Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вентилатор за Процесор

Featured Replies

преди 8 минути, vlado1985 написа:

Това го казвам на база прегряване процесор имал съм подобен проблем с един комп който отдавна не ползвам и 3-4 години не му бях сменявал пастата. И взе много да прегрява и като махнах охладителя за да почистя, процесора от старата паста и да поставя, новата старата паста си беше изпяла песента. И след нанасяне на новата паста температурите се оправиха. Давам пример и за машината от която пиша в момента и до скоро имах, проблеми с високите температурии та даже и нов охладител, не ми помогна и като сложих пак стария охладител нанесох паста вместо с размерите на гряхово зърно малко повече. И близо месец и половина нямам вече проблеми с температурите а процесора постоянно го товаря на 100% и в големите жеги най много стига до 55-56-58-60 градуса

И пак да попитам - на база какво определи в какво състояние е неговата - само 6 години ли са фактора?

• Отговори 92
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• те тука всички казват , че работят в сервизи и на другият ден пуска тема как да клокне процесор

• Всичко е субективно. Това, дето го "гарантират" за MX-2 и подобните ѝ, че 8 години не се сменя, е ала-бала. Пастата има ресурс. Когато я подложиш на огромен стрес, ресурсът ѝ се изчерпва по-бързо. Ако

• Тъй ли? Оууу, съжалявам, че ти развалям аурата. Ето ти една вафла, айде бегай да си играеш с децата, професоре.  Сериозният ми той. Сигурно съм регистриран тук отпреди ти да си видял компютър. Нахлул

Публикувани изображения

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

И пак да попитам - на база какво определи в какво състояние е неговата - само 6 години ли са фактора?

Пламен един и същи въпрос по колко пъти ще го задаваш ? автора сам си е написал че е започнал да му вдига високи температури процесора

преди 23 минути, vlado1985 написа:

Пламен един и същи въпрос по колко пъти ще го задаваш ? автора сам си е написал че е започнал да му вдига високи температури процесора

Което може да се дължи на замърсяване на радиатора ...

преди 29 минути, plamen_petrov_80 написа:

Да но автора никъде не е написал да е махал охладителя написал е че е почистил вентилатора само. А дори и да не е махал охладителя и го е почистил примерно с четка от натрупалия се прахуляк неможе да се твърди че точно това е проблема

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Да но автора никъде не е написал да е махал охладителя написал е че е почистил вентилатора само. А дори и да не е махал охладителя и го е почистил примерно с четка от натрупалия се прахуляк неможе да се твърди че точно това е проблема

Нищо не каза ...

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

А ти на 6 годишен компютър чистиш радиатора без да сменяш пастата ли?

преди 16 минути, Gaming_Solutions написа:

Няма никакво значение какво правя аз, какво правиш ти и какво някога се е случило на някой друг тук.

Всяка ситуация си е уникална - такова нещо като - фабрична паста + 6 години = пастата е проблема - няма! Не може да се слага всичко под общ знаменател, разберете го.

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Всяка ситуация си е уникална - такова нещо като - фабрична паста + 6 години = пастата е проблема - няма! Не може да се слага всичко под общ знаменател, разберете го.

Значи по твойта логика може и без термопаста да кара някоя машина така ли? ами то ако е така защо ли тогава ги правят тези термопасти и пристигат охладители със поставена заводско термопаста

току-що, vlado1985 написа:

Значи по твойта логика може и без термопаста да кара някоя машина така ли? ами то ако е така защо ли тогава ги правят тези термопасти и пристигат охладители със поставена заводско термопаста

Не знам къде го видя това аз да кажа, че може без поставена паста, но ако искаш и това мога да ти демонстрирам.

Ако не се лъжа в момента едно Celeron E1400 си работи без поставена паста - защото:

- нямах налична

- старата трябваше да я махна при цялостното почистване на охладителя които беше станал труден за рисуване

- нямам никаква информация дали всички компоненти са работещи като цял - няма смисъл да слагам паста на система дето я ще я бъде я не.

И в това си състояние си успя да си върне един имидж и да направя някой бързи настройки - температурата му беше около 51 градуса когато проверих, да с паста ще е по-студен и да не съм го товарил нарочно за да видя до къде ще стигне - в понеделник като го видя ще ти дам повече детайли ако те интересуват.

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не знам къде го видя това аз да кажа, че може без поставена паста, но ако искаш и това мога да ти демонстрирам.

Ако не се лъжа в момента едно Celeron E1400 си работи без поставена паста - защото:

- нямах налична

- старата трябваше да я махна при цялостното почистване на охладителя които беше станал труден за рисуване

- нямам никаква информация дали всички компоненти са работещи като цял - няма смисъл да слагам паста на система дето я ще я бъде я не.

И в това си състояние си успя да си върне един имидж и да направя някой бързи настройки - температурата му беше около 51 градуса когато проверих, да с паста ще е по-студен и да не съм го товарил нарочно за да видя до къде ще стигне - в понеделник като го видя ще ти дам повече детайли ако те интересуват.

Е вече сам можеш да си отговориш на въпроса през какво време горедолу е хубаво да се смени пастата и да ли е хубаво да се смени паста при профилактика на дадена машина

преди 8 минути, vlado1985 написа:

Е вече сам можеш да си отговориш на въпроса през какво време горедолу е хубаво да се смени пастата и да ли е хубаво да се смени паста при профилактика на дадена машина

?

Няма време!

Времето не е фактор!

И не се опитвай да ми слагаш някакви думи в устата!

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

?

Няма време!

Времето не е фактор!

И не се опитвай да ми слагаш някакви думи в устата!

Според теб няма време и времето не е фактор но машина която се позва постоянно да ли може да изкара примерно 10 години или повече без да и бъде сменяна термопастата и да си прегрява ? Никакви думи не се опитвам да ти слагам в устата само ти написах че сам можеш да си отговориш, на въпрос през какво време е хубаво, да се сменява паста. А това че ти го отричаш и според теб не е така си е твое мнение и право но да очакваш някоя машина да работи нормално и да не прегрява без да е сменена пастата не го очаквай това.

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Според теб няма време и времето не е фактор но машина която се позва постоянно да ли може да изкара примерно 10 години или повече без да и бъде сменяна термопастата и да си прегрява ?

Лаптопа ми е на ...14 години и няколко месеца ... според теб каква температура трябва да държи? И като казваш постоянно ползване - за такъв период колко часа трябва да е навъртял, за да не кажеш, че не се ползва активно?

Хайде господин експерте обяснете ми колко нищо не разбирам. Някакви други параметри трябват ли или 14 години стига?

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Да, защото няма никаква нужда от това да се сменя!

преди 12 минути, vlado1985 написа:

Според теб няма време и времето не е фактор но машина която се позва постоянно да ли може да изкара примерно 10 години или повече без да и бъде сменяна термопастата и да си прегрява ? Никакви думи не се опитвам да ти слагам в устата само ти написах че сам можеш да си отговориш, на въпрос през какво време е хубаво, да се сменява паста. А това че ти го отричаш и според теб не е така си е твое мнение и право но да очакваш някоя машина да работи нормално и да не прегрява без да е сменена пастата не го очаквай това.

Къде и в кое ръководство пише, че трябва да се сменя термопастата на процесора? Кой производител на процесори препоръчва смяната на термопаста?

Не пишете глупости, термопастата се сменя само при смяна на охладител или процесор или дъно например.

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Лаптопа ми е на ...14 години и няколко месеца ... според теб каква температура трябва да държи? И като казваш постоянно ползване - за такъв период колко часа трябва да е навъртял, за да не кажеш, че не се ползва активно?

Хайде господин експерте обяснете ми колко нищо не разбирам. Някакви други параметри трябват ли или 14 години стига?

Господин експерте това сме го слушали вече много пъти за 14 годишния ви лаптоп на който никога не сте му правили профилактика и не е сменяна паста дори не е почистван от прахуляци

преди 1 час, ДзВяРа! написа:

Къде и в кое ръководство пише, че трябва да се сменя термопастата на процесора? Кой производител на процесори препоръчва смяната на термопаста?

Не пишете глупости, термопастата се сменя само при смяна на охладител или процесор или дъно например.

Аз не съм видял производител да е написал нещо такова. Но като започне да прегрява процесора не се ли сменява паста ? А и в сервизите като се занесе машина за профилактика защото прегрява също сменяват термопастата или според теб това не го правят ?

преди 7 минути, vlado1985 написа:

Господин експерте това сме го слушали вече много пъти за 14 годишния ви лаптоп на който никога не сте му правили профилактика и не е сменяна паста дори не е почистван от прахуляци

Аз не съм видял производител да е написал нещо такова. Но като започне да прегрява процесора не се ли сменява паста ? А и в сервизите като се занесе машина за профилактика защото прегрява също сменяват термопастата или според теб това не го правят ?

И все пак не ми отговори - какви температури трябва да държи моя лаптоп при положение, че работи с 14 годишна фабрична паста, все пак това е много повече от 6 години ...

Виждал ли си охладител целия покрит с килин от боклуци? А лаптоп със същото килимче между перката и радиатора?

Е ако премахнеш тази пречка на въздушния поток и температурите влязат в норма - сменяш ли пастата?

Всички процесори една и съща температура на прегряване ли имат?

Всички фабрични пасти еднакви ли са?

преди 5 минути, vlado1985 написа:

Аз не съм видял производител да е написал нещо такова.

Не си видял защото не е необходимо!

Но като започне да прегрява процесора не се ли сменява паста ? А и в сервизите като се занесе машина за профилактика защото прегрява също сменяват термопастата или според теб това не го правят ?

Не, не се сменява термопаста! В един сервиз ще направят каквото кажеш, каквото искаш и за каквото си платиш! Дето се вика може и бамбина да ти докарат ако си платиш. :D

Знаеш ли във една конфигурация на колко места има термопаста? Само във захранващия блок има на няколко компонента. То по твоята логика трябва и там да се сменя!:giggle1:

преди 56 минути, plamen_petrov_80 написа:

И все пак не ми отговори - какви температури трябва да държи моя лаптоп при положение, че работи с 14 годишна фабрична паста, все пак това е много повече от 6 години ...

Виждал ли си охладител целия покрит с килин от боклуци? А лаптоп със същото килимче между перката и радиатора?

Е ако премахнеш тази пречка на въздушния поток и температурите влязат в норма - сменяш ли пастата?

Всички процесори една и съща температура на прегряване ли имат?

Всички фабрични пасти еднакви ли са?

Пламен не те знам как си натоварваш машината и това не ме вълнува най вече какви температури ти вдига все пак тя си е твоя. И си я ползваш ти а не аз. За охладител съм виждал какви ли не мръсни охладители даже и преди време ми докара, зетми настолния си комп и като го отворих дъното, охладителя рамта не се виждаха от кал и пак рабоше. Да ти отговоря и на въпроса за процесорите ами както сам знаеш всеки процесор си е различен според волтажа който има за термопасти няма да ти отговарям щото там ти си по компетентен.

Термопасти има всякакви, някои, които не са предвидени за процесори на PC могат никога да не се сменят, но те си имат недостатъци. Основния е, че не са толкова ефективни. Пастите за процесорите, които ползваме (въпреки, че има много видове ги слагам под общ знаменател) имат висока топлопроводимост, но с времето тя пада драстично. Коята и да е паста от тези след една година започва бавно да губи свойствата си и е желателно на две години да се сменя. Ще работи ли компютъра ако 10г. не сме я сменяли, да вероятно ще работи, ще поддържа ли процесора по-ниски температури ако я сменим, да определено.

ПП. Последния случай е със стар лаптоп Sony Vayo на доволна клиентка, но която бяхме продали настолен компютър. Въпреки, че и обясних, че не се занимаваме с лаптопи, тя държеше много ние да го погледнем, защото прегрявал при най-обикновени задача като браузване и офис пакет, а вече беше ходил в сервиз. В крайна сметка се съгласих, след като ми спомена, че е ходил вече в сервиз предположих, че има проблем с вируси, но случая не беше такъв. Както пламен казва, в сервиза бяха махнали само килимчето с прахоляка от охладителя. С много мъки и допълнително нагряване успях да отделя от процесора, защото оригиналната паста беше спекла като бетон. След подмяната и лаптопа вече не прегряваше дори и под товар в синтетични тестове и поддържаше нормални температури, а при браузване дори не се чуваше, че работи.

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Коята и да е паста от тези след една година започва бавно да губи свойствата си и е желателно на две години да се сменя.

А пастите с гаранционен срок 3-5+ години?

Смяната на термопастата на процесора нашумя когато настъпи периода на овърклок на процесорите. Тогава взеха да произвеждат пасти които държаха със 5-6 градуса по-ниски температури от фабричните пасти. Постоянно излизаха нови модели термопасти и съответно постоянно хората сменяха пастата, едни за да са във крак със новата паста други за да се похвалят а трети защото са чули от някой. Това не е компонент който задължително се сменя или губи свойствата си, няма как да загуби каквото и да било или да се износи по някакъвто и да е начин начин. На конфигурация със водно охлаждане някой чул ли е да се сменя термопастата?

Ще ви питам след още няколко години как ще сменяте термопаста, все повече производители започнаха да правят конфигурации, които да не може да отваряте. Например като тези монитори които са със вграден компютър вътре.

И таблетите имат процесор, и телевизорите имат и телефоните имат, там ЗАЩО не сменяте пастата?

Термопаста има и в микровълновите печки и дори във радиото на автомобила.

преди 13 минути, цър-вул написа:

А пастите с гаранционен срок 3-5+ години?

Дай ми една паста, която гарантира, че има една и съща топлопроводимост 3-5+ години в условия на експлоатация (говорим за пасти за процесори)

ПП. ДзВяРа!, пастите за които ти говориш не са с такава ефективност и вече ги споменах в предния пост, те не са подходящи за процесра. Да, и на водни охлаждания се сменя пастата ако компютъра се натоварва често и собственика иска да му е тихо и да има по-ниски температури.

преди 1 час, ДзВяРа! написа:

Не си видял защото не е необходимо!

Не, не се сменява термопаста! В един сервиз ще направят каквото кажеш, каквото искаш и за каквото си платиш! Дето се вика може и бамбина да ти докарат ако си платиш. :D

Знаеш ли във една конфигурация на колко места има термопаста? Само във захранващия блок има на няколко компонента. То по твоята логика трябва и там да се сменя!:giggle1:

Понеже преди беше казвал че си работил в сервиз за компютри. И според теб термопастата не е нужно да сменява когато прегрее процесора. А само когато се сменя дъно или процесор защо в тази ти тема питаш как се клоква това амд а до онзи ден се ихвали в една тема забравих името че си клокнал някъв интелец на сокет775 без паста и цяла вечер до сутринта си го държал с prime95 и не свалил забравих колко градуса

Владко не се ли научи ,  че в този форум всеки се хвали с нещо ,че го има преди другите да го имат.Така автора пуска тема за нова видео карта и някой от старите кучета му казват оооо имам я от 1 месец никакви ядове . След това същият се включва в тема за избор на смарт тв пак пише ооо имам го от 1  година никакви ядове .Тъй че тука всеки се хвали кво има а иначе е гола вода .

а да той @ДзВяРа!  също съм го засичал в темки да се хвали кво има и дава акъли колко е яко .

Понеже преди беше казвал че си работил в сервиз за компютри. И според теб термопастата не е нужно да сменява когато прегрее процесора. А само когато се сменя дъно или процесор защо в тази ти тема питаш как се клоква това амд а до онзи ден се ихвали в една тема забравих името че си клокнал някъв интелец на сокет775 без паста и цяла вечер до сутринта си го държал с prime95 и не свалил забравих колко градуса

Датата, виж датата!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.