Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Брех 1961-ва е трябвало да питаш за да си купиш радио - следователно соц-а е бил лош

През тази същата година но в Карвария, чернокож дори не е можел да пита дали да се намърда в места за бели в автобуси, ресторанти, училища... В някои щати все още не е можел да гласува... Това прави ли капитализма лош?

Освен сегрегацията имало и стерилизация. Сега има позитивна дискриминация. Сиреч мнозинство са под робство, а на малцинствата им се дава пълна свобода. 

Segregation.jpg?fit=1200,900&ssl=1

преди 43 минути, В. Велев написа:

А сега колко е. А ако кажеш че е по-ниско тогава кажи от къде е свинското и на колко века е.

Това го нямаше при социализма:

May be an image of text

Агнешко от Нова Зелендия. През 1940 година замразено и все още се продава като ново.

https://www.actualno.com/society/tova-ne-e-shega-hapvame-staro-kengursko-meso-ot-avstralija-i-nova-zelandija-vmesto-agneshko-news_2428775.html

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Така

Да се разберем какво означава 100 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ

ПП

Пламене, заловен си гащник. 

Кореком продаваше НЕС-КАФЕ и ШОКОЛАД

Ти бъркаш Кореком с БО-ДЕ-КА - блок за обслужване на дипломатическия корпус. 

Изобщо не знам защо се занимавам да обяснявам на хора КОИТО НЕ СА ЖИВЕЛИ В СОЦ-А 

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

При 5,50 лв минимален надник колко да са ниски? Остави го това, ами с тия пари не можеше да се пазарува в Кореком или да се обменят свободно за чужда валута. През 80-те навлязоха вредните храни и у нас. Честно казано си беше сиромашия за 90% от българите, докато сега в сиромашия живеят само 50%. Сравнение с тогава е добре. Ако не си от бедните 50% де....Ако си, ти е все тая, даже тогавашните бедни живяха малко по-добре от сегашните. 

Социализма не можеше да задоволи пазара не само с месо но и други стоки, защото бяха на ниски цени и по-важното - качествени и се изкупуваха. Не подценявай "бедния" народ тогава. Правеха се по села и градове МАСОВО сватби, кръщенета и новобрански с по 300-500 човека. 

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Брех каква несправедливост. През 1961-ва е трябвало да питаш за да си купиш радио - следователно соц-а е бил лош

През тази същата година но в Карвария, чернокож дори не е можел да пита дали да се намърда в места за бели в автобуси, ресторанти, училища... В някои щати все още не е можел да гласува... Това прави ли капитализма лош?

Тъй де, но това е за определена група от населението. Стоки обаче е имало за всички. Имало е и богати негри и по онова време. Реално погледната е било по-добре да си негър в щата Алабама при Труман, откокото редови селянин след войната при Сталин. Тогава не са можели да напускат селото без разрешение. Не са имали паспорти. 

Нямаше дребни полезни неща за бита

Но съм изключително доволен че Китай направи такива достъпни и за най бедните народи по света :)

Без капитълизъм - дължа да отбележа

Пламене виж Беларус - Батката им затегна колана, не разградиха държавата и промишелеността - това продължи около 20 години - и хоп дочакаха НОВАТА ИКОНОМИКА - ама с запазен завод за кариерни самосвали 

И сега пропагандата на Великия Запад звучи кухо като спукана тарамбука 

Огромен кеф ми правите - плякате а не се огледате

ПП

Мечо малокнижник нещастен - Правата на негрите идват СЛЕД 1970

Анжела дейвис, черните пантери - помниш ли калъф

преди 18 минути, Мечо Хубавеца написа:

Честно казано си беше сиромашия за 90% от българите, докато сега в сиромашия живеят само 50%. 

Я, Ванката II отново се появи във форума.

От къде черпиш тази информация, Ванкаааа. Дай тоя хумористичен сайт, та и ние да се посмеем малко :)

Мечо с тирадата за Америка издаде от кои е :)

Ах ти палавнико - пак да питам Анджела Дейвис знаеш ли коя е ?

ДО кога е имало тоалетни за негри - знаеш ли а ?

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Тъй де, но това е за определена група от населението. Стоки обаче е имало за всички.

Ванка, кое е по-важно за обществото? Да си купуваш радио само след позволение, или равноправието всички членове в това общество?

пп: радио също е имало за всички в България, не само за определена група от населението.

преди 9 минути, nikolov2020 написа:

Пламене, заловен си гащник. 

Изобщо не знам защо се занимавам да обяснявам на хора КОИТО НЕ СА ЖИВЕЛИ В СОЦ-А 

Късопаметник, това до нескафето е кафе:

image.png

преди 4 минути, nikolov2020 написа:

Нямаше дребни полезни неща за бита

Но съм изключително доволен че Китай направи такива достъпни и за най бедните народи по света :)

Без капитълизъм - дължа да отбележа

Пламене виж Беларус - Батката им затегна колана, не разградиха държавата и промишелеността - това продължи около 20 години - и хоп дочакаха НОВАТА ИКОНОМИКА - ама с запазен завод за кариерни самосвали 

И сега пропагандата на Великия Запад звучи кухо като спукана тарамбука 

Огромен кеф ми правите - плякате а не се огледате

ПП

Мечо малокнижник нещастен - Правата на негрите идват СЛЕД 1970

Анжела дейвис, черните пантери - помниш ли калъф

В Китай има капитализъм и пазарна икономика, която се регулира от държавата, но си е пазарна икономика.

Не съм виновен, че не можеш да осмислиш това, което пиша. Иди отново на ТЕЛК да ти вдигнат още процента. Има защо.

Направих сравнение, че негрите при Труман са имали повече права от селяните след войната при Сталин. 

преди 5 минути, ivottoshev написа:

пп: радио също е имало за всички в България, не само за определена група от населението.

Имало е друг път. Що не питаш някоя стара баба, как е имало по едно  радио в село. Когато в САЩ са гледали телевизия, българите не са знаели какво е това. 

Най-общо казано, по всички показатели, а не само какво може да се купи, при социализма се живееше по-добре отколкото при капитализма.

При капитализма на пръв поглед има "изобилие" от стоки и това е единственото предимство, което се подчертава, но отдавна хората са го описали, че всичко това е напразно:

Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!

Пламене 

ще ме умориш готин. 

Това беше някаква отрова с арабски надписи, плод на връзките на Балкан в Джамахирията

За нищо не ставаше тая отрова.

Охххх какво ли се моря. Само да ти спомена че дядо ми официално имаше ваучери за кореком - та доста съм запознат от малък.

Да си го имаш наум. 

ПП

В бо-де-ка ме пуснаха много по късно и ще ти кажа че там беше изобилието но се контролираше строго .

Ех смешковци - развеселихте дедо

преди 27 минути, nikolov2020 написа:

На хора - които не правят разлика, между „инстантно“/разтворимо кафе и „Nes cafe“ (пак инстантно, но конкретно на Nestlé S.A.) - какво да им се обяснява?

Пп. В Кореком искаха не само валута, а и документ за произход! Ако няма - следваше конфискация и неприятни разговори.

преди 18 минути, ivottoshev написа:

Или другите - които не правят разлика, между радио и радиоточка! Апарати имаше - станции нямаше!

Българските се брояха на пръсти, западните ги заглушаваха.

преди 19 минути, В. Велев написа:

Социализма не можеше да задоволи пазара не само с месо но и други стоки, защото бяха на ниски цени и по-важното - качествени и се изкупуваха. Не подценявай "бедния" народ тогава. Правеха се по села и градове МАСОВО сватби, кръщенета и новобрански с по 300-500 човека. 

След като има дефицит на стоки и услуги, означава, че тези цени са нереално ниски. Пример апартамент във Варна купиха родителите ми през 1987 г. за 15 000 лв. Същата година му предложиха на баща ми да му го купят за 100 000 лева. Тогава сделките с жилища  ставаха чрез фиктивна размяна, защото свободната продажба беше забранена. Официална цена 15 000 лв, реална цена минимум 100 000 лв. Същото беше с доларите държавен курс 0,98 лв, реален черен курс 5 лева по онова време. Така че не можеш да твърдиш, че цените по онова време са били ниски. Хич не бяха ниски, за някои неща бяха много високи. Изключения за субсидираните от държавата - билетчето в тролея, парното, водата, киселото мляко, до едно време и хляба, хората си хранеха прасетата с него, защото беше по-евтин от фуража. 

И да, имаше сватби, кръщенета и новобрански по 300 -400 човека, но на село където хората си произвеждаха. В градовете бяха не повече от 100-120 човека в ресторант, но какво от това?  Хората пак си бяха бедни. 

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

След като има дефицит на стоки и услуги, означава, че тези цени са нереално ниски. Пример апартамент във Варна купиха родителите ми през 1987 г. за 15 000 лв. Същата година му предложиха на баща ми да му го купят за 100 000 лева. Тогава сделките с жилища  ставаха чрез фиктивна размяна, защото свободната продажба беше забранена. Официална цена 15 000 лв, реална цена минимум 100 000 лв. Същото беше с доларите държавен курс 0,98 лв, реален черен курс 5 лева по онова време. Така че не можеш да твърдиш, че цените по онова време са били ниски. Хич не бяха ниски, за някои неща бяха много високи. Изключения за субсидираните от държавата - билетчето в тролея, парното, водата, киселото мляко, до едно време и хляба, хората си хранеха прасетата с него, защото беше по-евтин от фуража. 

И да, имаше сватби, кръщенета и новобрански по 300 -400 човека, но на село където хората си произвеждаха. В градовете бяха не повече от 100-120 човека в ресторант, но какво от това?  Хората пак си бяха бедни. 

Основното в поста ми беше че народа не беше беден, а не толкова дали са ниски цените или не. 

Абе Мечо

как да ти го набия в тиквата

Имам маса роднини по света - 80-те не бяха цъфнали. 

Голямата лапачка при тях стана след края на соца - съвпадение а :)

РЕално сега братовчедка ми в Отава псува всеки път като се чуем по телефона

току-що, В. Велев написа:

Основното в поста ми беше че народа не беше беден, а не толкова дали са ниски цените или не. 

Имаш предвид, че имаше хора с пари ли? Имаше, но тогава българският лев нямаше голяма стойност. Не че не е по-добре да го имаш, отколкото да го нямаш. По принцип съм съгласен, че по онова време по-трудно можеше да пропаднеш отколкото тогава. Капитализмът дава много по-големи възможности и за възход, и за пропадане. 

Виж бе МЕчо

Сегашния капитализъм не дава никакви възможности 

Продължаваш да повтаряш глупостерии

И имаше хора които успяваха да превърнат "шумата" (българския лев) в злато

За справка - цар Киро . Ти защо мислиш че го нарекоха цар ?

преди 3 минути, nikolov2020 написа:

Абе Мечо

как да ти го набия в тиквата

Имам маса роднини по света - 80-те не бяха цъфнали. 

Голямата лапачка при тях стана след края на соца - съвпадение а :)

РЕално сега братовчедка ми в Отава псува всеки път като се чуем по телефона

Избягали през 80  те години и живяли по-лошо от роднините си в България? Верно ли?

Защо псува? Много невъзпитана ти е братовчедката. 

Тя лапачктата дойде и у нас след края на соца. Аз за първи път тогава се видях с пари. Не че съм бил беден през соца....

Абе смешко

Братовчедка ми е заминала 1961 - и хвана златния американски (канадски) период

Аз се запознах с нея през 70-те.

сега е пенсионерка и то с мегапенсия - която не и стига защото пенсионните фондове не могат да компенсират инфлацията

А ти смешник не забравяй - чака те глад като загубиш здравето си 

преди 35 минути, ivottoshev написа:

Я, Ванката II отново се появи във форума.

От къде черпиш тази информация, Ванкаааа. Дай тоя хумористичен сайт, та и ние да се посмеем малко :)

Tе всички от неговата групичка ползват само един и същ сайт за такива неща - faktor.bg . Аз разгледай този сайт - 100000% пропаганда!

преди 2 минути, nikolov2020 написа:

Виж бе МЕчо

Сегашния капитализъм не дава никакви възможности 

Продължаваш да повтаряш глупостерии

И имаше хора които успяваха да превърнат "шумата" (българския лев) в злато

За справка - цар Киро . Ти защо мислиш че го нарекоха цар ?

Е, как да не дава. че е изроден, изроден е, но пак е по-добър от соца. 

И родителите ми купуваха злато през соца, но много не можаха да купят със заплатите си. 

Имаше много злато наистина.... Сега няма нищо. 

Хех 

големите усти ще доживеят до пенсиите от $100 :)

Да ги питам как ще живеят охолно :)

ПП

Ортака на баща ми на 89 продаде наполеоните купувани 1976-78

Стиска зъби до преди месец - но се наложи да му оперират очите, перде

преди 4 минути, nikolov2020 написа:

Абе смешко

Братовчедка ми е заминала 1961 - и хвана златния американски (канадски) период

Аз се запознах с нея през 70-те.

сега е пенсионерка и то с мегапенсия - която не и стига защото пенсионните фондове не могат да компенсират инфлацията

А ти смешник не забравяй - чака те глад като загубиш здравето си 

Не се притеснявай за мен. Утре мога да спра да работя. Ествсевено, че здравето е много ценно, но няма общо с глада. Поне не в моя случай.

Имам приятели в Канада и никой там не се оплаква освен от студа през зимата. 

преди 3 минути, nikolov2020 написа:

Хех 

големите усти ще доживеят до пенсиите от $100 :)

Да ги питам как ще живеят охолно :)

ПП

Ортака на баща ми на 89 продаде наполеоните купувани 1976-78

Стиска зъби до преди месец - но се наложи да му оперират очите, перде

Баща ми направи две операции за перде. Нищо не е продавал.

преди 26 минути, Мечо Хубавеца написа:

Имало е друг път. Що не питаш някоя стара баба, как е имало по едно  радио в село. Когато в САЩ са гледали телевизия, българите не са знаели какво е това. 

Ванка II, какво значение има колко хора са си купували радио? Нали всеки е можел да си го купи след разрешение, докато в Кравария не е било позволено на негрите дори да питат за разрешения за хиляди работи. Приехме че соца е бил лош строй заради необходимостта от разрешение за радио. Въпросът беше какъв строй тогава е капитализмът?

Ся кат се замисля, май не схващаш за какво говорим. Чакай, ще се опитам да го направя опростено, като за човек с твоето интелектуално ниво. За да продължим дискусията е нужно само да сложиш твоят отговор на мястото на червените точици долу:

Социализъм - трябва да питаш и едва след това да си купиш радио.

Извод - лош, лош, лош соц

Капитализъм - ако си негър, не можеш дори и да питаш дали да седнеш в автобус за бели, дали да гласуваш, дали да учиш в училище което ти искаш и тн. 

Извод - ...................

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.