Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ще вдигат минималната работна заплата

Featured Replies

Боядисахте ли вече построеното по бай Тошово време? И колко от драскащите тук са завършили образованието си по онова време?

• Отговори 135
  • Прегледи 8,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Де да имаше някой управляващ, който да е поне като него, но няма.

• в историята поне аз не съм чел, власт да бъде взета по мирен-безкръвен начин този феномен в България никъде не съм го срещал, което предполага, че властниците са същите онези, които бяха управляващи

• българите бяха по-работливи и задружни спомням си, специалист от ГФР, при монтаж на тяхна машина, нарече държавата ни "малката Швейцария на балканите" сега сме разделени по най различни признаци-п

Публикувани изображения

преди 3 минути, Sliderum2 написа:

Мне, няма такова нещо. Единствените, които има за какво да са го мразели, няма как да са били социалисти.

и в затвора ги е вкарвал за кражби, както отбелязах в предишен пост
пиша го от позицията на неутрален
по онова време,  почти никой не се интересуваше от политика
гледаха последните страници на вестниците с новини за спорта и кръстословици

преди 51 минути, ncl написа:

Де да имаше някой управляващ, който да е поне като него, но няма.

преди 2 часа, insec написа:

румънците екзекутираха чаушескуту - българите обичат байтошо.

та така - но пък хубавото на комунетата е, че масово одъртяхте и гробищата вече ви очакват.

преди 30 минути, nikssi написа:

Боядисахте ли вече построеното по бай Тошово време? И колко от драскащите тук са завършили образованието си по онова време?

Кое да боядисаме? Почти всичко построено по бай Тошево време беше разграбено и унищожено за няма и 10 години.  При "царя" и тройната коалиция разграбиха земите включително тея заемани от армията. При Бойко се краде от бъдещето - вземат се заеми които ще плащаме ние и нашите деца.  А след него е пълна анархия, всеки си краде и раздава предизборно.

преди 22 минути, insec написа:

та така - но пък хубавото на комунетата е, че масово одъртяхте и гробищата вече ви очакват.

Ти па си много млада, гледам те през телевизора на 72г.

преди 11 минути, ined написа:

Кое да боядисаме? Почти всичко построено по бай Тошево време беше разграбено и унищожено за няма и 10 години.  При "царя" и тройната коалиция разграбиха земите включително тея заемани от армията. При Бойко се краде от бъдещето - вземат се заеми които ще плащаме ние и нашите деца.  А след него е пълна анархия, всеки си краде и раздава предизборно.

Требеше да се стреля, именно по грабителите и разрушителите на построеното.

преди 2 минути, Sliderum2 написа:

Ти па си много млада, гледам те през телевизора на 72г.

sarcastic-clap.gif

преди 7 минути, Sliderum2 написа:

Требеше да се стреля, именно по грабителите и разрушителите на построеното.

Построено...как? С безплатния труд на учченици и студенти, нали? А 45-та, като взехте фабриките на дядовците ми....нещо платихте ли, бе червени кратуни? Е, дойде видовден - затова се върнах тука - да си взема всичко,моето си е МОЕ по ПРАВО! И в Хага 2 пъти ви го наччуках.....с кеф

преди 14 минути, NewRedDragon написа:

Построено...как? С безплатния труд на учченици и студенти, нали? А 45-та, като взехте фабриките на дядовците ми....нещо платихте ли, бе червени кратуни? Е, дойде видовден - затова се върнах тука - да си взема всичко,моето си е МОЕ по ПРАВО! И в Хага 2 пъти ви го наччуках.....с кеф

Взели и използвали, с надграждане и модернизация включително... и взели и разрушили и спечелили главно от предаване на металите за вторични суровини и от продажба на терените. А да, чуждите правителства и фирми, на които сме били конкуренти, вероятно са се "отчели" на политиците "ни" в кеш, че им се ликвидира конкуренцията. Правиш ли разлика?

преди 8 минути, ncl написа:

Гледайте да не дойде пак Видовден...

Гледаме! Game Over! 

преди 5 минути, Sliderum2 написа:

Взели и използвали, с надграждане и модернизация включително... и взели и разрушили и спечелили главно от предаване на металите за вторични суровини и от продажба на терените. Правиш ли разлика?

Ще прсвя с ЧАСРНАТА СУ СОБСТВЕНОСТ, каквото си искам

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Гледаме! Game Over! 

Ще прсвя с ЧАСРНАТА СУ СОБСТВЕНОСТ, каквото си искам

Нещо вече не уцелваш правилните бутони на клавиатурата. Сигурно абстиненция, нема пари и пестиш от дрога? Хи-хи-хи.

преди 4 минути, Sliderum2 написа:

Нещо вече не уцелваш правилните бутони на клавиатурата. Сигурно абстиненция, нема пари и пестиш от дрога? Хи-хи-хи.

Да, оплескал съм малко клавишите. Няма значение - на мен ми е позволено!!! А пари и имоти имам, повече от колкото ми трябват реално. Но се кефя, могато червените реват, че нямат!

преди 1 минута, shishmanovp861 написа:

Нещо не сте разбрали.Говори се за брутна минимална 1194лв. и нетна 748лв. в Румъния.

Тук нетната на 780лв. колко ще е?

преди 25 минути, ncl написа:

Едно време е имало и едни други червени в Америка...

Които бандитите капиталисти почти са изяли. На практика има напълно заличени доста племена. Оцелели са само тия, които са се подложили на бандитите. Чета  трололинското писания на такива подложени оцеляващи наши сънародници. Не ми харесват, гнусни са.

преди 8 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Тук нетната на 780лв. колко ще е?

В Румъния минимума е 1194лв. бруто на което и те осигуряват и взимаш чисто 748лв.Аз така го разбирам.Колегата го е извадил за тука.

преди 3 минути, shishmanovp861 написа:

В Румъния минимума е 1194лв. бруто на което и те осигуряват и взимаш чисто 748лв.Аз така го разбирам.Колегата го е извадил за тука.

Явно осигуровките им са по-високи, но това рефлектира върху по-добро качество на обществените услуги и по-високи пенсии и др.?

Хм, в новините, както вече пуснах тема, могат да поради налично, или пропуснато съдържание, или неправилно прочитане, да бъдат подвеждащи. Тези 3000 леи МРЗ не са всеобщи за работещите в страната. Може дори да се отнасят само за държавните служители и кой знае, може би и за малки земеделски стопани и надничари помагащи на полето, на други току що стартиращи малки бизнеси, които още  не могат да си позволят нито стотинка повече за възнаграждения, въобще, основни на самоосигуряващи се лица? Примерно за строителните работници в Румъния МРЗ стана 4000 леи(бруто).

Писах одеве за размера на осигурителните в Румъния и как се отразява на пенсиите. Ами минималната пенсия в Румъния хич не е зле:

Цитат

Решението за повишаване на минималната заплата идва два дни след като лидерите на управляващата коалиция обявиха, че всички пенсии ще бъдат увеличени от 1 януари 2023 г. с 12,5 процента, а пенсионният пункт, на базата на който се изчисляват пенсиите, ще достигне 1784 леи (362 евро) спрямо сегашните 1586 леи (322 евро).

Така че, тази новина за увеличаване доходите в Румъния я има още, и то в значително по-описателен вид и е по-дълга, разбира се. Във вестник "Труд"

П.П. А то и в "Дневник" ги има всички цифри. Ама досега дори не сме коментирали нищо повече от само основната вероятно държавен сектор МРЗ. А то толкова още неща има ...

• Автор
на 1.01.2023 г. в 17:23, Sliderum2 написа:

Дам 1200лв, срещу едва 780лв. "Едва" 65% повече и, струва ми се, че цените в Румъния в никакъв случай не са по-високи(или поне толкова по-високи), отколкото в България. Дали тамошните търгаши ще се възползват за да спекулират с цените, или увеличението на МРЗ в Румъния ще остане в историята като реално увеличение, което повишава стандарта и покупателната способност дългосрочно, предстои да видим. Ех, кога ще ги стигнем румънците!

Разбира се, че ще има спекулация. Става въпрос за големи, международни корпорации, чиято цел и печалба. Зад тези индустрии седят династии, инвеститори, финансисти и фалшиви филантропи, които искат възвръщаемост на инвестициите си, както и огромни бонуси и проценти. Пари се искат и от директори, мениджъри, лобисти, частно финансирани политици, заемодатели, организации, банки, валутни бордове, и още много.

Това е причината, поради която, при неолибералния модел, вдигането на заплатите бързо се обезсмисля. Всеки пък, когато се вдигнат заплатите, умишлено се вдигат и цените. Ето така, колкото и да се вдигат заплатите, не се забогатява и не се увеличава покупателната способност.

Ще има и масови съкращения и уволнения. Всеки път, когато се вдигне заплатата, следват и съкращения. Защо така? Ами, защото, както вече казах, целта е правене на пари; пари си правят като се вдигат цените, като се пести от заплати, като се съкращава персонал, и един човек бива каран да върши все повече и повече работа, като започва да работи за двама и да върши и работата на вече уволнения си колега, който е бил уволнен, да се пести от заплатата му.

В Лидъл, примерно, персонала работи всичко;, както работиш на касата, примерно, по радиостанцията ти казват, че трябва да отидеш да нареждаш стоки; после ти казват, че трябва да натоварваш и разтоварваш... Вместо да има по един човек на всяка позиция, то по-малко хора са задължени да работят работа, която би трябвало да се извършва от допълнително назначени хора...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.