Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво ще кажете за комбинацията лампов предусилвател плюс транзисторно крайно стъпало?

Featured Replies

От любов към експериментите от време на време заменям транзисторния си предусилвател Naim NAC-N 272 с наличен лампов предусилвател PrimaLuna Prologue 3. Т.е. - когато започна да изпитвам силен копнеж за "топъл" лампов звук.🤣

Вчера за пореден път замених "транзистора" с лампата.

Ето какво представлява ламповият преамп:

spacer.png

Той е със 6 лампи - 2 бр. 12AX12, 2 бр. 12AU7 и 2 бр. 5AR4

spacer.png

За да успея да свържа това чудо към крайното стъпало Nain NAP250DR, естествено трябваше да се преборя с "уникалния" входен терминал на стъпалото, който представлява XLR букса, но в стерео изпълнение - ляв канал, десен канал и обща маса.

Т.е. трябваше да си измайсторя уникален интерконектор кабел - 2 RCA - 1 XLR.

Всъщност това съм го направил отдавна, защото периодично - през няколко седмици, се занимавам с тази гимнастика - превключване между транзисторен и лампов преамп и обратно.

Колкото и да слушам ту единия, ту другия преамп (по няколко дни или по няколко седмици), винаги стигам до заключение, че на практика почти няма разлика в звученето.

Т.е. че транзисторният преамп на Наим вади прекрасен лампов звук.

Естествено може да се направят и много неутешителни изводи:

1. Че съм тотално глух и затова не чувам разликата.

2. Че нищо не разбирам от "топъл" лампов звук. 😂

Честно казано, нещо никак не ми се вярва да е точно така, както съм го описал в точки 1 и 2. 

Имате ли преки впечатления от такава комбинация - лампа плюс транзистор?

Разрешен от AGD

преди 4 минути, Михайлов написа:

Естествено може да се направят и много неутешителни изводи:

Честно казано, нещо никак не ми се вярва да е точно така, както съм го описал в точки 1 и 2.

Моят извод е че постоянно си правиш експерименти,което навежда на мисълта,че качеството на звука, в скъпите ти системи куца...

• Автор

Честно казано, странен извод.

Обяснението е много по-просто. Имам и едното и другото. Защо да не ги слушам и двете? Т.е. ту едното, ту другото.

Да не говорим за задушевната романтична атмосфера, която създават лампите визуално. Естествено при приглушено осветление и свален капак.

Особено пък ако пусна и грамофон...

А качеството на звука предпочитам да не коментирам. То просто трябва да се чуе. И да се слуша, слуша, слуша...

Митко!

Не че нещо му куца в техниката. Може и така да изглежда на пръв поглед, но Михайлов има една прекрасна, от много висок клас апаратура за слушане на музика. Най вече му помагат за това, колоните, на които се е спрял. Разбира се, има и по добри, и много по добри от тях, за сметка на финикийските знаци. Това, което прави той даже хич не е лошо (замяната на отделните блокове  - лампови и транзисторни. Така сам се доусъвършенства. Той е достигнал етапа на "болен хайфист" и затова му се вижда и ще продължава да му се вижда, че топлият тон идва по добре от лампата. Ако беше вземал една от големите серии на Макинтош и едни колони с положителни отзиви от големите HI-FI критици, нощно време щеше да спи по спокойно. Тук съвсем не му се подигравам, защото ако бях аз със много излишни пари, като нищо щях да го направя. За отбелязване е и още нещо. В този калпавия форум , пълен с дечурлига да задаваш такива въпроси е крайно нелогично. Защо ли? От тези, които се тупат че са HI-FI маняци, до сега да си виждал един, който да си е показал техниката като Михайлов? Няма и да видиш.За Наима! Една от световно известните фирми за много сериозна техника с последни решения в схемотеката си, призната от цял свят. Погледни платката на крайното стъпало. Всички резистори 1% точност. Електролитни кондензатори, покриващи изискванията за тази техника, обикновени кондензатори  и танталови такива, също. И тук до сега не съм срещал крайни транзисторни усилватели, за които са правени "по поръчка" транзистори. Опитай да направиш поръчка за закупуване - няма такава. За ламповия усилвател - Ами....американски с най добрите лампи за сега, за по масово използване. Какво по вече от това? Неговото желание е постигнато, ограничавайки се с възможностите за закупуване на отделните блокове. Но то не е за 200, не е за 2000 а за много по вече от 10-15000 лева. Някой от страни ще кажа. За толкова пари ще си купя лека кола. Ами купи си. Накрая може последната да стане на купчина ламарина, а той я е жив, я не! Това е ХОБИ, много скъпо хоби. Един от форума ми беше казал че много хора вече в България имат колони за над 50-70000 лева. Но  аз не ги познавам и не съм слушал музика при тях за да си кажа личното мнение. То съвсем не значи, че като наринеш един каскет пари за усилвател (примерно 100000лева) и той свири с едни колони за 5000 лева, че си HI-Fi маняк. Купил ги е щото е видял от някой, но не чува петлите.  Системата му е  с много висока оценка. И не е проблема че е глух, както е написал, а обича да слуша верният тон! Имам и една голяма забележка.

Да обърне голямо внимание на кабелите зад "кутиите" защото интериора изглежда твърде неприятен. Ето, това ми е забележката. Пожелавам Ви приятни почивни дни!

преди 7 минути, Kolev72 написа:

Митко!

Не че нещо му куца в техниката.

Знам,че всичко му е от най-висок клас...,просто се чудя на въпросите,които задава към хора,които няма как да са чули същата система,за да си дадат мнението.Аз мога да му се възхищавам за всичко,което е събрал на едно място и да му кажа браво,но все пак друго си е да чуе човек и тогава да каже истината.

преди 22 часа, Михайлов написа:

Защо да не ги слушам и двете

Сам си отговаря-нещата опират до психическа нагласа. Обърнете внимание на писанията за уиндоус и особено за 11 напоследък-много слаба работа. Това сигурно означава (както е при мен) , че всички (уиндоуси) работят без проблем. Същото е с аудио апаратурите-просто му е омръзнало нещо и е супер, че има с какво да го разнообрази. Само ще си позволя да попитам-с ламби (хаха) как ще стане да има Долби функции, да работи с оптичен кабел на входа и още куп други цифрови опции. И на високото качество на този предусилвател какъв сигнал ,съответстваш по качество, му подаваш? Дали от грамофон, касетофон, свалено нещо от интеренет, СД? Та всички те са на колко нива под възможностите му? И има ли смисъл от всичко това да се дават купища пари за разни апаратури, които не могат да се уползотворят пълноценно? Само да се почеше по самочувствието, че има едикакво си? 

• Автор

Хм, интересен въпрос.

Използвам няколко източника.

Първо - грамофон. С няколко ММ дози. В момента с доза Аудиотехника с Шибата геометрия на иглата. Имам и доза Ортофон 2M Bronze.

Към грамофона - външен RIAA коректор на Naim - Stageline Phonostage. 

И няколкостотин грамофонни плочи естествено.

Второ - фонотека в цифров формат. Предпочитам файлове в Hi Resolution формат - с честота на дискретизация от 88.2 kHz до 192 kHz при 24 бита. Също така и DXD файлове - 384/24. Да не забравяме и DSD файловете - DSD64, DSD128, DSD256 и DSD512.

Откъде си набавям файловете?

Първо купувам ги от специализирани сайтове. Примерно HDTracks и други.

Второ - все още съществуват торент тракери. Любим ми е руският "денонощен" магазин.🤣

Събрал съм фонотека от няколко терабайта, която съхранявам на NAS сървър - Synology DS920 с 4 осем терабайтови хард диска WD Red Pro NAS. В RAID5 конфигурация.

На сървъра съм инсталирал най-добрия според мен софтуерен аудио плейър Roon.

Просвирването се извършва през локалната домашна мрежа до лаптоп, където е инсталирана втората част от софтуера на Roon.

И от лаптопа - по USB до външен отделен цифрово аналогов преобразовател (ЦАП), на английски digital to analog converter, т.е. DAC.

Имам няколко ДАК-а, кой от кой по-качествени. Примерно на снимката по-горе вдясно от ламповия преамп ПримаЛуна е Naim DAC V1. С чип BurrBrown PCM 1791A. Страхотен ДАК! Но най-любим ми е един R-2R ladder DAC. Той не използва СигмаДелта чип за цифрово-аналогово преобразуване на сигнала. Вместо това използва матрица от точни резистори (R-2R) - около 1000 бр. Моделът на ДАКа е Denafrips Venus II.

DAC-овете естествено освен USB имат и други цифрови входове - оптичен и коаксиален.

И вече от ДАКа аналоговият сигнал отива във вход на предусилвателят.

Трето, имам и CD плейър за аудио CD дискове (оригинални естествено).

Дискове пазарувам предимно от съответния аудио отдел на книжарници Сиела примерно. CD плейъра го използвам само като транспорт. Т.е. предпочитам да не използвам вградения му ЦАП, а да подавам цифровия сигнал по коаксиален кабел към съответния цифров вход на външния ДАК. Примерно към Venus-a.

И четвърто - слушам музика от така наречените стрийминг интернет ресурси. Абониран съм за Tidal и Spotify. Сигналът от Spotify засега е с по-ниско качество - 320 kb/sec , Ogg Vorbis, но този стрийминг ресурс има по-голяма база данни и го използвам да търся музика, която след това да си намеря с по-високо качество на звука.

Tidal предлага музика с аудио CD качество - 44.1 kHz/16 bit, а също така и MQA файлове.

За стрийминга мога да използвам лаптопа и оттам през външен ЦАП, но имам и отделно устройство - стриймър - BlueSound Node 2i.

Предпочитам от него да подавам цифров сигнал по коаксиал към ДАКа, а не да използвам вградения му DAC-чип.

Та накратко - това са източниците ми за музика.

😀

А за Долби и т.н. (т.е. за филми) си имам и AV ресивър. За да не превключвам кабели, ако тръгна да гледам филм, съм го свързал по малко по-сложен начин.

Съраунд колоните се захранват директно от ресивъра. А за да не превключвам кабелите за фронт колоните ( Klipsch Forte III ) от крайното стерео стъпало Naim NAP250 DR към ресивъра и обратно, съм подал сигнал от изходите на предусилвателя на  ресивъра за фронт колоните към вход на външния предусилвател на стерео системата.

Усилвам стерео предусилвателя до определено фиксирано ниво и не го пипам повече. Калибрирал съм ресивъра при това положение. И при пускане на филм с многоканален звук регулирам едновременно нивото на всички канали от потенциометъра (или дистанционното) на ресивъра.

На някои места на такава схема на свързване и казват AV Bypass.

• Автор

Всъщност да внеса едно пояснение за режима AV Bypass, за да не заблудя някого.

На мен основният ми предусилвател е Naim NAC-N 272. И слушам предимно през него. Лампата я включвам само от време на време за разнообразие.

Та тези игрички с ресивър плюс стерео система на Naim на практика ги правя само с предусилвателя на Naim. При него за всеки от входовете му може да се зададе програмно през дистанционното режим AVBypass.

При това при включване на съответния вход предусилвателят преминава във фиксиран режим - т.е. какъвто сигнал му попаднеш, такъв излиза от преампа. Т.е. заобикаля се цялата предусилвателна част на схемата на преампа. Затова се нарича байпас. И ресивърът трябва да се калибрира при такава схема на свързване. Тогава за усилване на фронт каналите се използва крайното външно стерео стъпало, а за съраунд каналите - съответните вградени в ресивъра крайни стъпала.

Всички канали се регулират едновременно от ресивъра.

на 24.06.2022 г. в 13:25, Михайлов написа:

Няма как да чуеш топлия лампов звук от тези предусилватели защото и двата са стерилни на четни хармоници.

Топъл звук с достатъчно четни хармоници само от еднотактов клас А лампов усилвател или транзисторен усилвател в чист клас А, което си е огромно разхишение на материал за никакви ватове.

Има интересни хибридни интегрирани усилватели с лампова предусилвателна част в чист клас А и транзесторно крайно стъпало и звучат впечатляващо с огромна динамика. 

преди 9 часа, NEVADA написа:

Сам си отговаря-нещата опират до психическа нагласа. Обърнете внимание на писанията за уиндоус и особено за 11 напоследък-много слаба работа. Това сигурно означава (както е при мен) , че всички (уиндоуси) работят без проблем. Същото е с аудио апаратурите-просто му е омръзнало нещо и е супер, че има с какво да го разнообрази. Само ще си позволя да попитам-с ламби (хаха) как ще стане да има Долби функции, да работи с оптичен кабел на входа и още куп други цифрови опции. И на високото качество на този предусилвател какъв сигнал ,съответстваш по качество, му подаваш? Дали от грамофон, касетофон, свалено нещо от интеренет, СД? Та всички те са на колко нива под възможностите му? И има ли смисъл от всичко това да се дават купища пари за разни апаратури, които не могат да се уползотворят пълноценно? Само да се почеше по самочувствието, че има едикакво си? 

Има една американска поговорка:

Всяко хоби е за богати хора.

на практика почти няма разлика в звученето.

Това е заради обстоятелството, че съвременните схеми, било дискретни или интегрални, се изграждат с МОС транзистори, които имат характеристики ,много близки до ламповите. 

преди 8 часа, AGD написа:

лампова предусилвателна част в чист клас А

чул недочул-предусилвателят с лампи винаги работи в клас А, защото класове АБ или Б се правят за оптимизиране на разхода на мощност, т.е. при крайни стъпала. Авторът има повишена чувствителност към звученето , но и той не намира разлика, още повече в такъв мащаб, че да оправдае огромните разходи.

днес се произвеждат "лапови предусилавтели", които всъщност са изпълнени с чипове, а лампите са само за украса
така че почвай с обезкостяване за да видиш дали не е такъв

• Автор

Случаят не е такъв. Лампите не са за украшение.

Ето как изглежда карантията при поглед отдолу:

spacer.png

Може да погледнеш и едно ревю за този лампов преамп, комплектован с подходящо лампово крайно стъпало на същата фирма. Ревюто е от сериозен източник като Six moons:

spacer.png

https://6moons.com/audioreviews/primaluna/primaluna.html

преди 5 часа, дpъндю написа:

всъщност са изпълнени с чипове

Ти май ще излезеш прав-в тази снимка "от долу" съвсем ясно се виждат два чипа-единият прилича на операционен усилвател, а другият не се знае какъв е, но в никакъв случай не са стабилизатори или други сервизни схеми-лампите работят с 250в анодно напрежение, което се стабилизира със съвсем други средства. Остава да са нещо свързано с отоплението на двойните триоди, което може да е с постоянен ток, за да не влиза брум в сигнала. Ако авторът има принципна схема и ни я покаже, ще мога да коментирам що за усилвател е това. Г-н Михайлов, не бива да се сърдите на любопитството ни, просто споделяме мисли и знания. Аз , например, с интерес бих послушал звученето на тези апарати.

22.JPG

преди 6 часа, дpъндю написа:

днес се произвеждат "лапови предусилавтели", които всъщност са изпълнени с чипове, а лампите са само за украса
така че почвай с обезкостяване за да видиш дали не е такъв

Има Дрънди, има...но...само китайски дрънкулки. Когато жена ти те пусне в чужбина и отидеш до Англия например - ще влезеш в един такъв магазин за техника, където цените почват от 2000 лири нагоре и свършват до 100000. После можеш да прескочиш и до Америка, за да се увериш наново. Много голяма част от тази техника се произвежда абсолтно РЪЧНО , което е предпоставка за големите цени.

• Автор

Ето и крайното стъпало PrimaLuna Prologue 5:

spacer.png

Тук има една още по-"подозрителна" платка с чипове:

spacer.png

Обяснението на схемите на преампа и крайното стъпало е дадено в ревюто, за което дадох линк през един пост нагоре.

Но по принцип ПримаЛуна изобщо не е фирма за евтини китайски боклуци с декоративни лампички.

За продукцията им - интегрирани лампови усилватели, лампови предусилватели и лампови крайни стъпала, има ревюта и на такива сериозни сайтове като stereophile.com. И никой не си е позволил да се усъмни, че това са някакви цифрови джаджи с опампове и декоративни коледни лампички.

Това, което имам, е стар модел.

Най-новият им лампов преамп PrimaLuna EVO 400 например е с много сериозна цена.

• Автор

А ако става дума за цифров предусилвател с опампове, предпочитам продукцията на немската фирма за професионална аудиотехника Lake People Gmbh. Преди години имаха и HiFi поделение за слушалкови усилватели предимно под търговската марка Violectric.

Бяха направили и един модел десктоп стерео предусилвател - Violectric Pre 630.

Случайно имам и такъв.

Отвън изглежда така:

spacer.png

А отвътре така:

spacer.png

Налага се да го отвориш, ако искаш да настроиш нивото на изходния  сигнал отделно през небалансните и балансните изходи ( с четири групи по четири DIP ключета).

Т.е. ако изобщо искаш да регулиращ нивото на сигнала. Той и фабрично си е настроен.

преди 12 часа, Михайлов написа:

опампове

Не разбрах значението на това, благодарности за линка и информацията зад него, всичко е интересно, вие внесохте живот в сивотата на форума. А от описанието може да се забележат два интересни факта. Крайните стъпала работят в клас АБ, което е компромис с високите изисквания за качество-това автоматично поставя долен праг на нелинейните изкривявания. И както винаги при лампови усилватели (с изключение на паралел-противотактните) има изходящ трансформатор-най-слабото звено по отношение на честотната характеристика. Какъвто и да е той, това означава спад в характеристиката на ниските честоти под 100хц. За да се намали този ефект, е нужен траф с огромни размери, какъвто не се вижда. Моето мнение за тези апаратури е следното-те са изпълнени по класически схеми със широкоразпространени елементи, нещо , което всеки радиолюбител може да направи сам. Може би качеството на прехвърлящите кондензатори да е по-добро, захранването да е по-стабилно, но това са дребни фактори. Някога, когато си правехме сами усилвателите за китари с EL34, навивахме трафове и какво ли не още, всички възможности на една такава купчина от части бяха изпробвани и мога да заявя, че подобни апарати в никакъв случай не струват толкова пари. Винаги съм гледал с подозрение на такива скъпи апаратури, благодаря на г-н Михайлов, че ни ги показа по-отблизо. На края, хубаво е човек да има хоби, дано не съм развалил неговото.

• Автор

Ама разбира се, нивото на техниката на ПримаЛуна е такова, каквото всеки е постигнал в час по трудово обучение...🤣

Ей сега отивам да си посипя главата с пепел. И да се подготвя за ритуално сепуку.🤣

А за крайните лампови стъпала - не съм имал честта да слушам такова нещо.

Кой знае защо си слушам едно ей такова:

spacer.png

А основният ми преамп изглежда ето така отвътре:

spacer.png

И когато понякога вместо Naim за разнообразие включа ламповия преамп на PrimaLuna, кой знае защо не звучи чак толкова лошо.

• Автор

И докато броите чиповете в схемата на преампа на Naim, трябва да добавя, че той освен транзисторен преамп има още вградени отделен транзисторен усилвател за слушалки, стриймър по LAN и WiFi, ЦАП на базата на BurrBrown PCM 1792 и плейър.

А "мижавото" трафче е с мощност 380 вата, въпреки че цялата консумирана мощност на преампа не надвишава 20 вата.

Трансформаторът има 6 или 7 вторични намотки, като всяка захранва отделен Грец и отделен стабилизатор за отделните вериги на преампа. Цифровата част на схемата е екранирана и ако не бъркам, и галванично отделена.

А на въпроса - опамп = op amp = operational amplifier = операционен усилвател.

Примерно:

spacer.png

преди 19 минути, Михайлов написа:

И докато броите чиповете в схемата на преампа на Naim, трябва да добавя, че той освен транзисторен преамп има още вградени отделен транзисторен усилвател за слушалки, стриймър по LAN и WiFi, ЦАП на базата на BurrBrown PCM 1792 и плейър.

А "мижавото" трафче е с мощност 380 вата, въпреки че цялата консумирана мощност на преампа не надвишава 20 вата.

Трансформаторът има 6 или 7 вторични намотки, като всяка захранва отделен Грец и отделен стабилизатор за отделните вериги на преампа. Цифровата част на схемата е екранирана и ако не бъркам, и галванично отделена.

Тези обяснения от твоя страна не са необходими. 99.9% няма въобще да ги разберат. AGD  и Филипов - не е в този процент. А другите може и вятърни мелници да са правили, но то няма нищо общо с тази техника. Приятен ден ти пожелавам.

• Автор

Благодаря! Приятен ден и на тебе!

Това го написах, защото пак щяха да възникнат едни съмнения и едни подозрения, че видиш ли, предусилвателят на Наим е съставен на базата само на някакви си чипчета и няма нищо общо с "истински" транзисторен предусилвател. 😀

Всеки си харчи парите както намери за добре. Разглежданите неща тук , обаче ,са сетното доказателство, че не всичко е каквото изглежда. Един апарат с няколко обикновени лампи , резистора и кондензатора, не може да заблуди хората, дето са правили вятърни мелници. И що за име-НАИМ (надявам се не Сюлейманоглу) е турско , дали произтича от Анадола? За мен скъп апарат може да е този, който съдържа интегрални схеми с висока сложност, конструирани специално за него, както и софтуер за тях, способен да обработва сигнала по оригинални начини (Pro Logic ), да синтезира обертонове и постига звучене, по-добро от оригинала. Всичко това е на светлинни години от ламповите схеми. Носталгията по онова време ми е позната, но реалната оценка е друго нещо. Светът е пълен с наивни и с хитри хора-какво да се прави.

• Автор

Naim Audio е британски производител на hi-fi със седалище в Уилтшир, Обединеното кралство. Компанията е основана през 1973 г. След сливането през 2011 г. с френския производител на високоговорители Focal, Naim е собственост на френската компания VerVent Audio Group.

Основател: Джулиан Верекер

Централа: Солзбъри, Великобритания

Турска както и да я погледнеш, нали?😀

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.