Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 7 минути, communismatic написа:

Някой ще обясни ли, защо Костов хариза рафинерията на руснаците?

Заради рестото! Кеш! Нещо против ли имаш?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 3 минути, communismatic написа:

Тъй. Понеже костовистчето е прекалено жалко създание и няма да отговори на въпроса. Някой ще обясни ли, защо Костов хариза рафинерията на руснаците? ВАНКАТА написа, че нямало проблеми... Кво като рафинерията била в чужди ръце...

Поредната ти интерпретация, че съм костовист. Опонирам на тъпотиите, които му приписваш.

Затова и питам за заводите, затова и питам за машините на баща ти.

току-що, parmobil написа:

Поредната ти интерпретация, че съм костовист.

Правилно, ти не си костовист. Просто така... яростно си браниш неговите далаверки.

преди 1 минута, parmobil написа:

Затова и питам за заводите, затова и питам за машините на баща ти.

Ти питаш за машините на баща ми, щото не ти отърва, да отговориш на моите въпроси. Мисля, че е пределно ясно на всички.

току-що, communismatic написа:

Правилно, ти не си костовист. Просто така... яростно си браниш неговите далаверки.

Ти питаш за машините на баща ми, щото не ти отърва, да отговориш на моите въпроси. Мисля, че е пределно ясно на всички.

Аз преди теб съм ги задавал. Ти се правиш на ударен.

Спри да ми обясняваш! Сега ти е мантрата за Нефтохим, а за Боташ и Радев още не си взел отношение, но иначе ще гласуваш за него.

преди 7 минути, parmobil написа:

Аз преди теб съм ги задавал. Ти се правиш на ударен.

Да, то и с Тошев пак е така. Той открай време те пита, как така нерентабилните заводи са бастисани от комунягите, ама ти все не му отговаряш. Що така все се случва, че ти все задаваш въпросите пръв...

преди 7 минути, parmobil написа:

Спри да ми обясняваш!

Аз не ти обяснявам, направо ти се подигравам...

преди 8 минути, parmobil написа:

Сега ти е мантрата за Нефтохим, а за Боташ и Радев още не си взел отношение, но иначе ще гласуваш за него.

По много елементарен начин се мъчиш отново, да изместиш темата...

преди 7 минути, communismatic написа:

Да, то и с Тошев пак е така. Той открай време те пита, как така нерентабилните заводи са бастисани от комунягите, ама ти все не му отговаряш. Що така все се случва, че ти все задаваш въпросите пръв...

Как печелившите заводи умряха след 1990 г.? Нали са печеливши?

Неостър ли си? На кого се подиграваш?

Тупай се по рамото колко си голЕм.

За удобство съм ти го разбил на абзаци, за да можеш да си извадиш избирателно за цитиране.

преди 2 минути, parmobil написа:

Как печелившите заводи умряха след 1990 г.? Нали са печеливши?

Ми не знам, бе. Ти твърдиш неща, които са взаимопротиворечащи се. Уж били поначало нерентабилни, пък комунягите след промените ги съсипали. Как става тая работа? Тошев направо се е*ава с теб, ти дори не можеш и да зацепиш. Иначе, аз и на тоя въпрос вече съм отговарял. Питаш ме за тях сигурно над 20 пъти.

преди 3 минути, parmobil написа:

На кого се подиграваш?

На теб.

преди 4 минути, parmobil написа:

За удобство съм ти го разбил на абзаци, за да можеш да си извадиш избирателно за цитиране.

Няма нужда. Аз не съм жалък като теб, че да отговарям само на въпроси, на които ми отърва.

преди 1 минута, communismatic написа:

Ми не знам, бе. Ти твърдиш неща, които са взаимопротиворечащи се. Уж били поначало нерентабилни, пък комунягите след промените ги съсипали. Как става тая работа? Тошев направо се е*ава с теб, ти дори не можеш и да зацепиш. Иначе, аз и на тоя въпрос вече съм отговарял. Питаш ме за тях сигурно над 20 пъти.

На теб.

Няма нужда. Аз не съм жалък като теб, че да отговарям само на въпроси, на които ми отърва.

Напротив! Пак избирателно цитиране.

И теб питам - защо тези така печеливши заводи станаха непечеливши? Кой без задължен СИВ търсеше нашата продукция?

Сега, ти пак ще ми редиш за СОМАТ, но това не е производство, нали се сещаш?

Та, къде и коя е нашата, родна продукция, която да е търсена в чужденеция? 

Военни неща, Булгартабак и каквото предлагаше Фармахим. 

За другото просто си мечтаете и съчинявате.

Ти кое не разбра, че няма как да ме питаш, преди да си ми отговорил на въпросите?! На какъв език, да ти го напиша?! Ти да не си бавноразвиващ, по дяволите!?

2025-09-03-21-50.png

No photo description available.

*****************************************************************************************************************************
************************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************************************************
Омръзна ми да чета колко лошо е било при социализма и колко хубаво е сега, при „демокрацията”. И да слушам как еди-кое си било много „соц”. Това определение се използва за мебели, за дрехи, за всичко, което е демоде и носи белега на „cpaмнoтo“ ни минaлo. Haпpимep: Aбe, тoя pecтopaнт e мнoгo соц, пaнeл?итe ca многo соц и пр.
Едно време имаше дoбpo здpaвeoпaзвaнe, paвeн дocтъп дo бoлничнa пoмoщ – тoвa ако е соц, лошо ли е? Какво да кажем днес, когато е чудо да попаднеш на свестни лекари и добро отношение, в системата цари небивал хаос, а пациентът е оставен на произвола на съдбата.
При социализма с eднa зaплaтa мoжeше дa cи плaтиш цялaтa мeceчнa cмeткa зa пapнo, тoк вoдa, чe и дa ти ocтaнaт пapи за храна и обувки. Че и да почиваш на море в станция за 14 дни. А сега се чудиш какви фокуси да правиш и откъде да вземеш заеми, за да закърпиш бюджета. Живееш на кредити и в постоянен стрес, пише ,spomeni.com.
C eднa пeнcия можеше дa ce xpaниш пълноценно и да си платиш сметките, а не да мизерстваш като сега, да ядеш месо един път в месеца и да си на ръба на оцеляването. ?пpecтъпнocттa клонеше към нулата, а побоища и агресия сред децата не съществуваха. Живееше се спокойно – ако това е много соц, аз нямам нищо против социализма.
Дa ядеш кренвирши от месо, да cи изxвъpлиш бoклyкa в кoфaтa зa смет вмecтo пpeз пpoзopeцa, да помогнеш на човек в беда – да, и това ретроградно и демоде, „лошо” наследство от социализма…
Днес се смята за срамно и демоде да си възпитан, дa нaпpaвиш мяcтo в автобуса на възpacтeн чoвeк – дотук го докарахме с демокрацията. А неграмотността е издигната в норма на най-високо държавно ниво. Затова по телевизиите гледаме някакви силиконови девойки, които смятат, че столицата на Белгия е Холандия.
Ценностите при нашата „демокрация” са други – да си чел две книги, да си агресивен, нахален и безпардонен и това да е повод за самочувствие. Ама сега сме имали голяма свобода. Но нямаме държава, няма ред, младите емигрират, възрастните мизерстват, нацията се топи.
А колко лошо било при социализма…
Ето какво си спомням за обругавания днес социализъм:
* Имaше дoбpo здpaвeoпaзвaнe, paвeн дocтъп дo бoлничнa пoмoщ.
* Имаше oтлични лeкapи, нa кoитo дa paзчитaш, кoитo дa нe ти иcкaт pyшвeти и нe заминаваха на работа в чужбина.
* Нямаше пациенти, които бият лекарите.
* C eднa зaплaтa, мaкap и минимaлнa, мoжeше дa cи плaтиш цялaтa мeceчнa cмeткa зa пapнo, тoк, вoдa, чe и дa ти ocтaнaт пapи дa ядeш.
* C eднa пeнcия възрастните си пoкpиваха вcички peжийни, хранеха се пълноценно, чe дaжe някoй лeв и нa внyчeтo дaваха.
* Пoчти вcички гpaждaни можеха дa cи пoзвoлят двyceдмичнa пoчивкa нa мope.
* Пpecтъпнocттa клонеше към нyлaта.
* Hapкoмaниятa пpaктичecки нe cъщecтвyвaше.
* Учениците залягаха над уроците, а не ходеха да се разхождат с бира в ръка из парка и да пушат съмнителни субстанции.
* Убийcтвaтa, нacилиeтo cpeд дeцa и възpacтни, aгpecиятa бяха рядко срещано явление.
* Хората имаха дoбpo възпитaниe, пpaвеха мяcтo в тpoлeйбyca нa дaмa или възpacтeн чoвeк.
* Всички бяха грамотни.
* Maлцинcтвaтa paбoтеха и по селата нямаше системни набези като сега.
* По селата кипеше живот и земеделието бе във възход.
*Сeмeйcтвoто беше цeннocт, a нe бpeмe, кoeтo дa пpeчи нa кapиepaтa ти.
* Учениците пoceщaвaха кpъжoци, развиваха уменията си в ТНТМ.
* Изхвърляхме си бoклyкa в кoфaтa зa бoклyк, а не пpeз пpoзopeцa.
* Помагахме нa чoвeк в бeдa.
* Ядяхме кaчecтвeнa xpaнa, истинско мляко, сирене и месо, а не пордукти, пълни с всякакви Е-та.
* Не живeeхме с пocтoянни кpeдити и под нечовешки стpec.
* Нямаше бeздoмници и възрастни, които ровят в контейнерите за боклук.
* Нямaше yлични кyчeтa.
* Имаше прекрасни стойностни български филми и гениални актьори, любимци на публиката.
* Културата и образованието на населението бяха издигнати в култ.

преди 2 минути, communismatic написа:

Ти кое не разбра, че няма как да ме питаш, преди да си ми отговорил на въпросите?! На какъв език, да ти го напиша?! Ти да не си бавноразвиващ, по дяволите!?

Аз всичко разбрах, но твоите изключително "неудобни" въпроси са следварителни. А ти не искаш да ми кажеш какво се случи с чутовното ни и конкурентно производство след 1989 г.

Не след 1998 г.!!!

Не, бе. Не са "следварителни". Аз за "Нефтохим" питам сигурно от 3-4 месеца насам. За Иван Абаджиев... и там беше много наясно с нещата, даже сам се включи в темата... после като видя зор и рязко спря да пишеш. После тръгна да пишеш и за Васил Терзиев, умишлено натъртвайки "чие чадо" бил той. Питах те, това в каква връзка го пишеш и какво общо имат родителите му... естествено и там рязко избЕга. После те питах за Костов и факта, че през 1992 г. е бил финансов министър и пак виждаме същите далавери. Няма отговор. 

Това е общо-взето... на първо време. Но със сигурност има и още доста такива въпроси.

Не, бе. Не са "следварителни". Аз за "Нефтохим" питам сигурно от 3-4 месеца насам. За Иван Абаджиев... и там беше много наясно с нещата, даже сам се включи в темата... после като видя зор и рязко спря да пишеш. После тръгна да пишеш и за Васил Терзиев, умишлено натъртвайки "чие чадо" бил той. Питах те, това в каква връзка го пишеш и какво общо имат родителите му... естествено и там рязко избЕга. После те питах за Костов и факта, че през 1992 г. е бил финансов министър и пак виждаме същите далавери. Няма отговор. 

Това е общо-взето... на първо време. Но със сигурност има и още доста такива въпроси.

И отговорих!

А ти нищо не отговори за заводите след соц-а  и как баща ти придоби машините!!! От Костов и и приватизицията му ли ги купи?

току-що, parmobil написа:

И отговорих!

Верно? Я покажи по всеки един въпрос, какво си отговорил... Искам точен отговор чрез цитат. И то на всеки един въпрос. Благодаря ти предварително... :) 

преди 47 минути, communismatic написа:

преди 36 минути, communismatic написа:

На теб.

преди 11 минути, communismatic написа:

преди 4 минути, communismatic написа:

Верно? Я покажи по всеки един въпрос, какво си отговорил... Искам точен отговор чрез цитат. И то на всеки един въпрос. Благодаря ти предварително... :) 

Тоа пак си търси някой да му разяснява глупостите, които сам си пише. 

преди 1 минута, БаалБек написа:

Тоа пак си търси някой да му разяснява глупостите, които сам си пише.

За писане на глупости, точно пък ти да говориш... 😆

И защо аз трябва да се обяснявам?

Ти къде и какво ми обясни за заводите след 1989 г.?

За Абаджиев (КОЕТО НЕ БЕШЕ В ТАЗИ ТЕМА) ти писах, че сам каза, че се е надлъгвал с допинг-полицията.

Има го в тубата.

Ти на кой мой въпрос си отговорил? 

Аха, т.е. няма да получа отговорите... 😆

Както и аз, нали?

А толкова искаше да ми разкажеш какво се случи до 1998 г. ама те прекъснах.

Кво ти? Ти твърдиш, че си ми отговорил. Аз много добре знам, че изобщо не си отговорил на никакви въпроси, та затова и те хлъзнах, да ми дадеш точни цитати, при което ти ми биеш отбой. Кво има да коментираме повече, то се вижда за какво става дума... Факт е, че на всеки неудобен въпрос, ти просто бягаш, понеже абсолютно нищо не знаеш. Просто капацитета не ти е достатъчен. Не се обиждай, ама... 

И за жалост, това направо си е редовна практика тук. Голяма част от съфорумците не отговарят на неудобни въпроси, не дай си Боже, да не им се натъкмят политическите пристрастия с написаното...

Велев, Велев, ти и съавторът на горния панегирик лъжете като Ромул и Рем.

Но за едно сте прави де. При социализма цените наистина никога не се увеличаваха. Те само се привеждаха в съответствие с нарасналото качество на живот на трудещите се, с цел повишаване на благосъстоянието и все по-комплексното задоволяване на техните материални, духовни и социални потребности.

едит: чей и аз пак да ви подсетя к'во изгубихме...

spacer.png

особено мноо ме кефи т'ва "по данни на ... .... и ЦРУ"... знам, че съм го споделял, но... не моем се запрем...

едит2: 

26-тото място в света по стандарт на живот - също

... а на 2-рото място в света по образование и 3-тото по технологични производства винаги се просълзявам...

преди 9 минути, lebel написа:

и 3-тото по технологични производства винаги се просълзявам...

и като излязахме от комунизма се установи, че технологично сме 20 години изостанали технологично

преди 2 часа, В. Велев написа:

2025-09-03-21-50.png

При същия този държавник:

• Подкуп за жителство - от 3000 до 5000 лв.;
  • Подкуп за жилище без ред - от 2000 до 3000 лв.
  • Подкуп назначаване за барман - 5 000 лв. 
  • Подкуп поставяне на телефонен пост - 300 лв. 
  • Подкуп "изгубване" на съдебно дело - от 300 до 500 лв. 
  • Подкуп "изчезване" на документ от дело - 200 лв. 
  • Подкуп "благоприятно съдебно решение" - от 300 до 3000 лв.
  • Бакшиш на болногледач в болница - 5 лв./ден

Източник: 
Докладна записка до Политбюро на ЦК на БКП от Тодор Живков, "Съображения по някои актуални проблеми на нашето развитие", 8.08.1985 г.

image.png

image.png

Може ли по-подробна информация, през кои 20 последователни години баничка+боза са стрували 20 ст.?

преди 2 часа, В. Велев написа:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.