……..

 

Всичко е придобито с честен и почтен труд с продължителност на работния ден 18 часа. То и сега двама човека, ако бачкат в западна Европа по 18 часа, могат да сменят две чисто нови коли за десет години и да построят къща в България. Един чисто нов голф е 30 000 евро.

 

Иначе, че съм плешив съм плешив, ама съм 81кг. точно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, lupis написа:

Хайде, по случай празника, да се направим че ти вЕрваме :beer:

Лупка аз вярвам само в бога, Всичко друго се проверява!

 

Христос Воскресе!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, Христофор_първи написа:

Лупка аз вярвам само в бога, Всичко друго се проверява!

 

Христос Воскресе!

Я ПАК?! Комунист да вярва в БОГ. Верно си сбъркал хапчетата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, Емил Костов написа:

Я ПАК?! Комунист да вярва в БОГ. Верно си сбъркал хапчетата.

Ми не знам да ли съм сбъркал хапчета, но знам, че винаги съм бил индивидуалист и никога не съм принадлежал към стадото за разлика от вас. 
 

 

Да комунист съм! Само, че от Левски (СФ) вярващ в Бог, фен на рока и хеви метъла, който като си пийни си пуска Преслава и Цеца Величкович!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, Христофор_първи написа:

Ми не знам да ли съм сбъркал хапчета, но знам, че винаги съм бил индивидуалист и никога не съм принадлежал към стадото за разлика от вас. 
 

 

Да комунист съм! Само, че от Левски (СФ) вярващ в Бог, фен на рока и хеви метъла, който като си пийни си пуска Преслава и Цеца Величкович!

Ако си комунист трябваше да знаеш, че по това време властта не гледаше с добро око на църквата!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Емил Костов написа:

Ако си комунист трябваше да знаеш, че по това време властта не гледаше с добро око на църквата!

А кой е казал, че ходенето на църква те прави вярващ в Бога? Излезте от тия стереотипи. Това, че някои вярващи ходят на църква, и понеже и ти си вярващ и ти ходиш, показва само, че си овца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, Христофор_първи написа:

А кой е казал, че ходенето на църква те прави вярващ в Бога? Излезте от тия стереотипи. Това, че някои вярващи ходят на църква, и понеже и ти си вярващ и ти ходиш, показва само, че си овца.

Никъде не съм твърдял такова нещо. Казах, че властта не гледаше с добро око на църквата. След 70-те години можеше и да нямаш ядове, но преди това можеше и да пострадаш. И не, не вярвам в религията. Тя е донесла много смърт и страдание на хората и го прави дори в момента.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 23.04.2022 г. в 2:29, Misoury написа:

На пазара се наблюдава сериозна спекула

Няма такова нещо. 

Нещата вече се изравняват в България. 

Имотите ще поскъпват, защото не може в България недвижим имот да струва колкото един автомобил. 

п.п. Явно не разбираш от недвижими имоти. Мандалото падна!!! -> Будали веч няма ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...