Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, The Lone Star написа:

93-та заплатата на един редник беше 1,50 лв. Знам го, защото съм го преживял.

Не знам, обясни го на костовиста... 

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, The Lone Star написа:

Това е факт, а не нещо за обяснение.

Знам, ама както виждаш... Не приема. 

преди 13 минути, communismatic написа:

един редник е взимал невероятните 37 лева. Що не виеш на умряло срещу тая голяма неправда. 

Нещо друго за възнаграждението на редниците не ти ли прави впечатление?

1989 -  1.50 лв. -->  1.07% от МРЗ
2003 - 37.00 лв. --> 33.63% от МРЗ

току-що, plamen.spam написа:

Пламене, то въпроса е какво можеш, да си позволиш с тия "много" пари. И тук пак опираме до въпроса, с който сам си вкарахте автогол. Каква е тая "заплата", при положение, че е процент от минималната в ония години!? 

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Не може така да се сравняват нещата. 

преди 11 минути, communismatic написа:

Пламене, то въпроса е какво можеш, да си позволиш с тия "много" пари.

Само ти показвам разликата нищо повече.

Къде ще си го "позволяваш" това? Ти изобщо имаш ли идея , какво означаваше казарма и наборна служба, особено до клетвата.

преди 11 минути, communismatic написа:

И тук пак опираме до въпроса, с който сам си вкарахте автогол. Каква е тая "заплата", при положение, че е процент от минималната в ония години!? 

Нали вече ти го обясних:

преди 22 часа, plamen.spam написа:

Дай да се опитаме да разширим елементарната ти логика.
Пресметни, ако взимаш някаква заплата и ти удържат пари за храна по три пъти на ден, пари за квартира (к'во като е стая с още 50-100 легла), ток, вода (студена), пари за дрехи (зимни и летни), пари за обувки и т.н., колко пари ще останат?
Някой е пресметнал, че 1.50 лв. е остатъкът от заплатата ти. Другото ти е удържано.

преди 1 час, plamen.spam написа:

Само ти показвам разликата нищо повече.

Разликата е, че не са 1,50 лв, а са 30 лв. Т.е. това е "заплата"? 😆

преди 1 час, plamen.spam написа:

Някой е пресметнал, че 1.50 лв. е остатъкът от заплатата ти. Другото ти е удържано.

Мхм. Добре... Ми не знам... Самотната звезда твърди, че и след падането на соц лагера е било същата работа...

93-94-та беше така. Редник 1,50 лв. Ефрейтор - 1,60. Мл. сержант - 1,70. После може и да са променили нещата - не знам, не съм се интерсувал.

преди 1 час, communismatic написа:

Пламене, то въпроса е какво можеш, да си позволиш с тия "много" пари. И тук пак опираме до въпроса, с който сам си вкарахте автогол. Каква е тая "заплата", при положение, че е процент от минималната в ония години!? 

Неправдата не съществува след 2007 г. Младежите би трябвало да са доволни. 

Тъй, за последно... Цялата работа беше манипулацията на костовистчето, който пак да повторя... е манипулатор-ниска класа, който изпляска "строителни войски бухаха за 1,50 месечно!". Аз, който на 1-ви август правя 34 години... никога не съм живял в ония "мракобесни" години, просто разсъждавам логически. Няма как един човек, да взима заплата от 1,50 месечно, просто защото това не е заплата. Той най-малкото ще умре от глад с толкова малко пари. Т.е. това не е заплата, а нещо като "джобни", нещо с което един войник да си купи една баничка, сапун, кутия цигари, вестник ако щеш... След като уточнихме, че това не е заплата (1% от минималната в ония години), вече се почна мантрата, че то така или иначе държавата те хранила, те останалите пари се прибирали по друг начин. Въртим, сучем... все едни и същи глупости.

Това е положението общо-взето... 

преди 3 минути, communismatic написа:

Тъй, за последно... Цялата работа беше манипулацията на костовистчето, който пак да повторя... е манипулатор-ниска класа, който изпляска "строителни войски бухаха за 1,50 месечно!". Аз, който на 1-ви август правя 34 години... никога не съм живял в ония "мракобесни" години, просто разсъждавам логически. Няма как един човек, да взима заплата от 1,50 месечно, просто защото това не е заплата. Той най-малкото ще умре от глад с толкова малко пари. Т.е. това не е заплата, а нещо като "джобни", нещо с което един войник да си купи една баничка, сапун, кутия цигари, вестник ако щеш... След като уточнихме, че това не е заплата (1% от минималната в ония години), вече се почна мантрата, че то така или иначе държавата те хранила, те останалите пари се прибирали по друг начин. Въртим, сучем... все едни и същи глупости.

Това е положението общо-взето... 

ПолоЖението е такова! Ще се съобразявате с нормалните хора!

преди 3 минути, teo-glavata написа:

ПолоЖението е такова! Ще се съобразявате с нормалните хора!

Извинявай, на какъв език, да ти се обясни, да спреш, да ме занимаваш през 5 минути? Не ми се разправя с болни хора, просто...

преди 6 часа, communismatic написа:

Въртим, сучем... все едни и същи глупости.

преди 6 часа, communismatic написа:

Няма как един човек, да взима заплата от 1,50 месечно, просто защото това не е заплата. Той най-малкото ще умре от глад с толкова малко пари.

vs

храна по три пъти на ден, за която срочнослужещите не дават пари

и разбира се:
image.png

image.png

image.png

Забавно е, когато успяваш зрелищно да се самопростреляш...

преди 7 часа, communismatic написа:

Той най-малкото ще умре от глад с толкова малко пари.

на 18.06.2025 г. в 23:53, communismatic написа:

Отделно тия хора са получавали храна и подслон.

преди 13 часа, parmobil написа:

... поне трай ...

Не си прав. В момент като този, в който обмислям как да осигуря съпорт, отправяйки предложение към АСПЕКТ, на което той да не може да откаже. Ще побързам да поясня (за да не бъда зле разбран) - предложение за хоноруван лектор - няколко лекции на тема "Бундесвер"... сравнение с БА, преимущества, недостатъци... оцеляване... заплащане преди и сега... и прочее. И изобщо, аз с удоволствие чета казармени спомени... разяснения кое - как и кога... Особено от наборите след 89-та... А ти, чини ми се, искаш да ме лишиш от това удоволствие. Всички чакаме големия джакпот. Цял живот. И той 'се не идва. Щото големият джакпот е малко, а всички сме много... И пропускаме множество малки джакпотчета (като гореописаното удоволствие), които също ни правят щастливи.

Хубав ден, бойци!

На перона щом пристигне дизелът червен и на него ще напишем - старият (има вариант и с "наборът") - уволнен...

Стига верно писахте глупости.

Редник - 1.50. лв.

Ефрейтор - 2.00. лв.

Младши сержант - 3.00. лв

Това беше за срочно служещи. Колко да си купиш 2,3 кутии цигари и да отидеш на кино при гарнизонна.

Хранеха много добре. Три пъти на ден. Перяха те и те водят на баня. Имаше и доктор, ако си болен и зъболекар ако те боли зъб.

Ако искаш пари за харчлък, мама и тате като идват на свиждане или пощенски запис!

@jhoro   Какво се хилиш бе? Ти бил ли си войник? Или си бил в стройтелните или КЕЧа!

преди 2 минути, чичо Сашо написа:

Стига верно писахте глупости.

Редник - 1.50. лв.

Ефрейтор - 2.00. лв.

Младши сержант - 3.00. лв

Това беше за срочно служещи. Колко да си купиш 2,3 кутии цигари и да отидеш на кино при гарнизонна.

Хранеха много добре. Три пъти на ден. Перяха те и те водят на баня. Имаше и доктор, ако си болен и зъболекар ако те боли зъб.

Ако искаш пари за харчлък, мама и тате като идва на свиждане или пощенски запис!

Явно казарма си виждал само на кино и през оградата- на някое закрито поделение!

Какви билети за кино? Униформениге ходеха на кино и пътуваха с обществен транспорт БЕЗПЛАТНО!

За цигарите.- с тези пари и при тогавашните цени ... прилича на "опит за отказ от тютюнопушене"! От 1 до 5 кутии на месец?

За другите неща - храна и битово обслужване- зависи от локацията! Някъде беше добре, но в "бойните поделения" беше отвратително!

преди 1 минута, jhoro написа:

Явно казарма си виждал само на кино и през оградата- на някое закрито поделение!

Явно ти си карал някъде като на кино! В някое загубено поделение. Офицер от запаса съм, а ти върви се застреляй. И на друг ги разправяй тия!

преди 10 минути, чичо Сашо написа:

@jhoro   Какво се хилиш бе? Ти бил ли си войник? Или си бил в стройтелните или КЕЧа!

12 МСП или под. 24260 - говори ли ти нещо?

преди 1 минута, чичо Сашо написа:

Явно ти си карал някъде като на кино! В някое загубено поделение. Офицер от запаса съм, а ти върви се застреляй. И на друг ги разправяй тия!

Няма как да си ОЗ, защото няма такова понятие - има резервисти!

Справка - Закона за резерва на въоръжените сили

Кой знае в кое кадрирано поделетие си се скатавал. Там бяха по-разпасани и от СВ.

преди 1 минута, Киро Н. написа:

Трепахте ли тъмнозелени ?

Я пак?

66 ти набор господинчото. Бил е войник на края преди "демокрацията" когато всичко вече отиде по дяволите. Знае той каква армия имахме до началото някъде на 80 те!

Имам някакъв смътен спомен

Може и да греша

3те месеца бойно дежурство не си ги спомням защото не сме спали на легло - само на крак

И виж - потрошихме толкова техника че ни беше страх да не я плащаме след казармата - имаше такива дела по онова време

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.