Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мързелива ли е българската нация?

Featured Replies

Ако съм сбъркал раздела,моля за извинение!Много често съм се питал мързелива ли е българската нация.Всеки ден виждам примери,а едни от тях са непрочитането на правилата на форума,неоправените дупки по тътищата,мръсните домове и общижития и прочие.Какво е вашето мнение?

Еех, ама тема...

Не е.Българската нация не е мързелива.Просто хората са обезкуражени.Ела виж как ще работят неуморно, ако знаят, че ще има резултат.Мързеливи са гърците например...

Има многобройни примери за това...но сега съм на чаша вино, и ще ти кажа утре biggrin.gif:clap:

А правилата...четем ги, как да не ги четем.Но след някой друг минус :computer8:

Ако съм сбъркал раздела,моля за извинение!Много често съм се питал мързелива ли е българската нация.Всеки ден виждам примери,а едни от тях са непрочитането на правилата на форума,неоправените дупки по тътищата,мръсните домове и общижития и прочие.Какво е вашето мнение?

Напълно подкрепям :computer8: Дано се постегне работата когато влезем в ЕС,че е много зян работата,особенно с пътищата.Но какво да се прави....Мояя страна мояя БЪЛГАРИЯЯ....Мооя любов Мооя БЪЛГАРИЯЯ :clap:

Ебати и примерите - преди правилата на някакъв форум има <много Х хиляди> по-важни и характеризиращи даден човек неща и по-специално мързела му.

Проблема не е в мързела ни, а в страха да не се минеме - големи бай Ганьовци сме.

Ако бяхме мързелива нация, хората по селата да са изпукали мнооого отдавна. Защо ли?

Защото живота на село е свързан с адски много труд.

А горните примери, които потребителите преди мен са посочили, лично аз смятам, че не са критерий за това дали сме мързеливи или работливи.

Е, всяко стадо си има и черни овце.

Аз не мисля, че сме мързеливи. Просто след определено време хората се отегчават от работата, защото е еднообразна. А както казаха други - черните овце винаги ги е имало.

Мързеливички сме си - на принципа: ако работата не е спешна, може и утре да я свърша, а ако е спешна - някой друг ще я е свършил до утре :)

Шегата настрана, може да не сме от най-мързеливите нации, но със сигурност не сме и от най-трудолюбивите. Балканския и южняшки (малко или много) манталитет си казват думата ;)

Мързелива е и още как! Не работим и на половината, колкото в други държави. И пак сме преуморени... Май от оплакване се уморяваме повече.

Обаче някои примера ме убиха просто... Аз не прочетох правилата на форума, но това не прави нацията ни по-мързелива biggrin.gif Дупките по пътищата не са поправени не от мързел...

Дори да сме леко мързеливи, това не е голям порок. Няма смисъл да се претрепваме от работа.

Мързеливците живеят по-дълго и по-спокойно :clap:biggrin.gif:P

Според мен ако българина има в какво да вярва,тогава ще работи като вол без д аму пука от нищо (така както работят в чужбина).

При положение че ни лъжат на всеки завой,било то търговци,работодатели,управници,няма на кого да се довериш,и за какво да се трудиш без задни мисли от сорта на :"дали ще ми платят навреме" или "дали няма да си намерят причини да ми дадат по-малко пари" или "за какво да си хабя нервите,за тая заплата не си заслужава" .... и още много такива,тогава ще "скатаваме" разбирасе.

Защо не кажете че са мързеливи хората,които живеят на село и работят за себе си ?

Ако в града по някакъв начин се изчистят тези неща,и българина да знае за какво работи,немисля че тогава някои ще задава въпрос като този "Мързеливи ли сме ? .."

В никакъв случай не сме мързеливи (е тук там може да се намери някой мързел де :)),просто условията за живот в държавата ни карат да реагираме по този начин.Мисля си че по Тошево време българина е бил доста по-трудолюбив от сега,но това е друга тема.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Държа да отбележа,че всичко е въпрос на настройка,но..... :P

Когато ежедневно си заобиколен с тарикати,негативизъм и озлобление,които с всеки изминал ден набират инерция sad.gif ,то няма как да не даде отражение и върху теб самия....Преди всичко българинът гледа да е хитрец и да"удари кьоравото", а ако не стане,ще си почива.....то си е уморително.... :down:

Добре де, тези от вас, които ни смятат за класически мързели, какво имате в предвид точно с това си твърдение? Клинчим от работа през работно време или изобщо един чеп за зеле не става от нас.

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

Да.Вижте кафенетата.

Направо забивка, пък и самата истина! :yanim:

Ми донякъде сме си мързеливи, не че нещо, ама Турците, дето не се тачат много от Българското население, никва природа нямат, некви чукари и камънаци, ама на всяко местенце дето има възможност да вирее нещо така са го набучкали, памуково поленце, над него маслинови дръвчета, не ги мързи да бачкат, докато в България почти навсякъде може да виреят посеви, а колко полета стоят безлюдни и буренясват, затова, еми мързеливи сме си. А да не захващам темата за политиците и т.н., че ще има да пиша няколко дни :)

Едно време, когато имаше ТКЗС-та, как нямаше пустеещи полета или тогава сме били работлива нация, а сега не сме. Смятам че това горното също няма общо с това дали сме работливи или да. Примера с кафенетата, мога да кажа - вижте селата.

Не сме мързеливи хора, но като дойде края на месеца и "боса" като ми се изсмее с една мижава заплата, а аз съм се скъсал да бачкам, е извинявайте ама следващия месец ще си го избия - като се скатавам. А запада въобще не го сравнявайте с работата в България. Там човек като отиде на работа извършва само една операция и си знае осемте часа, а ние от общ работник като почнеш, докъдето на човек му стига фантазията и с неопределено работно време - ако има как денонощно. Няма събота, няма нделея, няма празници. И на финала фиша - 21 работни дни. Е как да стане?

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

За съжаление сме мързеливички. Българското трудолюбие е някакъв мит. Който не вярва нека да поработи в някоя бяла държава и види как се пие сутрешното кафе, колко бързо се работи и как се уплътнява работното време.

bim,има достатъчно българи,на които се налага да живеят извън България,и да спазват правилата на държавата ,в която живеят,а съответно и да работят така както там се работи,и се справят доколкото се вижда.

Разбира се има и такива,които си мислят че като излезе от България ще цъфне и ще върже без да полага усилия,но такива хора има навсякъде.

Според мен ако държавата създаде необходимите предпоставки и условия за работа,тогава няма да има толкова мързели,или по точно това според мен не са мързели,а по този начин някои хора се бунтуват (нещо като "толкова ми плащат-толкова работя").

мъ̀рзел

м., само ед.

Липса на желание за движение и работа; ленност.

Изхождайки от това определение, на по-голямата част от българите не им липсва желание за движение и работа. Проблемът е в мотивацията, която стои зад желанието за работа. По мои наблюдения, национална българска черта е желанието да прецакаш системата. Която и да било система. Ако има някакви определени правила в дадена ситуация, първото нещо, което започва да се върти из главата на средностатистическия българин е как да заобиколи тези правила или как да извлече някаква полза от прилагането (или неприлагането) им. Да не забравяме, че един от най-популярните национални, литературни герои е Хитър Петър. Изобщо хитростта е на висока почит по нашите земи. Водени от хитростта, повечето хора губят ценно време и усилия да извлекат "келепир" вместо да се концентрират върху работата си. Респективно работата остава несвършена, което води до етикета "мързел".

С навлизането и развитието на големи и сериозни фирми на българския пазар, правилата за работа се позатегнаха доста. Много хора имат огромни трудности със свикването със "западния" начин на работа. Затова в момента има сериозен дефицит на квалифицирана работна ръка, а в същото време безработицата си остава висока. От друга страна, държавната администрация допълнително подхранва "мързела". Огромно впечатление ми направи една табела на касите на Центална Гара София. Обърнете внимание ако минавате от там. Надписа е нещо от рода на "Регламентирани почивки според наредба номер незнамсикойси на Министерство на незнамсиквоси". И следва ено работно време според което на всеки половин час горките касиерки имат 15 мин почивка. Същото е и в пощите и изобщо цялата държавна администрация и монополите. Доста "социално" го раздават нашите правителства. При всяка възможност се гласуват какви ли не отпуски, ваканции, национални празници и т.н. Мързелът си е национална политика.

мъ̀рзел

м., само ед.

Липса на желание за движение и работа; ленност.

Изхождайки от това определение, на по-голямата част от българите не им липсва желание за движение и работа. Проблемът е в мотивацията, която стои зад желанието за работа. По мои наблюдения, национална българска черта е желанието да прецакаш системата. Която и да било система. Ако има някакви определени правила в дадена ситуация, първото нещо, което започва да се върти из главата на средностатистическия българин е как да заобиколи тези правила или как да извлече някаква полза от прилагането (или неприлагането) им. Да не забравяме, че един от най-популярните национални, литературни герои е Хитър Петър. Изобщо хитростта е на висока почит по нашите земи. Водени от хитростта, повечето хора губят ценно време и усилия да извлекат "келепир" вместо да се концентрират върху работата си. Респективно работата остава несвършена, което води до етикета "мързел".

С навлизането и развитието на големи и сериозни фирми на българския пазар, правилата за работа се позатегнаха доста. Много хора имат огромни трудности със свикването със "западния" начин на работа. Затова в момента има сериозен дефицит на квалифицирана работна ръка, а в същото време безработицата си остава висока. От друга страна, държавната администрация допълнително подхранва "мързела". Огромно впечатление ми направи една табела на касите на Центална Гара София. Обърнете внимание ако минавате от там. Надписа е нещо от рода на "Регламентирани почивки според наредба номер незнамсикойси на Министерство на незнамсиквоси". И следва ено работно време според което на всеки половин час горките касиерки имат 15 мин почивка. Същото е и в пощите и изобщо цялата държавна администрация и монополите. Доста "социално" го раздават нашите правителства. При всяка възможност се гласуват какви ли не отпуски, ваканции, национални празници и т.н. Мързелът си е национална политика.

Много точно казано :magnifier:

Специално примера с касиерките ме подсети за абсурдните ситуации, в които чакаш между половин час и 2 часа , за да си платиш водата или телефона например angry.gif Защото касиерките са в почивка, или защото работи само едното гише. И така се стига до момента сметки да се плащат само от пенсионерите, които си заделят по един цял ден, за да обиколят всички гишета , да се редят изнервени на опашки, и ако имат късмет, за един ден да платят всички сметки на домакинството си , че и на семействата на децата си, по възможност. А не съм чула някъде в цивилизованите страни да чакаш, за да си платиш, да си изпълниш задължението към Топлофикация, БТК или който и да е - щом имаш задължение за изпълняване, човекът към който си длъжен, трябва да ти осигури възможност по- най-лесен и безпрепятствен начин да го изпълниш. А не например за целта да рискуваш да си загубиш работата като висиш с часове на опашки през работен ден.

А решението е много просто - достатъчно гишета и разминаване на почивките на служителиките по време - докато две гишета например почиват, две работят.

По мои наблюдения, национална българска черта е желанието да прецакаш системата. Която и да било система. Ако има някакви определени правила в дадена ситуация, първото нещо, което започва да се върти из главата на средностатистическия българин е как да заобиколи тези правила или как да извлече някаква полза от прилагането (или неприлагането) им.

Ми свалям шапка на българина, че се опитва да си го върне на скапаната манипулираща система, която гледа как да го изцеди и захвърли на боклука.

Ми свалям шапка на българина, че се опитва да си го върне на скапаната манипулираща система, която гледа как да го изцеди и захвърли на боклука.

Извниявам се за коментара, но доста смешно изказване. За коя система говориш, че нещо не става ясно?

Благодарение на тези "опити" сме толкова далече от някои развити страни, в които гражданите въпреки всички тъпотии на системата им я уважават и най-важното спазват много повече от нас, всяка система си има дупки, но за минаването през дупката са виновни и системата и този който минава, лошото е че сме и приели една просташка поговорка като оправдание - Не е виновен който яде баницата , а който му я дава. и явно щом системата ни дава дупки кво ни пречи да минем през тях.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.