Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво ще кажете за комбинацията лампов предусилвател плюс транзисторно крайно стъпало?

Featured Replies

преди 1 час, Михайлов написа:

както и да я погледнеш,

Вие притежавате качеството стремеж към съвършенство, една рядко срещана добродетел, особено в тукашния контингент. За да го реализирате, се доверявате на разни фирми и производители. Имате право на избор. Не искам в никакъв случай написаното от мен да е повод за сърдене и обиди. Както за много неща в живота, така и тук ние просто имаме различни гледни точки. Те се базират на знания, опит и лични предпочитания. Аз бих се радвал по-често да си говорим за хубаво звучене и разни апаратури и да споделяме опит и впечатления. Жив и здрав!

• Решение
на 26.06.2022 г. в 6:10, NEVADA написа:

чул недочул-предусилвателят с лампи винаги работи в клас А

Не мисля да те уча, ама дали един лампов предусилвател произведен от реномирана фирма ще си позволи да вкарва 10% изкривявания под формата на интермодулационни и хармоничните изкривявания? Това не са дисторшъни за китара. Няма кой да нарине един каскет пари за такова нещо. В тези предусилватели всички изкривявания са с няколко нули след запетайката. Затова е трудно да се направи разлика на ухо. Единия и другия си имат предимства. Хармонични изкривявания почти няма, благодарение на ООВ, докато при SE дори и при ниски нива на сигнала има значителни хармонични изкривявания (но почти изцяло от любимата на някои 2-ра хармонична) демек "ламповия звук" дето го има и при SE транзисторните стъпала.

Не са само четните хармоници. Топлотата се дължи на различната реакция на лампите на пиковете в сигнала, така че по-голяма разлика има при смяна на транзисторно КС с лампово, а не при предусилвателите.

• Автор

Имам един познат, който е още по-луд маниак и от мен. Той има интегриран лампов усилвател ПримаЛуна и разни транзисторни стъпала и  предусилватели, примерно древното винтидж крайно стъпало Naim NAP250 Chrome Bumper. Според него лампата звучи много благо, но при неговата ПримаЛуна басите не слизали толкова ниско и басовият "удар" не бил толкова дълбок, както от качествено транзисторно крайно стъпало.

Ето как изглежда неговото стъпало Naim:

spacer.png

spacer.png

Хром бъмпер - заради лайсните около фронт панела на кутията на стъпалото.

Някак остава в страни въпросът за качеството на крайната част на устройствата-тонколоната. А от нея зависи много. Отдавна вече няма стремеж да се направи тонколона, която да възпроизвежда всичко-от 20хц до 20кхц. По две причини-това е много трудно и второ, се появяват интермодулационни изкривявания-ниските тонове модулират високите. Заради това се появиха суббуферите . Какво ще кажеш за всичко това? А, ако имаш някой линк за сваляне на качествена музика, дето не щат пари... Много интересно, какъв жанр музика обичаш?

• Автор

Въпросът за озвучителните тела изобщо не е останал встрани. И според мен трябва да се започне с тях или по-точно трябва да се мисли за комбинацията усилвател - озвучителни тела. Тонколоните са изключително важни разбира се.

Има тонколони, които могат да постигнат и целия диапазон 20-20000, но са скъпи. Изключително скъпи.

Така че изборът е въпрос на разумен компромис и финансови възможности.

Освен това трябва да имаш предвид, че звуците с честота под 30 или да кажем под 25 херца повече се  усещат с цялото тяло като вибрации, а не като звук.

Също така за да се чуват особено ниски честоти, трябва да имаш достатъчно голямо помещение. Иначе слушаш разни отражения на 50 или 100 херца примерно и от най-прекрасните колони. Има формула която дава връзката между дължината на помещението между колоните и насрещната за тях стена и най-ниската честота, която можеш да чуеш.

Аз за себе си съм решил въпроса за колоните още през 2019 година. Писал съм тук по други теми. Любител съм на подовите тонколони с голям басов говорител. Ама наистина голям - 12 инча (около 30 см) или 15 инча (около 38 см). Затова си взех колони във винтидж стил (чисто нови) от американската фирма Клипш - Klipsch Heritage Forte III.

spacer.png

С 12 инчов бас и със средно и високочестотен говорители в хорни (рупори). Басът се подсилва от втори басов говорител 15 инча на задния панел на колоната, който е пасивен (без магнит и намотка), който се задвижва от обратния въздушен поток на 12 инчовия бас говорител. Нарича се пасивен радиатор и изпълнява ролята на бас рефлекс (фазоинвертор), какъвто имат повечето съвременни колони - кръгъл отвор с тръба навътре в колоната.

Според спецификацията на производителя басът слиза само до мизерните 36 херца.😂

преди 23 минути, Михайлов написа:

spacer.png .😂

За мен ниските са предостатъчни. Колоните са способни да възпроизведат много дълбок и плътен бас там, където е необходимо.

Клипшовете са с висока чувствителност - 99 децибела и мощност 100 вата (ама истински 100 вата, а не китайски) и импеданс 8 ома.

Освен това аз поддържам мнението, че басът от един голям говорител звучи много по-добре от баса на няколко говорителя с по-малък диаметър, монтирани в една по-тясна и по-висока колона.

Предишните ми колони бяха едни хубави стари немски Canton  с два осем инчови говорителя, плюс 7 инчов средночестотен плюс високочестотна пищялка. Ами не е същото.

И аз не изпитвам никаква необходимост да включа някакъв събуфер.

А на въпроса какви стилове музика обичам - джаз, някои видове рок, класика, барок, опера, фънк, соул, реге, R&B.

преди 9 часа, Михайлов написа:

Освен това аз поддържам мнението, че басът от един голям говорител звучи много по-добре от баса на няколко говорителя с по-малък диаметър, монтирани в една по-тясна и по-висока колона.

И аз не харесвам колони с по два и повече нискочестотни в една кутия. Обикновено се прави за по-голяма мощност, като ниските честоти не печелят от това, а е за сметка на качеството. Аз в момента имам 6 чифта колони с 30, 25, 20, 16/два чифта/ и 10 см. баси, като първите три са подовостоящи. Най-често слушам на 25 и 20 см. и ниските са предостатъчно за 25 квадрата помещение. Имам и един суб който ползвах преди за филми и го ограничавах да свири под 70 херца, но е страшно с него направо разглобява мебелите.

инж. Попянев в книгата си пише, че оптималния размер на басов говорител е 16 см. - първоначално ми се стори странно, но си има разумно обяснение. Ако някои се интересува да си го прочете.

преди 9 часа, Михайлов написа:

Клипшовете са с висока чувствителност - 99 децибела

Това си е много добре - с 10 вата мощност може да събориш апартамента.

• Автор

Добра колекция от колони!

За диаметъра на басовите говорители - след като веднъж чух как свирят колони с 15 инчови говорители ( Tannoy Glenair 15)  при един приятел, осъзнах, че звукът е съвсем друг и трябва да си намеря нещо подобно според моите възможности. 

Първоначално бях залитнал към Klipsch Cornwall III с 15 инчов басов говорител без заден пасивен радиатор, но те са с формата и ширината на скрин и просто нямам достатъчно място. А и един друг приятел ги беше слушал в Англия и ми каза, че изискват голямо помещение - поне 40 квадрата. Затова накрая избрах Klipsch Forte III и съм много доволен.

А за чувствителността - по спецификация им дават 99 децибела, но при лабораторни изпитвания са измерили 96 (от Stereophile.com), което разбира се е предостатъчно. Преди да ги чуя вкъщи с моето 80 ватово стъпало се притеснявах, че поради високата чувствителност ще трябва да ги слушам при минимално усилване, но се оказа, че не е точно така. Явно потенциометрите  и на двата ми предусилвателя (Naim и PrimaLuna) не са чак толкова логаритмични и позволяват постепенно плавно усилване  и в началото на диапазона на усилване. Т.е. за постигане на комфортно ниво на звука (далеч от нивата на дискотека или див купон) с ПримаЛуната е достатъчно усилване до 8.30 - 9 часа. Нулата на потенциометъра е някъде на 7- 7.30.

Naim-ът има електронно управление на потенциометъра, който е аналогов (дискретен) с цифрова индикация - от 0 до 100. Та същото комфортно ниво на звука с предусилвател Naim се постига при цифрова индикация някъде между 20 и 30. Естествено зависи от записа и стила на музиката.

Един познат, който живее в Ирландия, си взе същите колони, но ги слуша през преамп и стъпало на Hegel. Стъпалото му е 2 х 200 вата или нещо подобно и при него слушането става при по-ниско ниво на усилване, отколкото при мен.

преди 8 часа, Михайлов написа:

Първоначално бях залитнал към Klipsch Cornwall III с 15 инчов басов говорител

Преди време писах за ниските честоти, големината на помещенито и връзката с дължината на звуковата вълна в нискочестотната област. 

Няма смисъл от такъв размер за малки помещения примерно при мен 25 кв. Сета съм замислил един проект за 30 см. говорители с улта-лека карбон-кевларова мембрана и меко, леко окачване и гофра в алуминиево шаси и алнико магнити. Технологията е от другото ми хоби самолетите, като там се правят фюзелажите от карбон-кевлар за изключителна здравина и лекота. 

Синът ми ползва предусилвател на Naim - на външен вид е като твоя. Много е доволен. Трябва да го питам точно кой модел е при него.

• Автор

С такъв външен вид ( с потенциометър, с дисплей в дясната част на фронт панела и 9 бутона) е само този модел - Naim NAC-N 272.

Иначе останалите модели предусилватели имат общо взето ето такава визия:

spacer.png

Има и начални модели с една врътка и един ред бутони.

Примерно:

spacer.png

При моя предусилвател вторият потенциометър (за баланса) е "скрит" в менюто и се регулира от дистанционното.

на 26.06.2022 г. в 13:32, Михайлов написа:

Тук има една още по-"подозрителна" платка с чипове:

Ако става дума за същата апаратура, такава платка е показана тук:
https://absolutesounds.com/pdf/main/brochures/PL5.pdf

Изглежда че това с чипа е система за автоматично управление "Adaptive AutoBias" и "Soft-start":
постоянно следи и регулира отместващото напрежение и плавно привежда усилвателя в работен режим.

• Автор

Да, точно аутобиас е. Аз го знам, но когато писах по-рано за подозрителната платка с чипове, се бъзиках с "хипотезата", че продукцията на ПримаЛуна е една голяма измама и те просто правят цифрови усилвателчета с операционни усилватели, а лампите просто са за красота и за приглушено осветление.🤣🤣🤣

• Автор

Обаче наистина има и фалшиви лампови усилватели. Преди време бях попаднал на едно клипче за хибриден лампов усилвател от световно неизвестната марка Nobsound.

Хибриден - според производителя уж предусилвателна част била цифрова, а крайното стъпало на усилвателя било лампово с четири броя EL34.

Та на клипа един китаец при работещ усилвател започна да вади лампите. Извади една - усилвателят продължи да свири. Извади втора, трета, четвъртата - пустият му усилвател продължи да свири най-невъзмутимо.

Мъка...🤣

на 7.07.2022 г. в 16:54, Михайлов написа:

предусилвателна част била цифрова, а крайното стъпало на усилвателя било лампово

Такова чудо няма и не е нормално. Задължитело хибридите се правят с лампова предусилвателна част и транзисторно крайно стъпало.

на 7.07.2022 г. в 16:54, Михайлов написа:

Та на клипа един китаец при работещ усилвател започна да вади лампите. Извади една - усилвателят продължи да свири. Извади втора, трета, четвъртата - пустият му усилвател продължи да свири най-невъзмутимо.

Еи това е невероятният майсторлък на китайците. Лампов усилвател да работи без лампи. Затова ще ни превземат и няма да им мигне окото, защото ще го могат докато има балъци.

преди 17 минути, AGD написа:

Еи това е невероятният майсторлък на китайците. Лампов усилвател да работи без лампи. Затова ще ни превземат и няма да им мигне окото, защото ще го могат докато има балъци.

това е стар модел ментак
на новите ментаци в отоплителната верига слагат реле, така че която и лампа да извадиш, релето изключва захранването
особено просто решение е последователното свързване
тарикат китайци
не са прости кът сигънту ут маалътъ
само не ми е ясно, защо влагат електрони компоненти в ментета

преди 2 минути, дръндю написа:

само не ми е ясно, защо влагат електрони компоненти в ментета

Това е балъкоиндустрията, която процъфтява в наше време , имайки предвид интелекта на съвременното общество.

на 30.06.2022 г. в 20:50, Михайлов написа:

При моя предусилвател вторият потенциометър (за баланса) е "скрит" в менюто и се регулира от дистанционното.

Всички си приличат на външен вид. Naim DAC-V1 | avstore.bg за това дакче става въпрос. Нищо особено. Върши работа.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.