Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко чува ухото ви?

Featured Replies

Едно време целия клас (11-и) ни заведоха в професионална лаборатория на Министерството на транспорта и ни провериха слуха и бързината на реакция.

Тогава чувах "20–20", то ест съответствах на ТТД на човек да чува 20 кХц.

Сега чувам 11.5 кХц мах. На ниските съм добре – май чух 25-30, ако не си въобразявам.

Източник на звук: програма-звуков генератор --> звукова карта на настолен компютър --> усилвател Sony TA 242 --> слушалки Philips SHP2500

ПъПъ: и бързината на реакция беше отлична :)

ПъПъПъ: кабелите не са позлатени :P

преди 12 минути, Аралампи написа:

Сега чувам 11.5 кХц мах.

Източник на звук: програма-звуков генератор --> звукова карта на настолен компютър --> усилвател Sony TA 242 --> слушалки Philips SHP2500

Защо вярваш на тези умряли слушалки филипс?С моите sennheiser слушалки,чувам до 14000,внучката чува до 20000,а котката над 20000  мяука безспирно,кучето пък вие с нея...

преди 1 минута, Димитър 59 написа:

Защо вярваш на тези умряли слушалки филипс?

Това имам, не съм заклет аудиофил :)

преди 33 минути, Аралампи написа:

Едно време целия клас (11-и) ни заведоха в професионална лаборатория на Министерството на транспорта и ни провериха слуха и бързината на реакция.

Тогава чувах "20–20", то ест съответствах на ТТД на човек да чува 20 кХц.

Сега чувам 11.5 кХц мах. На ниските съм добре – май чух 25-30, ако не си въобразявам.

ПъПъ: и бързината на реакция беше отлична :)

ПъПъПъ: кабелите не са позлатени :P

Сложи не позлатени, а от масивно 24К злато и ще чуваш и над 30 килохерца

преди 13 минути, Аралампи написа:

Това имам, не съм заклет аудиофил :)

Не ти и трябва, да си трошиш парите на стари години.

На слушалки за 50 лева, какво си тръгнал да мериш :D 

Аз иначе чувам 1000 до 1 000 000 кило, мега, всичките херца. Целият спектър покривам. Слушам от дисплея, без говорители дори. 

8184519c6.jpg

spacer.png

spacer.png

С тия горепосочените се тествам, т.е. тествам и стерео системата си.

Чувам горе-долу в диапазона 30 Hz - 14-15 kHz.

Всъщност чувам и под 30 Херца, но там вече не е точно чуване, а усещане с тялото.

преди 18 минути, plmen88 написа:

До колкото знам и съм чел, човешкото ухо под 20 kHz не чува.

Пламка! 

Нещо си объркал херците с килохерците. Забелязваш ли?

Всеки може да се изследва вкъщи, може да отиде и на УНГ дофтор.

Въпросът е друг - човек с ухо за музиката дори да не чува над

преди 3 часа, Аралампи написа:

11.5 кХц

пак може да определи кое парче е качествено и кое не!

Скоро не съм правил тест с тон тегенратор ,но последно чувах 35Hz- 14kHz .

преди 9 часа, N1K17Y написа:

Аз иначе чувам 1000 до 1 000 000 кило, мега, всичките херца. Целият спектър покривам. Слушам от дисплея, без говорители дори. 

8184519c6.jpg

Минал си в свръхзвуков режим на слушане :D

Чувам добре единствено шума на парите (като се вадят от буркана). За останалите неща малко или много съм глух.

преди 11 минути, Петър Ангелов написа:

Чувам добре единствено шума на парите (като се вадят от буркана). За останалите неща малко или много съм глух.

преди 11 часа, Аралампи написа:

Източник на звук: програма-звуков генератор 

За които не им се търси софтуер тонгенератор който да инсталират могат за теста да ползват онлайн тонгенератор.

не знам, чувам си нормално, обаче ми харесва да слушам по-силно музика, иначе нямам проблем със слуха

Един тест за чуване, който строи графика на амплитудно-честотната характеристика
(за всяка честота се определя най-малката сила на звука, при която все още се чува):
http://www.phys.unsw.edu.au/jw/hearing.html

Човек трябва да се запита и каква е характеристиката на неговите 
озвучителни тела/затворени слушалки/отворени слушалки, за да не види насложена и АЧХ на системата си.

Относно музиката, слушах един явно не особено качествен запис на музика за струнни.
На едно място цигулките взимат извънредно високи тонове.
И това място с тези най-високи тонове на мониторни колонки отблизо звучи нетърпимо - 
някакъв крещящ боклук във високите честоти, някакви натрапчиви биения и т.н..
Но когато (със страх) прослушах същия запис на непретенциозни големи тонколони
(които възпроизвеждат приемливо някъде от 30 до 12000 Hz)
установих, че звучеше спокойно и нормално, без притеснителните места, които забелязвах на студийните монитори.

преди 9 часа, JKirilov написа:

Всеки може да се изследва вкъщи, може да отиде и на УНГ дофтор.

Въпросът е друг - човек с ухо за музиката дори да не чува над

пак може да определи кое парче е качествено и кое не!

Имам чувството, че си "достройвам" високите честоти, които сигурно не чувам, в слуховия апарат на мозъка, защото той е запомнил как (трябва да) звучат вече познати обекти, например цигулки, триъгълници (музюкален стромент; особено там ми се струва, че достройвам), рязане с флекс или – даже – крещене на жена ми. :D

(Щастливо разведен съм :D )

В симфоничната поема Пер Гинт от Едвард Григ една от частите се нарича "Танцът на Анитра". Та в тази част по едно време в музиката се намесва и триъгълник. Много нежен звук като от сребърни звънчета. Нямам представа колко килохерца е честотата му, но сигурно е доста високочестотен. Някои хора почти не го чуват или го чуват доста слабо. Особено когато аудиосистемата е настроена на ниво на звука, което е комфортно за звука на голям симфоничен оркестър със всичките му форте-та и фортисимо-та.

На жаргон тази част на Пер Гинт е известна като "Триъгълникът на Анитра". Има се предвид един друг триъгълник (в сексуален аспект).😂

И в "Танц на феята на бонбоните", Чайковски, "Лешникотрошачката", има много дзънкащи, вероятно два-три триъгълника или некви тръби.

https://youtube.com/watch?v=h0s_tLZ3DMk

Нямам претенции, че съм напълно прав, но защо ли си мисля, че какъвто и софтуер да се ползва, все пак има нужда от озвучително тяло, което наистина да покрива тази честотна лента. С генераторите положението е друго. 

Ултразвукови психотропни оръжия

Ако бяхте слушали Tubular Bells, там чичо Майк обявява инструментите един по един.

преди 6 часа, Петър Ангелов написа:

Чувам добре единствено шума на парите (като се вадят от буркана)

А от под дюшека е така, по-приглушено, нали? :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.